x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special H5N1 pe lacul lebedelor

H5N1 pe lacul lebedelor

de Dorian Cobuz    |    21 Oct 2005   •   00:00
H5N1 pe lacul lebedelor

Documentarea noastra despre viata pasarilor si a oamenilor pe Bratul Sulina a fost data peste cap ieri cand, pe luciul Lacului Fortuna, la o distanta de 3 kilometri de Maliuc, am gasit cadavrele a trei lebede.

  • Cu mainile curate contra gripei
    Foru Cobuz (text) / Karina Knapek (foto)
    In Delta, virusul H5N1 face in continuare victime. Documentarea noastra despre viata pasarilor si a oamenilor pe Bratul Sulina a fost data peste cap ieri cand, pe luciul Lacului Fortuna, la o distanta de 3 kilometri de Maliuc, am gasit cadavrele a trei lebede.

    Fortuna este un lac destul de mare ca intindere pentru a nu-i vedea marginile atunci cand te deplasezi pe suprafata apei. Noi am intrat in apa lacului pe Canalul Corciovata. Un grup mare de frumoase zburatoare ne-a atras atentia inspre unul dintre capete. Ghidul nostru, barcagiul Alexandru Ivanov, ne-a explicat ca aceste pasari care ne-au atras atentia se afla la gura Canalului Granjala, la doar cateva minute de mers cu barca pana la Maliuc. Cele aproximativ 100 de lebede erau un spectacol prea frumos pentru a trece mai departe fara sa le surprindem cu camera foto. Deranjate de aparitia noastra, pasarile si-au deschis gratioasele aripi si si-au luat zborul. In urma lor insa a ramas pe apa lacului o pata alba, printre cateva alge. Ne-am apropiat cu o banuiala in suflet, iar pe cat inaintam mai mult, intelegeam ca avem de-a face cu cadavrul unei lebede. Cu ajutorul unui binoclu, initial am vazut ca de fapt avem de-a face cu doua pasari moarte, cu ciocul ascuns sub aripa, asa cum ne povestise Alexandru Ivanov ca mor aceste pasari. Peste cateva minute, aveam sa numaram si-un al treilea cadavru.

    PASARE ZAPACITA. Lebada bolnava e pescuita ca sa i se ia putin sange, apoi eliberata

    RAPORT. Am anuntat autoritatile si am asteptat, plimbandu-ne de-a lungul Fortunei. Am intrat in vorba cu pescarii de pe apa si vreme de trei ore si jumatate am asteptat, cu speranta ca vom primi o explicatie, ca vom intelege daca, intr-adevar, pasarile erau victimele virusului aviar. O salupa a Garzii de Mediu s-a apropiat de a noastra abia la ora 16:00. Impreuna, ne-am dus in zona in care se aflau cele trei cadavre. Deoarece salupa cu care sosisera cei patru reprezentanti ai autoritatilor era prea mare pentru a ajunge pana aproape de lesuri, nivelul apei nepermitandu-i accesul, acestia erau cat pe ce sa plece fara a ridica "mortaciunile". Aparent, singura masura pe care se multumeau sa o ia era aceea de a face un raport telefonic si a solicita deplasarea unei alte ambarcatiuni, mai mici. Intre timp, atat noi, cat si cei patru "sanitari", am avut o alta surpriza. O lebada singuratica se invartea in cerc. Si nu de bucurie la vederea noastra. Se retrasese, pentru a muri... Cel putin asta am inteles noi, din cauza starii de ameteala in care se afla, iar gatul ei lung se frangea, lasand capul lebedei sa se scufunde, inert. Toate acestea erau motive pentru noi sa credem ca si aceasta lebada este victima gripei aviare. Pasarea a fost luata pentru cateva minute la bord de catre echipa venita la solicitarea noastra, care i-a prelevat cateva probe biologice, si apoi lasata prada apei, sa-si termine agonia. "Sanitarii" au plecat cu probele, dupa ce ne-au avertizat ca trebuie sa parasim zona si asigurandu-ne ca se vor intoarce sa stranga cadavrele.

    DESPAGUBIRI
    Ministerul Agriculturii a finalizat plata despagubirilor catre locuitorii din Ceamurlia de Jos si Maliuc ale caror pasari au fost sacrificate pentru stingerea focarelor de gripa aviara. Astfel, au fost acordate despagubiri in valoare de 3,76 miliarde de lei vechi, din care 3,1 miliarde de lei in Ceamurlia si 660 milioane de lei in Maliuc. De acesti bani au beneficiat 418 familii, din care 341 in Ceamurlia si 77 in Maliuc. In urma masurilor instituite in carantina impusa in cele doua localitati, au fost sacrificate 22.150 pasari - 18.642 in Ceamurlia si 3.508 in Maliuc. (Florina Zainescu)

    PREVENTIE
    Situatia de criza privind gripa aviara din Delta Dunarii va trece in cateva zile, dar actiunile de preventie, de rutina, se vor mentine pentru inca cel putin cinci ani, afirma Guenael Rodier, consiler special pe boli transmisibile al Directoratului regional al OMS. La sfarsitul celor patru zile in care a evaluat situatia privind aceasta maladie aparuta in Romania, Guenael a apreciat ca totusi este dificil de spus cat va mai dura analiza situatiei din Delta Dunari si ca trebuie asteptata terminarea perioadei de migratie a pasarilor salbatice.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment