Fostul internaţional Gheorghe Hagi, în prezent antrenorul echipei turce Galatasaray Istanbul, a primit resemnat vestea trecerii în nefiinţă a celui care a fost poetul Adrian Păunescu. "Îmi pare nespus de rău! A făcut multe nu numai ca poet şi ca patriot român, dar şi pentru fotbalul românesc, faţă de care a fost mereu aproape şi prin cântecele pe care le-a compus", a comentat "Regele". "Pentru mine, personal, a fost un om foarte important, o persoană apropiată mie, pe care l-am ascultat întotdeauna, i-am ascultat sfaturile", a adăugat Hagi, care de-a lungul carierei sale de fotbalist şi-a intersectat de mai multe ori paşii şi simţirile cu ale maestrului.
Readus la naţională de poet. Memorabil rămâne momentul petrecut în data de 16 mai 1999, când Păunescu a pornit o adevărată campanie de readucere a "Regelui" la echipa naţională. Hagi se retrăsese imediat după turneul final al Campionatului Mondial din Franţa, iar România avea de susţinut în 5 iunie 1999 un meci decisiv pentru calificarea la EURO 2000 cu reprezentativa similară a Ungariei, pe care "tricolorii" nu o mai învinseseră niciodată până atunci. În calitate de realizator şi prezentator al emisiunii "Meciul meciurilor", de la Antena 1, Păunescu a pus la punct, împreună cu Florin Condurăţeanu, cel mai apropiat colaborator al său, un plan având ca ţintă precisă latura sensibilă a lui Hagi, care era invitat la emisiune. Păunescu a citit în direct o parte din sutele de mesaje ale telespectatorilor, a compus chiar şi o poezie pentru Hagi, pusă pe muzică şi cântată de fiul marelui poet, Andrei, tot în direct, iar "Regele" şi-a dat în cele din urmă acceptul să revină sub "tricolor". "Ţin minte că i-am telefonat lui Hagi, el se afla atunci în Turcia, unde juca, şi m-am rugat de el să vină în emisiune, fără să-i zic însă ce subiect vom dezbate. În emisiune, după ce a aflat de ce-l chemasem, Hagi s-a opus la început ideii de a reveni la echipa naţională. Tot repeta că el îşi respectă cuvântul dat şi că nu revine asupra deciziei. Dar, cu tenacitatea cuvântului, Păunescu a reuşit în cele din urmă să-l determine să se răzgândească. Ore întregi a fost o luptă a lui Hagi cu încăpăţânarea lui. «Gică, tu eşti un cadou pentru ţară, iar românii iubesc mult fotbalul», i-a spus, printre multe altele, Păunescu, iar Hagi s-a înmuiat. Apoi a sunat Piţurcă, selecţionerul României la acea vreme, şi i-a spus lui Hagi că-l aşteaptă la echipa naţională. Era o noapte de primăvară blândă, iar oamenii au ieşit în stradă cu tricolorul la ei, ca după o mare victorie", a rememorat acele clipe Florin Condurăţeanu. După emisiune, în faţa Antenei 1 cei aproape 200 de suporteri ai echipei naţionale care se strânseseră ad-hoc i-au primit ca pe nişte eroi pe Adrian Păunescu şi pe Hagi.
EMISIUNE DREPT MULŢUMIRE. În 5 iunie 1999, România, condusă din teren de un Hagi magistral, a învins Ungaria cu scorul de 2-0 şi şi-a netezit drumul către turneul final al CE din Belgia şi Olanda. Iar după meci, Păunescu a realizat o emisiune dedicată exclusiv "Regelui". Povesteşte tot Condurăţeanu. "Hagi a făcut atunci un meci de vis. Gică a ieşit accidentat la pauză, dar România conducea deja cu 2-0. L-am chemat din nou pe Hagi în studio după meci. Avea mâna dreaptă în ghips, consecinţa jocului dur al ungurilor. Pe adresa noastră au sosit cadouri pentru Hagi. Oameni simpli i-au trimis icoane, sculpturi, broderii, desene. După emisiune, noi insistam să-l ajutăm pe Gică să-şi ducă darurile la maşină, mai ales că nu avea decât o mână validă, dar el s-a opus. «Chiar dacă sunt machidon, şi eu sunt un iubitor de ţară. Sunt machidon, dar când trec pragul casei devin român», mi-a spus Gică".
Citește pe Antena3.ro