x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hotie pe fata "la botul calului"

Hotie pe fata "la botul calului"

05 Mai 2004   •   00:00
Hotie pe fata "la botul calului"

In atentia Parchetului National Anticoruptie

Florin Codre este un nume de marca al sculpturii universale contemporane. Este cetatean francez, dar si roman. Are doua mari „vicii": romanii si caii de rasa romanesti. Animale nobile, caii nu l-au tradat niciodata. Romanii insa, da. Si nu este vorba de romani „de rasa", ci de „smecheri" ai interminabilei tranzitii. Singura sansa de a i se mai face dreptate ar fi aceea ca autoritatile, recte PNA sau Autoritatea Nationala de Control, sa intervina, mai ales ca o data cu Florin Codre a fost furat grosolan si statul.
EUGEN CIUFU

In tara, Florin Codre este cunoscut mai putin deoarece a fugit din Romania in perioada anilor ’80. Nu a apucat sa lase in urma sa decat statuia lui Avram Iancu, realizata pe cand avea doar 30 de ani, statuie amplasata in centrul municipiului Targu-Mures. Pentru geniul sau a fost „infiiat" de Franta. A urmat recunoasterea pe plan international, in urma expozitiilor sale din Venetia, Franta, Spania etc. Dupa 1989 s-a intors acasa, in Romania. Si-a investit averea stransa intr-o alta arta: cea a cresterii cailor de rasa. Patriot, a incearca sa relanseze rasa „Cal de Sport Romanesc", urmarind producerea de exemplare apte sa intre in competitii cu cele mai celebre rase de cai din lume. Pe parcursul a 14 ani a investit in aceasta activitate peste un milion de dolari, preferand sa inregistreze pierderi financiare, dar sa faca performanta. De altfel, se poate lauda ca din cele 12 Grand Prix-uri internationale castigate de cai romanesti in ultimii 14 ani, opt premii au fost castigate de caii sai.

O alta performanta este aceea ca din 1999 a reusit realizarea a aproape 200 de manji de rasa, de o deosebita calitate. Numai ca, in momentul de fata, rezultatul muncii sale si banii cheltuiti cu nemiluita risca sa se duca pe apa sambetei. Asta, pentru ca asa dicteaza interesele unor „smecheri" din judetul Ilfov, cu sustinere „la centru". Centru insemnand Agentia Domeniilor Statului, care, din incompetenta sau din cauza unor interese dubioase, a preferat sa faca o afacere extrem de paguboasa pentru stat, dar extrem de profitabila pentru altii. Dar poate ca PNA si celelalte autoritati indrituite se vor sesiza si vor stopa acest tun care se vrea a fi tras acum, pe ultima suta de metri, si sa-i si traga la raspundere penala si civila pe cei implicati.

Multi bani, dar pentru cine?

Pentru a-si desfasura activitatea in conditii cat de cat bune, Florin Codre a preluat, in 1999, in baza unor contracte, doua active aflate in paragina. Unul se afla la Sectia Brodina, din cadrul Hergeliei Radauti, unde se produce cresterea cabalinelor, iar cel de-al doilea la ferma de taurine din cadrul SC SEMTEST SA, din comuna Balotesti, judetul Ilfov.

Problemele cele mai grave cu care se confrunta sunt cele de la cea din urma societate. Si veti vedea de ce si din cauza cui. In primul rand trebuie spus ca investitorul Florin Codre, prin firma sa SC TRACUS ARTE SRL, a investit aici 200.000 de euro, modificand 90% din aceasta ferma si transformand-o intr-o baza hipica moderna, in care sunt selectionate cu grija, crescute si antrenate cele mai bune exemplare ale rasei „Cal de Sport Romanesc", nascute in ultimii zece ani in Romania. Grajdurile preluate de SC TRACUS ARTE SRL, in 1999, prin contract de Asociere prin participatiune, se aflau intr-o stare jalnica, fotografiile realizate la acea data fiind o dovada in acest sens. Toate amplasamentele au fost refacute, reamenajate si modernizate, astfel incat in momentul de fata se poate vorbi de un adevarat Centru Hipic National, care poate adaposti in conditii excelente un numar de 40 de cabaline, in grajduri de beton, la care se pot adauga oricand alte 20 de grajduri din lemn. De asemenea, acest centru dispune acum de doua terenuri de antrenament, precum si de un manej acoperit, pentru antrenamentele pe timp de iarna. Investitiile SC TRACUS ARTE SRL au fost facute in baza unui contract de Asociere prin participatiune, nr. 168/24.03.1999, incheiat cu SC SEMTEST SA, prin care firma lui Codre se obliga sa efectueze toate amenajarile si lucrarile necesare transformarii bazei zootehnice de crestere taurine Balotesti in Centrul National Hipic si sa asigure un ajutor financiar asociatiei, constituita din TRACUS ARTE si SEMTEST, in valoare de 25-40 de milioane de lei lunar. La randul sau, SEMTEST se obliga sa puna la dispozitie intreaga baza situata in Balotesti, in Calea Bucurestilor nr. 1, precum si 100,32 hectare de teren arabil. Toate bune si frumoase timp de doi ani, perioada in care firma lui Florin Codre a investit 200.000 de dolari.

Munca pentru... revolutionari

Vazandu-se cu sacii-n caruta trasa de caii de rasa ai SC TRACUS ARTE SRL, directorul general al SC SEMTEST SRL, un anume Ion Munteanu, a dat cu oistea-n gard si, in august 2000, ignora contractul de asociere prin participatiune dintre cele doua societati interzicand firmei lui Florin Codre sa mai foloseasca cele 100,32 hectare de teren arabil. Motivul? TRACUS ARTE s-a sesizat intr-un tarziu ca platile facute anterior catre SEMTEST, cu sume de 25-40 milioane de lei pe luna, nu erau datorate acestei firme, ci asociatiei constituite dintre cele doua societati. Blocand aceste plati care intrau necuvenit doar in buzunarul societatii conduse de acest Ion Munteanu, acesta incepe sa reactioneze bizar. Hodoronc-tronc cedeaza cele 100 de hectare de teren arabil catre Agentia Domeniilor Statului, care, la randul ei, le cedeaza primariilor din zona, pentru ca intr-un final terenurile sa ajunga la... diversi revolutionari. Aceeasi Agentie a Domeniilor Statului, condusa de Corneliu Popa, a organizat si dubioasa licitatie prin care, veti vedea, statul a fost bagubit cu miliarde si miliarde de lei. In ceea ce-l priveste pe Ion Munteanu, el nu pare a fi avut decat rol de intermediar al afacerii, faptele sale putand fi, eventual, incadrate de catre procurori.

Licitatie pe sub mana pentru un obiectiv strategic

Ziarul nostru a incercat sa initieze o corespondenta cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) si cu Directia Generalala a Finantelor Publice (DGFP) Ilfov pentru a primi raspunsuri care sa clarifice aceasta afacere dubioasa. La nivelul DGFP, aceasta licitatie organizata de ADS este considerata suspecta. Reprezentantii Finantelor Publice ne-au marturisit ca aceasta licitatie a trezit suspiciuni prin modul „fulger" de organizare, dar si prin aceea ca nu s-a respectat legea. ADS era obligata sa ceara DGFP certificatul fiscal pentru societatea SEMTEST SA ca sa poata fi scoasa la licitatie, ceea ce nu s-a intamplat. Fara a fi instiintati oficial despre aceasta licitatie, DGFP a initiat, ulterior, procedura de lichidare a SC SEMTEST SA. Practic, DGFP Ilfov nu a aflat despre aceasta licitatie decat dupa derularea ei, cand cumparatorul italian a depus o cererea de Certificat de atestare fiscala, cerere care trebuia facuta inainte de derularea licitatiei. Numai ca lichidarea societatii nu afecteaza tranzactia in sine, noul proprietar putand oricand sa plateasca datoriile catre stat, datorii care la nivelul anului 2003 se ridicau la peste 7 miliarde de lei. Un nimic pentru valoarea obiectivului cumparat la pretul de numai 3,9 miliarde de lei.

Aici trebuie mentionat si faptul ca inca de la inceputul contractului de Asociere prin participatiune dintre TRACUS ARTE SRL si SC SEMTEST SA, semnat in 1999, prin adrese succesive, TRACUS ARTE SRL si-a manifestat intentia de cumparare a activelor pe care le administra, prin transformarea contractului de asociere in contract de leasing cu clauze irevocabile de vanzare. Initial, arata reprezentantul SC TRACUS ARTE, atat SEMTEST SA, cat si Agentia Domeniilor Statului si-au manifestat disponibilitatea in vederea inceperii procedurii de privatizare prin vanzarea activelor catre TRACUS ARTE SRL. Ulterior au intervenit altii cu oferte mai putin tentante pentru stat, dar, ciudat, agreate de ADS. Cand spunem asta ne gandim la faptul ca TRACUS ARTE SRL a oferit numai pentru activele administrate in baza contractului de Asociere prin participatiune 7 miliarde de lei, la nivelul anului 2000, pentru ca anul acesta toate activele SEMTEST sa fie vandute cu 3,9 miliarde de lei. Mai mult, SC TRACUS ARTE se oferea sa preia si datoriile SEMTEST, in afara pretului de cumparare. Mai mult, diferenta dintre pretul real si cel de vanzare este reflectata si in faptul ca, la nivelul anului 2002, DFFP a organizat doua licitatii pentru aceeasi societate, pretul de pornire fiind de 25 de miliarde de lei.

Evident ca la pretul acesta nu s-a oferit nimeni sa o cumpere. Insa a cumparat-o cine trebuia, aproape „pe sub mana", la un pret ridicol, de numai 3,9 miliarde de lei. In ceea ce priveste organizarea licitatiei, desi SC TRACUS ARTE are clauza de preemtiune in contractul cu SEMTEST SA, nimeni nu i-a anuntat despre aceasta licitatie, desi cele doua societati isi au birourile in aceeasi curte. SEMTEST nici macar nu s-a sinchisit sa afiseze, cum cere legea, un anunt pe vreo usa, prin care cei interesati sa afle ca societatea in speta este scoasa la vanzare. De ce? Poate afla procurorii PNA. In ceea ce priveste „corespondenta" noastra cu ADS, pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns.

In intertitlul nostru spunem ca este vorba de un obiectiv strategic. Intr-adevar, italianul caruia practic i s-a oferit SEMTEST a dat lovitura. El nu pare a fi interesat de ferma in sine, ci mai degraba de... statia de clorinare a apei, aflata in proprietatea SEMTEST si care deserveste comuna Balotesti si Corbeanca. Or, afacerea este o adevarata lovitura pentru cumparator din moment ce, nefacand nimic, poti incasa gramezi de bani doar taind facturi...

Plangere penala catre PNA

Simtind ca este victima unei adevarate organizatii constituite ad-hoc pentru prejudicierea firmei sale si a statului, reprezentantii SC TRACUS ARTE SRL au initiat o serie de demersuri menite a i se face dreptate. Unul dintre ele este plangerea depusa la PNA, plangere pe care o vom reda partial in cele ce urmeaza. „SEMTEST SA, prin persoana aceluiasi Munteanu Ion, fara a avea acordul TRACUS ARTE SRL, afirma in adresa 270/09.08.2000 ca «nu a folosit acest teren pentru producerea de furaje sau alte culturi in anul agricol 1999-2000 si nici nu intentioneaza a-l folosi in continuare, nemaidetinand animale de reproductie si nici mijloace agricole specifice pentru exploatarea terenului», facand abstractie de obligatia sa contractuala de a asigura asocierii in participatiune linistita folosinta acestuia. Pe langa aceasta, in decursul timpului, SEMTEST SA a comis acte repetate de prejudiciere a investitiilor facute de catre noi, precum si a scopului contractului in sine.

Aceste acte au culminat cu promovarea in cadrul Agentiei Domeniilor Statului a unei terte persoane necunoscute de catre noi. Aceasta promovare s-a finalizat prin organizarea unei licitatii-fantoma, la care societatea noastra a fost deliberat evitata. Urmare a datoriilor acumulate de catre SEMTEST SA la bugetul de stat, datorii estimate la aprox. 7 mld. lei, Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov a instituit sechestru asigurator asupra activelor ce faceau obiectul contractului de asociere in participatiune potrivit PV nr. 80352/26.11.2001. In aceste conditii, in vederea protejarii interesului nostru, am ofertat achitarea integrala a acestor datorii in schimbul dreptului de proprietate asupra activelor.

Precizam ca achizitionarea acestor active s-ar fi facut la un pret mult mai mare datorita valorii lor. DGFP Ilfov raspunde favorabil solicitarii noastre, explicandu-ne in adresa 112249/23.12.2003 ca societatea si activele se afla in curs de reevaluare si ca potrivit dispozitiilor art. 95 din OG 61/2002 putem beneficia de cumpararea acestor imobile", arata TRACUS ARTE.

Acuzatii de fapte penale

In aceeasi plangere se arata ca „pe data de 02.03.2004, Agentia Domeniilor Statului decide privatizarea domeniilor SEMTEST SA si ne adreseaza o invitatie de participare la licitatia de vanzare a pachetului de actiuni reprezentand 100% din capitalul social, avand «grija» ca aceasta invitatie sa ne parvina exact in dupa-amiaza zilei in care expira termenul de cumparare a dosarului de prezentare. Mai mult, desi baza hipica se afla in sediul societatii SEMTEST SA, afisarea publicatiei de vanzare la usa societatii nu s-a facut si in nici un mod conducerea societatii SEMTEST SA nu ne-a anuntat de inceperea procedurii de privatizare prin organizarea acestei licitatii. La adresa noastra datata imediat din ziua urmatoare, prin care solicitam aprobarea cumpararii dosarului de prezentare inauntrul termenului de depunere a ofertei, raspunsul a fost un refuz categoric verbal, urmat de imposibilitatea cumpararii acestui dosar de prezentare. La data de 31.03.2003 se adjudeca licitatia la un pret de aproximativ 3,9 miliarde lei, adica jumatate din valoarea capitalului social al societatii.

Cum a renuntat statul la opt miliarde

In expunerea de motive in baza careia SC TRACUS ARTE SRL a cerut deschiderea unei anchete se mai invoca si faptul ca "in Dosarul de prezentare a societatii nu se precizeaza existenta unor investitii private asupra activelor societat ii, investitii care sunt recunoscute de reprezentantul legal al SEMTEST SA sub semnatura si stampila si care se cifreaza la aproape 200.000 USD. (...) In concluzie, in loc sa incaseze aproximativ 15 mld. lei (valoarea activelor), acoperindu-si astfel datoriile catre stat si ramanand cu un castig curat de aproape 8 mld. lei, reprezentantul statului, in speta ADS, a considerat ca e o afacere mult mai profitabila sa vanda intregul pachet de actiuni la jumatate de pret (3,9 mld. lei); sa recupereze in mai multi ani doar 40% din datoriile catre stat ale societatii (4,2 mld. lei); sa piarda proprietatea activului SEMTEST SA care include: singura statie de clorinare a apei din zona (statia de clorinare Corbeanca), active in valoare de 15 mld. lei, la care se adauga 49% din actiunile societatii RBN - societate romano-germana, precum si sa renunte la un profit net de 8 mld. lei. Consideram ca o astfel de solutie data procesului de privatizare a SEMTEST SA nu putea avea la baza decat o minte bolnava sau un intreg proces fraudulos de trafic de influenta, materializat prin luare sau dare de mita ori incasarea de foloase necuvenite, atat in frauda evidenta a STATULUI si a legii, precum si in detrimentul nostru, periclitandu-ne astfel investitii de 200.000 USD", arata SC TRACUS ARTE SRL, anexand la cele de mai sus si documente probatorii.
×