x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ia-ti Bucurestii... Pe strazi, cand toate pisicile sunt negre

Ia-ti Bucurestii... Pe strazi, cand toate pisicile sunt negre

de Anca Scarlat    |    29 Aug 2006   •   00:00
Ia-ti Bucurestii... Pe strazi, cand toate pisicile sunt negre

Mai putina mizerie, mai multa liniste, mai racoare. Secrete si dorinte la adapostul intunericului. Amintiri si intalniri intre prieteni de-o viata. Noaptea, Bucurestiul isi retraieste povestea zilei. In diverse ritmuri.

"Da si mie niste bani!" Nu raspund. "Macar o tigare, hai!", imi spune un cersetor cu o figura destul de amenintatoare sambata, la zece si jumatate seara, in Piata Romana. Ma gandesc sa scap de el repede si ii dau ce mi-a cerut. Nu e chiar o placere sa negociezi cu ei, mai ales cand se lasa intunericul. Astept un prieten care intarzie ca o domnisoara. Strada e inca plina de viata si stiu ca asa va ramane pana spre orele diminetii. E sfarsit de saptamana si concitadinii mei ies "in oras". In sfarsit, bunul meu prieten apare plin de elan. Isi cere scuze pentru intarzierea de un sfert de ora si pornim spre Bulevardul Dacia. Terasele sunt ca in timpul zilei. Doar muzica se aude parca mai tare.

UNDE SA MERGEM? Ar fi cam trei criterii de selectie: in functie de zona, de preturi si de muzica. Publicatiile de specialitate prezinta intreaga oferta a orasului. Pretutindeni, fite. Dar nu pentru ca ar fi o caracteristica a Bucurestiului contemporan, ci pentru ca oricine iese "in oras", in orice oras, in mijlocul oamenilor, are ca scop principal sa se afiseze. Daca nu ar vrea sa fie vazuti, oamenii ar gasi o alta varianta de distractie. In trecut se mergea la spectacole de teatru sau la opera, la baluri, ceaiuri etc. Astazi, bucurestenii merg la terase, la cluburi sau discoteci din aceleasi motive. Cu zece ani in urma erau putine discoteci cu adevarat "de fite". Celebra era Vox Maris, unde intalneai personaje ale unei mondenitati in plin proces de formare. Dar timpul a trecut, iar acum te poti trezi aproape oriunde cu Iri si Moni langa tine sau cu alte figuri din aceeasi categorie, care nu pierd nici o ocazie de a se afisa in public.

NOSTALGICII FARA VINA. Mai exista o categorie de oameni care merg in altfel de locuri si in alte scopuri. Ma refer la cei care vor sa stea de vorba, sa-si rememoreze trecutul si sa asculte muzica buna. Facand parte din aceasta categorie, am ales un loc mai retras de pe Calea Grivitei. Mai existau cateva variante, in zona Piata Universitatii sau in centrul istoric, dar eram destul de departe. Pe drum mi-am amintit de Vama Veche. Din cel putin doua motive. Trendul creat in ultimii ani, de cand cu "salvarea" Vamii, a generat un transfer de valori. Cluburile din Bucuresti sunt "reproduse" in "format stuf", pe plaja, iar in Bucuresti s-a deschis un club numit "Stuf Vama Veche", aflat la cateva strazi distanta de bulevardul pe care tocmai mergeam. Aceeasi tendinta se face simtita si in alte orase mari din tara. In Vama Veche e mult mai simplu de ales locul in care sa-ti petreci noaptea, pentru ca terasele-club sunt una langa alta, pe cand in Bucuresti, daca vrei sa schimbi ritmul si atmosfera, pierzi intreaga noapte pe strazi. Iar strazile sunt pitoresti. Saracia iese si ea la aer in ceas de seara, tarziu, cand pestii isi scot fetele pe strazi laturalnice din centrul Capitalei. Daca treci cu masina pe langa ele si incetinesti prea mult, e foarte posibil sa te trezesti cu una agatata de portiera. Imi amintesc o poveste auzita in copilarie despre femeile de la Crucea de Piatra care ieseau goale in strada si incercau sa opreasca trasurile. Din acest punct de vedere lucrurile au evoluat, in sensul ca prostitutia se practica oriunde, la voia intamplarii. Inclusiv in barurile si discotecile "de fite", unde preturile fetelor sunt cele mai mari. Fata de alte capitale europene, Bucurestiul se remarca printr-un kitsch accentuat.

NOAPTEA PE ALEI. Fata de alte orase din tara, este mai mare si mai murdar. Poate si mai luminat. In Cluj, Brasov, Timisoara sau Constanta, viata de noapte este aproape la fel de importanta, dar deosebirea se simte imediat. Ceva mai multa liniste decat in Capitala si, evident, mai multa curatenie. Pentru ca sunt mai putini oameni. In schimb, in orasele mici, precum Miercurea Ciuc, Bistrita sau Campulung Moldovenesc, lumina se cam stinge inainte de miezul noptii.

Bucurestiul iti da posibilitatea sa alegi. Iar noaptea pare intotdeauna mai frumoasa atunci cand reusesti sa dai timpul inapoi cu zece ani, ajutat de cateva locuri ascunse printre blocurile gri. Am depanat amintiri pana spre dimineata si am ascultat aceeasi muzica pe care o ascultam si cu 15 ani in urma. Desi toate pisicile par negre, luat "la bucata", Bucurestiul este frumos noaptea.

MULT ZGOMOT PE ARTERELE PRINCIPALE, LA ORICE ORA
TRAFIC. Strazile sunt populate pana la orele diminetii, mai ales in zonele istorice, unde sunt multe locuri de distractie
Orasul nu doarme niciodata. Cu putin inainte de miezul noptii, mijloacele de transport in comun se retrag. Zgomotul scade in intensitate, iar strada devine mai libera. Ultimii intarziati la locurile de munca se indreapta spre casa pe la unsprezece, cand aglomeratia orasului este inca vizibila.

Putin occidental, prin centru, putin balcanic, in rest, cu intruziuni de ghetou, pe alocuri, Bucurestiul e oarecum linistit noaptea. Iar mirosurile pestilentiale se atenueaza. Mizeria se vede mai slab. Nu te mai calca nimeni pe picioare cand vrei sa traversezi strada si scade riscul de a te lovi vreun trecator grabit pe langa vitrinele magazinelor de pe Magheru. Dar exista riscul accidentelor rutiere.

Noaptea are trei faze importante pentru Bucuresti. Taximetristii stiu cel mai bine. Prima, mai ales la sfarsit de saptamana, este migrarea in masa spre locurile de distractie, de la noua la unu noaptea. A doua este cea mai linistita, intre unu si trei. Oamenii isi vad de treburile lor prin cluburi, discoteci si baruri. Spre dimineata, pe la trei, incepe iar aglomeratia. Obositii se indreapta spre un refugiu. Deja pe la cinci incepe ziua, cu obisnuitul calvar. In prima faza a unei nopti de vara, romanii din Capitala prefera terasele, mai ales atunci cand temperatura depaseste 20 de grade Celsius. Acestea sunt noptile tropicale - asa cum le numesc meteorologii - , cele mai cumplite dintre toate, pentru ca mirosurile orasului persista, asfaltul ramane cald, iar toti vor sa iasa din casa. Indiferent de zona, pana dupa miezul noptii, terasele sunt pline si muzica se aude de la distanta. Nefericitii care locuiesc langa astfel de locuri de intalnire ale petrecaretilor n-au nici o sansa la odihna. Si chiar departe de ele, traficul intens din timpul noptii, alarmele masinilor, declansate frecvent, si latratul cainilor speriati de zgomote ii lasa pe bucuresteni fara somn, daca indraznesc sa deschida vreo fereastra. Foarte putine zone sunt cu adevarat linistite in oras.
×
Subiecte în articol: special noaptea