Sătul să fie terfelit de toate nulităţile, de precari intelectual fără legătură cu sportul românesc, cel mai mare tenisman autohton al istoriei a demisionat din fruntea Federaţiei. Ilie Năstase a cedat. Din spatele său rânjesc hâd, a satisfacţie, viermii şi dihorii.
Decizia lui a fost pusă imediat pe seama acuzaţiilor ce i-au fost aduse în privinţa organizării meciului de Cupa Davis de la Sibiu, dintre România şi Franţa, de la finele săptămânii trecute. De fapt, picătura care a umplut paharul a fost cea legată de sentinţa instanţei de la Timişoara, care a hotărât ieri să anuleze toate sentinţele luate la Bucureşti privitoare la terenurile Bazei Voinţa, ce urmau să devină Academia de Tenis "Ilie Năstase". "De opt ani mă judec. Îmi ajunge, nu mai rezist din punct de vedere al nervilor", a răbufnit fostul mare tenisman.
ISTORIE. În anul 1999, Ilie Năstase a primit printr-o hotărâre de Guvern, semnată de prim-ministrul de atunci, Radu Vasile, concesionarea cu titlu gratuit, pentru 49 de ani, a celor şase hectare ce compuneau baza sportivă Voinţa. Marian Strugaru, preşedintele clubului, care dusese unitatea sportivă într-o adevărată ruină, s-a opus tranzacţiei şi a acţionat în instanţă hotărârea de Guvern. De atunci a început nebunia, chiar dacă, recent, actualul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, hotărâse printr-o nouă hotărâre de guvern încredinţarea directă, în folosinţă gratuită, pentru o perioadă de 60 de ani! Instanţa a hotărât să anuleze cele două hotărâri de guvern după ce avocata clubului Voinţa a susţinut că Fundaţia "Ilie Năstase" nu ar fi existat în 1999, la momentul emiterii actului, ci abia în 2002. În fapt, Fundaţia pentru Tenis Academia "Ilie Năstase" are personalitate juridică încă din 1996! Mai mult, terenul respectiv aparţine statului român, şi nicidecum clubului Voinţa, ajuns în paragină, care nu-şi mai justifică denumirea de unitate sportivă. De precizat că în conturile Fundaţiei "Ilie Năstase" se află peste 100 de milioane de euro, ce erau pregătite să fie investite într-unul dintre cele mai tari proiecte dedicate sportului românesc. Între timp, procesul a fost strămutat la Timişoara, decizia de ieri a instanţei de acolo determinându-l pe Ilie Năstase să ia o hotărâre radicală: "Din cauza faptului că nu există nici o perspectivă reală de a realiza Academia de Tenis «Ilie Năstase», pentru care mă zbat de opt ani de unul singur, la care se adaugă hotărârea abuzivă a Judecătoriei Timiş, dată de judecătorul Cioabă Emilia, mă declar învins de corupţia din justiţia română", a justificat Ilie Năstase.
Concluzie amară: "Justiţia din România, cea mai coruptă din lume"
- Jurnalul Naţional: Domnule Năstase, de ce v-aţi dat demisia?
- Puteţi să explicaţi?
"Strugaru avea dosar penal"
- Şi ce s-a întâmplat?
- Cum a ajuns acest proces la Timişoara?
- S-a spus că vă daţi demisia pentru scandalul financiar legat de organizarea meciului de Cupa Davis la Sibiu.
SUSŢINERE
"Prin plecarea lui Ilie Năstase, nu numai tenisul românesc, dar şi România pierde o mare valoare. A venit ziua în care până şi Ilie s-a săturat de bătaia de joc de care a avut parte în ultimii 18 ani. Sunt alături de el. Ar face bine ca de acum înainte să nu mai aibă nimic în comun cu mizeria din România"
Ion Ţiriac
Bellu: "Am vrut să-l fac să rămână"
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Octavian Bellu, a dezvăluit că a discutat deja cu Ilie Năstase pe tema demisiei acestuia din urmă. "Nu cred că domnul Năstase mai poate fi întors, la cât de hotărât l-am văzut că e. Am încercat să găsesc argumente, să-l conving să rămână, dar mi-a zis: «Omule, nu mai am nici 35, nici 40 de ani, ca să aştept să se realizeze Academia de Tenis peste 20 de ani, să mă judec la infinit, să primesc toată mizeria asta în faţă, deşi am vrut să fac ceva frumos pentru Bucureşti»", a declarat Bellu. "Am demisia lui Ilie Năstase pe birou, e semnată şi înregistrată. Am discutat cu el şi problema colaterală a scandalului deconturilor de la Cupa Davis. Eu aştept decontul FR Tenis, capitol cu capitol; dacă sunt mai puţini bani cheltuiţi decât era estimat, banii oricum rămân în bugetul FR Tenis. Din cei 21,8 miliarde de lei, cât este bugetul FR Tenis pe 2008, federaţia a luat şapte miliarde pentru acest eveniment. După decont, se trage linie şi vedem. Domnul Năstase nu avea cunoştinţă de sume cerute, cheltuite şi era supărat că a fost implicat în aceste speculaţii", a mai precizat liderul ANS. Octavian Bellu a anunţat că problema alegerii unui nou preşedinte aparţine FR Tenis: "Ea va rezolva repede această situaţie. Ilie Năstase a fost ales într-o Adunare Generală, tot într-o Adunare Generală trebuie să se ia act de demisia sa şi să se aleagă un nou preşedinte".Munteanu: "N-am luat nici un ban"
Un mare scandal a fost declanşat zilele trecute, când o anumită parte a presei a consemnat că parte mare din banii alocaţi de Guvern pentru organizarea meciului de Cupa Davis ar fi ajuns în buzunarele omului de afaceri Aurel Munteanu din Sibiu.Acesta a ţinut să dezmintă aceste zvonuri, spunând că, din contră, el a suportat nişte costuri care nu i se vor returna. "Eu n-am avut niciodată relaţii cu federaţia, ci doar cu jucătorii. Le-am dat mereu prime atunci când au avut rezultate. În luna decembrie, când s-a primit derogarea ca meciul cu Franţa să se desfăşoare la Sibiu, m-am oferit să ajut cu ce pot. Am vorbit la Consiliul Judeţean, iar lucrările ce urmau să fie executate la sală ar fi trebuit acordate în urma unor licitaţii. Nu mai era timp de aşa ceva, în 20 ianuarie trebuia ca totul să fie gata. M-am oferit ca eu, cu firma mea, să execut lucrările. Era criză de timp. Am construit 400 de locuri în plus la sală, am făcut lojele, am igienizat vestiarele, toaletele, am zugrăvit. Federaţia nu putea plăti, ci doar Consiliul Judeţean, care-mi putea returna o sumă infimă. Nu am luat nici un ban! Am zis să rămână ceva după urma mea pentru sportivi, pentru Sibiu. Am ţinut şi cele două delegaţii cu titlu gratuit, de protocol, la Hotelul Împăratul Romanilor. N-a plătit nimeni nimic.
Le-am cumpărat şi cadouri, şi echipament la toată echipa. Eu n-am avut nici o treabă cu banii publici. Mă bucur măcar că din punct de vedere organizatoric a ieşit totul foarte bine", ne-a relatat Aurel Munteanu, fostul fotbalist al Sportului Studenţesc, cunoscut sub numele de Munteanu I.
Numărul 1 mondial
Ilie Năstase s-a născut la 19 iulie 1946, la Bucureşti. A fost numărul unu mondial de două ori, în 1972 şi în 1973. A câştigat 57 de titluri la simplu, printre care US Open, în anul 1972, şi Roland Garros, în anul 1973. La dublu a câştigat turneele de la Roland Garros, în 1970, unde l-a avut partener pe Ion Ţiriac, de la Wimbledon, în 1973, şi US Open, în anul 1975, ambele alături de Jimmy Connors. În anii 1966 şi 1973 a mai jucat două finale la Roland Garros, alături de Ion Ţiriac şi de Jimmy Connors. Năstase a fost finalist la simplu la Roland Garros, în anul 1971, când a fost învins de cehul Jan Kodes, şi la Wimbledon de două ori, în 1972 şi în 1976, ambele pierdute în faţa lui Stan Smith, respectiv Bjorn Borg. Năstase a câştigat patru ediţii ale Masters-ului, în anii 1971, 1972 (în ambele finale l-a învins pe Stan Smith), 1973 (Tom Okker) şi 1975 (Bjon Borg). În anul 1974 a fost învins în finala Masters-ului de Guillermo Vilas. Năstase a jucat pentru România în Cupa Davis timp de 18 ani, în 146 de meciuri de simplu şi de dublu, dintre care a câştigat 109. A jucat, împreună Ion Ţiriac, în trei finale de Cupei Davis, în anii 1969, 1971 şi 1972, nereuşind să câştige nici una. Năstase a fost ales de trei ori consecutiv preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, prima dată în luna mai 1997 şi ultima oară în luna martie a anului 2005. Într-un sondaj realizat în anul 2005, cititorii revistei Tennis Magazine l-au plasat pe Ilie Năstase pe locul 28 în lista celor "40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani". A fost desemnat de patru ori "Cel mai bun sportiv român al anului" (1969, 1972, 1973 şi 1974).Citește pe Antena3.ro