x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iliescu si-a luat adio de la Air Force One

Iliescu si-a luat adio de la Air Force One

19 Dec 2004   •   00:00

Intoarcerea de la Bruxelles a insemnat pentru presedintele Ion Iliescu si ultima calatorie cu aeronava prezidentiala, in calitate de sef de stat. Pentru ca presedintele ales, Traian Basescu, l-a refuzat si la intoarcere, preferand tot o cursa de linie, Iliescu l-a luat cu el in avion pe premierul Adrian Nastase.

MONICA IORDACHE

LA REVEDERE! In tinuta neprotocolara, Ion Iliescu a vorbit cu ziaristii care l-au insotit in ultima sa misiune oficiala
De pe aeroportul din Bruxelles, doua aeronave oficiale decolau aproape simultan in directia Bucuresti. Una il transportase pe premier spre capitala belgiana, dar acum ii mai avea drept pasageri doar pe ziaristii acreditati la Guvern. Cea de-a doua ii avea la bord pe primii doi oameni in stat: presedintele Ion Iliescu si prim-ministrul Adrian Nastase. Al treilea pasager important - presedintele ales Traian Basescu - a preferat sa revina la Bucuresti tot cu o cursa Tarom, alaturi de calatorii de rand. Iliescu si Nastase s-au urcat in acelasi avion abia dupa ce si-au rezolvat diferendul in privinta gratierii lui Miron Cozma, presedintele insistand sa isi asume toata raspunderea pentru actul gratierii si convenind sa il anuleze. De altfel, decretul prezidential, emis si anulat in 24 de ore, a monopolizat atentia tuturor ziarisilor romani prezenti la Bruxelles, oficialii trezindu-se in situatia de a fi nevoiti sa raspunda mai mult la intrebari despre situatia "luceafarului huilei", decat despre incheierea negocierilor de aderare a Romaniei la UE.

FARA CRAVATA. Cum presedintele a fost "tocat" toata ziua cu subiectul Cozma, in aeronava prezidentiala ziaristii incepusera deja sa faca pariuri daca seful statului mai vine sau nu, asa cum avea obiceiul, la o discutie informala cu ei. La mai mult de o ora si jumatate de la decolare, cand avionul intrase deja in spatiul aerian romanesc, Iliescu s-a hotarat sa il paraseasca pentru cateva minute pe premier si sa vina in compartimentul destinat presei. Isi face aparitia fara haina, fara cravata, cu camasa descheiata la gat si cu bretelele pantalonilor la vedere. Nu e prea hotarat sa se opreasca, asa ca trece in viteza printre scaunele ziaristilor, spre o alta destinatie. "Nu va opriti si la noi?", ii pune o ziarista "piedica" in timp ce presedintele parcurgea in viteza drumul de intoarcere spre compartimentul oficialilor. Incepe sa rada si se opreste. "Va multumesc tuturor celor care m-au insotit in anii astia in deplasari", incepe presedintele cu un subiect "soft" si spune ca nu s-a suparat pentru ce au relatat ziaristii in tara, chiar daca nu i-a placut intotdeauna.

"SARACU’". Cum discutia nu se putea tine departe de subiectul fierbinte al zilei, presedintele se vede asaltat tot cu intrebari despre Cozma si, mai ales, despre faptul ca premierul a sustinut ca habar nu avea de gratierea lui Cozma. "N-a stiut saracu’ ce semneaza", il apara presedintele. "De obicei are incredere in mine. Stie ca sunt scrupulos si nu ii trimit hartii asa... oricum", dezvaluie seful statului limita de incredere dintre el si premier. "Pai asa putea sa isi semneze propria executie sau demisie", vine si raspunsul ziaristilor, care nu i-a provocat decat un zambet stramb presedintelui. Oricum, premierul a avut de semnat "sute de hartii" zilele acestea, asa ca e scuzabila greseala, mai ales cu "tensiunea" acestor zile, sustine cu tarie Iliescu. "Ce a gresit Nastase in campania asta electorala?", mai vine o intrebare sensibila. Ezita ... zambeste .... si cauta un raspuns diplomatic, pe care il si gaseste: "Ei, asta trebuie analizat mai atent...". Nu se hazardeaza nici sa faca predictii despre reintoarcerea in PSD, ci da vina tot pe congresul care ar trebui sa-l accepte la sefia partidului. Sutine si acum ca, matematic, Uniunea PSD+PUR a castigat alegerile si dezvaluie si modalitatile prin care ar putea sa blocheze un guvern al Aliantei. Mai intai un boicot parlamentar, apoi un vot negativ, dar... alegerile anticipate sunt totusi riscante.

"POATE FI SI UMAN!" "Ce parere aveti de Basescu?". "L-am vazut si in situatii umane!", tasneste raspunsul, edificator pentru parerea presedintelui despre modul in care succesorul sau i-a refuzat invitatia de a-l insoti in avion. "La Cotroceni am avut o discutie foarte relaxata, normala", povesteste, ascunzandu-si un pic surprinderea fata de reactia ulterioara a lui Basescu. Oricum, noul presedinte nu scapa asa usor. I-a lasat pe cap decretul prin care alaturi de Cozma mai erau gratiate 44 de persoane. Lista este data la analizat, asa ca viitorului presedinte ii va reveni sarcina de a-si da OK-ul pentru gratierea unora dintre cei propusi initial.

ZILE LIBERE. "Da’ nu sunteti obosit?". Ultimele zile par sa fi fost totusi prea mult pentru presedinte, asa ca recunoste ca ar cam avea nevoie de cateva zile libere. O sa si le ia dupa ce preda mandatul. Se desparte razand de ziaristi si se intoarce la tovarasul de zbor, premierul Nastase, parasit pentru aceste cateva minute. Daca insa momentul de ramas bun a fost deschis cu ziaristii, el a fost incheiat cu insotitorii de bord. Stewardesele si ceilalti membri ai echipajului aeronavei prezidentiale 707 Carpati au stat la rand sa-si faca poze cu presedintele, momentul fiind semnalat de lumina blitz-urilor care patrundea pe la crapaturile usii ce despartea compartimentul oficial de cel in care calatorea presa. Aceeasi aeronava va fi folosita de acum inainte de presedintele Traian Basescu.

NASTASE, IN ZONA TAMPON
Cei doi sefi de stat, ambii ai Romaniei, Ion Iliescu si Traian Basescu, au fost cazati la Bruxelles, pentru cateva ore, la Hotelul Le Meridien. Au stat in camere separate, fiecare cu staff-ul lui si nu s-au vazut decat cateva minute. Faptul ca Iliescu revocase decretul de gratiere a lui Cozma nu l-a imbunat pe Basescu, iar raceala dintre cei doi a fost evidenta in momentul in care au intrat in sediul Consiliului European: Basescu in fata - incruntat - , Nastase si Geoana - la doi metri in spate, usor amuzati, creand probabil o zona tampon - , iar in urma plutonului, Ion Iliescu. La conferinta de presa a delegatiei romane, Basescu i-a parasit pe Iliescu si Nastase dupa cinci minute, motivand ca are intalniri, iar la intoarcerea in Romania a avut o conferinta de presa separata de a celor doi, la salonul oficial al Aeroportului H. Coanda. Cum Iliescu si Nastase au aterizat primii, au facut in tandem declaratii presei, s-au enervat la intrebarile referitoare la Miron Cozma si au plecat urandu-le ziaristilor "vise placute". In urma lor, Basescu, ragusit si cu parul ciufulit, s-a asezat la acelasi pupitru cu microfoane si le-a explicat ziaristilor ca la Bruxelles a vrut sa fie solidar cu ceilalti oficiali romani, dar ca s-a despartit de ei imediat ce Romania nu a mai fost subiectul discutiilor.

BASESCU A ASTEPTAT MICROBUZUL
O TIGARA. Traian Basescu si-a omorat timpul asteptand o masina in fata Consiliului European
Cu toate ca a anuntat ca nu a vrut sa faca parte, la Bruxelles, dintr-o delegatie separata de cea a presedintelui Ion Iliescu, presedintele ales, Traian Basescu, s-a dus si pe cont propriu la cateva intalniri cu reprezentantii Uniunii Europene. Organizatorii s-au cam incurcat in atatia presedinti din partea Romaniei, iar Basescu n-a avut parte de toate onorurile de sef de stat. In timp ce pleca spre o asemenea intalnire, insotit de Stolojan, Basescu a stat in ploaie, in fata sediului Consiliului Europei, minute in sir, in timp ce politistii belgieni cautau cu disperare o masina pentru unul dintre presedintii tarii noastre. Pana la urma i-au gasit un microbuz.
×