x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Imagini ale hotiei crunte de la Krivoi Rog

Imagini ale hotiei crunte de la Krivoi Rog

de Alexandru Boariu    |    01 Aug 2008   •   00:00
Imagini ale hotiei crunte de la Krivoi Rog


DOVEZI ● In atentia Guvernului si a Departamentului National Anticoruptie

In ciuda semnalelor trase de Jurnalul National, la Krivoi Rog, in Ucraina, angajatii Arcom – platiti de Guvern, desi firma este privata – continua sa fure si sa vinda tot ce le cade in mina: materiale, echipamente si utilaje etc., pentru care statul roman a cheltuit circa un miliard de dolari.



DOVEZI ● În atenţia Guvernului şi a Departamentului Naţional Anticorupţie
În ciuda semnalelor trase de Jurnalul Naţional, la Krivoi Rog, în Ucraina, angajaţii Arcom – plătiţi de Guvern, deşi firma este privată – continuă să fure şi să vîndă tot ce le cade în mînă: materiale, echipamente şi utilaje etc., pentru care statul român a cheltuit circa un miliard de dolari.

Elocventă pentru imaginea jafului care are loc la Krivoi Rog este  mărturia unui angajat: "Am participat la o grămadă de furturi, de la încărcat pînă la  încasarea banilor şi predarea lor, personal, domnului Roman Vasile, contabilul-şef. Materialele furate sînt: carbid – 6.000 kg, vată de sticlă – 240 de pachete, fier beton – 5.700 kg, mozaic – patru basculante a cîte 16 tone, flanşe de instalaţii – două camioane de opt tone fiecare, cofraje – un camion, panouri de tablă cutată de la barăci – cîteva camioane, gresie – zece tone. De asemenea, am încărcat şi cărat diverse materiale, precum tuburi PVC pentru instalaţii electrice, ţeavă pentru instalaţii sanitare, panouri din plasă de sîrmă, geamuri armate etc. Toate transporturile s-au făcut în urma dispoziţiilor date de domnul contabil-şef Roman Vasile şi de dl director Ghirtoi Nicolae. Adresele unde trebuia să ducem materialele ni le spunea dl Roman. Eram urmăriţi cu Dacia de domnul contabil-şef şi după ce descărcam marfa mă aştepta să-i dau imediat banii încasaţi de la client. Întotdeauna îmi spunea că aceştia sînt bani de masă sau protocol pentru diferite comisii venite de la Bucureşti sau chiar de pe plan local. (...) După ce s-a terminat cu fierul vechi şi cu materialele de construcţii am început cu barăcile metalice din bază şi de la Maiak. Cînd s-au terminat şi astea am început cu dalele de beton – mii de bucăţi, care au fost vîndute unei firme de la Odesa". Comentariile ar fi de prisos.

ACARII PĂUN. În loc să dea de pămînt cu hoţii, aşa cum a promis, directorul general de la Arcom, Mihai Oprea, i-a dat afară pe cei care au încercat să salveze ce se mai poate salva. Astfel, i-a dat afară pe paznicii Păun Milu şi Păun Costel Marian, care erau prea "curioşi", încercînd să afle ce se găseşte în camioanele care părăseau zilnic combinatul. Mai mult, Oprea l-a dat afară şi pe şeful pazei, Ivancu Mihai, care semnalase, disperat, la Bucureşti furturile. Refuzînd să mai întocmească pontaje fictive pentru paznicii din subordine, aşa cum i se cerea. În fine, Oprea l-a înlocuit pe "tartorul hoţilor", Nicolae Ghirţoi – directorul Arcom la Krivoi Rog, care a patronat jaful de-acolo ani la rînd, cu Viorel Dragomirescu. "Acest Dragomirescu este mînă-n mîna cu Ghirţoi şi cu toată gaşca de la Bucureşti, care patronează furturile", ne-a declarat unul dintre angajaţii Arcom, rugîndu-ne să-i păstrăm anonimatul. "Ăştia pun rakeţii pe noi, dom’le, dacă află că am vorbit cu presa, ei au în spate oameni mari şi tari, care îi apără".

Conducerea Arcom, complice

Desigur, am încercat să aflăm părerea domnului Mihai Oprea, directorul general al SC Arcom, despre ceea ce se întîmplă la combinatul de la Krivoi Rog, dacă în urma numeroaselor sesizări primite de la oamenii de bine de acolo a luat măsurile necesare etc. Dl Oprea ne-a spus că va merge la faţa locului şi "va tăia-n carne vie", după care ne va informa şi pe noi. Şi într-adevăr, aşa cum s-a văzut, dl Oprea a tăiat, dar nu "în carne vie", ci i-a dat afară pe toţi cei care l-au sesizat despre furturi, ca şi pe cei care au dat declaraţii presei sau au făcut plîngeri penale.

Plîngerile penale, inutile

Văzînd că şefii lor de la Bucureşti nu reacţionează la sesizările primite, cîţiva angajaţi de la Krivoi Rog au depus plîngeri penale împotriva lor la Poliţie, Procuratură şi DNA. Poliţia Sectorului 1 le-a răspuns că dosarul a fost trimis Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 (Dosar nr. 4677/P/2008 ), care  efectuează acte premergătoare pentru săvîrşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu de către conducerea Arcom. În schimb, DNA nu le-a dat nici un răspuns, deşi plîngerea a fost depusă încă din aprilie 2008.

×
Subiecte în articol: special krivoi rog krivoi arcom