x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Impresii străine despre România

Impresii străine despre România

de Jurnalul National    |    02 Apr 2008   •   00:00

“Lecţii bizare despre cum se găz­du­ieşte un summit”. Aşa se numeşte articolul despre pregătirile de la Bucureşti pentru Summit-ul NATO apărut în Sky News

“Lecţii bizare despre cum se găz­du­ieşte un summit”. Aşa se numeşte articolul despre pregătirile de la Bucureşti pentru Summit-ul NATO apărut în Sky News. Textul scris de Greg Milam începe cu un citat al preşedintelui Traian Băsescu, care ar fi spus că: “Dacă am reuşit să organizăm Festivalul Mondial al Tineretului în 1950, nu văd nici un motiv pentru care nu am putea organiza un Summit NATO în prezent”. Corespondentul Sky News şi-a exprimat ironic speranţa că preşedintele a făcut doar o glumă cu ocazia acestei declaraţii pentru că, având în vedere faptul că personalităţi precum George Bush, Vladimir Putin, Gordon Brown şi alţi peste 40 de li­deri mondiali vin în oraş, ar putea totuşi să fie un eveniment cu mult mai important decât un banal festival al tineretului. Totodată, Milam a scris că Bucureştiul a trecut prin schimbări “bizare” pentru marele eveniment, precizând că sute de muncitori au plantat flori, s-au montat semne noi de circulaţie, s-au vopsit faţadele clădirilor şi autorităţile au strâns sute de câini vagabonzi “o altă atracţie familiară a oraşului”. Corespondentul Sky News nu a uitat să menţioneze că operaţiunile de securitate sunt foarte stricte, că sunt pregătite sute de lunetişti, scafandri şi chiar echipe de luptă împotriva ameninţărilor biologice, dar şi că traficul din oraş va fi paralizat. Potrivit lui Milam, toată lumea este îngrijorată de faptul că s-ar putea ca grupurile sanitare să nu fie suficiente, adăugându-se astfel un plus de ciudăţenie pentru unul dintre cele mai ciudate oraşe din Europa.

 

PALATUL PARLAMENTULUI. Locul unde se va desfăşura Summit-ul, Palatul Parlamentului nu a scăpat necriticat. “În prezent, este o amintire kitschoasă şi extra­vagantă a anilor dictaturii ceauşiste şi a încercărilor sale de a transforma Bucureştiul în Micul Paris, în acelaşi timp făcând eforturi de a anula datoriile externe ale ţării”, a arătat jurnalistul englez.

×
Subiecte în articol: eveniment