x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inculţii sau spurcaţii?

Inculţii sau spurcaţii?

de Razvan Barbulescu    |    07 Noi 2011   •   21:00
Inculţii sau spurcaţii?

Stire senzationala din celula de criza a limbii romane. In timpul unei audieri, doi militieni din Cluj au batut mar pe unul, fiindca ala a facut pe desteptul si le-a atras atentia asupra unei greseli de gramatica. Militienii, ca in toate conflictele fara pericole, erau in unanimitate. L-au caftit pana i-au scos tipului gramatica prin pene. Organele si-au respectat statutul si imnul dobandite inca de pe vremea lui Ceasca: 'Militia este inima tarii, care bate, bate, bate...'.

Vina a fost a cetateanului, pe care l-a mancat undeva. Etic, psihologic si psihiatric, calculase gresit. 'Ba, si-a zis el, daca le atrag fin atentia ca au plesnit cu pixul un dezacord grama­tical, ne-am putea intelege ca intre noi, intelectualii.' I-a iesit pe nas. Ciocnirea de la Cluj este semnificativa pentru statutul limbii romane care este. Care e snopita la bac, reabilitata in universitatile private, reciclata in academiile de manele.

La urma urmei e si de inteles, daca in limba romana exista tortionari, vor exista si disidenti, care o vor incasa. Koky & Pitzy comenteaza fenomenul limbii pe bloage: 'K d-aya e lymba vye, so yncaseze'.

BraNconaj sau Branko Nero
Cand vorbesti de siluirea limbii romane in grup, eziti. Ce-o fi mai rau?

– Sa injuri in 3 D? (injuraturi si dat la gioale)

– Sa-ti treci dusmanul prin toate mocirlele, ca anvelopele de iarna cu M + S?

– Sa scandezi impreuna cu Traian Igas, ministrul militienilor jigniti gramatical: braNconaj... braNconaj. (Igas a provocat o dezbatere pe forum: cum se scandeaza, branconaj sau branconero? Raspuns pe blog de pitipoanca: Branko Nero, fa inkultoooo...)

– Sau, ultima ipostaza, sa o iei de nebun dupa Boc – inauguratorul, care, la taierea panglicii unei alei in China Town, a declarat emotionat ca tocmai a 'daschis' aleea 'incaltamintelor'. (In treacat, au si chinezii maneaua lor, galbena, pe youtube – Chinese manea)

Manele la Magaru’
Ne-a intrat deja in toti porii. La tv, in porturi, in corturi, la nunti, botezuri, chermeze de partid, pe internet, la peluza, in frigidere, pe vapoare si la Ciresica. Mai ales pe net. Mai ales la tv-uri. Manelismul a facut si face legea. Nu manelele culte adoptate de Bregovici din stima pentru Fl. Salam, ci manelele cu versuri cretine scrise de maneliatori cu doua clase, trei mertane si zece turnulete pe cap de vila. Profitand de ocazie, manelistii au pus de academii, se dau brand de export, stabilesc vocabularul piti­poan­celor si al cocalarilor, decid mersul si vorbitul in societate, umplu emisiunile de noapte... adica fac sau fuk rating mortal.

Manelele divid populatia dupa cum urmeaza. Unii nu pot manca-dormi-reproduce decat pe manele, cazul fotbalistului Vali de la Atletic Bradu, care canta in carciuma 'La Magaru’ din localitate'. Un numar egal de auditori spun ca manelele ii enerveaza si le pun la casca, sa dea impresia ca asculta Parazitii. Altii declara ca vomita cand le aud, dar le asculta pana la lesin.
Restul populatiei audiaza Busuioc pe blat, ca sa n-o ia pe coaja de la primele categorii.

Lampa lu’ Tanza
Scoliti in invatamantul superior de manele, adeptii curentului au un activ de cinspe cuvinte si un pasiv de trei sentimente adanci: muie, ce p...a mea, baga-mi-as... Tineti minte aceste cuvinte. Cu ele puteti intretine o relatie decenta pe face. Cu maneaua 'Foaie verde de spanac' ('pentru vagaboandele care-si fac de cap') esti deja pe Himalaya:

'Ridica sus piciorul/
Ca sa-ti vad televizorul/
Ridica-le pe amandoua/
Ca sa-ti pun o lampa noua.../
Tantzo!'

Cristi Minculescu observa pe buna dreptate: 'Maneaua reprezinta expresia bucuriei (lor) de viata'. Aceasta realitate prinde uimitor la spiritele sarace ale populatiei, de la marinari pana la parlamentari si ministri. Presedintele Basescu fixa la 99 la suta procentul romanilor care asculta indarjit manele.

Chiloteala cu Freuyd
Ce preferati? Incultii sau spur­ca­tii? Cand citesti pe forum 'bagami-as sau bagamias', inregistrezi doar ura, pizma, sictirul. In acest caz, gramati­ca e de c...t.
Gramatica plus liniute iti da alte satisfactii. Ex. La 'baga-mi-as' – cu toa­te liniutele – ai alte perspective. Poti comunica pe forum. Pitzi 1:
'la-i citit fa pe Freuyd? Uaaa'. Pitzi 2: (in extaz): 'ooooh yes, ce plm, cat il iubesc...ma-s baga cu el la o chiloteala'.

Plm-ul este esenta chilotelii. Muie, plm (si corolarul ce p...a mea) sunt emotii in stare pura. Ti-e si frica de ultimul cuvant – pura – sa nu ti-l confiste astia.
Problema noastra nationala e da­ca, in aceste conditii, limba saraceste sau se imbogateste. Lingvistii ezita sa se pronunte, de frica sa n-o fure cum a furat-o clujeanul de la militieni. Se imbujoreaza ca fetele de la Sa­pan­ta cand descopera vorbe ca talentos sau cantacios, justificandu-se sti­in­ti­fic: 'limba e un organism viu'.

Oda pentru Funeriu
In ultimii ani, limba s-a esentiali­zat de la un bac la altul, pe traseul romglezei: okei, la doua vorbe, okei, cool, fata. In stransa legatura cu plm, p...mea, nashpa, looser, beton, muie – castiguri solide si definitive pentru limba. Din ele s-a-ntrupat si oda dedi­cata lui Funeriu, la deschiderea scolii:

'Ala bala portocala, mortzii masii’ncepe scoala, hay sa luam cate o bricheta shy sa fakem totzi ancheta shy de miercuri incepand ducem scl in mormant...'.
Mitocanul se desfasoara pe net cum il taie celula nervoasa. E locul in care a descoperit el democratia deplina. Aici se regaseste cu toata fiinta si preaplinul muschiului. Cu toate ale lui, padukioasele, jegoasele shi spurkacioasele kre-i anima neurocitele. Ke lymba expresyva avem – zyke un tzopper pe blog: o lymba kre permyte atatea ynjuratury este un motyv de mandrye natsyonala. Tzaka paka, e f. tare frateeee!

×
Subiecte în articol: special educatie limbaj injurii