x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Infractori eliberaţi ca să omoare

Infractori eliberaţi ca să omoare

de Violeta Fotache    |    07 Sep 2010   •   00:00
Infractori eliberaţi ca să omoare

Slăbiciunile sistemului sunt speculate de infractori şi de protectorii lor, fie aceştia magistraţi sau politicieni. Cu alte cuvinte, imperfecţiunile sistemului plus viciile umane dau membrilor clanurilor mafiote, eludatori "naturali" ai legilor, avântul să zburde liberi printre noi, ăştelalţi, "fraierii" închistaţi în litera şi spiritul legii.



Poliţistul Codruţ Oprea a fost băgat în comă de un interlop aflat la început de carieră, membru în clanul Ghenosu, condus de Florin Pârjol, clan favorizat de judecătorul Dumitru Rebegea. Agresorul poliţistului, George Daniel Uţă, zis "Danezu", ar fi trebuit să se afle în spatele gratiilor după ce şi-a maltratat fosta prietenă. Cum aceasta însă şi-a retras plângerea de frică, el nu a mai fost cercetat.

Din păcate, cazul nu este singular nici la adresa poliţiştilor, nici la adresa noastră, a simplilor cetăţeni. Dacă ne gândim la oamenii legii, ultima statistică dată publicităţii de IGPR ne arată că peste 200 de poliţişti români au fost agresaţi în timpul serviciului de la începutul anului şi până în prezent. Au fost agresaţi 215 poliţişti, în special de la serviciile de ordine publică şi circulaţie din marile oraşe, deci cei care lucrează în stradă. Deşi numărul lor este în scădere cu 15% faţă de anul 2009, cifra se menţine ridicată şi ne arată că nu e prea mare respectul pentru oamenii puşi să vegheze la respectarea legii.

Dacă ne referim la cazurile în care suntem victime noi, simplii cetăţeni, cazurile sunt atât de multe, de dure şi de urâte, încât nu poţi să constaţi altceva decât că în ţara asta lipseşte nu doar respectul faţă de oamenii legii, ci chiar şi respectul faţă de lege, în spiritul ei şi nu doar în litera acesteia, "buchie" de care se leagă nişte magistraţi atunci când favorizează inculpaţi, fie că sunt membri ai unor clanuri mafiote, fie că sunt membri marcanţi ai vieţii socio-politico-economice.

Marian Clită, ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu, este unul dintre infractorii care, dacă ar fi fost menţinuţi în închisoare să-şi ispăşească pedeapsa până la capăt, n-ar mai fi putut să aducă ruşine românilor pentru uciderea unei însoţitoare de zbor norvegiene, aflată într-un hotel din Copenhaga. Şi în cazul lui a fost un judecător milostiv, deşi procurorul de şedinţă atenţionase cu privire la periculozitatea lui Clită.
Petru Gavrilaş, bărbatul din Iaşi cu două violuri la activ (ultimul asupra unei fete de 13 ani), a fost eliberat de două ori din penitenciar. După cea de-a doua eliberare, anul trecut a înţepat cu cuţitul 16 femei.

În noiembrie 2009, după un an şi trei luni de la cea de-a doua eliberare, infractorul Viorel Zosineanu a violat şi ucis o femeie în vârstă de 71 de ani, ridicându-şi scorul infracţiunilor la trei violuri şi o crimă.
Dacă ne reamintim cazul lui Serghei Gorbunov, suspectul numărul unu pentru jaful armat de la Braşov, şi acolo a fost vorba despre magistraţi care şi-au făcut treaba mai mult sau mai puţin defectuos. El a fost eliberat din Penitenciarul Craiova de judecătoarea Maria Nicola, în baza unui certificat medical al cărui diagnostic, dacă ar fi fost real, azi Gorbunov ar fi trebuit să fie orb. Dacă n-ar fi fost eliberat, el n-ar mai putea fi suspectul principal într-un caz care s-a lăsat cu moarte de om. Reamintim că din cei 24 de deţinuţi eliberaţi de la Craiova, în perioada 2000-2009, pe motive medicale sau sociale, doar doi s-au reîntors în penitenciar, ceilalţi 22 fiind căutaţi.

La acea vreme, la nivel naţional, 123 de infractori condamnaţi lipseau nemotivat din puşcăriile româneşti. O statistică actuală întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor ne arată că dintre deţinuţii eliberaţi de instanţele de judecată pe motive medicale sau sociale, în perioada 1994-2010, 65 nu s-au mai întors nici până azi. Aceştia sunt daţi în urmărire naţională ori internaţională. Printre ei se află oameni care au ucis, care au furat, care au tâlhărit, care şi-au traficat semenii. Un exemplu este cazul infractorului Florentin Pandele, condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor. El a fost eliberat "medical" la 21 septembrie 2000 şi ar fi trebuit să se întoarcă în penitenciar la 21 decembrie 2000. Au trecut zece ani de atunci şi încă nu a fost depistat, deşi este urmărit şi internaţional. Recordul în materie îl deţine însă infractorul Iusein Givan. Acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor, dar a fost eliberat în decembrie 1994, pentru doi ani, din motive "medicale". Criminalul este liber de 16 ani.

×
Subiecte în articol: special