x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Intelectual de marca

Intelectual de marca

19 Sep 2006   •   00:00
Intelectual de marca

Scriitorul Aurel-Dragos Munteanu s-a nascut la 16 ianuarie 1942 in localitatea Buda-Lapusna, langa Chisinau. Refugiat impreuna cu familia in Transilvania, urmeaza liceul din Turda, facultatea de filologie din Cluj si devine asistent la Institutul pedagogic din Oradea. Debuteaza cu un volum de povestiri, apoi pleaca la Bucuresti, unde publica romanele "Singuri" (1968), "Scarabeul Sacru" (1970), "Marile Iubiri" (1978) si o carte de eseuri. Este redactor la diverse ziare si reviste, pentru care scrie nenumarate articole, cronici si opinii.

Unul dintre putinii disidenti din perioada ceausista, Aurel-Dragos Munteanu si-a dat demisia din PCR in semn de protest fata de campania de distrugere a bisericilor si satelor. Dupa 22 decembrie 1989 este presedintele Radioteleviziunii Romane, insa demisioneaza in februarie ’90, imediat dupa transformarea FSN in partid. Este numit reprezentantul Romaniei la ONU si devine presedintele Consiliului de Securitate in timpul invaziei Kuweitului de catre Irak. In 1992-1994 este ambasador la Washington, perioada in care Romania obtine Clauza natiunii celei mai favorizate.

Dupa ce isi prezinta demisia la Bucuresti, Aurel-Dragos Munteanu se stabileste in Statele Unite. Acolo infiinteaza Institute on Religion and Public Policy, organizatie neguvernamentala dedicata incurajarii dialogului dintre institutiile politice si religioase. Aflat la New York, continua sa scrie sporadic in presa romana din diaspora si reia activitatea literara intrerupta in tara. La moartea sa, in mai 2005, lasa in urma un roman neterminat, "Inaltarea", si volumul de poezii "Singuratate Vie", in curs de aparitie la Editura Eikon.

Prezentam in serial ultimele pagini scrise de Aurel-Dragos Munteanu, menite sa constituie fundalul unei analize dure, din pacate neterminata, a perioadei post-comuniste. Este un text inedit, pe care il redam integral cititorilor Jurnalului. Pornind de la evenimentele istorice semnificative din secolul trecut, scriitorul a dorit sa evidentieze lipsa de responsabilitate a guvernelor care s-au succedat dupa evenimentele din 1989, in contrast cu istoria si aspiratiile poporului roman. Cateva materiale biografice, selectiuni din opera literara, diverse eseuri, fotografii si inregistrari se gasesc pe site-ul dedicat personalitatii scriitorului si diplomatului roman la adresa www.marileiubiri.org.

×
Subiecte în articol: special