x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Adrian Ursu: "Băsescu îşi va căuta o ieşire spectaculoasă din mandat, care să-l victimizeze"

Adrian Ursu: "Băsescu îşi va căuta o ieşire spectaculoasă din mandat, care să-l victimizeze"

de Anca Nicoleanu    |    23 Ian 2012   •   17:26
Adrian Ursu: "Băsescu îşi va căuta o ieşire spectaculoasă din mandat, care să-l victimizeze"

Adrian Ursu, despre demiterea lui Baconschi, pe care o considera o incercare de prostire a populatiei, si alte miscari haotice ale politicienilor aflati la guvernare

● Jurnalul National: Teodor Baconschi a fost demis din functia de ministru de externe, pentru declaratiile pe care le-a facut la adresa protestatarilor din Piata Universitatii...
● Adrian Ursu: Sigur, era nevoie de un sacrificiu ritual. Probabil asa s-au gandit strategii de la PDL, "ce sa dam poporului, ce sa dam poporului?", s-au uitat prin casa, l-au gasit pe Baconschi si au zis sa-l sacrificam, pentru ca mai gasim altul ca el, pe de o parte, si pentru ca isi poate face treaba pe care a promis ca o va face - si anume cea legata de votul prin corespondenta -, si pe alte cai, fiindca deja constatam ca, prin intermediul dlui William Branza, dar si al fundatiei pe care o conduce dl Baconschi, se lucreaza deja la cateva initiative, care ar putea sa suplineasca disparitia dlui Baconschi de la Ministerul de Externe in relatia cu diaspora. Una dintre acestea fiind, de pilda, trecerea tuturor oficiilor economice, al celor culturale tot in subordinea Ministerului de Externe... A fost o decizie in speranta ca, in felul asta, s-ar mai linisti spiritele. Mi se pare cea mai proasta alegere din tot ce ar fi putut gasi. De pilda, daca ar fi sa comparam solutia sacrificarii ministrului de Externe sau a celui de Interne, probabil mai multi sunt cei care, in clipa de fata, socotesc ca felul in care a actionat Jandarmeria in primele doua zile de actiuni din Piata era mai justificat ca temei pentru demiterea unui membru al Guvernului, respectiv a lui Igas, decat vorbele injurioase ale ministrului de Externe, fiindca vorbe de felul acesta, din pacate, s-au mai aruncat si n-au fost sactionate, nici macar in aceasta perioada. De pilda, dl Sever Voinescu n-a fost sacrificat la pachet cu dl Baconschi, desi domnia sa ii califica pe participantii la demonstratii drept nevrotici, nu inepti, asa cum a facut-o dl Baconschi. Deci nevrotic e bine sa fii, inept nu e frumos sa-i spui cuiva. Repet, a fost cea mai proasta alegere, care nu linisteste lucrurile in Piata. Nimeni nu este multumit cu aceasta solutie, toata lumea o priveste ca pe o incercare de prostire a celor aflati acolo si a celor care, de acasa, comenteaza intr-un fel sau altul tot ceea ce se intampla cu actuala putere, Putere care a parut in primele zile paralizata in reactii si acum pare sa actioneze haotic si complet ineficient in incercarea de arata ca traieste, actioneaza si reactioneaza.

● Vor sacrifica si alte persoane, nu neaparat dintre cele foarte importante?
● E posibil ca, la nivelul Jandarmeriei, sa fie operate niste schimbari. Poate chiar ca ministrul de Interne sa zboare de acolo, pentru ca se mai gasesc o suta ca el. Dar, daca ar fi gandit acest sacrificiu ritual pentru a crea un minim efect, nu total, ar fi ales cea mai de pret faptura din Guvern, si anume pe doamna Udrea. Daca pe doamna Udrea o asezau cu pieptul in sus pe piatra rituala si o dadeau poporului, pentru a o sacrifica, desigur, poate-poate ca ar mai fi domolit ceva din revolta celor care nu mai sunt dispusi sa accepte actualul guvern. Dar, fara indoiala, dupa cum observam, deja solicitarile celor din strada si ale celor care scriu pe tot felul de retele sociale, forumuri, bloguri, merg mult mai sus. Au identificat singurul personaj responsabil de tot ce se intampla in Romania in persoana lui Traian Basescu. Ca urmare, aspiratia multora dintre ei este unica si nenegociabila: ori Basescu, ori nimic. Toate celelalte, fiind socotite paliative, au darul de a le demonstra lor ca politicienii ii cred prosti si usor de cumparat, chiar si cu astfel de manevre.

● Cei mai multi sunt sceptici in privinta demisiei lui Traian Basescu. Tu ce crezi, o va face?
● Nu cred ca-si va da acum demisia din cauza acestor proteste dar, in mod evident, isi cauta o iesire din mandat. Ganditi-va ca toata viata lui politica a fost una marcata de momente conflictuale si uneori spectaculoase, prin urmare, Traian Basescu nu poate iesi banal din mandatul sau prezidential. Intr-o zi de joi, pe la ora 2, il vedeti pe Traian Basescu, cand ii va fi expirat si ultima zi din cei zece ani de mandat, coborand scarile palatului Cotroceni, un pic aplecat de spate, lasand in urma sa pe succesorul sau, oricare va fi el? Nu. El isi va cauta o iesire spectaculoasa si care, eventual, sa-l victimizeze. Au fost sefi de stat, sigur, in regimuri autoritare, care atunci cand aveau o problema de simpatie populara, isi mai organizau si un mic atentat nereusit doar pentru a-si spori pozitia dominanta si pentru a arata, iata, ca ei s-au sacrificat pentru popor. Nu cred ca dl Basescu o sa ajunga intr-o astfel de situatie, desi am vazut ca a inceput sa-i admire pe cei care isi pun pieptul in teava pustii, daca ne amintim justificarile date atunci cand il acuza de tradare pe Majestatea Sa, regele Mihai. Dar va cauta probabil o situatie conflictuala la sfarsit de mandat, la termen sau inainte de termen, pentru a iesi, intr-un fel, victima din aceasta poveste. Atunci s-ar putea repropulsa politic spre un nou orizont, spre o noua pozitie publica pe care si-o pregateste deja.

● Romanii din strainatate s-au solidarizat cu protestatarii din tara. Aceste proteste din tara si din afara ei fac intr-adevar atat de mult rau Romaniei, cum sustine PDL?
● Nu stau investitorii cu ziarul in mana si uitandu-se la jurnalele de actualitati cum crede Emil Boc, asteptand sa vada daca sa fuga sau sa ramana, daca sa vina sau sa se orienteze spre o alta tara decat Romania. Pe ei, in clipa de fata, ii intereseaza cu totul alte lucruri decat daca niste oameni din cateva piete din tara sau din fata unor ambasade din strainatate sunt revoltati de guvern. Ei sunt interesati de ceea ce le poate oferi aceasta guvernare lor, acestor oameni de afaceri cu multe milioane investite deja in Romania sau pregatite pentru a fi investite aici. Si lucrurile astea tin tot de guvernare, si nu de oamenii care demonstreaza. Nu am auzit de la dl Boc ca ar fi in pregatire un nou plan pentru a atrage investitori sau pentru a-i pastra pe cei care sunt aici, am auzit doar amenintarea ca Romania risca sa piarda niste fonduri europene care, pana acum, n-au fost atrase decat intr-o proportie rusinoasa de catre cei care se afla la guvernare, nu de catre opozitia "ticaloasa", care incearca acum sa rupa de la gura copiilor Romaniei si sa suga agentul termic din caloriferele pensionarilor de la bloc. Pentru ca am auzit pana si aceasta versiune... Aceasta amenintare cu mitingurile care strica imaginea Romaniei e la fel de penibila ca si discursul de luni, din Parlament, al premierului Emil Boc, care ne vorbea din nou despre dialog, care este singura cale, si in nici un caz conflictul, care nu este bun. E ca o celebra reclama care ne spunea ca balonarea nu este buna si ca normal este sa te simti bine. Stim cu totii ca normal este sa te simti bine, doar ca dansii nu par sa se simta prea bine acum si de aici toate aceste miscari haotice pe care le fac cei aflati acum la putere.

● Au zis ca refuza anticipatele. Pana la urma vor ceda?
● Deocamdata nu par dispusi sa cedeze, pentru ca nu si-au facut suficient de bine calculele. In Spania, de pilda, guvernul aflat la putere a decis organizarea de anticipate cu putin timp inainte de termen, in speranta ca in felul acesta va mai putea sa-si mai salveze macar o parte din cifrele care scazuseza dramatic in ultimele sondaje. La noi nu si-au facut calculele, de aici si indecizia Curtii Constitutionale care a amanat saptamana trecuta, pentru a doua oara, un raspuns in problema comasarii. N-au hotarat daca e mai bine sa prelungeasca aceasta stare de tensiune manifestata inclusiv in demonstratii in Piata, pana in noiembrie, acumuland in felul acesta mai multa frustrare in populatie, sau e mai rau daca organizeaza acum alegeri - fie ele anticipate, fie cele la termen, locale, renuntand la comasare -, cand starea de tensiune a populatiei este inca la cote mari. Repet, n-au facut un calcul de felul "ce e mai rau?", ca urmare, nu au raspuns nici in privinta anticipatelor, nici in privinta deciziei pe care ar trebui s-o ia Curtea Constitutionala in legatura cu comasarea.

● Va mai iesi lumea in strada?
● Categoric va mai iesi un numar de oameni in strada, sunt anuntate niste mitinguri organizate cu asociatii si grupari civice, in spate. Dar cred ca a fost un exercitiu foarte bun si ca s-au obtinut cateva lucruri importante care tin pana la urma de tipul de actiune civica de care vom avea nevoie de aici incolo, oricine se va afla la guvernare. Si daca se schimba puterea asta, si daca vin alte partide sa guverneze Romania, faptul ca ei au aflat acum ca romanii nu-s chiar anesteziati si inca mai au reflexe, ii va face sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie fara a se consulta cu nimeni altcineva decat cu propriii politicieni, le va mai tremura mana inainte de a semna vreun decret sau vreo hotarare de guvern prin care sa aloce discretionar fonduri, si asta pentru ca oamenii s-ar putea aduna din nou in strada, pentru o alta forma de protest, pentru o alta situatie in care sa reactioneze asa cum au facut-o acum, pornind de la legea sanatatii si demisia lui Raed Arafat.

● Ponta a declarat recent ca-i va pastra in functie pe sefii SIE si SRI dupa ce va castiga alegerile...
● Probabil face parte dintr-un calcul pe care si l-o fi facut Victor Ponta despre cum sa fim noi inteligenti. Doar ca acolo unde vrei sa fie multa inteligenta adesea dai in partea exact opusa, si anume in prostie. Mi se pare o prostie politica sa faci un astfel de anunt, stiut fiind si construindu-ti tu insuti discursuri pe aceasta tema, ca serviciile secrete, conduse de domnii pe care spune dl Ponta ca vrea sa-i pastreze, nu sunt niste institutii, ci sunt niste apendice ale politicului, sunt prelungirile de mana forte ale partidului de guvernamant cu ajutorul carora sunt doriti adversarii politici, sunt controlati aliatii politici, sunt puse la cale tot felul de inscenari si diversiuni. Ori a gira in felul acesta activitatea respectivelor celule de agenti secreti puse in slujba partidului, doar pentru ca ti-ai facut tu un calcul de vreun fel, mi se pare o uriasa prostie politica.

● Ii face bine lui Basescu tacerea, in perioada asta tulbure?
● In mod evident, lui Basescu ii face rau vorbirea. Ca urmare, nu stiu daca-i face bine tacerea, dar vorbirea sigur ii face rau. Din punctul asta de vedere, probabil ca a calculat si el raul mai mic.

×
Subiecte în articol: interviu adrian ursu