x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Campania de demascare a Holocaustului in Romania

Campania de demascare a Holocaustului in Romania

30 Sep 2004   •   00:00

Centrul "Simon Wiesenthal" a demarat din 2002 in intreaga lume campania "Ultima sansa" impotriva celor implicati in savarsirea de crime impotriva evreilor in timpul Holocaustului. Directorul Biroului Israel al acestui centru, dr. Efraim Zuroff, ne spune in interviul pe care ni l-a acordat cum se desfasoara aceasta campanie in Europa si in Romania.

RAZVAN BELCIUGANU

  • Jurnalul National: Domnule doctor, cum ati conceput aceasta campanie la nivel mondial si ce anume v-ati propus prin aceasta campanie?

    Dr. Efraim Zuroff: Acum aproape un an, Centrul "Simon Wiesenthal" a lansat in Romania Operatiunea "Ultima Sansa", in cadrul unei conferinte de presa gazduite de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Bucuresti. Romania era a cincea tara in care se initia acest proiect. El a inceput in iulie 2002 in Lituania, Letonia si Estonia si a fost extins in toamna anului trecut in Polonia, Romania si Austria. Anul acesta, proiectul a fost lansat in Croatia si Ungaria. Aceste tari au fost alese pentru ca populatia locala a participat activ la crimele de masa impotriva evreilor, iar autoritatile nu au intreprins practic nici o masura pentru a aduce criminalii in fata justitiei.

    Speranta

  • In ce tari v-a fost cel mai greu sa intreprindeti investigatiile dumneavoastra si din ce cauze?

    Motivatia de baza a acestui proiect a fost aceea ca a mai ramas foarte putin timp pentru a aduce in fata justitiei si a judeca criminalii de razboi nazisti. Mii de oameni au participat activ la crimele comise impotriva evreilor in timpul Holocaustului. Ei nu au fost adusi niciodata in fata justitiei. Dupa 57 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, se lanseaza Operatiunea "Ultima Sansa", care intentioneaza tocmai sa identifice criminalii aflati inca in viata si sa-i inainteze justitiei. De aceea, Aryeh Rubin, fondatorul Fundatiei caritabile "Targum Shlishi", care finanteaza Operatiunea "Ultima Sansa", impreuna cu mine ne-am gandit sa gasim o modalitate cat mai eficienta si mai inovativa de a identifica criminalii nazisti si de a-i trimite in justitie. Am decis sa oferim o recompensa financiara pentru informatiile care conduc la condamnarea si pedepsirea criminalilor de razboi nazisti. Astfel s-a nascut Operatiunea "Ultima Sansa".

    Unde ne aflam acum, la doi ani dupa lansarea campaniei in Europa si la un an dupa ce ea a fost initiata si in Romania? In tarile baltice am primit numele a 247 de suspecti, cei mai multi din Lituania (198) si Letonia (43). Dintre acestia, 59 au fost deferiti justitiei. Au fost initiate aproape 20 de anchete, care nu s-au finalizat inca prin emiterea unei sentinte. Avem speranta ca macar cativa dintre cei care sunt anchetati sa fie pedepsiti, cel mai probabil dintre cazurile identificate in Lituania. In Austria si Polonia, numarul suspectilor este considerabil mai mic, dar campania in Polonia nu a fost inca lansata in intregime, asa incat este prea devreme sa evaluam rezultatele din aceasta tara. In Austria am primit mult mai putine informatii decat ne-am asteptat, iar proiectul a fost tinta a numeroase atacuri antisemite.

  • Ce a implicat campania din Romania? Ati simtit sprijin din partea societatii romanesti, din partea guvernamentala, din partea lumii academice?

    In Romania, Operatiunea "Ultima Sansa" a avut mai multe etape. Prima a fost la 10 septembrie 2003, in cadrul unei conferinte de presa. Aceasta a fost urmata de lansarea unui numar de telefon cu apelare gratuita (0800-800-125), in decembrie 2003, apoi o campanie de media si panotaj stradal la Iasi in martie 2004, urmata de o extindere a acesteia la nivel national in vara acestui an si de o campanie tv care este in desfasurare. Toate aceste elemente ale campaniei, care au fost realizate de agentia Tempo Advertising, au ajutat la informarea si educarea publicului cu privire la Operatiunea "Ultima Sansa" si, mult mai important, cu privire la evenimentele care au avut loc in timpul Holocaustului, prin aplicarea "Solutiei Finale" in Romania, precum si rolul pe care l-a jucat populatia locala in cadrul acestor evenimente.

    80 de apeluri

  • Din ce zone ale Romaniei v-au parvenit informatiile cele mai concludente despre persoane implicate in crime impotriva evreilor? Ati primit informatii si despre atrocitatile la care au fost supusi evreii in nord-vestul Romaniei, in timpul ocupatiei maghiare a lui Horty?

    Cifrele vorbesc de la sine. Pana acum am fost contactati de peste 80 de persoane, prin telefon, e-mail sau prin posta. Aproape jumatate dintre cei care ne-au sunat ne-au dat informatii despre crimele comise in Romania si in teritoriile anexate in timpul Holocaustului si informatii referitoare la identitatea posibililor criminali, dintre care numele a 14 barbati sunt certe. Varsta celor care ne-au dat aceste informatii este intre 40 si 90 de ani. Din punct de vedere geografic, ei provin din intreaga tara, o mare parte provenind din zona Bucurestiului si a Iasiului. Unii au fost martori la crime, altii au auzit despre ele, fie de la criminalii insisi, fie de la rude sau prieteni. Crimele pe care le-au descris au avut loc in diferite zone ale Romaniei si Basarabia (Botosani, Craciunesti - judetul Maramures, Cernauti, satul Popricani, Oradea, Dorohoi, Bucuresti si Iasi).

  • Printre mesajele pe care le-ati primit sunt si informatii despre romanii care au salvat in anii Holocaustului evrei? Cat de mult considerati ca au contat cei 10.000 de dolari oferiti acelora care v-au furnizat date relevante?

    Este important de stiut ca totusi nu toti cei care ne-au contactat ne-au dat informatii despre crime. Unii, de exemplu, au povestit despre felul in care ei sau persoane apropiate lor au salvat vietile unor evrei in acele timpuri, in timp ce altii ne-au trimis carti si manuscrise despre crimele din timpul Holocaustului. Una dintre cele mai impresionante scrisori a venit de la o femeie numita Cornelia Nistor din Iasi, care a scris o poezie dedicata lui Mira Greenberg, fetita de 4 ani care a fost ucisa in Pogromul de la Iasi, al carei nume a aparut in afisele si anunturile din cadrul campaniei. Alte persoane care au sunat centrul au avut solicitari fara legatura cu obiectul campaniei: o femeie cerea ajutor sa-si gaseasca sotul evreu care semana cu "Joseph din Biblie"; o alta familie a solicitat ajutor pentru a emigra in Israel, dar au existat si cateva provocari evident antisemite. Pentru cele mai multe persoane care ne-au contactat, motivatia a fost una de natura financiara, dar in multe cazuri, oamenii au spus ca nu doresc absolut nici o recompensa.

    Indiciile

  • Credeti ca intreaga campanie si-a atins mai mult sau mai putin obiectivele decat in restul tarilor? Practic, cum se va finaliza demersul dvs. atat in Romania, cat si in lume?

    In prezent, cercetam toate aceste indicii pe care le-am primit, pentru a decide care pot fi inaintate autoritatilor romane pentru un posibil proces. Vom inainta Parchetului doar numele celor impotriva carora avem probe solide sau care nu au fost condamnati pana acum pentru crimele pe care le-au comis, impreuna cu solicitarea noastra ca aceste cazuri sa fie gestionate cat mai rapid de autoritati. Pana acum, Operatiunea "Ultima Sansa" a avut succes in Romania, dar vom putea evalua in intregime impactul sau dupa incheierea campaniei. In mod cert, succesul campaniei va depinde in mod hotarator de raspunsul la intrebarea "Va avea loc un proces al celor vinovati de crime in timpul Holocaustului?". Totusi, pana acum putem spune ca operatiunea a avut succes, iar acest lucru se datoreaza colaborarii excelente si asistentei pe care am primit-o de la comunitatea evreiasca din Romania si in mod special de la Asociatia Supravietuitorilor Holocaustului, condusa de Otto Adler. In ceea ce priveste impactul public al campaniei, succesul se datoreaza agentiei Tempo Advertising, care ne-a pus la dispozitie expertiza si serviciile sale, astfel incat sa putem desfasura cea mai intensa si bine coordonata operatiune de acest tip din intreaga lume. Principiul din spatele campaniei este ca trecerea timpului nu reduce cu nimic culpa criminalilor, iar faptul ca acesti criminali nazisti au scapat nepedepsiti timp de peste 50 de ani nu-i face nevinovati. A-i ignora in continuare inseamna sa gasim scuze pentru un genocid care a avut loc, un mesaj care nu ar face decat sa incurajeze astfel de fapte in viitor. In plus, sunt convins ca acest proiect contribuie la indeplinirea unei obligatii morale pe care o avem fata de victime - aceea de a incerca sa aducem criminalii in fata justitiei, o obligatie pe care insusi Simon Wiesenthal a accentuat-o ori de cate ori a fost nevoie. Mai mult, dimensiunea educationala a proiectului, precum si importanta lui in lupta impotriva antisemitismului, care in ultimii ani si-a aratat fata sa urata in Europa, sunt alte motivatii importante ale operatiunii.

    Salvatorii

  • Ce-ar trebui sa invete natiunile din drama poporului evreu, mai ales cele cuprinse recent de razboi, unde se intampla sau s-au intamplat crime impotriva umanitatii, gen Bosnia, Kosovo, referindu-ne doar la Europa? Ce-ar trebui sa invete din demersul Centrului "Wiesenthal"?

    In concluzie, as vrea sa fac public continutul unei scrisori pe care am primit-o recent de la Letitia Demusca din Onesti, judetul Bacau. Ea a urmarit un program tv despre Holocaust in care un profesor sustinea ca nici un roman care a salvat evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial nu mai este astazi in viata. Letitia Demusca ne-a scris ca sa ne informeze nu numai ca ea este una dintre aceste persoane inca in viata, dar si faptul ca isi aminteste perfect despre felul in care familia ei l-a salvat pe David Candel si pe familia lui in Fundoaie, langa Bistrita, ascunzandu-i intr-un hambar timp de 5 luni. Ea si sora ei - Ana Craciun - au fost decorate la Yad Vashem, Memorialul Holocaustului din Israel, dar scrisoarea pe care am primit-o de la ea este o lectie si in acelasi timp o piedica in calea uitarii. La fel cum ea traieste inca si isi aduce aminte perfect despre curajul si altruismul unor fapte care au avut loc acum peste 50 de ani, multi alti oameni care sunt inca in viata pot depune marturie despre crimele din timpul Holocaustului. Operatiunea "Ultima Sansa" are rolul de a-i incuraja pe acesti oameni sa iasa in fata si sa vorbeasca, sa contribuie la identificarea celor care au comis crime impotriva evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Sa speram si sa ne rugam pentru succesul acestei campanii.

    CV

  • Nascut in New York, Efraim Zuroff s-a stabilit in Israel in 1970, dupa ce a absolvit Studiile de Istorie din cadrul Yeshiva University. Este licentiat in Studiul Holocaustului la Institutul de Iudaica Contemporana din cadrul Universitatii Evreiesti, unde si-a sustinut si doctoratul.
  • In 1980 a inceput in Israel munca de cercetare pentru US Justice Department’s Office of Special Investigations, contribuind la pregatirea proceselor impotriva a numerosi criminali de razboi nazisti din SUA.
  • In 1986, cercetarile sale au dezvaluit ca, dupa razboi, sute de nazisti au fugit in Australia, Canada, Marea Britanie si alte tari.
  • Dupa dezmembrarea URSS, a jucat un rol major in eforturile menite sa determine Lituania, Letonia si Estonia sa isi recunoasca faptele de complicitate pe scara larga a localnicilor in crimele din timpul Holocaustului si sa trimita in justitie criminalii de razboi nazisti.
  • In 1995 si 1996 a fost invitat in Rwanda pentru a oferi suport autoritatilor locale in efortul de a aduce in justitie criminalii care au comis genocidul din primavara anului 1994 in aceasta tara.
  • Este director al Centrul "ÑSimon Wiesenthali" (SWC) - Biroul din Israel si coordonator al Departamentului de Cercetare a Crimelor de Razboi Naziste din cadrul SWC.
  • ×