x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Claudiu Crăciun, liderul din Piaţa Universităţii: "Traian Băsescu ţine prizonieră o întreagă societate”

Claudiu Crăciun, liderul din Piaţa Universităţii: "Traian Băsescu ţine prizonieră o întreagă societate”

de Petru Zoltan    |    24 Iul 2012   •   16:30
Claudiu Crăciun, liderul din Piaţa Universităţii: "Traian Băsescu ţine prizonieră o întreagă societate”

Unul dintre cei mai vehementi protestatari din Piata Universitatii a fost lectorul Claudiu Craciun. In timpul unei vizite la Bruxelles, le-a vorbit parlamentarilor europeni despre abuzurile la care sunt supusi romanii sub guvernul Boc, patronat de presedintele Traian Basescu. Atunci, cei prezenti in Parlament l-au aplaudat, dar fara sa-i traga de maneca pe guvernanti, asa cum au facut in cazul suspendarii presedintelui.

● Jurnalul National: Care sunt motivele pentru care politica romaneasca sta pe un butoi cu pulbere?
● Claudiu Craciun: Suspendarea presedintelui este o situatie exceptionala. In momentul in care se ajunge la suspendare, politica se polarizeaza si se personalizeaza. Si acest lucru este cel mai putin democratic posibil. Nu mai exista diversitate si pluralism politic ci doua tabere antagonice. Nu mai exista dezbatere de idei ci numai atacuri la persoana. Este insa o etapa necesara. Am fi putut sa o evitam, inclusiv sub aspectul deteriorarii imaginii Romaniei in lume si a stabilitatii macroeconomice printr-un gest simplu si salutar al presedintelui: demisia. Am fi evitat aceasta criza care are structura unui razboi civil. Am fi mers cu totii la urne si am fi avut de ales intre 10 candidati. Traian Basescu tine prizoniera o intreaga societate. Acesta este pretul platit pentru o alegere proasta a noastra, a tuturor. Poate vom invata ceva din asta.

● Crezi ca demiterea presedintelui va detensiona scena politica?
● Daca presedintele va fi demis intram intr-o alta etapa istorica. Alegerile prezidentiale anticipate vor forta partidele sa propuna candidati noi si astfel vor trebui sa treaca prin transformari interne. Va fi o reasezarea a spectrului politic, una care va structura politica romaneasca pentru mai multi ani de acum incolo. Daca referendum-ul nu va fi validat si daca presedintele nu isi da demisia ca urmarea a acestuia vom ramane blocati in situatia de acum. O lupta surda intre grupuri de putere. Dintr-o perspectiva ar putea sa para un scenariu ideal. Intr-o democratie puterea nu se concentreaza ci se raspandeste. Dar nu atunci cand s-a acumulat atatea tensiuni si frustrari sociale. Ramanerea in acest stadiu va consuma energiile societatii romanesti. Ar putea duce la violenta. Romania are nevoie de un nou inceput, unul in care inclusiv dreapta reprezentata acum de Traian Basescu trebuie sa se reinventeze. Traian Basescu reprezinta trecutul deja. Unul care inca ne bantuie.

● De ce sustin protestatarii din Piata Universitatii sustin demiterea presedintelui?
● Personal as fi preferat demisia presedintelui. Speram ca presiunea populara, si nu cea a partidelor de opozitie sa il determine sa faca acest gest. Presiunea populara, care nu era mobilizata de partide ci de cetateni ar fi avut forta morala si credibililtatea de a-i cere lui Traian Basescu sa plece. Cand vorbeam in iarna de iesirea in strada a zeci si sute de mii de cetateni la acest lucru ma refeream. Daca am fi iesit atat de multi, strategia de scapare nu ar fi mers. Opozitia, desi este solida in sondaje, are destule defecte astfel incat sa ii permita un contra-atac credibil din partea presedintelui suspendat. Va garantez ca i-ar fi fost de zece ori mai greu daca ar fi fost infruntat de simpli cetateni, articulati si onesti si care nu puteau fi suspectati ca vor avea de castigat direct din plecarea lui. In fata liderilor opozitiei, Traian Basescu, facand parte din aceeasi lume cu ei poate parea convingator. In fata unor oameni verticali, determinati si ne-partizani care au curajul sa il infrunte pe el si tot aparatul de represiune mobilizat impotriva lor, i-ar fi fost mult mai greu.

● Este corect sistemul de vot aplicat la refendum?
● Nu este. Este unul foarte problematic pentru ca incurajeaza o parte a populatiei la boicot adica la ne-prezentare. Este de fapt dovada suprema a refuzului dialogului. O campanie electorala, cu toate exagerarile si stridentele inerente este o forma de dialog. Romania ar fi avut nevoie de o astfel de experienta, in care partizanii presedintelui si cei care il contesta ies in spatiul public si dezbat. Participa la vot. Referendum-ul validat dupa aceste reguli este un exercitiu democratic ratat. Fara un prag de validare, toate fortele politice s-ar fi angrenat in dezbaterea electorala.
Este un prag nerealist mai ales in conditiile in care listele electorale nu sunt actualizate si includ multe persoane care traiesc in afara tarii.

● Care ar fi fost solutia corecta in cazul acestui referendum?
● Validare indiferent de prezenta. Si aceasta varianta este problematica. Nu ar fi corect sa suspenzi un presedinte daca se prezinta la vot doar 10% din cetateni si exista un vot in plus pentru suspendare. Dar scenariul este improbabil, aceasta regula aducand mult mai multi cetateni la vot decat cea prin care validam referendum-ul daca se prezinta 50+1 dintre cei de pe liste.

● Cum comentezi reactia oficialilor europeni fata de situatia din tara?
● Nuantat. Nu exista o singura reactie. Difera foarte mult tonul, argumentele, canalele de comunicare si foarte important legitimitatea reactiilor. M-as fi bucurat sa existe o reactie mai devreme dupa aderarea din 2007, cand semnele degenerarii institutionale si deficitului de democratie erau evidente. Si toate aveau in centru persoana lui Traian Basescu. Singurul document oficial al Uniunii Europene privind Romania, dincolo de ingrijorarile legitime ale ultimelor doua luni este de fapt devastator pentru noi. Cinci ani in care reforma justitiei si combaterea coruptiei au batut pasul pe loc. Din pacate nimeni nu vrea sa faca o prioritate politica majora din aceste doua teme. Absolut nici un partid nu vrea acest lucru. Inaintea referendum-ului s-a ajuns la o situatie de echilibru, Curtea Constitutionala pronuntandu-se in toate chestiunile sensibile. Remarc reactiile Angelei Merkel care a intervenit pentru a mentine in mod artificial la nivel european tendinta pro-austeritate. A facut asta si la scala mai mare, sustinandu-l in campanie pe Nicolas Sarkozy. Cu Romania si-a permis mai mult. In fond, suntem o tara saraca din estul Europei, una in care e acceptabil ca un autocrat sa realizeaze experimente economice inacceptabile pentru majoritatea tarilor din vestul Europei. S-a asemanat cu un comandant de inchisoare care isi apara gardianul tortionar impotriva caruia s-au rasculat detinutii. Dupa cum stiti, regulamentul unei inchisori interzice rascoala.

● Dupa ce ai tinut discursul in Parlamentul European, de ce nu au avut aceiasi reactie?
● Pentru elitele europene cetatenii simpli, cei care suporta efectele deciziilor lor sunt de fapt incomozi. Cetatenii care sunt agresati pe strada atunci cand isi spun opinia sunt simbolurile propriului esec. S-a intamplat in Romania si in multe alte tari. Nu au fost proteste anti-austeritate si atat. Au fost proteste pentru democratie. Si cel din urma mesaj este greu digerabil de catre toate partidele si liderii politici, indiferent de pozitionarea doctrinara. Prezenta mea in Parlamentul european a fost o sansa rara. Continui sa cred ca mesajul meu nu a fost inteles. Voi continua sa il dau, in strada si in rarele ocazii cand presa e interesata de ce credem. Daca nu avem acces la Parlament, national sau european, vom face din strada Parlamentul nostru. Este unul modest dar autentic si singurul de care ma mandresc cu adevarat.

×