VASILE BLAGA ● Convins că bucureştenii vor vota programul său
Vasile Blaga e convins că va câştiga întrucât contracandidatul său nu
oferă nimic bucureştenilor. Spune că nu are obligaţii faţă de "drumarii
lui Băsescu” şi face deja planuri pentru Bucureşti până în 2027.
VASILE BLAGA ● Convins că bucureştenii vor vota programul său
Vasile Blaga e convins că va câştiga întrucât contracandidatul său nu oferă nimic bucureştenilor. Spune că nu are obligaţii faţă de "drumarii lui Băsescu” şi face deja planuri pentru Bucureşti până în 2027.
- Domnule Blaga, cum e în postura de candidat? Până acum aţi fost mereu făcătorul de campanii, strategul, directorul de campanie al PD...
E o situaţie nouă pentru mine. Este o responsabilitate mare pe care mi-am luat-o în numele organizaţiei de Bucureşti pe care de altfel o conduc şi sper să o duc cu bine la bun sfârşit.
- V-aţi luat un angajament pe câţi ani pentru Bucureşti? Dacă PD-L câştigă alegerile în toamnă, vă duceţi ministru sau premier?
Nu, nici gând şi am spus lucrul ăsta încă de acum şase luni. Eu nu joc necinstit cu bucureştenii. Voi încerca să-mi duc două mandate pentru că sunt convins că, după realizarile din primul mandat, bucureştenii mă vor alege a doua oară. Atunci posibil din primul tur.
- Vă aşteptaţi să câştigaţi şi duminica trecută din primul tur? Sau scorul este cel aşteptat?
Este în grafic. Eu am pornit de la 9 la sută şi trendul a fost întotdeauna pozitiv. Şi analize noastre aici duceau pentru primul tur: la 29-30 la sută. Cum de altfel am fost absolut convins că dl Oprescu va scădea în continuare de la peste 50% cât era în Săptămâna Mare - atunci când ajunsese la maximum datorită modului de altfel bine gândit în care s-a autovictimizat - până la 38 la sută la începutul săptămânii dinaintea campaniei. De altfel şi făcuse declaraţii că va considera că va fi furat dacă nu obţine 39 la sută şi iată că tot la 30 la sută este şi domnia sa. Am convingerea că va merge şi mai jos şi că voi câştiga Primăria Generală.
- Acesta este estimarea dvs pentru turul doi, că veţi câştiga? Va fi strâns scorul, ca acum?
Va fi o bătălie dificilă şi fiecare vot va conta, le-am spus asta şi colegilor mei şi şi ei sunt convinşi de asta. Tocmai de aceea ne vom canaliza eforturile pentru a prezenta oferta noastră către bucureşteni, angajamentele pe care le avem, pentru că aici suntem net avantajaţi. Dl Oprescu nu a prezentat deocamdată nimic bucureştenilor.
- Vom discuta despre ofertă, până atunci ce veţi face ca să scoateţi oamenii la vot? Până una alta prezenţa în turul unu a fost sub aşteptări, dacă ne gândim la ce candidaţi au fost în joc.
Eu cred că şi bucureştenii au vrut să vadă cum se aleg apele şi până la urmă vor veni să voteze pentru că vor avea de votat între soluţii şi vorbe goale. Am convingerea că vor alege soluţiile. Pe de altă parte, este clar pentru toată lumea că nu este o bătălie între un independent şi un reprezentant al PDL. Pentru mine a fost clar de la început, inclusiv din declaraţiile tuturor liderilor importanţi din PSD, nu doar ale dlui Iliescu, care întotdeauna a fost cu dl Oprescu, ci şi ale dlui Năstase sau ale dlui Mitrea sau ale dlui Mădălin Voicu, care spunea că PSD are doi candidaţi, culmea din acelaşi curent. Ceea ce nu este adevărat. Dl Geoană l-a dorit împreună cu dl Vanghelie pe dl Diaconescu, dl Iliescu l-a dorit dintotdeauna pe dl Oprescu. Deci lucrurile erau foarte clare. Acum bătălia e inclusiv politică.
- Am văzut că v-aţi axat mult pe latura politică.
Dar nu poţi să nu spui lucrurilor pe nume! Eu nu pot să trec cu vederea că dl Oprescu este un independent de conjunctură. Nu poţi trece cu vederea asta pentru că ar fi necinstit să o faci! De ce? Adică dacă dl Vanghelie accepta marţea să candideze în tandem cu dl Oprescu, aşa cum a propus dl Oprescu, atunci dl Oprescu rămânea în sistemul ticăloşit! Nu avea nicio problemă cu sistemul ticăloşit, cum nu a avut 12 ani! Dar aşa miercurea deja a fost independent. Cum reuşeşte această metamorfoză? Asta are aprecieri destul de aspre din partea oamenilor care l-au ajutat la un moment dat fie că se numesc Geoană, Vanghelie sau colegul "sluga” cu ghilimelele de rigoare care i-a depus dosarul la doctorat ş.a.m.d.
- Dumneavoastră această abordare politică a contracandidatului Sorin Oprescu v-a adus voturi?
Şi politică, dar şi bătălia pe programe. Cred că vom avea ocazia în dezbaterile de săptămâna viitoare fiecare dintre noi să ne abordăm programul, să încercăm să convingem prin programul pe care îl avem. În acelaşi timp nu poţi să nu vezi că domnia sa este omul prin care dl Iliescu vrea să preia controlul partidului. Şi lucrul ăsta trebuie spus! Pentru că este un lucru cinstit şi nu am nimic împotriva lui. Doar abordările să fie corecte pentru toată lumea şi asumate.
- Mă aşteptam de la Vasile Blaga la o cursă mai degrabă tehnocrată, în care Vasile Blaga să demonstreze că este mai bun primar decât Sorin Oprescu. Şi am văzut o mai multă încărcătură politică, legată de Ion Iliescu, de mineriade...
Nu m-aţi văzut cu Sorin Oprescu decât discutând pe program. De fiecare dată am încercat să discut pe program. Domnia sa a venit cu ce a venit. Apreciaţi dumneavoastră cu ce a venit.
- În replică la acuzaţiile dvs legate de mineriade, Sorin Oprescu vă acuză că, în calitate de prefect, i-aţi trimis o telegramă de felicitare lui Petre Roman. Aşa e?
Este o copilărie. O răutate. Ar fi trebuit măcar să de documenteze pentru că eu nu eram prefect atunci. Eu am fost numit prefect în 20 ianuarie 1991. Nu aveam cum să îi trimit dlui Roman felicitări de la prefectul Blaga. Iar la a doua mineriadă, ce să îi trimit felicitări dlui Roman: că ne dă Iliescu afară şi pe dumnealui şi pe mine? Că doar trei prefecţi am rămas lângă Roman: eu, Nicolae Nan de la Sibiu şi Ilie Ştefan de la Dolj. Toţi au fugit la Iliescu.
- Poate a confundat cu 1991, că şi în privinţa lui Traian Băsescu episodul cu trenurile nu era în 90, ci-n 91.
Nici pe departe, nu avea ce să confunde!
- PSD a luat totuşi 25% în Bucureşti, cunoscut ca fief al dreptei. Veţi reuşi să reaprindeţi electoratul bucureştean împotriva PSD?
Dreapta în Bucureşti a luat 50%, chiar mai mult, dacă adunăm PDL cu PNL. Despre asta e vorba. Eu nu văd electoratul liberal votându-l pe dl Oprescu, oricât se străduiesc dl Crin Antonescu sau dna Norica Nicolai.
- Chiar dacă electoratul liberal s-a focalizat în jurul PNL ca un electorat anti-Băsescu?
Nu cred că s-a coalizat împotriva lui Traian Băsescu. Amintiţi-vă că la referendumul privind suspendarea preşedintelui aproape 70% din electoratul PNL a votat cu Traian Băsescu.
- Atunci aveţi aşa: declaraţii doar din partea PNL, dvs spuneţi că electoratul nu-i va asculta...
Nu, sunt declaraţii ale unuia sau ale altuia, o poziţie oficială a PNL nu există. Declaraţia dlui Ludovic Orban, care până la urmă este cel care a candidat, din punctul meu de vedere este extrem de corectă: lasă electoratului libertatea de a vota programul pe care îl crede de folos pentru Bucureşti.
- Deschid atunci o paranteză şi vă întreb dacă aţi fost dezamăgit de declaraţia lui Cristian Diaconescu, cu care sunteţi în relaţii apropiate, că nu recomandă electoratului său să vă voteze nici pe dvs, nici pe Sorin Oprescu?
Este o declaraţie corectă a dlui Diaconescu. A făcut un program. Spre deosebire de dl Oprescu, el a avut un program. Iar acesta diferea mult de al meu, pe trafic de exemplu se apropia mult de al lui Ludovic Orban. Pe de altă parte, domnia sa, care poate a simţit printre primii că este folosit de cele două curente, ca să nu le spun tabere, care se bat pentru supremaţie în PSD, s-a simţit obligat să puncteze: staţi oameni buni, adică îl susţineţi pe cel care a câştigat puncte declarând că tocmai ne-a părăsit, şleatha de la masa asta şi care vrem să-l suţinem.
- Ştiţi ce se spune, că de fapt a fost o înţelegere între dvs şi PSD să pună un candidat mai slab...
Cine crede în astfel de aranjamente între PDL şi PSD sau între PSD şi PNL sau între PDL şi PNL atunci când în dispută este Primăria Capitalei sau orice altă primărie de mare oraş, se înşală!
- Chiar Traian Băsescu a văzut un blat în Bucureşti!
Traian Băsescu se referea clar la blatul care era între PNL şi PSD din momentul în care ne-au scos de la guvernare. Traian Băsescu nici nu ar fi intervenit dacă nu ar fi fost interpretat interviul domniei sale de la radioul public de fiecare cum ar fi vrut, când a făcut portretul candidatului ideal din perspectiva domniei sale – un om cu experienţă, care până la a candida să fi făcut ceva, dacă nu un om tânăr. Candidaţii tineri au spus: clar, nu-l mai susţine pe Blaga, noi suntem soluţia...
- Asta venea însă pe fondul unei relaţii tensionate a dvs cu şeful statului.
Eu nu am avut niciodată o relaţie tensionată cu şeful statului. Vreau să vă spun foarte clar că mă bucur că domnia sa m-a nominalizat printre prietenii cu care a lucrat. Uneori mai ai discuţii şi în familie, nu astea sunt problemele. Eu cred că atunci când ai alt punct de vedere, cinstit este să-l şi argumentezi. Astea nu sunt lucruri care să te facă să te şi cerţi cu preşedintele. Să nu uitaţi: toate campaniile electorale cu Traian Băsescu candidat au fost conduse de mine!
- Impulsul dat de el pentru mai multă agresivitate în campanie a produs însă o fractură în strategia dvs cu "soluţii, nu discuţii”? Vă aşteptaţi probabil să fiţi atacat de toţi contracandidaţii şi să spuneţi eu nu intru în polemici, eu îmi văd de program.
Dar am fost atacat de toţi contracandidaţii! Au fost şi momente la TVR când nu au ajuns toţi candidaţii şi au venit şefii de partide care pur şi simplu nu ne lăsau să vorbim. Pe de altă parte nu poţi să nu observi încercările dlui Oprescu în special de a părea ceea ce nu este. De a vrea să pară independent şi atunci sigur trebuie să spui lucrurilor pe nume. Nu poţi să o laşi aşa! Dacă şi-ar fi asumat de la început domn’e nu reprezint tot PSD-ul, nu-mi plac nici mie mulţi de acolo, nu-mi place de Mitrea, de Năstase, în special de Geoană cu care am contracandidat la preşedinţie, mă duc cu dl Iliescu, nu era nicio problemă!
- Minusurile dvs în această campanie, aşa cum au fost punctate de adversari, au ţinut de mandatul lui Adriean Videanu, de Traian Băsescu şi de drumarii celebri a lui Băsescu. Ce vă va diferenţia de Adriean Videanu şi ce veţi face cu drumarii?
Mult folclor a curs cu drumarii care au lucrat la Ministerul Transporturilor şi lucrează în Bucureşti. Ştiţi bine că nu este nimic adevărat aici. Niciuna din firmele invocate – Umbrărescu, Căşuneanu – nu a lucrat în Capitală.
- A lucrat Euroconstruct. În mandatul lui Traian Băsescu a înflorit.
A lucrat şi înainte, a lucrat la Ministerul Transporturilor acum... Eu aici am un punct de vedere precis: dacă un cetăţean, cu atât mai mult un politician, ştie că banul public este furat sau nu este utilizat cu eficienţă sau se iau decizii ilegale, obligaţia simplă este să te opreşti la prima secţie de poliţie sau la Parchet şi spui lucrilor pe nume. Sigur, există riscul să minţi şi atunci să poţi fi adus tu în faţa justiţiei pentru calomnie. Dar dacă ştii că sunt lucruri ilegale şi nu le demaşti, înseamnă că eşti tăinuitor. Ceea ce mă diferenţiază de Adriean? În primul rând voi comunica mult mai bine cu cetăţeanul. Ceea ce am făcut şi la ministerul de interne. Nu am apărut în fiecare zi la televizor, dar nu era eveniment în care să fiu implicat şi să nu comunic. În momentul în care o firmă întârzie lucrarea, trebuie atrasă atenţia public. Nu ţi-ai îndeplinit obligaţia la termen, ai grijă că te voi penaliza!
- Ce l-a împiedicat pe Adriean Videanu să facă asta? Acelaşi Euroconstruct a lucrat în sectorul 1 şi a predat lucrarea la termen, iar la Capitală au fost întârzieri.
Aş vrea să-l întrebaţi pe Adriean. Eu nu ştiu astfel de situaţii. Am văzut dimpotrivă situaţii inverse: am văzut Tehnologica lucrând extraordinar de bine la Pasajul Bucur-Obor şi ştiu că a terminat cu doi ani înainte de termen. Dar eu cred că eşti obligat şi de lege ca dacă un contract nu este respectat, cineva să plătească.
- Veţi avea putere asupra drumarilor, pentru că sunt celebri pentru relaţia cu Traian Băsescu? S-a spus că Adriean Videanu n-a avut putere asupra lor pentru că imediat sunau pe "firul scurt”.
Eu nu ştiu astfel de lucruri şi vi le spun sub cuvânt de onoare. N-am cum să cred asta. Eu îl ştiu bine pe Traian Băsescu. El nu avea nici cu noi, cei de lângă el, astfel de abordări. Dar ca să fiu clar, eu nu am obligaţii faţă de nimeni.
- Au fost contractele pentru şcoli, pe creditul BEI, cu mari întârzieri.
Ştiu că sunt în întârziere şi acolo va trebui mers până la inclusiv a renegocia cu BEI. Contractul a fost aprobat prin lege pentru cele 102 şcoli, un pachet a mers, alte două sunt în întârziere, însă modul în care decurg procedurile cu BEI – proceduri de proiectare, procedurile care urmează unor defecte ascunse în structuri – sunt imposibil de realizat în termenul contractual pe legislaţia românească. Vor trebui renegociate cu Banca şi propuse Parlamentului pentru o nouă lege.
- Dle Blaga, Jurnalul Naţional a avut o anchetă legată de firmele care repară aceste şcoli şi am descoperit că în spatele lor sunt nişte căsuţe poştale din Delaware. Cum ajung astfel de firme să obţină contractele? Şi ce intenţionaţi să faceţi într-o asemenea situaţie?
Contractele semnate trebuie respectate. Nu le poţi anula decât printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Eu nu sunt tipul de candidat care să spun de exemplu nu-mi place proiectul x care este pe o sută de hectare, îl voi desfiinţa până dimineaţă şi acolo voi creşte raţe şi lebede, chiar dacă terenul pe care s-ar edifica obiectivul respectiv nu-ţi aparţine ţie,primărie, ci este al statului dat în administrarea Ministerului Dezvoltării.
- Dar aveţi experienţa EADS.
Da, de fiecare dată când e vorba de bani publici cu răbdare voi renegocia contractele. La EADS am economisit 500 de milioane de euro şi şi atunci am fost acuzat da, dar veţi cumpăra elicoptere de 500 milioane de euro. Era un lucru bun şi iată că acum nu le cumpără nimeni, pentru că procedurile sunt extrem de lungi când e vorba de bani publici. Pentru că lumea spune aşa: aţi avut Bucureştiul, a avut Băsescu patru ani Bucureştiul şi ce a făcut? Nici nu a putut să facă nimic. Consiliul General PSD, şase consilii de sector PSD, şase primari PSD. Dacă reţineţi în toamna lui 2002 a trebuit să ieşim în stradă să strângem 700 000 de semnături pentru cele şapte proiecte ale lui Băsescu. A venit Adriean. Din momentul în care începi un
proiect şi până în faza în care sapi trec minim 17 luni dacă nu contestă cineva. Poţi să ajungi la 30 de luni. Lucrul ăsta trebuie rezolvat. Legislaţia aici nu funcţionează.
- Videanu nu a avut nici el consiliul, cel puţin după ruperea Alianţei. Cu toate astea a putut să-şi treacă proiectele.
Dacă ai proiecte, poţi să le treci. Sigur, mie îmi va fi mult mai uşor să obţin astfel de majoritate pentru că 37-38% cum se vor încheia alegerile înseamnă pe redistribuire 44-45% în mandate, asta înseamnă 2-3 consilieri de la care să obţii voturile.
- Şi de unde îi veţi lua pe cei doi-trei?
Nu sunt probleme din acest punct de vedere. Multe din proiectele mele converg cu ale dlui Orban şi cred că vom primi o susţinere mare din zona respectivă.
Dacă pe proiecte vin şi pesediştii lângă mine nu e nicio problemă!
- Pentru că am intrat deja pe program, cum va arăta primul an de mandat dacă veţi câştiga?
Eu am spus că în primul an de mandat voi reduce la jumătate timpul pe care bucureştenii îl petrec în trafic.
Iată deja primii paşi care se şi văd: a început implementarea sistemul de management al traficului , deocamdată în 12 intersecţii din Capitală, dispuse în zona Piaţa Universităţii – Piaţa Romană. Luaţi datele de la Poliţie şi veţi vedea că timpul pe care bucureştenii îl petrec în trafic de la Unirii până în Romană a scăzut cu peste 30%, iar prin Piaţa Universităţii deja trec în medie cu 40% mai multe maşini pe zi. E un lucru bun. Acest sistem va fi finalizat până în septembrie pentru că el este în încărcare continuă în tot inelul principal de cirulaţie,cu 140 de parcări de la 100. Anul viitor, în aprilie, terminăm şi pasajul Basarab. Va fi o mare descărcare pe tot ce înseamnă circulaţie nord-sud şi pe toată zona Gării de Nord. Să nu uităm că acest pasaj putea fi gata acum patru ani! Inclusiv Guvernul Năstase şi dl Mitrea, spre cinstea lui, au recunoscut că a fost una din cele mai mari greşeli pe care ei le-au făcut blocând acest lucru. Inelul principal de circulaţie va trebui fluidizat şi voi începe sper chiar din vară lucrările la un prim pasaj subteran – cel de la Răzoare. Primul pasaj de la Răzoare pentru că acolo vor fi două, al doilea îl voi începe anul viitor şi va avea o lungime de 3,2 km, va veni de pe Grozăveşti şi va merge până dincolo de intersecţia cu Rahova. Toate le vom realiza prin foraj, ca să nu mai decopertăm, să nu mai blocăm circulaţia.
Nu, nu va mai fi blocată. Şi vor mai fi două pasaje la Piaţa Sudului şi altul la Pache Protopopescu-Iancului, tot subteran.
- V-aţi axat mare parte din program pe dezvoltarea Metroului şi el nu e la Primărie, e la Ministerul Transporturilor. Cum îl veţi aduce la primărie dacă nu aţi făcut asta când aveaţi miniştri ai Transporturilor?
Le-a fost frică. Indiferent cine au fost, le-a fost frică de cei 3100 de salariaţi. Ei au mândria lor şi eu îi înţeleg pe cei de la Metrou. Ei provin de la CFR şi au mândrie de ceferist. Dar nu vor pierde absolut niciunul din drepturile pe care le au. Fară Metroul nu poţi avea însă un transport public integrat. În toate capitalele europene mijloacele de transport de suprafaţă aduc cetăţenii către staţiile de metrou, iar în interiorul oraşului călătoresc cu metroul. Noi în acest moment avem doar 65 de km de metrou şi 42 de staţii. După Revoluţie s-au făcut doar 3,5 km şi 5 staţii. Iar azi, cu tot respectul, Ministerul Transporturilor nu a alocat decât 2 milioane de euro pentru extinderea liniei 4 de la 1 Mai până la Laromet când ar fi nevoie de 58 de milioane.
Nici măcar să conservi lucrările. Aşa şi 8 milioane pentru extinderea Liniei 1 de la Grigorescu până la centură. După câte ştiu nu au nici măcar bani pentru caietul de sarcini pentru absolut necesara linie de metrou Drumu Taberei până la Eroilor (aici sunt de acord cu dl Orban). Deci se va transfera Metroul cu fonduri, aşa cum am prevăzut în legea descentralizării.
- Cine va face asta, explicaţi-mi!
Viitorul guvern imediat.
- Care s-ar putea să nu fie PDL.
PDL va decide viitorul guvern. Noi sperăm să guvernăm singuri, dacă nu în alianţă.
- Păi dacă veţi lua 28% ca acum, s-ar putea să fie guvern PSD-PNL.
Haideţi să nu amestecăm lucrurile. PDL a scos de departe cel mai bun scor din istoria lui. Nu putem amesteca europarlamentarele cu alegerile locale şi cu generalele. Deocamdată toţi ne reportăm la votul scos la consiliile judeţene. E cel mai politizat vot. Iar să vii de la 4 CJ la 15, să ai 14 capitale de judeţ din primul tur, să fii în alte zece în turul doi, plus în patru sectoare plus în primăria generală, în timp ce PSD scade de la 22 la 16, PNL de la 8 la 5 consilii judeţene, eu cred că sunt rezultate foarte bune. Adăugaţi şi numărul de primării peste 400, e adevărat PSD are cu o sută şi ceva mai multe, dar nu e egală primăria din Ştefăneşti cu cea din Alba Iulia!
- Dar aţi pierdut cu Berceanu, cu Preda,cu Boureanu...
Una e să pierzi la 400 de voturi cu cât au pierdut Preda şi Berceanu şi alta e să pierzi cum au pierdut miniştrii în funcţie cu scoruri de 5-6-8 % acolo unde au candidat.
- La Constanţa ce aţi păţit?
La Constanţa am scos tot ce am putut noi vizavi de un imobilism şi o neluare a deciziei care trebuia luată încă de acum doi ani de către Biroul Permanent. Acolo dl Duţu, cu tot respectul pe care îl am pentru el, a crezut prea mult organizaţia o feudă. Nu au venit oameni spre noi. Iată că vin oameni foarte buni spre noi, vedeţi scorul pe care l-a scos Ion Popescu la Consiliul Judeţean. E şeful Baroului, un om extrem de serios care era în curtea noastră de vreo şapte ani... Dacă pui capac pe organizaţie sigur că lucrurile nu merg cum trebuie.
- Am dat aceste exemple pentru că au fost organizaţii cu tensiuni şi Constanţa şi Buzău, unde Cezar Preda a pierdut în faţa lui Mocanu pe care el nu l-a vrut candidat şi nici Onaca nu a fost contracandidat greu pentru Mazăre.
Am convingerea că dl Duţu nu era nici atât! Repet: lucrurile nerezolvate în timp în organizaţii se răzbună. Dacă la Timiş mi-am convins colegii să mergem cu dl Ostaficiuc, nu cu dl Borza, asta ne-a făcut să câştigăm judeţul.
- Am închis paranteza, revenim la Metrou. În patru ani, ce se va întâmpla cu Metroul dacă veţi fi primar?
Voi finaliza în întregime noua linie Drumul Taberei-Eroilor, plus cele două extinderi amintite deja pe care le fac într-un an.
Cu banii Primăriei Capitalei. Primăria are un grad de îndatorare de doar 8% în momentul ăsta. Are posibilitatea să meargă la 30% şi o va face pentru că e absolut necesar, iar traficul este principala problemă a Capitalei şi va trebui să ne gândim că oraşul acesta este situat în Bărăgan şi trebuie să dezvoltăm mijloace de transport nepoluante. Pe lângă alte lucrări pe care trebuie să le facem pentru a reduce poluarea, precum plantarea de pomi pe toate arterele pe care circulă mijloacele de transport în comun sau realizarea centurii verzi a Capitalei. Un proiect pe care îl încep a doua zi după ce ajung în primăria Capitalei este strategia de dezvoltare a Capitalei. Voi începe discuţiile cu toţi actorii implicaţi, şi aici e vorba de cetăţenii Capitalei, de oamenii de afaceri, de specialişti în domeniu...
- Veţi merge pe referendumuri în privinţa deciziilor importante?
Nu neapărat trebuie chemat bucureşteanul la urne pentru fiecare decizie. Atunci de ce mai eşti primar, dacă nu vrei să-ţi asumi decizia? Desigur însă că pe lucruri extrem de sensibile, în care vezi că părerile sunt atât de împărţite şi în care de multe ori nu elementul logic funcţionează, ci cel emoţional, pentru că de multe ori nici nu este suficient de informată populaţia, cum e cazul câinilor vagabonzi, atunci, mergi pe referendum. Şi eu iubesc câinii, am doi, dar am grijă de ei. Nu poţi să fii numai de o parte, să vezi că de la începutul anului peste o mie de oameni au fost muşcaţi de câini, că în ultimii patru ani 25.000 de oameni au fost muşcaţi de câini, că fiecare câine costă în jur de 100 de euro în singurele două adăposturi pe care le avem - eu voi construi încă unul - atunci, singur va trebui să întrebăm populaţia: oameni buni, acestea sunt costurile. Ce doriţi? Două variante sunt extreme. Îi adunăm pe toţi 35-40 de mii, câţi sunt, şi le facem adăposturi, şi asta e? Sau mergem pe o soluţie care a funcţionat: euthanasierea tutror celor care nu-şi găsesc un stăpân după ce depunem toate eforturile împreună cu cetăţenii, cu ONG-urile de profil, dar cu cele cinstite, nu cu cele care "iubesc” câinii, dar îi iau din adăpost şi le dau dimineaţă drumul înapoi pe stradă?
- Bucureştiul va fi al zgârie-norilor?
Nu. Punctul meu din program se numeşte plan de urbanism fără excepţie. Acea strategie de dezvoltare a Capitalei de care vă spuneam este absolut obligatorie pentru a aduce la zi planul de urbanism general. Cel de astăzi, adoptat la sfârşitul lui 2000, este ambiguu, sunt zone maro aproape toate, adică mixte, pot fi edificate construcţii de birouri, de locuinţe, una lângă alta. Or asta este extrem de neplăcut. PUZ-urile care fac derogări de la planul de urbanism general au ajuns să fie o regulă, în loc să fie o excepţie, şi iată unde s-a ajuns.
- Aveţi o explicaţie pentru asta, pentru că s-a petrecut chiar în mandatul colegului dvs?
Hai să fim serioşi! Sunt doar două care nu au avizul comisiei tehnice, restul au trecut prin toate fazele, inclusiv prin Consiliul General. De aceea, având aproape majoritate consilieri PD-L, nu voi mai accepta să intre în Consiliul General spre aprobare planuri de urbanism zonal decât dacă au două scopuri precise: realocări de activităţi economice, fabrici, uzine, care se mută în afara perimetrului actual al şoselei de centură, sau dacă sunt lucrări de interes public.
- Spuneţi concret, dacă vor exista zgârie-nori, unde vor fi?
Sunt nişte paşi obligatorii de făcut pentru dezvoltarea Capitalei: finalizarea retrocedărilor, finelizarea inventarierii patrimoniului şi cadastrarea Capitalei. Şi în momentul ăla vom propune un nou plan de urbanism general. În acelaşi timp voi începe demersurile cu toţi primarii aleşi din jurul Capitalei, nu numai cu cele 14 localităţi cu care avem frontieră, ci cu toate cele 24 de localităţi, din care opt oraşe şi 16 comune adiacente centurii Capitalei, pentru a realiza zona metropolitană ca zonă de dezvoltare intercomunitară. Iar primul document pe care îl vom semna va fi realizarea planului de urbanism teritorial zonal şi vom spune clar unde vor fi zonele de rezidenţă, spaţiile de locuit, unde vor fi centrele comerciale, unde vor fi parcurile industrile, unde vor fi birourile. Primăria va veni cu infrastructură şi cu bani. Ei vor veni cu terenuri.
- Hipermarketurile vor mai fi în Bucureşti?
La periferie. Pentru că indiferent cât de bine ai dezvolta traficul, câte eforturi ai face, dacă plantezi mai departe complexe comerciale în zone centrale, o să ai probleme.
- Din punctul dvs de vedere, cu ce sunteţi mai bun decât contracandidatul dvs?
Eu propun bucureştenilor lucruri concrete, eu am soluţii pentru Capitală şi cred că ei vor alege soluţiile în locul vorbelor goale. Şi cred că în aceste două săptămâni o să conving cât mai mulţi bucureşteni să vină la vot şi să voteze soluţiile, nu vorbele goale.
- Dacă ar fi să analizaţi, cum o făceaţi în celalte campanii, punctele tari şi punctele slabe ale lui Vasile Blaga şi ale lui Sorin Oprescu, ce aţi spune?
De partea mea este, în primul rând, experienţa. Eu sunt conducător nu de ieri de astăzi. Conduc oameni de la 25 de ani, din 1981. La început am condus 30 de oameni ca maistru, apoi o uzină de 7 mii de oameni, după Revoluţie un judeţ, apoi Ministerul Administraţiei şi Internelor, cel mai complex minister, cel care are toate structurile în relaţie directă cu oamenii. Apoi, eu sunt un om de onoare. Întotdeauna mă ţin de cuvânt, de promisiune, indiferent câte eforturi trebuie să depun eu sau cei din subordinea mea. Nu uitaţi că eu am răspuns pentru clauza de salvgardare, iar părerea comisarilor europeni despre modul în care mi-am făcut treaba aţi auzit-o la momentul respectiv.
- Acestea sunt calităţi opuse domnului Oprescu? Şi el a condus un spital al cărui buget, spune dumnealui, este de câteva ori mai mare decât al Primăriei Capitalei.
Bugetul unui spital, mai mare decât al Primăriei?! L-am mai auzit spunând şi altă minune, că într-un an, un an şi jumătate, o să contruiască 90-95 de mii de locuinţe pe terenul de la Republica. Adică 10% din locuinţele din Bucureşti le face într-un an şi jumătate! Cu ce bani şi pe ce
teren, că nu-i al tău?! E un teren privat. Deci astfel de abordări am văzut. Eu nu le propun bucureştenilor decât lucruri clare, concrete, verificate. Pe proiecte care nu se opresc după patru ani de zile, ci merg mai departe, multe dintre ele până în 2027.
- Puncte slabe aveţi? Ce v-a lipsit ca să câştigaţi din turul unu?
Nimeni nu mai poate câştiga Primăria Generală din primul tur. Nu vreau să-mi laud fostul şef de partid, dar oameni politici de talia domniei sale şi situaţii de genul acelora în care PSD-ul a dus Capitala şi bucureşteanul să voteze aşa nu vor mai fi.
- Insist pentru un punct slab al lui Vasile Blaga şi pentru punctele slabe şi tari ale lui Sorin Oprescu.
Punctele slabe şi tari ale lui Sorin Oprescu să le judece electoratul. Este contracandidatul meu, eu îl respect, nu vreau să mă pronunţ eu. O să se pronunţe electoratul. În ceea ce mă priveşte, faptul că am foarte mare încredere în oameni poate fi considerat de unii un punct slab, dar nu cred, nu mi-a jucat niciodată feste, am nas, ca să spun aşa, la oameni şi am avut grijă întotdeauna să mă înconjor de oameni mai deştepţi decât mine.