Interviu cu profesor doctor general (r.) Dan Mischianu, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Militar „Carol Davila”
Bolile de prostată reprezintă o veritabilă pacoste pe capul bărbaţilor, de la o vârstă mai înaintată creşte mult incidenţa maladiilor acestei glande. Sunt variante care spun că dacă omul ar trăi cât e prevăzut de Cer în proiectul fiinţei umane, adică dacă ar trăi 120-130 de ani, majoritatea bărbaţilor ar sfârşi din cauza cancerului de prostată.
Florin Condurăţeanu: Domnule profesor, se poate feri bărbatul de maladiile prostatei? Preventiv, poate face ceva?
Prof. dr. Dan Mischianu: Nu există metode de prevenire a afecţiunilor prostatei. În apariţia bolilor de prostată, important este factorul genetic: unii bărbaţi au în stofa lor genetică riscul de adenom de prostată sau alte maladii ale acestei glande. Factorii de risc cuprind fumatul şi obezitatea; graşii fac mai des boli de prostată. Nu sunt concluzii ale studiilor că o influenţă ar avea unele alimente. Bănuit ar fi laptele. Rodia şi soia sunt menţionate de unii că ar preveni îmbolnăvirile de prostată. Un lucru este clar: după 40-45 de ani, toţi bărbaţii ar trebui să se supună testului antigenului de prostată, PSA, şi la un examen ecografic şi un tuşeu anal.
F.C.: Ce e cu acel chestionar cu întrebări despre urinare pe care-l propune medicul?
Prof. dr. D. Mischianu: Este un set de întrebări despre dificultăţile la urinare şi se stabileşte un scor prostatic. Dacă punctajul este între 7 şi 18, prostatismul este moderat, când punctele însumate depăşesc baremul 18, prostatismul este sever. Revenind la PSA, până în cifra 4 este un nivel normal, după cifra 4 se intră în zona gri, se impun teste mai amănunţite, ecografia, puncţia, tuşeul anal.
F.C.: De câte ori este normal să urineze bărbatul noaptea?
Prof. dr. D. Mischianu: Până la 45 de ani, normală este o urinare pe noapte. După vârsta de 45 de ani se admit două urinări nocturne. Cei cu hiperplazie benignă de prostată, numită adenom de prostată, necanceros, dar şi cei cu cancer de prostată sunt chinuiţi de 3-5 urinări pe noapte, chiar şi 10. Copilul are o prostată de 1 gram, apoi ea ajunge la 15 grame, de dimensiunea unei nuci. Prin mijlocul prostatei trece uretra de eliminare a urinei. Orice mărire a prostatei sugrumă uretra, se creează dificultăţi în urinare. Jet slab, început dificil de urinare, senzaţia de golire incompletă a vezicii, chiar şi blocajul urinării.
F.C.: Cum se acţionează în bolile de prostată?
Prof. dr. D. Mischianu: Cancerul de prostată evoluează în trei etape. Mai întâi e localizat doar în glandă, în etapa a doua a invadat şi vecinătăţile, ganglionii, în ultima etapă a răspândit metastaze, mai ales în oase. Înainte de intervenţia chirurgicală în cancerul de prostată se face un tratament hormonal cu inhibitori flutamidă, flucinom, leuprolet. Operaţia constă în scoaterea prostatei cu învelişul ei cu tot, după situaţie cu îndepărtarea testiculelor, a pungilor seminale, a ganglionilor. Se face iradiere după intervenţie cu seminţe radioactive introduse în prostată sau cu un ac de aur radioactiv, care pârjolesc cancerul din interior. În adenomul de prostată, boala necanceroasă, se începe cu terapie medicamentoasă cu alfa-blocante şi inhibitori 5-alfa reductază. Apoi se îndepărtează prostata şi se lasă capsula în care era, se aruncă precum miezul unei portocale unde se păstrează coaja.
Până la 45 de ani, infecţiile de prostată se numesc prostatite. Apar şi deteriorări ale unor parametri ai urinei. Se impune tratarea prostatitelor medicamentos.
Florin Condurăţeanu