x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Infractorii romăni, cărăuşii mafiei

Infractorii romăni, cărăuşii mafiei

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    18 Iun 2007   •   00:00
Infractorii romăni, cărăuşii mafiei

Infractorii romăni din Italia sunt cărăuşi ai drogurilor pentru mafia italiană. In schimbul acestui serviciu, mafioţii ii lasă pe romăni să-şi desfăşoare nestingheriţi afacerile cu prostituţie pe teritoriile controlate de ei. Cu toate acestea, infracţiunile mărunte sunt cele care intorc opinia publică din Peninsulă impotriva emigranţilor romăni. Mafioţii italieni "vănaţi" de autorităţi aleg să işi piardă urma pe teritoriul Romăniei.


†Jurnalul Naţional: După aderarea la Uniunea Europeană a crescut numărul romănilor plecaţi in Italia?

Romănii care sunt pe teritoriul Italiei reprezintă cea mai mare minoritate străină. Pănă la 31 decembrie 2006 erau aproximativ 275.000 de romăni care locuiau legal in Italia, dar după aderare, numărul acestora aproape s-a dublat. Acum sunt in jur de 500.000-600.000 de romăni. Majoritatea s-a integrat in societate, iar numărul celor care işi fac firme a crescut. Asta inseamnă că s-au integrat foarte bine, pentru că nu oricine poate să işi deschidă o firmă fără să cunoască legislaţia.


†Ce impact au infracţiunile comise de romăni asupra opiniei publice?

In ultimul timp ne-au ingrijorat foarte mult infracţiuni care nu sunt de crimă organizată, dar au deranjat foarte mult opinia publică. De exemplu, un romăn care s-a imbătat, s-a suit la volan şi a omorăt patru băieţi aflaţi pe motociclete. Apoi, mai e cazul romăncei de la metrou care i-a băgat unei italience umbrela in ochi. Femeia a murit. Aceste lucruri deranjează opinia publică. Asta afectează imaginea romănilor in Italia. Aşa s-a intămplat şi cu imaginea italienilor cănd au plecat după război in America. Pentru căteva persoane plăteşte intreaga comunitate.


†Ce fel de infracţiuni comit romănii in Italia?

Infracţiunile care sunt comise mult mai des sunt impărţite in trei categorii. In primul rănd, romănii se ocupă cu traficul de persoane. Apoi urmează furtul din buzunare şi spargeri de vile, jafuri. In general, sunt infracţiuni impotriva patrimoniului. In ultimul rănd, romănii sunt cei mai buni in clonarea de carduri de credit şi spargeri de bancomate. Foarte puţini se bagă in traficul de arme şi droguri şi alte genuri de infracţiuni.


†Cum sunt organizaţi romănii?

Romănii fac parte din organizaţii diferite. Sunt şi grupări mixte. Fiecare structură are un vărf şi "soldaţi" (n.r. - executanţi). Nu există un personaj anume care să se ocupe de tot. Cele patru organizaţii mafiote italiene nu se bagă de obicei in traficul de persoane.


†La cine ajung banii din traficul de persoane?

Banii din traficul de persoane ajung la romăni, la albanezi şi la nigerieni. De obicei, femeile din zona Moldovei şi a Ucrainei sunt traficate de romăni. După ce sunt exploatate trei-patru luni, femeile sunt văndute albanezilor. Albanezii au metode mai grele şi mai dure de convingere. Le bat sau le sechestrează copiii in ţara de origine. Au fost cazuri de acest gen in Moldova.


†Cum ajung femeile din sud-estul Europei să se prostitueze in Italia?

Romănii aduc femei in Italia. Majoritatea femeilor nu ştiu că se vor prostitua, altele ştiu. Nu ştiu că vor fi bătute. Sunt femei care coordonează grupuri mai mici de prostituate, care, de obicei, au fost la răndul lor traficate şi au ales această "carieră", devenind personaje de incredere in răndul organizaţiei.


†Traficanţii de persoane din Romănia colaborează cu familiile mafiote?

Cănd vorbim despre mafia italiană, vorbim despre patru mari organizaţii criminale, care sunt de tip mafiot, Cosa Nostra, Camorra, Sacra Corona Unita şi N’dragheta. Ele, in mod normal, nu se bagă in traficul de fiinţe umane. Cei care se ocupă sunt romăni, albanezi şi nigerieni. Albanezii sunt cei mai violenţi şi duri in acest domeniu. Chiar dacă mafioţii italieni nu se ocupă cu prostituţia, se intămplă ca romănii care ocupă anumite teritorii să ajungă la o inţelegere cu organizaţiile italiene de tip mafiot. Aşa că fie dau bani, fie ajută mafia, ca să fie lăsaţi in pace. Acum căţiva ani, căteva familii din Camorra din Napoli s-au inţeles cu traficanţii de fiinţe umane şi cu cei care exploatează prostituţia. Inţelegerea era de genul "voi ne aduceţi droguri din sud-estul Europei, Romănia, Bulgaria, Turcia, şi vă asumaţi riscul transportului, iar noi vă lăsăm să vă ocupaţi cu prostituţia pe teritoriile noastre".


†Există un "război" intre organizaţiile criminale pe teritoriul Italiei?

Organizaţiile criminale nu sunt impărţite cum e impărţit poporul. Pe criminali nu ii interesează etnia. Interesul lor comun sunt banii. Dacă ei se inţeleg pentru o anumită perioadă in privinţa banilor, atunci totul e bine. Ei au inţeles că nu-i rost de război, pentru că sunt bani pentru toţi.


"Exilaţi" in Romănia

†Ce regiuni din Romănia sunt controlate de mafia italiană?

Mafia italiană e acolo unde mediul e mai dezvoltat: Banat, Transilvania şi Bucureşti. Acum incepe să se dezvolte zona de nord-vest, spre Bucovina şi Moldova. Â


†De ce preferă italienii să se ascundă in Romănia?

Infractorii italieni se ascund in Romănia, pentru că limba romănă este asemănătoare, cultura mai apropiată de cea din Peninsulă, iar mediul de afaceri italian este dezvoltat. Spre exemplu, in Bulgaria italienii ar ieşi imediat in evidenţă. Cert e că in Romănia, italienii au spălat banii prin afaceri imobiliare şi terenuri agricole. Căţiva sunt băgaţi şi in trafic cu fiinţe umane. In fiecare an sunt 10-15 persoane pe care le extrădăm in Italia. Intrarea in Uniunea Europeană nu a schimbat incă cu nimic această situaţie.


†In ce măsură le poate controla activitatea Poliţia Romănă?

In ultimii ani, Poliţia Romănă s-a dezvoltat foarte mult şi foarte bine. Nivelul profesional al tehnologiei pe care o foloseşte a crescut la nivel european. Pe lăngă asta, dorinţa şi entuziasmul de cooperare sunt minunate. In puţine alte ţări am găsit aşa ceva. Poliţia a răspuns la toate dorinţele noastre şi la toate nevoile. Şi Poliţia de Frontieră, şi Ministerul de Interne ne-au ajutat cănd am avut nevoie.


†Cum colaboraţi cu autorităţile romăne in combaterea criminalităţii transfrontaliere?

Noi avem in Italia o anchetă despre o aşa-zisă "Mafie ţigănească". Rromii, cănd vorbesc, vorbesc in limba lor. Traducătorilor le e frică să ne ajute. Acum am cerut Poliţiei Romăne ofiţeri care ştiu această limbă a căldărarilor. Acum, in Italia se desfăşoară a patra operaţiune ITARO (n.r. - operaţiune de colaborare italiano-romănă). Patru ofiţeri romăni muncesc zi de zi cu ofiţerii italieni. Poliţiştii romăni sunt colaboratori, participă la interogatorii, la interceptarea telefoanelor impreună cu poliţia italiană.
In faza a treia a ITARO, din 6 februarie pănă la 6 aprilie 2007, au fost arestate 132 de persoane şi alte 338 au fost cercetate in stare de libertate. S-a pus sechestru pe zeci de mii de euro, aur, droguri, carduri.


Carieră

Inainte de 1990, Paolo Sartori a fost avocat in Italia. Din 1990 şi-a inceput cariera in Ministerul de Interne italian. Timp de opt ani, Sartori a fost şeful Departamentului Regional impotriva Crimei Organizate in Regiunea Trentino Alto Adige. "La noi exista un serviciu unic care cuprinde crimă organizată, cercetări penale şi urmăriri. Apoi m-am mutat la Roma, la Direcţia Generală de Poliţie Criminală şi la Interpol. După aceea am venit in Romănia. Gradul meu este vicechestor",
a declarat Paolo Sartori. Â

×