Interviu cu profesor doctor Adrian Streinu Cercel, manager general al Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”
Florin Condurăţeanu: - Continuă contestatarii vaccinărilor să facă reproşuri cum că un vaccin nu lasă organismul să se lupte cu agresiunea microbilor, viruşilo şi astfel imunitatea celui vaccinat devine moale. Ca atare sunt îndemnaţi părinţii să nu-şi mai vaccineze copiii. Stă în picioare critica aceasta ?
Prof. Adrian Streinu Cercel: - Contestarea conţine erori. Vaccinarea stimulează imunitatea, o activează. Vaccinurile în marea majoritate se fabrică azi prin inginerie genetică. Vaccinul are în componenţă structuri esenţiale specifice din microorganisme, cu ele se confruntă organismul celui vaccinat şi se produc anticorpi, ei sunt activaţi fără ca omul să se lupte direct cu agresorii, adică cu virusurile şi bacteriile. Astfel că prin vaccinare în organismul omului se crează anticorpi de apărare pentru situaţia când cel vaccinat se întâlneşte cu microorganismele agresoare generatoare de boli.
F.C: - Spuneţi că virusul varicelei, al vărsatului de vânt, este un exemplu şi pentru vaccinare...
Prof.A.S.C:- Cei ce se vaccinează împotriva varicelei nu se mai îmbolnăvesc de acest vărsat de vânt. Şi nu mai suferă eventual la maturitate şi de zona zoster. Cei care se îmbolnăvesc în copilărie de varicelă nu mai repetă această boală a “copilăriei”. Virusul rămâne ascuns în organism, în măduva spinării şi atunci când imunitatea e slăbită se reactivează provocând zona zoster. Herpesul zosterian are la bază tot virusul de varicelă. Specialiştii au prezis că mileniul în care am intrat va însemna un război împotriva virusurilor.
F.C:- Virusul A, cel care provoacă acele hepatite întâlnite în şcoli, grădiniţe lasă urme de afectare în ficat pentru toată viaţa, ficatul celui care a suferit un episod de hepatită A va avea ficatul tot timpul în “piuneze”?
Prof.A.S.C:- În peste 90 % din cazuri după un episod de hepatită A pacientul nu rămâne cu suferinţe cronice la ficat. Hepatita A este numită hepatita mâinilor murdare. Copiii dar şi oamenii maturi sau în vârstă trebuie să aibă grijă de igiena mâinilor, să se spele des pe mâini, nu numai înainte de masă. Copii trebuie să fie învăţaţi ca după folosirea toaletei să deschidă robinetul de la chiuvetă cu mâna cu care n-a utilizat hârtia igienică. Altfel poate împrăştia virusul A şi la ceilalţi utilizatori ai chiuvetei.
F.C:- Vaccinul împotriva virusului hepatic B a fost declarat ca obligatoriu şi din 1995 toţi sugarii au fost astfel vaccinaţi şi răspândirea hepatitelor B a scăzut semnificativ. De ce încă nu s-a inventat şi un vaccin împotriva virusului C?
Prof. A.S.C:- Virusul B rămâne în celula hepatică şi după tratamentul actual care doar împiedică multiplicarea virusului. Dacă se întrerupe terapia, virusul B se reactivează, de aceea medicaţia actuală se face toată viaţa. S-au descoperit medicamente experimentale în clipa de faţă care au misiunea de a scoate virusul B din ficat. Noile medicamente experimentale împiedică sinteza componentelor de suprafaţă ale virusului fără de care virusul B nu poate să existe. Tratamentul actual foloseşte interferoul sau entecavirul, tenofovirul, adefovirul şi lamivudina. Terapia experimentală înlocuieşte interferonul, noul medicament va fi aplicat împreună cu inhibitori nucleozidici sau nucleotidici. Actualele medicamente îl fac abonat la ele pe hepatic pentru toată viaţa ca să nu dezvolte boala cronică.Noile medicamente experimentale vor fi utilizate pe o perioadă finită, de ordinul săptămânilor, și se speră scoaterea virusului B din celula hepatică şi vindecarea. Cu medicamentele experimentale purtând acum doar număr de cod se tratează cei prinşi în campania experimentală, dar utilizarea lor va trece la scara de masă în câţiva ani.