Elevii de clasa a XII-a care vor să se pregătească de Bacalaureat şi nu au bani de meditaţii au la dispoziţie platforma online de videocursuri de matematică, fizică şi chimie a Universităţii Politehnice Bucureşti. Această platformă a fost prezentată în cadrul Interviurilor Jurnalul de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, senator PSD şi preşedintele Senatului Universităţii Politehnica. Proiectul este inspirat de platforma profesorului de matematică Salman Khan, pe care acesta a creat-o după ce a demisionat de la Harvard.
Platforma Politehnicii a pornit în octombrie anul trecut şi a fost deschisă acum o lună după ce s-au selectat profesorii şi s-au înregistrat cursurile. Au fost alese 30 de licee, majoritatea colegii teoretice din Bucureşti şi judeţul Ilfov, în grupul ţintă înscriindu-se 3700 de elevi. “Cursurile video sunt structurate pe cele trei discipline- matematică, fizică şi chimie - pe programa de la bacalaureat, la fiecare disciplină existând teste, fiecare elev îşi generează testul. Este un test grilă pe care elevul îl poate susţine de patru ori”, a explicat Ecaterina Andronescu, adăugând că aceste cursuri pot fi vizionate până când cei interesaţi înţeleg lecţiile. Fostul ministru a anunţat că pot avea acces la platformă şi elevii care nu sunt în grupul-ţintă. “Suntem dispuşi să oferim tuturor celor interesaţi acces la această platformă. Cei ce doresc acces trimit un mail pe adresa indicată pe site- ul Universităţii Politehnica Bucureşti şi le răspundem generându-le un cod şi o parolă”, a explicat Ecaterina Andronescu. Ea a mai spus că planurile de viitor includ extinderea platformei la nivel naţional, cu mai multe discipline, care să se adreseze şi elevilor de la gimnaziu. De asemenea, Ecaterina Andronescu a anunţat că vrea să-şi convingă colegii din universitate să pună pe platformă şi cursurile Politehnicii în format video, iar cooperarea să fie extinsă la alte universităţi din ţară, dar şi licee. “S-ar câştiga personalizarea lecţiei ţinând cont de nivelul şi calitatea elevilor din clasa respectivă. Prin intermediul tehnologiei ne apropiem de dezideratul privind egalitatea de şanse”, a mai spus fostul ministru.
Dacă platforma Politehnicii se adresează celor care se pregătesc pentru Bacalaureat, Ecaterina Andronescu a vorbit şi despre cei care nu au reuşit să treacă acest examen. Ea a susţinut că legislaţia trebuie amendată astfel încât să le ofere o soluţie celor care au 12 clase, dar nu şi o diplomă de absolvire. În opinia sa, Bacalaureatul trebuie organizat pe grade de dificultate şi cu condiţii la ieşire pentru absolvenţi. “E obligatoriu să organizăm acest bacalaureat pe nivelul de dificultate şi să lăsăm elevul să aleagă. Legea să-i spună că pentru Bacalaureat de nivel 1 nu poţi merge decât la o postliceală, dacă alegi nivel 4, dacă ne referim la modelul francez, mergi la o facultate înfiinţată legată din ţară sau în străinătate. (…) Cum să răspundem celor pe care i-am dus pâna în clasa a XII-a şi le-am blocat orice fel de evoluţie prin examenul de Bacalaureat. Ei sunt nişte oameni care nu au terminat. Ce fac? S--au adunat din 2011 până acum 300.000. E obligaţia societăţii de a pune la dispoziţie un cadru legal adecvat”, a spus Ecaterina Andronescu. (Dan Constantin, Gabriela Antoniu)
Supectată de DNA pentru un program de acum 14 ani
Ecaterina Andronescu a vorbit la Interviurile Jurnalul şi despre dosarul Micrsoft. Ea a afirmat că nu era ministru al Educaţiei când s-au cumpărat licenţe Microsoft şi că s-a întâlnit cu procurorul de caz căruia i-a explicat lucrurile pe cale ştia. Întrebată dacă i s-a adus vreo acuzaţie concretă, Ecaterina Andronescu răspuns că procurorul i-a spus că este suspectă de abuz în serviciu pentru fapte din 2001, când era ministru Educaţiei. Ea a explicat că în 2001 a pornit proiectul de informatizare a şcolilor când s-au cumpărat calculatoare pentru şcoli, aceste calculatoare fiind cumpărate cu tot cu licenţe, valabile pe toată durata de viaţă a computerelor. Fostul ministru a mai spus că a dus procurorului documente prin care să arate că “nimeni nu-i poate imputa un abuz”. Primele discuţii privind licenţele Microsoft au fost în 2003, iar contractul a fost semnat în 2004.