x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri James Rosapepe: Romania are multe lucruri minunate si unice de promovat

James Rosapepe: Romania are multe lucruri minunate si unice de promovat

de Alina Totti    |    30 Apr 2010   •   00:00

Fostul ambasador al Statelor Unite in Romania, James Rosapepe a lansat o carte intitulata "Dracula is dead" in care acesta descrie experienta sa ca diplomat intr-o zona considerata inca exotica de catre publicul american.  Pe un ton optimist, actualul senator al statului Maryland explica de ce Romania este un stat de succes care ar putea fi comparat cu Italia, un loc unde progresul economic poate trai alaturi de coruptie si de ce romanii ar trebui sa fie mandri de evolutia tarii lor.

James Rosapepe se afla momentan la Universitatea Stanford din California unde a fost invitat sa deschida prima editie a Festivalul de Film Romanesc. Evenimentul este organizat de catre Centrul de Studii Ruse, Est-Europene si Eurasiatice din cadrul Stanford in colaborare cu organizatia Casa Romana si Institutul Cultural Roman.

● Jurnalul Naţional: Numele Dracula starneste reactii din cele mai variate in Romania. De ce ati ales sa va intitulati cartea "Dracula is dead" si ce inseamna acest personaj pentru dumneavoastra?
● James Rosapepe:
Pentru mine Dracula are o conotatie negativa; la fel si pentru restul americanilor. Romania a fost multa vreme  asociata cu Ceausescu, copii abandonati si Dracula, ceea ce evident a creat o imagine urata. Eu cred ca o tara nu ar trebui sa fie caracterizata numai prin lucrurile negative. Romania  are multe lucruri minunate si unice de promovat. De exemplu, de ce nu ar fi mandrii romanii de faptul ca, desi au printre cele mai mari grupuri de minoritati din Europa de Est, grupurile etnice se inteleg bine si nu exista conflicte de genul celor din Kosovo si Bosnia; sau de ce sa nu se bucure de faptul ca pana inainte de criza, Romania avea una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa?

● Se discuta frecvent despre posibilitatea de a promova imaginea tarii folosindu-se mitul lui Dracula pentru ca acesta este printe putinele lucruri cunoscute despre aceasta zona. Ce alte posibilitati de promovare exista pentru Romania?
● Nu cred ca asocierea mai poate fi evitata. Chiar daca Dracula nu are o imagine tocmai buna in vest, personajul a devenit o componenta importanta din cultura romana actuala. Este o parte din trecutul romanilor pana la urma.
Cel mai bun lucru pe care il pot face romanii in momentul de fata este sa isi vorbeasca tara de bine. Romanii sufera de pesimism din pacate si vad numai lucrurile rele. Ceea ce este foarte curios, dupa parerea mea in discursul romanului de rand, din tara sau din diaspora este vesnica referire la coruptie. Coruptia exista peste tot dar oamenii nu vorbesc atat de mult despre acest subiect asa cum se intampla in Romania.
Romania este noua Italie: latina si prospera. Iar dezvolatarea merge in paralel cu acuzatiile de coruptie.

● Cum vedeti societatea civila din Romania acum in raport cu cea din Statele Unite?

● Din pacate, in Romania nu exista inca o societate civila bine organizata. Organismele de promovare a intereselor cetatenilor nu au experienta celor de peste ocean.  Romanii inca nu au o reactie organizata si o platforma de unde sa isi exprime parerea cu privire la teme precum coruptia.
Guvernul nu este decat oglinda poporului.
Exista insa si reversul medaliei. Societatea civila din Statele Unite este poate prea bine organizata astfel incat, ori de cate ori se lucreaza la un proiect de lege vor exista foarte multe grupuri care se vor opune derularii acestuia doar pentru ca nu este in defavoarea  celor pe care ii reprezinta. Cel mai bun exemplu este actuala disputa cu privire la sistemul de sanatate american.

Romanii au in general o imagine negativa despre politicieni. Ce ati observat la clasa politica din Romania si cum raspunde aceasta la procesul de democratizare ?
●  Politicienii romani se cearta tot timpul; dar ghici ce? Se cearta fiindca reprezinta factiuni diferite si este normal. Acest lucru nu era posibil inainte de 1989. Acelasi lucru se intampla si in America.  Si tot ca si cei de peste ocean, politicienii sunt foarte preocupati de imagine si voturi. Atata vreme cat exista alegeri libere, aceata preocupare este fireasca.  Apoi, politicieni se plang ca presa scrie ce vrea. Presa are tot dreptul sa scrie ce vrea fiindca nu mai este sub dictatura.

● Printre lucrurile considerate ca facand parte din mostenirea comunista se numara si sistemul educational considerat chiar si de catre actualul presedinte al Romaniei, ca fiind ineficient si anacronic. Avand in vedere experienta dumneavoastra in domeniul invatamantului american, cum comentati situatia sistemului de invatamant din Romania?
●  Sistemul de invatamant din Romania este minunat. America este plina de ingineri romani foarte talentati. Intr-adevar, exista lucruri care ar putea fi imbunatatite, cum ar fi stiintele umaniste care au derapat in perioada comunista dar, in mare, scoala romaneasca produce oameni bine pregatiti.
Problema este  perspectiva din care oamenii aleg sa priveasca lucrurile. Repet, romanii sunt foarte pesimisti. Am auzit de multe ori atunci cand eram ambasador " Nu am invatat nimic practic la scoala - doar limbi straine si prea multa filosofie". Iar eu am raspuns "Minunat. Asta inseamna ca stii sa te descurci in limbi straine si cunosti filosofie". Sunt de fiecare dat uimit de cate limbi pot vorbi romanii. Apoi exista exemplul clar al Californiei. Este plin de specialisti romani in IT in Silicon Valley.
Sistemul romanesc nu are o problema propriu-zis. Este pur si simplu alt stil.

● Ati remarcat stereotipuri ale romanilor fata de americani sau fata de alte natiuni? Cine are o imagine pozitiva si cine una negativa in Romania?
● Imi vine in minte un exemplu amuzant. In timpul alegerilor prezidentiale de toamna trecuta, am intrebat pe cineva din Romania ce parere are despre faptul ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, ar putea sa devina prim-ministru. Mi s-a raspuns ,, Cine nu ar vrea un neamt ca prim-mistru??". Asta spune multe despre stereotipurile din Romania.
Un exemplu de stereotip negativ este Rusia. Relatia cu aceasta tara face parte din cultura populara deja si aboradilre pe care le-am observant difera de la caz la caz. Dar sa ne uitam la Franta si la Germania, tari care s-au luptat timp de secole pentru ca in ultimii 50 de ani sa lupte pentru pacea si prosperitatea europeana. Relatiile se pot imbunatati.
Biserica Ortodoxa beneficiaza de o imagine buna. Romania a fost prima tara din estul Europei care a primit un papa catolic. Ultima oara acest lucru s-a intamplat acum o mie de ani, inainte de schisma.

● Cum vedeti misiunea unui ambasador american in Europa de Est? Ce calitati trebuie sa aiba un diplomat?
●  Este foarte important ca reprezentantul unui stat mare sa nu vina la post cu mentalitatea de " tara mea are arme nucleare si a voastra nu".  Pot spune ca nu toti privesc lucrurile asa dar trebuie recunoscut ca in ultimii ani, ambasada americana a incercat sa se implice mai mult in comunitatea romana. De exemplu, 4 iulie este intotdeauna sarbatorit atat in Bucuresti cat si in multe alte orase din tara. Eu am calatorit in toata Romania si am discutat cu oameni din toate mediile.
Cred ca misiunea diplomatica s-ar putea imbunatati semnificativ daca reprezentaii trimisi ar fi mai deschisi in a invata de la cei pe care ii viziteaza si daca s-ar folosi de asa numita ,,soft power" , adica interactiunea directa cu cetatenii.

● Cat din mostenirea comunista mai vedeti in societatea romaneasca actuala? Catre ce se indreapta Romania?
● Eu nu cred in aceasta retorica a mostenirii comuniste ca sursa a coruptiei din Romania. Coruptia, la orice nivel, a existat dinainte de comunism.
Pentru mine, problema principala a romaniei nu mai este comunismul si ce a lasat acesta in urma ci integrarea europeana. Intrarea in uniunea a fost o schimbare psihologica semnificativa, cu ecou pana in cele mai sarace sate din Moldova. De exemplu, imediat dupa aderare, tineam un discurs intr-un sat din nord-estul Romaniei si in momentul in care am pronuntat cuvintele "Uniunea Europeana" lumea a inceput sa aplaude. I-am intrebat apoi pe cei prezenti, oameni simpli de altfel, ce reprezinta pentru ei aceasta schimbare si am auzit numai referiri la "prosperitate" si " pace". Aceasta este directia pe care trebuie sa mearga Romania.

×
Subiecte în articol: interviu