x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "M-au demis la ordin de sus"

"M-au demis la ordin de sus"

19 Aug 2004   •   00:00
"M-au demis la ordin de sus"

EDITIA a II-a

Comisarul Safta locuieste de o saptamana intr-un salon de spital. Ieri, tocmai il primise pe primarul din Medgidia. Safta este slabit fizic si nu poate sa stea decat culcat. A acceptat sa vorbeasca despre destituire.
CATALIN PRUTEANU

  • Jurnalul National: Cum va simtiti, domnule Safta?

    Nicolae Safta: Acum ma simt mai bine. Daca veneati acum o jumatate de ora ma gaseati cu perfuziile la maini. Sufar de cardiopatie ischemica de 20 de ani si am avut o criza vineri dimineata.

  • Cand ati aflat de decizia superiorilor de a va demite?

    Luni, dupa ce am fost internat. Vineri dimineata am avut criza. Saptamana trecuta am fost supus unui stres mai mare in cazul dosarului dl Pretor. Martea trecuta am fost sunat de dl chestor Jipa si m-a atentionat sa nu mai dau nimic presei, sa nu mai vorbesc referitor la aspectele cercetate si constatate in dosar, ca am dat prea mult si am deranjat. Bineinteles ca de martea trecuta n-am mai dat nici un fel interviu.

  • Doar astea au fost acuzatiile?

    De asta m-a acuzat atunci. A spus (Jipa - n.r.) ca a primit telefon de la dl chestor Toma Zaharia, in care a spus ca voi fi verificat, cercetat si pedepsit. Nu mi-a spus care va fi masura. Joi m-a sunat din nou si mi-a spus ca o sa vina dl comisar-sef Dragomir, loctiitor al dl chestor Jipa, si o sa ma audieze referitor la modul cum a decurs ancheta. S-a facut referire la cele trei capete de acuzare si ca se vor lua masuri impotriva mea.

  • Care sunt aceste capete de acuzare?

    Ca de ce am spus ca cei trei sunt ofiteri SPP, ca de ce am spus ca aveau asupra lor ordine de serviciu si ca de ce am spus ca nu au oprit la semnalul agentilor de Politie Rutiera. Am fost audiat, am dat un raport scris si dl Dragomir mi-a confirmat dupa cele sase ore de audieri ca o sa se ia masuri impotriva mea, fiindca s-a primit telefon de la Bucuresti sa se ia masuri. N-am crezut, pentru ca am facut numai ceea ce e legal pentru aflarea adevarului. N-am depasit o atributie de serviciu.

  • E vreo lege care sa va oblige sa nu comunicati aceste lucruri?

    Dimpotriva. Eu fiind loctiitorul aveam dreptul de a da declaratii presei, dar nu stiu ce i-a suparat pe dansii mai mult. Eu am mai avut evenimente din astea: am fost mutat, schimbat. Cand e schimbare sunt eu. Cand e la placinte inainte, cand e la razboi inapoi. Eu sunt ala care le iau cand e sa spele rufele.

  • Vestile astea v-au grabit in vreun fel criza?

    Cred ca da, fiindca stresul a fost foarte mare. Mie nici prin gand nu-mi trecea ca o sa fiu sanctionat, mi-am facut datoria. Am aflat din presa, de la BBC, ca domnul chestor ar fi dat un interviu prin care a motivat ca avem un management defectuos pentru care s-a luat masura schimbarii mele. Nu-mi baga acele capete de acuzare. Acum spune ca de ce nu am facut precizarea in procesul-verbal ca cei doi au precizat acele ordine de serviciu si sa ridic ordinele de serviciu. Eu cred ca nu era necesar pentru ca nu erau in misiune si doar atunci reprezentau o proba. Dar nefiind in misiune de lupta, nu era necesar sa le mentionez in acel proces-verbal. S-a facut referire la acest aspect si ca am venit tarziu la serviciu. Eram dupa un concediu medical, era sambata. N-am fost anuntat de nimeni de la Politia Medgidia ca trebuie sa fiu in permanenta la subunitate, nu stiam ca seful politiei era invoit. Am aflat ulterior, dupa ce m-am prezentat la serviciu si am discutat cu dl Jipa. Dar atunci dl Jipa nu mi-a reprosat nimic. Putea sa-mi reproseze, sa-mi spuna: Ba, unde ai fost? Ii spuneam unde am fost, ca nu sunt obligat sa stau in localitate cand nu sunt de serviciu. Consider ca libera circulatie e prevazuta prin Constitutie. Nu suntem ingraditi in drepturi, la fel ca si libera comunicare, care e un drept constitutional al omului.

  • Potrivit ultimelor evaluari ale dvs. de dinainte de incident, aveati un calificativ de foarte bine?

    Da, la inceputul lui iulie am avut controlul de fond de la Inspectoratul Judetean Constanta. Am fost controlat personal de dl comisar-sef Dragomir si mi s-a dat calificativul foarte bine. Daca era un management defectuos, putea sa constate atunci si puteam fi inlocuit atunci. Nu ca in urma acestui eveniment sa se spuna ca am un management defectuos si pentru asta sunt schimbat. Dupa statutul politistilor trebuia sa fiu cercetat, nu sa se ia o masura de destituire. Trebuia sa se constituie un consiliu de judecata, sa fiu cercetat, judecat.

  • De cand lucrati in politie?

    Eu am 26 de ani vechime in politia romana.

  • De-a lungul anilor ati mai fost supus unor astfel de presiuni?

    Am mai avut. Prin ’92 am mai avut astfel de presiuni prin care am fost schimbat, tot de asa natura. In ’96 nu s-a produs schimbarea mea in perioada cand eram seful biroului platforma Cernavoda. S-a produs un eveniment, l-am raportat, dar de la judet, de acolo, nu s-a raportat. Ajungand stirea pe postul de televiziune, au inceput sa ma ia la intrebari: de ce n-ai dat? A fost trimis un control, nu a constatat nereguli in management. S-a vazut ca nu erau, dar totusi am fost sanctionat, ca de!, trebuia sa fie sanctionat acarul Paun. Mi s-a dat o mustrare scrisa, pe care am purtat-o dupa mine trei ani.

  • Va simtiti ca un acar Paun?

    Cred ca da. Se cauta ca unele neimpliniri datorate altora sa fie rezolvate prin altii de jos, adica sa se taie de jos, nu de sus, din varful piramidei.

  • Ce faceti in continuare?

    In primul rand vreau sa-mi refac sanatatea si ma voi adresa si eu instantelor judecatoresti si imi voi cauta dreptatea, pentru ca eu am fost lezat de niste drepturi, atat pecuniare, cat si morale. Adica imi fac datoria si acum sa zica lumea: ce datorie ti-ai facut, ba, ca te-a schimbat?! Dintr-un motiv pe care nu-l consider intemeiat. Daca nu voi gasi intelegere la partea romana, ma voi adresa si Comisiei Europene a Drepturilor Omului, la CEDO. Sper sa iasa la suprafata dreptatea, eu nu vreau decat asta, nu vreau decat adevarul.

  • Dl Jipa v-a mai sunat dupa ce v-ati internat?

    De joia trecuta, nu. Am aflat de schimbarea mea cu totul intamplator, alaltaieri (n.red. - luni) au venit niste colegi care mi-au spus ca a venit un ordin prin care a fost schimbat. Dupa Codul Muncii, cat timp esti internat nu poti sa iei o astfel de masura. Deci iar s-au incalcat niste drepturi. Si s-au facut niste abuzuri. Vreau sa se faca lumina si sa raspunda fiecare pentru abuzurile care s-au petrecut.

  • Ati mai fost victima unor astfel de abuzuri?

    Eu sunt omul care spune de multe ori adevarul, ma mai mananca limba si intep, si adevarul supara. Nu am fost sanctionat, dar am mai avut mici neplaceri si incidente. Dar n-au fost repercusiuni, pentru ca de cand sunt loctiitor la politia din Medgidia, de patru ani, am avut numai calificative de foarte bine. Pentru rezultate foarte bune am fost premiat. De aceea, consider ca e o masura pripita, luata sub imperiul unor impulsuri.

  • Credeti ca are si politica un amestec aici?

    Nu pot sa fac astfel de referiri, desi am aflat ca ar fi fost o discutie saptamana trecuta intre Toma Zaharia si dl general de brigada Naghi de la SPP. Nu stiu ce discutii au fost. Probabil ca ele au generat acest aspect, aceasta schimbare de mers.

  • Familia ce spune?

    Eu am doi copii. Unul e politist, sper sa nu aiba repercusiuni dupa declaratiile mele. Nu vreau sa aflu adevarul. Familia ma sustine. Mai am un baiat, care e student la ASE, in anul IV. Sotia vine in fiecare zi la spital. Vine si cel mic.

  • SPP-ul v-a sunat?

    Am primit de la purtatorul de cuvant Dobre de la SPP. A mai fost un ofiter superior, colonel, dar nu-i mai retin numele, duminica, iar dupa aceea, miercurea trecuta, au venit doi ofiteri de la serviciul lor de protectie, doi colonei, care m-au intrebat referitor la ce s-a intamplat cu cei doi. Discutia am avut-o in prezenta dl comisar Nica Sabin si dusi au fost, de atunci n-am avut nici o discutie cu nici un lucrator SPP si nici un telefon. Eu mai am trei ani pana la pensie. Va dati seama ca destituirea ma da inapoi mult, mult de tot, iar aceasta constituie abatere dupa statutul politistului. La anul nu voi putea obtine o solda de merit.

  • Ce salariu aveti?

    Un salariu destul de bun. In jur de 18 milioane de lei.

    MOTIVE

    Adjunctul sefului Politiei Medgidia, comisarul-sef Nicolae Safta, a fost eliberat din functie ieri pentru erori grave in cazul cercetarii cazului celor doi subofiteri SPP acuzati ca l-au agresat pe secretarul de stat Serban Pretor. Chestorul Traian Jipa, seful IPJ Constanta, a declarat ieri ca lui Safta i se reproseaza ca "a gestionat un lucru minor foarte prost". "Masura luata de conducerea inspectoratului nu este abuziva sau tendentioasa si nu are alta conotatie decat cea profesionala", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al IPJ Constanta. Seful IPJ Constanta, de competenta caruia tine numirea sau eliberarea din functie a cadrelor de conducere de la nivel de municipiu, a hotarat numirea lui Safta pe o functie corespunzatoare pregatirii. Comisarul-sef lucra in politie de 26 de ani, iar in urma cu o luna si jumatate primise la controlul de fond al IPJ Constanta calificativul "foarte bine". (Alexandru Nastase)

    SUSTINERE

    Primarul Medgidiei i-a luat apararea, ieri, comisarului-sef Nicolae Safta, criticand in termeni foarte duri decizia de destituire a acestuia. "Comisarul Nicolae Safta este o victima a practicilor mafiote din Politia Romana, care, din pacate, inca merge pe principiul ca cei care deranjeaza trebuie inlaturati. Comisarul Safta si-a facut datoria ca politist dar, probabil, a deranjat "persoane" importante din SPP, iar in urma acestui "deranj" s-a intervenit pentru a fi destituit", se arata intr-un comunicat transmis ieri. Primarul spune ca demiterea este abuziva, iar motivul ("management defectuos") este cusut cu ata alba, pentru ca politistul a obtinut calificativul "foarte bine" la controalele superiorilor sai. Moinescu spune ca Safta ar fi trebuit premiat si nu destituit: "Imi exprim dezaprobarea fata de demiterea comisarului Nicolae Safta si solicit ministrului Administratiei si Internelor sa declanseze o ancheta pentru a face lumina in acest caz de abuz evident". (Alexandru Nastase)
  • ×
    Subiecte în articol: interviu serviciu safta jipa nicolae safta