x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Marele pericol al vacanței de vară

Marele pericol al vacanței de vară

de Mirela Voicu    |    14 Iul 2016   •   20:30
Marele pericol al vacanței de vară
Sursa foto: altrendo images/Getty Images

Tânjim după vară şi după bronz, dar atunci când stăm la plajă, de multe ori ignorăm sau chiar nu ştim anumite lucruri despre pericolele soarelui. Pricipalul este cancerul de piele. Claudiu Tronciu, medic generalist, ne a acordat un interviu în care ne explică în detaliu cum trebuie să ne apărăm de soare, când e bine să stăm la plajă, ce creme trebuie să folosim, cum îi protejăm pe cei mici.

Cum acționează razele soarelui asupra pielii?

Ne place să fim bronzaţi, stăm cu orele la soare sau mergem la solar înainte de mare. Teoretic, ştim că radiațiile soarelui pot nu doar să ne arămească pielea într-un mod cât mai plăcut, ci să o și afecteze prin radiațiile ultraviolete. Cele mai agresive sunt cele de tip A (95%), cu putere de penetrare în profunzime, chiar trecând prin sticlă și hainele subțiri, provocând în cantități mici bronzarea prin producția de melanină. Această melanină se așază ca o umbrelă, având rol de a proteja AND-ul din nucleul celular împotriva agresiunii radiațiilor, deci împotriva denaturării celulelor și transformării lor în celule canceroase.  Razele UVA ajung în straturile profunde ale pielii și produc radicalii liberi, molecule instabile care încercând să ajungă la o stare stabilă afectează negativ celulele din jur,îmbătrânindu-le.    Expunerea îndelungată la acest tip de raze A duce la îmbătrânirea prematură a pielii (așa numita fotoîmbătrânire), la cancer de piele şi leziuni oculare.

Cele mai periculoase ore de plajă

Există și radiații UV de tip B (5%), cele de prânz, între orele 10 si 14. Intensitatea lor este de 150 de ori de mai mare în această perioadă a zilei, afectând stratul superior al pielii. Și ele stimulează producția de melanină colorând pielea dar în același timp sunt foarte nocive provocând cancere dar și  insolații și arsuri solare. Aceste radiații nu trec prin sticlă și sunt blocate de nori. Ideal ar fi ca între aceste ore să nu ne expunem razelor solare în mod direct, ținând cont că și zăpada și apa au rol de reflectare a razelor UV afectând indirect organismul. Protejarea cu îmbrăcăminte deschisă la culoare, pălării sau șepci, ochelari polarizați reduc riscurile afecțiunuilor dermatologice datorate razelor solare. Radiațiile de tip C sunt reținute de stratul de ozon așa că, deși foarte agresive, ne afectează mai puțin .

Când putem, totuși, să stăm la soare?

Din păcate, vedem pe plajă la orele prânzului puzderie de oameni expunându-se inconstient celor mai periculoase raze. Mai mult decât atât, își expun și copiii, efectele adverse neîntârziind să apară: arsuri solare grave și insolații. Repetarea acestui comportament, ani la rând, nu poate decât să agreseze pielea în mod repetat, efectele fiind îmbătrânirea și ridarea prematură a pielii prin pierderea elasticitatii, apariția de pete maronii inestetice și ireversibile. Şi toate acestea sunt cele mai puţin grave dintre probleme. Riscul major al expunerii îndelungate, la ore periculoase, duc, din păcate, într-un mod cert, la cancer de piele.

În primul rând, ar trebui să fim atenți și să protejăm copiii lăsându-i să se bucure de soare doar dimineața până la ora 10.00 și după orele 16.00 când efectul razelor UV este mult diminuat. Trebuie neapărat să le acoperim capul cu o pălărie sau șepcuță si să le ungem piele cu creme cu factor de protecție, neapărat 50 în primele două zile de plajă, scăzând valoarea pe măsură ce pielea se obișnuiește cu soarele. Și nu vorbim doar de soarele de mare. Orice expunere prelungită la soare prezintă aceleași riscuri. Orele de plajă trebuie să fie aceleași și pentru adulți.

IT: Aspirina previne insolaţia

Cum ne apărăm, cum tratăm?

Folosirea produselor dermatocosmetice de protecție nu înseamnă că putem sta nelimitat sub razele "binefăcătoare" ale soarelui. Există riscul să respectăm toate regulile impuse de medici şi totuşi să apară arsuri suparatoare ale pielii. Trebuie să ştim ce să facem. Trebuie sa ne asigurăm că organismal este bine hidratat, așa că vom consuma multe lichide nealcoolice. Bineînțeles că fiecare dintre noi va apela la metodele naturiste atunci când arsura nu e gravă. Fiecare va încerca cam cu ce are la îndemână: pornind de la clasicul iaurt aplicat în scop răcoritor pe pielea înroșită, la compresele cu zeamă de lămâie dizolvată în apă rece, cremele pe baza de aloe vera sau pasta de argilă verde dizolvată în apă, feliile de roșii aplicate pe pielea afectată sau masajul ușor cu ulei de nucă. Acestea sunt metode cu efect ameliorator în arsurile ușoare.

De asemenea, putem lua antiinflamatoare, cel mai utilizat fiind clasica aspirină. Aceasta este consumată chiar preventiv înainte de expunerea la soare pentru a se evita insolația. În situaţia în care din cauza arsurilor de gradul II apar băşicile, avem nevoie de un tratament special. E foarte important să nu le rupem, pentru că există riscul suprainfectării. Hainele pe care le folosim atunci când avem băşici trebuie să fie lejere şi de preferat largi, pentru ca acestea să nu atingă sau să se frece de zonele afectate. Dacă totuși acestea s-au rupt nu se îndepărtează pielița de deasupra, se aplică un unguent cu antibiotic și eventual se protejează zona cu un pansament steril.

Cât de sigur e să te bronzezi la solar?

Același efect nociv al razelor solare îl are și utilizarea excesivă a solarului. Există studii care arată că utilizarea și o singură dată a solarului la persoane sub 35 de ani crește riscul malignizarii cu cel putin 75% (există surse care avanseaza chiar 98%). Solarul este o sursă de radiații construită pentru a imita efectul soarelui, emițând 95% UVA și 5% UVB . În momentul dezvoltării acestei tehnologii, se considera că UVA nu sunt nocive, efectele negative având ca sursă UVB. Cercetari ulterioare au demonstrat contrariul, UVA transmițând celulelor pielii un stimul în direcția  malignizării sau morții celulare. Medicii specialiști în dermatologie spun un nu hotărât solarului, datorită riscurilor crescute.

 Cei care își doresc totuși o bronzare  trebuie să poarte obligatoriu ochelari de protecție, să înceapă cu maximum 2-3 minute de expunere și să crească treptat timpul în solar și să lase cel puțin două zile pauză între ședințe. Persoanele cu pielea alba, păr blond și ochi deschiși sau cei cu multe alunițe ori pacienții cu lupus, vitiligo ar trebui să se abțină de la acest tip de bronzare. În fond, există si creme autobronzante, cele mai eficiente fiind cele pe bază de DHA (dihidroxiacetona) .

Echipamentul care face harta alunițelor

Riscurile cele mai mari vin de la alunițe care se pot transforma pe nesimțite în adevarate pericole pentru întregul organism. 25% din cancerele de piele se dezvoltă pe alunițe preexistente. Restul de 75 % apar pe piele „curată" . De aceea este extrem de util, în special pentru persoanele cu risc, să își urmărească pielea, să vadă dacă a crescut numărul alunițelor sau dacă vreuna dintre ele și-a modificat culoarea, dimensiunile sau dacă sângerează. Cam greu să afli dacă numărul alunițelor a crescut, mai ales la persoanele care au pielea presărată cu ele; din fericire, s-a inventat un echipament, un dermatoscop performant care are capacitatea de a crea o hartă a alunițelor și de a depista la determinări ulterioare orice modificare de numar sau de aspect, putând semnaliza în același timp riscul pentru cancer de piele.

Nu degeaba se spune că e bine să ai pielea fină. Dar, cu cât e mai fină, cu atât trebuie protejată mai bine de pericolele externe. Puțini sunt cei care știu că pielea este organul cel mai mare al corpului uman, având o suprafață de 1,5-1,8 metri pătrați și sunt și mai puțini cei care conștientizează rolul pielii în contactul organismului cu mediul înconjurator și în protejarea acestuia de factorii nocivi din mediu. Dar pielea nu este infailibilă. Rolul ei protector este limitat și de aceea și noi trebuie să o ajutăm în misiunea dificilă pe care o are. Dr. Claudiu Tronciu, medic generalist

×