INTERVIU
Ca "singurul ardelean" care aspira la functia suprema in stat, candidatul UDMR la Presedintie, Marko Bela, afirma ca "in deceniile trecute Ardealul nu si-a primit importanta necesara in viata politica a Romaniei".
Candidatul UDMR la Presedintie, Marko Bela, considera ca nu toate serviciile secrete isi justifica in momentul de fata existenta si propune o analiza pe aceasta tema. Pe de alta parte, Marko este de parere ca in tara noastra mentalitatile s-au schimbat, iar populatia romaneasca majoritara a inceput sa accepte ideea de a fi condusa de politicieni maghiari.
SILVIU SERGIU
MESAJ. Marko Bela spune ca este un candidat maghiar, dar si singurul ardelean care aspira la functia suprema in stat
|
Jurnalul National: Domnule Marko Bela, credeti ca in prezent romanii nu sunt pregatiti sa aiba un presedinte maghiar?
Marko Bela: In unele orase transilvane, romanii au fost pregatiti sa aiba un primar maghiar cu toate ca in respectivele orase sau comune sunt majoritari. Ma refer la Satu Mare, Reghin, Jimbolia, in mai multe comune din judetele Bihor, Timis, ceea ce pentru mine inseamna o schimbare a mentalitatilor, cel putin in Ardeal. Ne mai vorbind de Sibiu, unde presedintele Forumului Democrat German este primar si municipiul respectiv are un procentaj mai mic de nemti in acest moment. Noi trebuie sa ne comportam in asa fel incat sa nu acceptam ideea ca un maghiar nu ar putea sa fie presedintele Romaniei.
Sa inteleg ca sunteti increzator in sansele dumneavoastra de a castiga?
Pentru mine cel mai important lucru este sa strang voturile maghiarilor si sa am posibilitatea sa-mi transmit mesajul in aceasta campanie, atat catre comunitatea mea, cat si catre comunitatea romaneasca. Ar fi bine daca as primi voturi si din partea romanilor.
In afara de aceste motive de ordin politic, personal ce castigati prin aceasta candidatura?
Personal, deocamdata mi-am asumat o sarcina foarte dificila si, la urma urmei, o munca enorma. Daca insa vom avea rezultatul scontat la 28 noiembrie, atunci pentru mine va fi o satisfactie. La urma urmei, cel putin pana acum, in competitia prezidentiala cred ca atat candidatul UDMR din 2000 sau din 1996, cat si eu in 2004 am avut o anumita performanta. Asa dovedesc ecourile din presa.
O femeie de 39 de ani a fost ucisă chiar de patul din dormitor
Citește pe Antena3.ro
Obiectiv
Ce procent v-ati propus sa obtineti in aceste alegeri?
Pentru prezidentiale nu am vizat un anumit procent. Bineinteles ca sper sa am un procent cat mai mare. Pentru UDMR vrem sa obtinem un procent asemanator celui din 2000, cand am avut in jur de 6,7- 6,8%.
E prima data cand candidati la Presedintie. Cum ati fost primit de electoratul maghiar?
Pentru mine nu a fost usor sa-mi asum acest rol. Eu nu pot si nici nu vreau sa joc teatru. Daca eu imi asum o menire, o pozitie, o candidatura, atunci iau in serios rolul respectiv si de aceea mi-a fost foarte greu. Dar dupa aceea mi-am dat seama ca nu trebuie sa joc deloc teatru. Mesajul pe care l-am formulat este un mesaj autentic si important pentru Romania, anume ca eu sunt un candidat maghiar si ardelean. Mesajul Ardealului este extrem de important si ar trebui sa puna pe ganduri pe foarte multa lume ca eu sunt singurul candidat ardelean, daca nu iau in calcul Banatul. Asta inseamna ca am dreptate cand afirm ca in deceniile trecute Ardealul nu si-a primit importanta necesara in viata politica a Romaniei.
Va considerati un politician carismatic?
Nu stiu. Altii trebuie sa judece acest lucru.
Daca ar fi sa scoateti ceva din CV-ul dumneavoastra, ce ati scoate?
Eu stiu foarte bine ca nu am fost perfect si ca nu am facut totul bine, dar nu sunt omul care sa regrete trecutul si, din fericire, in CV-ul meu nu am momente de care sa-mi fie rusine.
Ce anume ati schimba la actuala Constitutie?
In primul rand as incerca sa impun o aplicare integrala a Constitutiei, mai ales a dispozitiilor introduse cu ocazia modificarii legii de baza a Romaniei. Mai avem de facut foarte multe in acest sens pentru ca sunt dispozitii care nu au fost traduse in legi. As aplica modificari in legatura cu definitia de stat national, se stie acest lucru. Bineinteles ca nu m-as atinge de celelalte definitii care vorbesc de unitatea, integritatea si suveranitatea statului. In schimb as modifica articolele care reglementeaza functionarea administratiei publice. Constitutia actuala permite descentralizarea, dar cu anumite limite. Sa va dau un exemplu: rolul prefectilor. La noi, prefectii au niste atributii exagerate.
Rolul presedintelui
Credeti ca atributiile presedintelui trebuie reduse sau sporite?
Presedintele are in acest moment atributii corespunzatoare. Eventual mai tarziu am putea restrange atributiile presedintelui, dar in acest moment eu cred ca
seful statului isi are rolul si locul potrivit.
Cu exceptia dumneavoastra, cu care dintre ceilalti candidati ati vota?
Bineinteles ca nu va voi spune asa ceva, mai ales ca urmeaza si turul doi de scrutin al alegerilor prezidentiale. Eventual inainte de turul doi vom lua aceasta decizie. Pot sa va spun insa ca sunt oameni capabili printre contracandidatii mei. Sunt mai multi care sunt pregatiti pentru functia de presedinte al Romaniei, dar nu cu totii.
Ce ar fi mai potrivit pentru Romania: un guvern de tehnocrati, un guvern de uniune nationala sau un guvern sustinut de un partid sau o alianta?
Un guvern sustinut de un partid sau o alianta. In aceasta perioada avem nevoie de un guvern politic care sa aiba in spate o majoritate parlamentara, asa cum avem nevoie de o opozitie care sa controleze, sau sa incerce sa controleze, ceea ce face guvernul.
Nu avem nevoie de un compromis prin care nu am avea masuri foarte ferme din partea guvernului si nu am avea nici o critica de partea cealalta. In schimb, un guvern de tehnocrati nu are forta necesara de a lua anumite masuri nepopulare.
Pragul electoral
Este UDMR in pericol de a nu intra in Parlament?
Nu. Noi vom intra in Parlament. In acest moment intrebarea este cu ce procent. Eu nu as vrea sa obtinem sub 6%.
Va e teama ca maghiarii nu vor veni la vot?
In societatea noastra in general ne confruntam cu o anumita dezamagire fata de politica, dar totusi eu cred ca miza este foarte mare, oamenii sesizeaza acest lucru si din aceste motive cred ca participarea va fi in jur de 60%. Cel putin sper ca maghiarii sa aiba o participare si mai mare la vot. Populatia maghiara a avut in general o participare peste media pe tara. Vom vedea.
Credeti ca in momentul de fata exista o institutie inutila pe care ati desfiinta-o?
Eu as face totusi un inventar al serviciilor secrete. As analiza daca avem nevoie de toate serviciile care functioneaza in momentul de fata in Romania. Bineinteles ca Romania are nevoie de servicii secrete, dar cred ca ar trebui sa rationalizam functionarea lor. As analiza putin locul si rolul PNA in sistemul de justitie. Mi se pare ca rolul acestei institutii trebuie regandit. In acest moment nu cred ca ar trebui sa trecem la desfiintarea unor institutii ale statului democratic. Democratia presupune sisteme institutionale foarte complicate. Asa cum se spune, democratia costa. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa reducem costurile, dar cred ca suntem cu totii constienti ca avem nevoie de aceste institutii. Ceea ce eu aproape ca as desfiinta, daca Constitutia mi-ar permite, este institutia prefectului. Nu ca nu as pastra prefectii, dar acestia ar trebui sa aiba un rol foarte bine precizat, acela de a supraveghea legalitatea actelor emise de primarii, de consiliile locale si de consiliile judetene. Prefectul nu ar trebui sa aiba nici o alta atributie.
Daca ati castiga marele premiu la loto, ce ati face cu banii?
Sa stiti ca eu nu am jucat la loto. Candva am mai tras cate un loz in plic, cateodata am mai castigat, dar foarte putin. Daca as castiga o suma foarte mare, atunci o parte din aceasta suma, ca oricine, bineinteles ca as folosi-o pentru a asigura mie si familiei mele un trai decent, dar cea mai mare parte a sumei as folosi-o in scopul ajutorarii comunitatii mele, pentru scoli, orfelinate, aziluri de batrani, spitale.
|
MENTALITATE
"In unele orase transilvane romanii au fost pregatiti sa aiba un primar maghiar cu toate ca in respectivele orase sau comune sunt majoritari. Pentru mine inseamna o schimbare a mentalitatilor, cel putin in Ardeal. Noi trebuie sa ne comportam in asa fel incat sa nu acceptam ideea ca un maghiar nu ar putea sa fie presedintele Romaniei" ATRIBUTII Presedintele are in acest moment atributii corespunzatoare. Eventual mai tarziu am putea restrange atributiile presedintelui, dar in acest moment eu cred ca seful statului isi are rolul si locul potrivit" RATIONALIZARE "Eu as face totusi un inventar al serviciilor secrete. As analiza daca avem nevoie de toate serviciile care functioneaza in momentul de fata in Romania. Bineinteles ca Romania are nevoie de servicii secrete, dar cred ca ar trebui sa rationalizam functionarea lor" |