x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mircea Badea: "Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect"

Mircea Badea: "Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect"

de Anca Nicoleanu    |    13 Feb 2011   •   16:03
Mircea Badea: "Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect"

Mircea Badea şi Antena 3 vor da în judecată CNA, după ce instituţia a amendat postul TV cu 10.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei" din 13 ianuarie, în care realizatorul "i-a încălcat dreptul la imagine" ziaristului Mircea Marian şi a folosit un limbaj injurios. "Nu am înţeles ce a fost atât de injurios şi aş dori să mi se şi explice", spune Badea. Până acum, acesta a câştigat mai multe procese cu CNA-ul şi speră ca Antena 3 "să execute silit CNA, care are în acest moment de returnat nişte sume". Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, realizatorul TV se arată dezgustat de majoritatea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului - "unii dintre ei sunt sclavii lui Băsescu şi se comportă ca atare, îl deservesc pe acest om cu tendinţe dictatoriale din ce în ce mai evidente" -, dar şi de ziariştii din presa scrisă care împing la maximum libertatea de exprimare pentru că "nu au nici un fel de îngrădire sau abuz din partea unei instituţii" precum CNA-ul. În acest moment, lui Badea nu i se pare imposibilă o arestare preventivă de efect. Şi chiar dacă protestează în fiecare seară la televizor, el nu exclude posibilitatea unui nou miting.

Jurnalul Naţional - Acum câteva zile ai mai primit o amendă de la CNA, de data asta pentru că, zic ei, i-ai încălcat dreptul la imagine ziaristului Mircea Marian şi pentru limbaj injurios. Eşti un client "iubit" de membrii CNA. Te mai surprinde vreo amendă venită din partea lor?

Mircea Badea - Nu mă surprinde deloc, pentru că înţeleg exact cu ce se ocupă, în ce context, pe cine servesc şi de ce.

Nici tu nu pierzi nicio ocazie să te iei de ei.

Dar asta nu mă face amendabil! Ei funcţionează după o lege, au un regulament, sunt în nişte funcţii publice, faptul că mie mi se par dezagreabili din multe puncte de vedere şi inadmisibili în funcţiile lor oficiale nu mă face pe mine mai amendabil decât alţii. Nu scrie în lege: dacă cineva îndrăzneşte să se exprime dezaprobator la adresa CNA-ului, el trebuie amendat.

Ai făcut şi acel protest în faţa CNA la care a răspuns foarte multă lume. Crezi că toate astea îi înverşunează şi mai mult împotriva ta?

Pe ei îi înverşunează, dar îi înverşunează pe persoană fizică, aşa cum ar spune Vanghelie. Ei acolo sunt pe o funcţie publică, funcţia publică nu ar trebui să fie înverşunată de persoana fizică. Funcţia publică este o chestiune instituţională. Instituţional, nu te poţi înverşuna. Instituţional eşti rece şi legal, dacă tot ai de aplicat nişte norme. Dar dacă te comporţi ca pe propria ta moşie, da, ai tot dreptul să te înverşunezi, să faci ce vrei tu. Numai că asta nu e moşia lor, e o moşie publică pe care ei o administrează temporar. Unii dintre ei sunt sclavii lui Băsescu şi se comportă ca atare, îl deservesc pe acest om cu tendinţe dictatoriale din ce în ce mai evidente şi mai accentuate, iar alţii deservesc propriile concepţii stupide despre lume şi viaţă. Adică există oameni cu prejudecăţi, cu preconcepţii care nu analizează discursul celui pe care-l amendează, ci ceea ce cred ei că a spus respectivul. Cu alte cuvinte, nu au coeficientul de inteligenţă necesar ocupării unei astfel de funcţii. Nu sunt înzestraţi cu capacitatea de a judeca şi de a analiza corect un text, un discurs. Ei nu analizează ce ai spus tu, ci analizează ceea ce cred ei că ai fi spus tu.

Ţi se reproşează limbajul injurios, dar în acea şedinţă CNA în care s-a hotărât amendarea Antenei 3, Dan Grigore a spus că ai un comportament de huligan. În plus, a specificat că emisiunea ta nu este un pamflet.

Emisiunea mea nu ştiu dacă este sau nu un pamflet. N-am fost de acord să mi se pună înaintea emisiunii avertismentul acela cu "acesta este un pamflet". Nu am considerat necesar şi nu văd de ce emisiunea asta trebuie definită. Dar ce e emisiunea asta? Emisiunea asta este ceea ce e, este unul care stă pe un scaun şi vorbeşte. Nu trebuie neapărat să-i dăm o definiţie, cum eu personal nu am simţit nevoia să-i dau o definiţie. Dar tu nu eşti jurnalist?, am fost întrebat. Nu ştiu, eu sunt Badea! Vrei să te uiţi, te uiţi, nu vrei să te uiţi, nu te uiţi! Nu simt nevoia unei definiţii, nu am o criză de identitate. Şi această lipsă de criză de identitate se manifestă şi în emisiune. E un pamflet, e o revistă a presei? Nu ştiu, e o zebră, poftim, dacă vrei, sau un ornitorinc! Ce importanţă are cum o definim? E o emisiune de televiziune. Acum, revenind la ăştia de la CNA şi la faptul că ei mă jignesc pe mine şi îmi aduc injurii într-o şedinţă publică, în calitatea lor publică... Eu nu am o funcţie publică, eu nu stau pe bani publici, nu am nişte îndatoriri publice, sunt o persoană privată, particulară. De la înălţimea funcţiilor lor publice, în calitate instituţională şi în şedinţă publică, îşi permit să mă jignească pe mine, să mă facă în fel şi chip, ei nefiind, desigur, amendabili şi nefiind supuşi propiilor exigenţe, pe care însă le aplică, dar altora. În cazul lui Mircea Marian nu a fost vorba despre nici un fel de injurie. A fost pur şi simplu plasarea în contextul jurnalistic, aşa, ca să sune la modă, a unui articol din Evenimentul Zilei a persoanei particulare Mircea Marian, care mă gândesc că nu poate fi atât de special şi atât de nepământean încât să fie exclus dintr-o temă a unui articol generalist care, de această dată, se referea la educaţia sexuală. Deci nu văd ce-i atât de jignitor în particularizarea unui articol generalist din Evenimentul Zilei. Cu toţii eram priviţi de acea afirmaţie care ne includea pe noi, românii. Nu văd ce a fost atât de injurios, nu am înţeles şi aş dori să mi se şi explice. Şi asta se va întâmpla într-o instanţă de judecată, întrucât îi vom da în judecată, ca de obicei. I-am dat în judecată de fiecare dată, dar procesele durează. Pe unele le-am câştigat, dar altele durează. Le-am câştigat, dar ei uită să dea banii înapoi. Sper că Antena 3 va fi suficient de abilă şi de hotărâtă încât să execute silit Consiliul Naţional al Audiovizualului, care are în acest moment de returnat nişte sume.

Ţi-au imputat vreodată şefii amenzile de la CNA?

De vreo 17 ani fac emisiuni la televizor. Până la un moment dat - că eu m-am plimbat pe la multe posturi de televiziune, şi am văzut mulţi şefi în această viaţă -, discursul unanim era: "mă, Mircea, mă, hai, mă, să avem grijă cu papagalii ăştia de la CNA, că ştii cum sunt. Sunt orgolioşi, sunt sensibili, sunt pe nişte funcţii...". Discursul era aşa, împăciuitor, înţelegător, adică ştim, aşa e, dar ce să facem, ăştia sunt... Eu, însă, cu cât îmbătrânesc, şi iată că îmbătrânesc în ritm alert, devin mai puţin culant. Nu mai vreau să fiu înţelegător cu nimeni! Ei sunt puşi acolo să aplice o lege. Să o aplice aşa cum trebuie, dacă au creierii necesari, şi dacă, desigur, se pot desprinde măcar o secundă de statutul de sclavi politici pe care de fapt îl au. Pe mine mă dezgustă această instituţie, mă dezgustă ca persoane private aproape toţi cei care o compun, fără să generalizez. Sunt sigur că găsesc şi excepţii acolo, dar o majoritate a acelor indivizi mă dezgustă, atât ca grup instituţional, cât şi ca persoană privată, fiecare în parte. Nu le recunosc nici inteligenţa, nici cultura, nici autoritatea morală, profesională, să îmi spună mie ce am voie şi ce nu am voie să fac. Însă ce mă dezgustă şi mai tare, mult mai tare decât membrii CNA în majoritatea lor, sunt ziariştii. Acest homuncul Mircea Marian a folosit nişte cuvinte crâncene în ceea ce mă priveşte, în ceea ce ei numesc editoriale. Sigur că nu mi-am pierdut timpul să-l dau în judecată pe Mircea Marian ca să capete legitimitate astfel, "mamă, am proces cu...", dar cuvintele folosite de el erau absolut amendabile de instanţele civile. Băieţii ăştia din presa scrisă profită de faptul că la ei nu există nici un CNA, nu au nici un fel de presiune, de îngrădire sau de abuz din partea unei astfel de instituţii. Mi se par dezgustători când merg să se plângă la ceea ce numea cineva tot într-un ziar, Miliţia Opiniei în România. Tu ştii că la tine nu există un astfel de organism, te simţi bine că nu există un astfel de organism, te manifeşti ca atare şi împingi la maximum libertatea ta de exprimare, dar când vine vorba despre a ăluia de la televizor devii dintr-o dată dramatic, pur, virgin, neprihănit şi foarte ofuscat şi te duci repede la instituţie ca să reglementeze. La fel sunt de dezgustat şi de şobolanii ăştia de pe net care, la mizeriile pe care le scriu, ar fi la închisoare sau în faţa plutonului de execuţie, dacă ar exista un CNA al netului. Ei, pe mine ăştia mă dezgustă, pentru că mi se par a fi nişte curve. Curve nu în sensul că fac sex pentru bani, ăsta mi s-ar părea până la urmă un troc rezonabil, ci în sensul că sunt nişte prefăcuţi, nişte ipocriţi.

Cum te protejezi de ei?

Nici nu vreau să mă protejez, îmi văd de treaba mea în continuare. Nu-i las să mă afecteze atât de tare. Când eram mai tânăr aveam poate altă consistenţă interioară, altă energie a aşteptării pentru viitor. Acum, că am îmbătrânit, eu am memorie. Repet, nu-i las pe toţi ăştia să mă afecteze atât de tare, pentru că aş înnebuni, n-aş mai putea să fac ceea ce fac, dar un lucru este sigur: îi ţin minte pe ăştia! Dacă vreodată, în această viaţă, mi se va întâmpla să-mi vină bine pe bombeu - e o expresie din fotbal -, nu voi ezita nici o fracţiune de secundă să marchez.

La CNA a mai apărut o reclamaţie de care s-a ţinut cont în recenta şedinţă, venită din partea unui domn pe nume Iulian Bold, în care acesta spune că ar trebui să ţi se închidă emisiunea. Poate fi o făcătură reclamaţia asta?

Eu cred că există cetăţeanul ăsta. Bine, în România există mulţi demenţi. Există şi slugi politice. Nu ştiu cine-i băiatul ăsta şi nici nu mă interesează. Dar cu siguranţă există o pătură de cetăţeni în ţara asta care ar vrea să fie interzis de către un organism al statului un lucru care lor nu le place, din simplul motiv că lor nu le place. Atunci, această plăcere sau neplăcere a lor ar trebui să devină cumva o lege instituţională. Există câte un Ceauşescu sau un Mubarack în foarte mulţi dintre noi, asta e, n-o să schimb eu oamenii, omenirea, natura umană. Eu n-am tendinţe din astea de a interzice ce mie nu-mi place în spaţiul public. A, la mine pe blog da, nu-mi convine, n-am nici un fel de problemă să te scot şi să am grijă să nici nu mai intri, că este pe moşia mea. Dar spaţiul public nu ar trebui să fie moşia nimănui.

CNA trebuie să ia în considerare absolut toate reclamaţiile?

Cred că CNA trebuie să ia în considerare toate sesizările pe care le primeşte. De asta este şi foarte simplu pentru că, iată, se găseşte Iulian Bold să sesizeze el nimic. Atunci CNA îl deserveşte pe dl Iulian Bold. Desigur că cetăţeanul Iulian Bold are dreptul să scrie ce vrea el, să sesizeze ce vrea el şi până la urmă să ceară ce vrea el, chiar dacă este legal, nelegal, dictatorial, democratic, constituţional sau cum o fi. Dar mai există un cetăţean. El se numeşte Mircea Badea. Care are şi el drepturi. La fel ca dl Iulian Bold. Aşa cum dl Iulian Bold are dreptul să scrie ce vrea el şi să ceară ce vrea el, aşa şi dl Badea are dreptul să spună ce vrea el, să considere ce vrea el, şi mai ales să ceară ce vrea el. Şi sper că dl Iulian Bold nu-i este superior dlui Mircea Badea, aşa cum nici dl Mircea Badea nu-i este superior dlui Iulian Bold, când vine vorba despre drepturi cetăţeneşti.

O reclamaţie de acest gen ar putea fi un pretext să ţi se închidă emisiunea?

Metoda e simplă, ştii că şi Băsescu, după ce toţi proştii se frăsuiau pe la televizor, "dle, va candida sau nu va candida Băsescu?", când era evident că va candida, toţi erau pocniţi de frisoane din-astea ale incertitudinii, şi s-a găsit un domn în vârstă la Sânicolau Mare care l-a întrebat pe dl preşedinte, din mulţime: "veţi candida?", iar el a zis, "uite, în aceste momente, când m-a întrebat domnul ăsta în vârstă, m-am decis. Ei, bine, voi candida". Sigur că bătrânul ăla e Iulian Bold, într-o formă sau alta. Întotdeauna se va găsi un Iulian Bold, un cetăţean care va întreba sau va ridica o problemă. Acum, la cât de disperat îl văd eu pe Băsescu şi la cât de obsedat este de ceea ce se întâmplă la televizor, şi obsesia asta a lui, maladivă, după părerea mea, care ţine ori de patologic ori măcar de un diagnostic recent, se va manifesta într-un fel sau altul, mai contondent sau mai atenuat, prin intermediul slugilor lui. Mie nu mi se pare nimic imposibil în acest moment în ţara asta. Absolut nimic. Nici măcar o arestare preventivă de efect. Mă aştept chiar şi la aşa ceva. Nu mi s-ar părea imposibil, în sensul ăsta, nu că mă aştept neapărat.

Intenţionezi să mai găseşti o formă de protest sau să mai organizezi un miting?

Probabil că eu voi mai protesta, sunt genul care protestează. De fapt, asta fac în fiecare seară la televizor. Spuneau unii, înainte să fac treaba aia la CNA: "da, da' tu numai vorbeşti". Da, şi ce-ai vrea să fac? Să pun mâna pe-o armă? Ce anume ai vrea să fac concret? Ideea era: "da' ieşi şi tu în stradă să protestezi ca lumea". Păi mi se pare că protestez în fiecare seară la televizor. Şi mi se pare destul de public la televizor, mai public decât în stradă, că are acces mai multă lume la televizor. Dar nu exclud în nici un fel un viitor protest, numai că lucrurile astea se simt. Deocamdată simt nevoia să-i urăsc şi să-i ţin minte! Când o să simt nevoia din nou să le urlu în urechi, o s-o fac. Pentru că este dreptul meu!
×