INTERVIU
Acasa, la Tighina, are tricolorul. Sa arate ca este roman. Vitalie Stancov studiaza de trei ani in Romania, cu o bursa la Colegiul National "Sfantul Sava".
Acum ar fi trebuit sa se afle la Tighina, sa fie alaturi de ceilalti copii care se tem ca li se vor inchide scolile de catre militia transnistreana. A invatat acolo. A trebuit insa sa vina la Bucuresti. Pentru ca a luat parte la protestele copiilor de la Tighina, Vitalie este acum cautat acasa de militienii lui Smirnov.
LAVINIA TUDORAN
Vitalie Stancov: Eu fac liceul in Bucuresti. Sunt de trei ani. Acum trec in clasa a XII-a, sunt elev la Colegiul National "Sfantu Sava". Sunt bursier. Am 18 ani si am fost elev al Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina. De fapt, al Scolii nr. 19, cum era, pana am plecat eu, denumita institutia. Nu era nici in cladirea actuala. Da, aveam scoala intr-un imobil din centrul orasului. In 1994 ni s-a luat cladirea. Apoi am fost repartizati in alta parte. Nu ne-au repartizat transnistrenii, au gasit parintii chirie.
Citește pe Antena3.ro
Ne ardeau cartile in romana
Romanii cum traiesc la Tighina?
Acolo traiesc toate nationalitatile posibile, noi, rusii, ucrainenii... Nu exista o discriminare simtita neaparat la nivelul populatiei. Firmele din Transnistria fac export in Romania. La nivelul administratiei locale sau cand mergi la magazin chiar se simte discriminarea. Nu poti vorbi in limba romana in troleibuz, la spital, la paine... Noi, romanii, suntem in spatele baricadei. Daca eu zic ca sunt roman, n-or sa ma lase transnistrenii in pace. Rusii sunt intr-adevar acasa acolo. Noi, nu. Tot timpul sunt incercari de a ne alunga. La izbucnirea crizei scolilor, presa transnistreana spunea clar: "Nu avem nevoie de romani aici. Cine se considera roman sa plece in Romania".
Recent am fost cu mama la Biserica "Sfintii Petru si Pavel" din Tighina, sa ne spovedim. Slujba a fost integral in limba rusa. Am intrebat-o pe mama daca la biserica e vreun preot care sa vorbeasca romaneste. Ea mi l-a aratat si eu am mers la dansul pentru spovedanie. I-am spus ce aveam de zis in romaneste. La sfarsit imi spune pe ruseste ca el nu intelege limba romana. Am ramas blocat. Nici la biserica nu mai poti vorbi romaneste.
Dintotdeauna. Voi nu stiti decat de acum, de cand cu scolile romanesti.
Mai asupriti si mai uniti
Cu cat am fost mai asupriti, cu atat am fost mai uniti si mai dornici de libertate. Lumea de aici trebuie sa inteleaga faptul ca, pana in 1990, acolo exista un vid de informatie. Parintii nostri au invatat istoria Uniunii Sovietice. Eu am invatat istoria adevarata.
Cultura, limba sunt aceleasi, dar aici exista libertate, nu sunt barierele de la noi.
Mai am un an de matematica-informatica la colegiu, apoi doresc sa urmez Stiintele Politice. Eu si generatia mea vrem sa schimbam situatia acasa. Poate daca fac Stiintele Politice voi reusi. Eu vreau sa ma intorc acolo. Sunt legat de Nistru, de Tighina.
Fara Rusia n-ar fi Transnistria
Libertatea! Eu mi-am dat seama ca noi, romanii din Tighina, suntem in lacat.
In prima parte a vacantei a fost frumos, m-am distrat cu prietenii, am fost la Nistru. La mijlocul lunii iulie a inceput conflictul. Din prima zi am fost in scoala.
Totul a fost declansat in urma condamnarii Rusiei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cazul Ilascu. Iar Rusia vrea sa se razbune pe aceasta decizie. Daca Rusia nu ar avea un rol decisiv aici, Transnistria nici nu ar exista.
Sunt singurul simbol de care se pot lega pentru a provoca un conflict.
NEPASARE
"Avem mai multe legaturi cu Romania decat cu Republica Moldova. La Chisinau putin le pasa de noi. Nu le poti spune ca transnistrenii te bat, te persecuta"
INTERZIS
"Nu poti vorbi in limba romana in troleibuz, la spital, la paine... Noi, romanii, suntem in spatele baricadei. Daca eu zic ca sunt roman, n-or sa ma lase transnistrenii in pace" - Vitalie Stancov
COPIII DIN TIGHINA SUNT IN PERICOL
Copiii din Tighina risca sa ramana fara nici un sprijin, dupa ce administratia locala a avertizat ca ii va evacua din zona scolii-internat pe politistii moldoveni, singurii care, in urma interdictiilor OSCE, mai puteau sa le duca hrana. UNICEF Moldova a decis joi sa asigure, in locul OSCE, hrana si apa copiilor. Pe de alta parte, potrivit agentiei Rusia la zi, Ucraina, Rusia si OSCE au remis ieri Tiraspolului un proiect de statut pentru inregistrarea scolilor romanesti din Transnistria. Tiraspolul insa a acuzat OSCE ca sporeste tensiunile in Transnistria.
AJUTOARE
Va rugam sa fiti alaturi de noi in campania de strangere de ajutoare pentru copiii romani din Tighina, declansata de Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Ziua, Jurnalul National, Romanian Global News si Asociatia Civic Media. Un cort la care vor fi colectate ajutoarele a fost amplasat in parculetul din dreapta Salii Palatului, din Bucuresti. Ieri, au fost aduse deja trei tone de sucuri si alimente din partea Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu" (foto). Ajutoarele pe care le vom strange vor ajunge la copii cu ajutorul Crucii Rosii si al OSCE.
FONDURI
Jurnalul National continua campania de strangere de fonduri pentru orfanii de la Tighina. Celor care doresc sa le intinda o mana le stau la dispozitie numarul de telefon 021- 224 37 01 interior 267 si urmatoarele conturi deschise la BCR - Sucursala World Trade Center:
Pana ieri, la orele 17:30, au fost depuse sumele de 165.411.000 de lei si 700 de dolari.