x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Preţul la medicamente scade cu 12%-18%

Preţul la medicamente scade cu 12%-18%

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2007   •   00:00
Preţul la medicamente scade cu 12%-18%
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Ministrul Eugen Nicolăescu promite de la 1 octombrie un nou pachet de servicii medicale, o nouă listă de medicamente, protocoale terapeutice şi reducerea preţurilor la toate medicamentele incluse in catologul naţional al medicamentelor autorizate.Â



Ministrul Eugen Nicolăescu promite de la 1 octombrie un nou pachet de servicii medicale, o nouă listă de medicamente, protocoale terapeutice şi reducerea preţurilor la toate medicamentele incluse in catologul naţional al medicamentelor autorizate. Â


● Intre 19 mai şi 10 iunie aţi iniţiat o amplă acţiune de control. Pănă cănd le veţi face publice vă rog să vă referiţi la căteva dintre ele.
Au fost verificate 424 de spitale, farmacii şi cabinete, care asigură derularea programelor naţionale de sănătate, mai ales a celor de diabet, oncologie şi posttransplant. Controlul arată că mai mult de jumătate din spitale in continuare nu-şi asigură in mod real veniturile, pentru că au o adresabilitate modificată. La camera de gardă sunt primiţi pacienţi care nu au nevoie de spitalizare. Dacă aceşti pacienţi ar fi fost la medicul de familie, la specialist nu ar fi ajuns la spital. Apoi sunt pacienţi care pleacă de la un cabinet privat cu recomandarea de a face un set de analize. Fac analizele in spital. Şi apoi se intorc cu rezulatele la cabinetul privat. Din păcate, nu putem dovedi această practică, pentru că nu avem un sistem informatizat. Dar este o practică mare consumatoare de bani din sistemul de sănătate. S-a mai constatat că, la externare, pacientul nu primeşte reţetă, deşi medicul care face externarea, prin lege, are această obligaţie. Dar pacientul este trimis cu scrisoare medicală la medicul de familie. Sunt multe explicaţii. In realitate este o punere pe drumuri a pacientului. S-a remarcat totodată că mulţi manageri de spitale n-au reuşit incă să-şi structureze activitatea. Sunt aproximativ 30 de spitale unde ponderea cheltuielilor salariale este de 80% din totalul cheltuielilor. In alte 40 de spitale, ponderea cheltuielilor salariale este intre 70% şi 80%. In timp ce, in şapte spitale, cheltuielile pentru medicamente reprezintă intre 1% şi 3% din totalul cheltuielilor.


● Suficiente motive pentru a trece la rezilieri de contracte...
Intr-adevăr. Dar trebuie să vedem şi ce zice justiţia. Căci vă aduc aminte de situaţia de la Spitalul din Focşani. Acolo, controlul a fost obturat, nu s-a putut intra in spital, s-au pus gardienii pe organele de control. Am reuşit pănă la urmă sa facem controlul, am reziliat contractul, dar justiţia l-a pus la loc pe acel director, deşi am descoperit mari nereguli.


● Dar aceştia sunt directorii şcoliţi şi apoi investiţi de dumneavoastră cu misiunea de a face o treabă mai bună?
Eu am făcut o simplă formalitate. Doar am semnat un contract de management. Comisiile de concurs i-au selectat pe manageri. Şi, ca la orice concurs, nu toţi promovaţii sunt şi cei mai buni.


● Aveţi spitale fără conduceri cu contract?
Sunt 26 de spitale la care nu s-a prezentat nimeni la concursul de manageri, ele funcţionănd cu manageri interimari. Din trei in trei luni scoatem posturile la concurs, dar nu se prezintă nimeni.


● Căte spitale funcţionează fără acreditare?
Circa 15% din spitalele din Romănia au doar autorizaţie de funcţionare provizorie cu plan de conformare. Ca să fiu cinstit trebuie să spun că acel plan de conformare este ca să fie. Pentru că unele dintre spitale nu vor avea niciodată o acreditare. Acestea vor fi incluse intr-un proces amplu de reabilitare.


● Impreună cu presa aţi vizita anul trecut Spitalul Caritas din Bucureşti, un spital cu medici foarte buni, dar unde pacientul este in pericol din cauza condiţiilor hoteliere. Ce faceţi cu acest spital?
Vom investi in ceva aparatură pentru a se putea derula actul medical pănă finalizăm un alt spital. Studiile de fezabilitate sunt gata. Suntem in faza in care proiectul este la consiliul interministerial, pentru că este un spital public. In august vom avea hotărărea de guvern, după care incepem licitaţia de proiectare şi construcţie. Eu cred că la inceputul lui 2008 vor incepe lucrările de construcţie, care, după estimările noastre, ar dura intre 18 şi 24 de luni.


● Acesta este unul dintre spitalele noi promise...
Unul din cele trei spitale regionale care se vor construi in Bucureşti, celelalte două, pe platforma Fundeni şi in zona Autostrăzii Bucureşti - Piteşti sau in zona Antiaeriană. In ţară se vor construi alte şase spitale regionale la Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj, Tărgu-Mureş, şi 20 de spitale judeţene de urgenţă. Vor intra in reabilitare 15 spitale.


● S-au făcut multe comentarii pe acest subiect. Avem nevoie de spitale noi?
Vreau să vă spun că, dacă am respecta standardele europene de 7 mp pentru un pat de spital, ar trebui să reducem numărul de paturi cu aproape 40%. Şi atunci incercăm să ajungem la standarde, construind spitale noi, dar in acelaşi timp reabilităndu-le pe altele, continuănd construcţiile incepute in anii ’93-95. Să nu uităm că avem 14 spitale care trebuie retrocedate, unul fiind Caritasul. Multe spitale incepute intre ’93 şi ’95 le-am oprit de la finanţare in 2006, pentru că proiectele nu respectau standardele de acreditare. De exemplu, spitalele din Fălticeni, Urziceni, Feteşti, Iaşi, unde s-au refăcut studiile de fezabilitate.


● Ce veţi face pentru ca un bolnav dintr-un sat din judeţul Alba, să spunem, să nu mai fie nevoit să se deplaseze pănă la Cluj sau Bucureşti pentru un computer tomograf?
Dotarea va viza in special spitalele de urgenţă: blocul operator, secţiile de anestezie, terapie intensivă, de neonatologie, de naşteri, unde lucrurile sunt complicate şi sensibile. Vom interveni in zona instalaţiilor sanitare, care să permită un act medical in condiţii igienico-sanitare, şi să schimbăm in măsura posibilităţilor faţa unor saloane. Dar, prioritar, banii se vor aloca pentru dotarea cu aparatură medicală.


● Pregătiţi o nouă listă de medicamente?
Vor fi in continuare trei liste de medicamente. Lista A cu medicamente generice, compensate cu 90%. Aici va creşte numărul medicamentelor, pentru a asigura tratamentul in decursul unei luni. In lista B vom revizui genericele, dar şi brandurile, şi unele dintre ele ar putea fi inlocuite cu generice. Ne interesează să avem medicamente eficiente, dar cu preţuri mai accesibile. Noile liste vor fi finalizate pănă la 1 ocombrie.


● Vi s-a reproşat că nu aveţi strategii. Pe termen scurt ce mai aveţi in plan? Â
Ne propunem ca pentru categoriile nefavorizate, in primul rănd pensionari, o parte din compensare să fie suportată din bugetul de stat. Probabil, propunerea va viza persoanele cu pensii sub 4 milioane de lei. In cazul acestora, compensarea ar putea fi de 100% la medicamentele compensate acum 90%, adică diferenţa de 10% să o suporte bugetul de stat. Iar compensarea cu 50%, pentru aceeaşi categorie de pensionari, să meargă pănă la 70%. Este o propunere deocamdată. Poate va fi compensare 95% sau 65%. Aceste modificări vor intra in vigoare de la 1 octombrie. Tot cu 1 octombrie vrem să finalizăm pachetul de servicii medicale şi protocoalele terapeutice. Â


● Este adevărat că lucraţi la o nouă schemă de calculare a preţurilor la medicamente?
In premieră, in ţara noastră vom reduce preţurile la medicamente. De regulă se iau in calcul preţurile cele mai mici din trei ţări ale UE. De acum vom calcula luănd preţurile cele mai mici din 12 ţări ale UE. De un an muncim la preţurile pentru toate medicamentele din catalogul naţional al medicamentelor autorizate. După estimările noastre, reducerile vor fi intre 12% şi 18% la toate medicamentele din catalog. Sigur, au venit unii producători să ne spună că ar trebuie să facem acest lucru numai la compensate şi gratuite. Asta inseamnă ca, din aproximativ 4.000 de medicamente autorizate, doar vreo 400 de medicamente, care sunt pe liste, să aibă preţuri mai mici. Nu e corect. Vor fi reduse preţurile la toate medicamentele eliberate pe reţetă. Aici e conflictul meu cu distribuitorii şi cu importatorii de medicamente. Â


● Aşadar, domnule ministru, sunteţi decis să duceţi la capăt acest portofoliu...
Cred că merit acest lucru, pentru că sunt cinstit şi corect. Nu am duminici libere şi, culmea, i-am pus şi pe cei din minister la lucru. Mai mult, nu am nimic de impărţit cu sistemul sanitar. Ci cu cetăţenii ţării.



PREMIERĂ. Pentru prima dată, Romănia va respecta recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), privitor la procentul populaţiei care trebuie vaccinată pentru a reduce căt mai mult riscul unei epidemii de gripă. Astfel, potrivit ministrului Nicolăescu, vor fi achiziţionate aproximativ 3 milioane de doze pentru a asigura vaccinarea gratuită a 15% dintre romăni. OMS recomandă vaccinarea gratuită a 15%-20% din populaţia unei ţări.

RENUNŢARE. Ministrul Eugen Nicolăescu a renunţat să mai desfiinţeze oncologia medicală. Mai mult, a modificat comisia de oncologie a Ministerului Sănătăţii Publice, structurănd-o in trei subcomisii: oncologie medicală, oncologie chirurgicală şi radioterapie. Din lista neagră a specialităţilor medicale vizate pănă nu de mult cu desfiinţarea nu a mai rămas decăt medicina sportivă şi ortopedia pediatrică.

×
Subiecte în articol: pană interviu medicamente spital spitale