x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Prof. univ. dr. Vladimir Beliş: Paraplegia este cauza morţii Aurei Ion

Prof. univ. dr. Vladimir Beliş: Paraplegia este cauza morţii Aurei Ion

de Magda Marincovici    |    12 Feb 2014   •   11:34
Prof. univ. dr. Vladimir Beliş: Paraplegia este cauza morţii Aurei Ion
Sursa foto: DAN MARINESCU/JURNALUL NATIONAL

Profesorul universitar doctor Vladimir Beliş, o autoritate în domeniul medicinei legale, face proba că nu expunerea la frig, ci paraplegia, adică paralizia totală, este cauza morţii studentei Aura Ion. În susţinerea acestui diagnostic, prof. univ. dr. Vladimir Beliş se bazează pe afirmaţiile medicilor răniţi în accidentul aviatic din Apuseni şi chiar ale Aurei. Şi asta în timp ce şeful Serviciului de Medicină Legală Alba scrie negru pe alb pe certificatul constatator medical că Aura a decedat prin “expunerea îndelungată la temperaturi scăzute”. În aceste condiţii referitor la autopsie, prof. univ. dr. Vladimir Beliş are bănuială că “nu a fost deschis rahisul pentru că, dacă l-ar fi deschis, ar fi văzut leziunea medulară şi medicul mergea pe altă cauză a morţii decât frigul”.
______________________________


Doctorul Pivniceru spunea că “Aurelia a fost paralizată de gât în jos, imediat după accident. Respira greu”. De altfel, şi ceilalţi medici răniţi în accidentul aviatic din Apuseni au fost de acord că Aura a fost paralizată de la gât în jos. Dar şeful Serviciului de Medicină Legală Alba scrie în certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion la rubrica cauza: “expunerea îndelungată la temperaturi scăzute”.
Profesorul universitar doctor Vladimir Beliş ne-a explicat că, de fapt, paraplegia şi nu frigul este cauza morţii Aurei Ion, ţinând seama de afirmaţiilor medicilor răniţi, inclusiv ale Aurei.

■ Jurnalul Naţional: Ce opinie aveţi asupra diagnosticul specificat în certificatul medico-legal?
Prof. univ. dr. Vladimir Beliş:
Diagnosticul pe care l-a scris medicul legist ca fiind cauza morţii “expunerea îndelungată la temperaturi scăzute”, “îngheţare”, de la început trebuie spus că este incorect.

■ De ce?
■ Pentru că omul nu moare prin îngheţare. Când a îngheţat, omul este deja mort de multe ore. Aici diagnosticul corect ar fi fost “refrigerare”. 
Dar nu asta este important în acest caz.

■ Şi atunci ce este important pentru explicarea cauzei morţii Aurei Ion?
■ Pentru a preciza cauza morţii, eu mă conduc după afirmaţiile medicilor şi după afirmaţia săracei Aura. Mai ales medicul Zamfir a spus că, în timp ce încerca să o resusciteze, a constatat că atât membrele superioare, cât şi cele inferioare erau în imposibilitate de a se mişca. Pe de altă parte, şi Aura spunea că “nu mă pot mişca şi nu pot respira”. Din aceste declaraţii rezultă un lucru indubitabil. În timpul accidentului, Aura a suferit o fractură de coloană vertebrală înaltă, cervicală, şi fractura a determinat o distrucţie a măduvei spinării. Aceasta este singura explicaţie pentru care Aura nu era paraparetică, ci era paraplegică. 

■ Care este diferenţa  între parapareză şi paraplegie?
■ Paraplegie înseamnă secţiune totală a măduvei şi imposibilitate totală de mişcare.
Paraplegia e o paralizie totală de la gât în jos, cu imposibilitatea de a mişca mâinile şi picioarele şi cu mari dificultăţi de a respira. La dificultatea de a respira a contribuit şi edemul ascendent care a ajuns la bulbul rahidian şi care în câteva ore a dus la stopul cardiorespirator. În schimb, parapareticul tot mai poate să mişte ceva, un deget, ceva... Deci nu era parapareză, ci paraplegie. Acesta este diagnosticul meu.

■ Şi aceasta nu s-a văzut la autopsie?
■ Important este că acest lucru trebuia obligatoriu confirmat la autopsie. Era obligaţia medicului legist. Eu nu ştiu dacă a făcut-o sau nu, dar dacă el a scris acest diagnostic de îngheţare bănuiesc, nu pot să ştiu sigur, că nu a deschis canalul rahidian, coloana vertebrală la nivel cervical, pentru că ar fi văzut leziunea gravă a măduvei spinării.

■ Ce se întâmplă în cazul acestui tip de leziune?
■ Acest tip de leziune nu duce la moarte imediată. Pentru că permite un timp să supravieţuieşti. Însă din cauza traumatismului  măduvei spinării cervicale se produce un edem. De exemplu, dacă te loveşti la o mână, ea se umflă. Acelaşi lucru se întâmplă şi aici. Se produce un edem al zonei medulare lezate, edem ascendent, care are tendinţa să meargă în sus spre bulbul rahidian, pentru că măduva se continuă cu bulbul rahidian. Atenţie, la bulbul rahidian se află centrii vitali. Mă refer la centrul cardio-respirator, care în condiţiile unui edem masiv duce la oprirea circulaţiei sângelui, a cordului şi a respiraţiei. De aceea, Aura spunea că nu mai poate respira. Aceasta era probabil adevărata cauză a morţii. Spun probabil, deoarece eu nu am văzut raportul de autopsie. Dar dacă nu s-a făcut deschiderea canalului rahidian nu s-a putut pune în evidenţă o leziune a măduvei spinării. Şi această leziune a măduvei este confirmată de atât de afirmaţiile doctorilor, în special ale doctorilor Zamfir, cât şi ale Aurei.  Repet, bănuiesc că nu a fost deschis rahisul pentru că, dacă l-ar fi deschis, ar fi văzut leziunea medulară şi mergea pe altă cauză a morţii decât frigul. Asta este părerea mea, rezultată din deducţii, din declaraţiile medicilor şi chiar ale Aurei. Şi frigul a avut partea lui de contribuţie, dar aceasta e o altă poveste.

×