x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Sondajele la urne ne apara de fraude"

"Sondajele la urne ne apara de fraude"

05 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU
Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, a explicat intr-un interviu ca unul dintre motivele pentru care se fac sondajele la urne este ca acestea arata prin comparatie cu rezultatele finale daca s-au produs fraude electorale majore.
ANIELA NINE

EXIT-POLLS. Sebastian Lazaroiu spune ca nu se pot anticipa ponderile partidelor pentru a putea fi "ajustate"
Jurnalul National: Primul tur de scrutin arata, la prezidentiale, o anumita distributie a voturilor pe regiuni. In ce masura credeti ca se vor pastra aceste "bazine" electorale in turul 2 la prezidentiale?
SEBASTIAN LAZAROIU: Da, cu siguranta ca se vor pastra. Practic, in aceste bazine electorale, fie ca vorbim de regiuni, de mediul rezidential, categorii socio-demografice si profesionale, reprezinta zonele de unde isi recruteaza cei doi candidati electoratul traditional, deci cei mai fideli electori. Pobabil ei vor fi cei care vor veni la vot in turul al doilea daca altii nu vor veni. Deci se vor pastra aceste bazine.

Adica nu vor exista migrari de alegatori ?
Cred ca pentru turul al doilea vor conta destul de mult votantii lui Vadim Tudor, pentru ca el a avut cel mai mult dupa Nastase si Basescu. Or, votantii lui Vadim Tudor, dupa cum am observat noi, sunt distribuiti oarecum uniform pe regiuni, pe medii rezidentiale, sunt ceva mai mult barbati. Dar fiind distribuiti destul de uniform, chiar daca vor veni si vor vota in favoarea unuia sau altuia dintre cei doi candidati, nu pot produce dezechilibre pe bazinele traditionale.

In primul tur au existat mai multi candidati de dreapta la Presedintie, dar pentru turul al doilea lupta se duce intre un candidat al stangii si unul al dreptei. Considerati ca voturile celor care au sustinut in primul tur candidatii de dreapta vor ramane in aceeasi zona?
"Dreapta, stanga" ar putea sa fie niste concepte prea abstracte pentru votul practic. Pe de o parte, candidatii de dreapta, altii decat Traian Basescu, desi trebuie discutat daca el este un candidat de dreapta sau daca nu, deci ceilalti candidati de dreapta au avut un numar mic de voturi. Din experientele anterioare, alegatorii candidatilor mici, care au obtinut putine voturi, nu se prea mai prezinta la vot in turul doi pentru ca nu mai au o miza foarte mare si sunt poate si dezamagiti de scorul pe care l-au obtinut preferatii lor in primul tur.

Divizarea electoratului UDMR si PRM

Inseamna ca vor conta mai mult voturile celor care au optat in primul tur pentru Nastase sau Basescu? Doar ei vor veni la vot?
Ei vor fi importanti, dar mai important va fi electoratul maghiar si electoratul lui Vadim Tudor. Se vorbeste si de cei care nu au venit la vot in primul tur si ar putea sa vina in turul al doilea. Am oarece indoieli legat de acest lucru. Nu cred ca cei care nu au participat in primul tur vor participa la turul doi sau cel putin nu intr-un numar atat de mare. Eu ma astept ca rata participarii sa fie mai scazuta in turul al doilea decat in turul intai.

Se poate preconiza unde vor merge voturile electoratului UDMR si cele ale electoratului lui Vadim Tudor?
In mod natural, si electoratul maghiar, si electoratul lui Vadim Tudor, cele doua grupuri mari, se impart in doua. In mod natural, adica fara nici un semnal din partea candidatului pe care l-au votat, deci unii merg spre Nastase, altii merg spre Basescu. E o chestiune de proximitate ideologica sau socio-demografica. Depinde foarte mult si de semnalul pe care il vor da cei doi candidati. De exemplu, electoratul maghiar este un electorat destul de disciplinat si, daca Marko Bela va indica un anumit candidat, probabil ca nu 100%, dar 70%-80% din maghiari vor vota disciplinar pentru acel candidat.

CURS va mai face sondaje de opinie inainte de turul doi?
Da, vom mai face asemenea sondaje. Asteptam sa se mai limpezeasca apele dupa turul intai, intrucat probabil acum e prematur, dar vom intra in teren cu un sondaj si speram ca vom avea o estimare inainte de turul doi, mai ales ca noi trebuie sa facem si sondajul la urne pentru Antena 1 si ne trebuie un sondaj de calibrare.

Dublu sens

Cum explicati diferentele, uneori chiar foarte mari, intre diferitele barometre de opinie?
Pot vorbi mai bine de sondajele publicate de CURS. Ultimul sondaj publicat de CURS a avut o marja medie de eroare fata de rezultatele alegerilor de 1%, deci am fost foarte apropiati de rezultate, fara a mai vorbi de sondajul la urne, care, la fel, s-a apropiat de rezultatele oficiale. In general, si celelalte sondaje care au aparut in ultima saptamana au indicat corect ierarhia la partide si la candidatii pentru presedinte. E adevarat ca unii au dat distante ceva mai mari intre cele doua forte politice. A mai fost si un alt sondaj care, putem spune ca a iesit din peisaj pentru ca a dat ierarhia invers, Alianta pe primul loc si PSD pe locul al doilea.

Care este de fapt marja de eroare acceptabila?
Cred ca o eroare de +/- 3% este o eroare acceptabila pentru sondajele pe esantioane obisnuite de 1.000-1.200 de persoane. Pentru sondajele la urne, marja maxima de eroare ar trebui sa fie ceva mai mica, in jur de 2%. Unde se depaseste 3%, deja acolo exista probleme, fie probleme tehnice, metodologice, modul in care a fost proiectat sondajul. Sau sunt cazuri in care problemele sunt legate de anumite intentii ale clientului care a comandat sondajul.

Se poate regasi o eventuala frauda electorala in rezultatele exit-polls?
Noi nu masuram propriu-zis fraudele prin exit-polls. Dar trebuie sa atragem atentia asupra unui lucru foarte important : de ce se fac sondajele la urne. Primul motiv este, sigur, ca oamenii vor sa stie mai repede, inainte de numaratoarea voturilor, care au fost rezultatele. Dar un alt motiv pentru care se fac sondajele la urne si se compara cu rezultatele finale este tocmai ideea de a vedea daca exista o frauda care sa fi influentat semnificativ rezultatul alegerilor sau nu. Practic, sondajele la urne ne apara inr-un fel de aceste fraude. Ele insa pot fi citite si in sens invers, adica cei care acuza fraude, in cazul in care rezultatele la urne sunt apropiate de rezultatele finale, sunt in eroare. Or, asta sper ca s-a intamplat in aceasta saptamana. Nu neg ca au existat fraude, ele au fost si dovedite. Dar, intotdeauna intrebarea este daca au influentat in mod semnificativ aceste fraude rezultatele oficiale? Sondajele la urne arata ca este putin probabil sa fi influentat semnificativ. Nu cred ca au schimbat in nici un fel ierarhia intre partide si candidati micile fraude care au aparut. A mai aparut un scenariu absolut stiintifico-fantastic, ca cei care au facut sondajele la urne au fost intelesi cu fraudatorii, ceea ce este o absurditate. Este imposibil ca "fraudatorii" si cei care fac sondajele la urne sa stie dinainte cat vor iesi ponderile partidelor si sa le ajusteze corespunzator. Cei care fac sondaje sunt profesionisti si chiar daca au simpatii in viata privata, ei traiesc din asta si trebuie sa-si faca treaba cat mai bine.

Considerati ca au fost mai exacte exit-poll-urile de acum decat cele de la alegerile locale?
Sondajele la urne de la alegerile din 28 noiembrie au avut o eroare ceva mai mica decat cele de la locale. Dar nici la locale nu a fost o eroare foarte mare, vorbind in principal de Bucuresti, unde au fost cele mai multe sondaje.

Credeti ca au fost fraudate alegerile parlamentare si prezidentiale de duminica trecuta?
Toate alegerile din Romania, din 1990 pana in 2004, au avut mici fraude. Au existat multe relatari si in presa. S-au folosit autocare, s-a votat de mai multe ori. Si in 2000, si in ’96, si in ’92 si in ’90, asa se intampla probabil in toate democratiile tinere. Mai avem de invatat in privinta asta. Dar nu cred ca in nici unul dintre cazurile de alegeri din Romania de dupa ’90, fraudele care au existat au influentat rezultatul final, nu au distorsionat semnificativ vointa cetatenilor.

ABSENTEISM

"Din experientele anterioare, alegatorii candidatilor mici, care au obtinut putine voturi, nu se prea mai prezinta la vot in turul doi pentru ca nu mai au o miza foarte mare si sunt poate si dezamagiti de scorul pe care l-au obtinut preferatii lor in primul tur"

OPTIUNE

"In mod natural, si electoratul maghiar, si electoratul lui Vadim Tudor, cele doua grupuri mari, se impart in doua. In mod natural, adica fara nici un semnal din partea candidatului pe care l-au votat, deci unii merg spre Nastase, altii merg spre Basescu. E o chestiune de proximitate ideologica sau socio-demografica. Depinde foarte mult si de semnalul pe care il vor da cei doi candidati"

INTENTIE

"Asteptam sa se mai limpezeasca apele dupa turul intai, intrucat probabil acum e prematur, dar vom intra in teren cu un sondaj si speram ca vom avea o estimare inainte de turul doi" - Sebastian Lazaroiu, director CURS
×