x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ştefan Tănase:  Nici o tehnologie nu poate să ofere 100% protecţie

Ştefan Tănase:  Nici o tehnologie nu poate să ofere 100% protecţie

de Daniela Ivan    |    28 Mar 2017   •   11:42
Ştefan Tănase:  Nici o tehnologie nu poate să ofere 100% protecţie
Sursa foto: Vali Mirea

Intrăm zilnic pe zeci de site-uri, descărcăm filme, socializăm pe Facebook, Instagram sau pe Twitter, plătim facturi pe net, cumpărăm produse cu cardul, dar nu ne gândim serios la pericolele la care ne expunem. Nu ne gândim nici la cât de vulnerabili sunt copiii şi adolescenţii. Balena Albastră jocul care a şocat lumea călăuzeşte tinerii direct spre moarte. Pentru a intra în joc, copiii accesează diverse grupuri de pe rețelele de socializare, în speranța că o ”balenă” va accepta să le fie mentor şi să le dea cele 50 de misiuni care-i vor duce spre sinucidere. Cum putem evita ca şi copiii noştri să cadă victime acestor criminali? Ce să facem ca să nu rămânem cu conturile goale? Ştefan Tănase, senior security researcher în cadrul Kaspersky Lab, ne explică că educaţia în ceea ce priveşte mediul online este la fel de importantă ca şi cea din viaţa reală.

 

Jurnalul Naţional: Ce poţi să faci ca părinte ca să-ţi protejezi copilul să nu cadă victime pericolelor de pe Interne?

Ştefan Tănase: Cred că este foarte important ca un părinte să-i spună copilului să nu interacţioneze pe net cu persoane pe care nu le cunoaşte în viaţa reală pentru că pot apărea fel şi fel de probleme. În acelaşi timp, o altă greutate pe care mulţi părinţi o au este legată de limitarea acesului copilului la calculator, Internet sau la anumite site-uri. Din fericire, există aplicaţii de control parental care îi permit părintelui să seteze anumite intervaluri orare în care copilul are voie, de exemplu, să se joace pe calculator sau pentru a-i limita accesul la anunite jocuri sau site-uri cu informații periculoase ori nepotrivite vârstei. Părinţii trebuie să realizeze că educarea copiilor în ceea ce priveşte mediul online este cel puţin la fel de importantă cum este educarea în ceea ce priveşte pericolele din lumea reală.

J. N:Cât costă o astfel de aplicaţie şi ce poate face ea în mod concret?

S.T: Le oferă părinţilor posibilitatea de a fi la curent cu ce fac copiii lor şi le poate limita activităţile online pe care ei le au. Versiunea de bază a aplicaţiei este gratuită, iar versiunea premium ajunge la 70 de lei pe an. O soluție de securitate completă, care să includă nu doar control parental, ci şi securitate şi protecţie pe Internet, inclusiv pentru operaţiile bancare şi pentru cumpărăturile online, ajunge la aproximativ 250 de lei pe an.

J. N:Şi adulţii pot avea probleme în online. Pe ei ce-i sfătuiţi?

S.T: Cel mai comun risc este cel legat de finanţele proprii. Trăim într-o lume în care ne place să facem tranzacţii online, cumpărături online cu cardul de credit sau să ne plătim facturile prin intermediul platformelor de online banking. Dacă facem aceste lucruri de pe un calculator nesecurizat sau fără să avem nişte idei de bază legate de educaţia online riscăm să suferim pierderi financiare.

J. N: Bancherii spun că utilizarea platformelor de Internet banking sunt sigure.

S.T: Să vă explic cum funcţionează. În mometul când un calculator este infectat de un virus care vizează zona bancară, practic, acel virus va avea acces total asupra sistemului de operare. Asta înseamnă că ce poţi face tu ca utilizator poate să facă şi acel virus fără ca tu să-i dai voie. Pot fi copiate numerele de card de credit care vor fi folosite ulterior de către infractorii cibernetici şi pentru tranzacţii frauduloase sau pot fi generate inclusiv tranzacţii nelegitime din contul de online banking.

 

“Multe bănci din lume au început să ofere soluţii de securitate pentru clienţii lor incluse în pachetul bancar pentru că băncile încep să înţeleagă că nu este suficient să-şi securizeze propriile platforme, ci trebuie securizate şi calculatoarele clienţilor, veriga slabă în sistemul de tranzacţii online”

J. N: Băncile trimit acum o parolă dinamică pe mobil pentru a putea face o plată pe internet banking. Aceasta variantă nu este sigură?

S.T: Un troian bancar va fi capabil să aştepte momentul în care clientul vrea să-şi plătească o factură, să spunem factura de electricitate, şi în momentul în care introduce contul de destinaţie a banilor, troianul este capabil să schimbe acel cont fără ca utilizatorul să vadă asta pe ecran.

Citat 2

“Utilizatorul va vedea pe ecran contul furnizorului de utilităţi pentru care plăteşte factura şi va autoriza acea tranzacţie cu codul primit prin SMS sau pe token-ul de autentificare fără să ştie că acel cont va fi schimbat dinamic de către virus în momentul în care butonul de plată este apăsat.”

Din acest motiv se spune că veriga slabă în sistemul de tranzacţionare online o reprezintă calculatorul utilizatorului final şi, oricât de securizate ar fi platformele de online banking, e mult mai greu să securizăm calculatoarele utilizatorilor. O altă ameninţare comună atunci când vine vorba despre plăţi online ţine de acei utilizatori care introduc datele cardului bancar în site-uri care au fost create special de către infractorii cibernetici pentru a colecta astfel de date. Această încercare de înșelătorie poartă denumirea de phishing. Este deci foarte important să nu introducem datele cardului bancar decât în site-uri cunoscute şi în care putem să avem încredere.

J. N: Ce putem face noi ca utilizatori ca să fim protejaţi. În ce ar consta un minim de protecţie?

S.T: Ar trebui ca fiecare dintre noi să aibă pe calculator o soluţie de protecţie completă care conţine atât un antivirus, cât şi module de anti- phishing şi de control parental. Un alt aspect care este ignorat de mulţi utilizatori sunt update-urile, actualizările aplicaţiilor care sunt folosite. Oamenii trebuie să înţeleagă că aceste actualizări vin cu rezolvări ale unor probleme de securitate care au fost identificate anterior. Aşa că  este foarte important să facem update-urile şi să nu le amânăm în momentul în care această opţiune ne este oferită. Şi nu în ultimul rând este vorba despre educaţie online pentru că nici o tehnologie nu va fi capabilă să ofere un nivel 100% de protecţie. Un astfel de nivel poate fi atins doar dacă încercăm să ne educăm şi să înţelegem unde sunt riscurile şi unde nu.

 

Aproape 3 milioane de adrese de IP (adrese de internet) unice din România, adică o treime din total, au fost afectate în 2016 de incidente de securitate cibernetică, potrivit datelor din raportul anual al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Numărul alertelor de securitate cibernetică a ajuns anul trecut la peste 110 milioane, în creştere cu 61% faţă de 2015.

Cât costă să ne protejăm pe net

Există trei niveluri de protecţie. Primul se referă doar la instalarea unui antivirus. Acest pechet costă în jur de 90 de lei şi acordă protecţie pentru un singur calculator timp de 12 luni. Există şi varianta pentru trei utilizatori care costă aproximativ 130 lei. Al doilea nivel este pachetul Internet Security care oferă pe lângă un antivirus şi securitate pentru operaţiunile bancare şi cumpărăturile online şi protecţie pentru copii. Acesta poate fi cumpărat cu aproximativ 135 de lei dacă este instalat pe un singur calculator timp de un an, iar preţul maxim poate fi puțin peste 300 de lei dacă este instalată pe cinci calculatoare. Cel mai performant pachet este Total Security care mai acordă în plus şi criptare și backup pentru fotografii, muzică şi amintiri. Acestă licenţă costă aproximativ 250 de lei dacă este instalată pe un singur calculator timp de un an.

×