x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Valeriu Zgonea: Ponta are un viitor bun în politică. E obligat moral să susţină PSD

Valeriu Zgonea: Ponta are un viitor bun în politică. E obligat moral să susţină PSD

de Diana Lazăr    |    13 Ian 2016   •   14:31
Valeriu Zgonea: Ponta are un viitor bun în politică. E obligat moral să susţină PSD
Sursa foto: Vlad STAVRICA / AGERPRES FOTO

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit despre nevoia unor noi criterii de integritate pentru politicieni, despre relaţia cu preşedintele Iohannis. În ce priveşte PSD, Zgonea crede că actuala echipă de conducere are nevoie şi de susţinerea fostului preşedinte, Victor Ponta.

PSD a adoptat recent un Cod de Conduită. La prima vedere pare mai drastic chiar decât cel al PNL. Peste 70% dintre colegii dvs. intră sub incidenţa acestui cod. Nu vă temeţi că veţi rămâne fără candidaţi anul viitor?
Nu cred acest lucru. Este un cod dur pentru că suntem într-o altă cultură politică şi există o nouă mentalitate. După atâţia ani în democraţie, după integrarea în Uniunea Europeană şi în structurile euroatlantice, oamenii vor o altă societate, o altă clasă politică, care să acţioneze în interesul lor şi al nevoilor lor. Pentru noi sunt importante soluţiile pe care le propunem în alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Dar ce vor oamenii? Spun „sunteţi foarte buni, sunteţi eficienţi la guvernare, faceţi lucruri pentru noi, dar vrem şi oameni integri. Vrem oameni care să fie aplecaţi asupra actului de responsabilitate în demnitatea sau funcţia publică pe care ne-o cer o dată la patru ani. Dacă voi, clasa politică, schimbaţi regulile şi sunteţi integri, şi sunteţi oameni serioşi şi vă faceţi treaba pentru noi, nu pentru bunăstarea voastră personală sau a grupului de prieteni pe care-l aveţi, atunci lumea se schimbă. Şi omul care lucrează în administraţie are şansa la o carieră pentru că voi aţi înţeles că nu trebuie să-i mai schimbaţi pe oamenii ăştia pe criterii politice şi asta înseamnă un progres al societăţii româneşti”. Aceste delimitări se fac fie prin şocuri ale societăţii, fie prin dorinţa internă a partidelor politice. E adevărat că, dacă priveşti fiecare articol, poate este mai dur decât un articol de lege, dar el dă semnalul unei schimbări de atitudine internă şi dă semnalul către populaţia căreia îi va cere votul în iunie şi în noiembrie anul viitor că acest partid va veni cu candidaţi noi.

Reforme pe hârtie au fost în aproape toate mandatele preşedinţilor PSD de până acum. Cum garantaţi că acest Cod de Conduită va da rezultate dacă el nu se aplică tocmai preşedintelui partidului?
Liviu Dragnea şi-a asumat nişte responsabilităţi într-o perioadă dificilă, chiar şi nişte nemulţumiri interne pentru că am pierdut guvernarea, promiţând că acest partid va rămâne cel mai mare partid din România, va recâştiga alegerile şi va pune un guvern politic în 2016, în decembrie. Dar pe o altă bază, o bază pe care integritatea, moralitatea şi lucrul făcut cu decenţă sunt elemente obligatorii. Codul de Conduită este un element de selecţie a resurselor umane. Dacă vă uitaţi, partidele politice au pierdut capacitatea de a selecta resursa umană potrivită. De foarte multe ori, în ultimii ani, calitatea umană a fost înlocuită cu calitatea de membru de partid, ceea ce a deranjat foarte mult, şi am politizat şi ultimul cotlon din această socie-tate. După atâţia ani de politizare, aceste crize apărute ale societăţii au scos la iveală foarte multe lucruri lăsate că „merge şi aşa”. Sunt prea mulţi oameni nepotriviţi la locul nepotrivit care au generat blocaje în societate, noi n-am absorbit fonduri europene, nu am făcut investiţii în infrastructură, am blocat foarte multe proiecte pentru că oamenilor le-a fost frică să-i spună unui politician „nu se poate” pentru că îl dă afară de la muncă şi are şi el o familie, are datorii la bancă, are copii de întreţinut. Toate aceste lucruri trebuie să fie eliminate acum.

„Îmi știu lungul nasului”
Au apărut zvonuri aici în Parlament că, în sesiunea viitoare, liberalii vor încerca să vă schimbe.

Eu nu m-am născut pe acest scaun. Mi-am luat nişte angajamente de a crea vizibilitate Parlamentului României, de a creşte încrederea de la 7% la peste 15%, sondajele arată că suntem peste 15%. Atâta am putut cu această echipă. Nimeni nu se agaţă cu disperare de un fotoliu. Câteodată sunt supăraţi ai tăi pe tine şi vor să te schimbe, cateodată sunt supăraţi cei din Opoziţie, astea sunt lucruri inerente într-o astfel de funcţie. Când era preşedinte domnul Băsescu, eram acuzat de băsism pentru că numai eu nu eram criticat de domnia sa. Acum sunt acuzat că sunt prea apropiat de domnul Iohannis. Eu cred că, în această funcţie, eşti obligat să ai o relaţie instituţională foarte bună cu preşedintele statului. Politica externă şi securitatea naţională le re- prezintă preşedintele statului, iar în această funcţie ai acces la informaţii, şi atunci când reprezinţi statul în exterior sau în întâlnirile cu oficialităţi, trebuie să te calezi pe strategia pe care statul tău o are şi pe care ţi-o pune la dispoziţie şeful statului.

Oamenii nu văd toate aceste reforme despre care vorbiţi. Acum câteva luni, strada striga „anticipate”. De ce credeţi că există această percepţie că toţi parlamentarii sunt corupţi?
Percepţia asta este legată de toată clasa politică. Percepţia asta este generată de câteva elemente care nu se decontează în plan personal, ci în planul instituţiei pe care o reprezinţi. Dacă un anumit parlamentar are o atitudine de aroganţă, un comportament indecent în spaţiul public, o violenţă verbală sau are probleme cu justiţia, aceste lucruri se transferă automat asupra instituţiei. Nu s-a născut nimeni deputat şi n-o să moară nimeni deputat. Unii şi-au depus demisia când au avut probleme cu justiţia, alţii se cramponează. Unii dintre colegii noştri au cerut în plen să le fie ridicată imunitatea, ca să se apere ca orice cetăţean. Alţii au zis: „Nu, hai să găsim un tertip”. La noi, dacă un politi-cian este acuzat de evaziune fiscală, de exemplu, spune „mă duc să mă apăr în instanţă”. Eu sunt de acord că te duci să te aperi în instanţă, dar nu poţi să ocupi o funcţie în Parlamentul României, într-un partid politic şi să mai şi vorbeşti despre obligaţia cetăţenilor de a-şi plăti taxele şi impozitele.

L-aţi descris pe Victor Ponta...

Nu l-am descris pe Victor Ponta, pentru că nu mă refer la persoane. Eu am dat un exemplu pentru toată clasa politică şi mă refer inclusiv la ultimul consilier ales în ultima comună din România. Oamenii îşi creează această nemulţumire pentru că au fost nevoiţi să plece în afară să-şi găsească un loc de muncă, alţii sunt nemulţumiţi că, în schimbul taxelor şi impozi-telor, nu au canalizare, nu au asfalt.

Ce şanse mai are Victor Ponta în PSD şi în politică, în opinia dvs.?
Victor Ponta are şansele pe care le-a avut şi până acum. Este un tânăr politician, a performat la guvernare în ultimii ani ca prim-ministru, sunt foarte multe politici publice care au fost le- gate de numele său şi al Guver-nului pe care l-a condus, a avut o relaţie foarte bună cinci ani de zile, a făcut tandem cu Liviu Dragnea, au făcut multe dintre lucrurile bune din acest partid, a creat Uniunea Social-Liberală, are un viitor foarte bun în politică.

El ar trebui să facă un pas spre partid, şi nu invers ?
Toţi preşedinţii mari ai PSD sunt obligaţi moral faţă de cei care au crezut în ei să vină să susţină partidul când partidul este la greu, când partidul se reformează, se modernizează, când are nevoie de fiecare membru de partid. Pentru că doar în echipă poţi reuşi.

Vorbiţi ca un adevărat lider de partid. Sunteţi pregătit să preluaţi conducerea PSD?

A fi preşedinte înseamnă nu doar a avea imagine şi noto-rietate, a fi preşedinte înseamnă a fi lider. În acest moment, Liviu Dragnea este liderul PSD, cum a fost înainte Victor Ponta. Oamenii merg după el, oamenii au încredere în el. Astăzi pot să fiu preşedinte executiv, mâine pot să fiu simplu membru sau deputat. Cuvântul meu a fost dat pentru a merge în tandem cu un om care şi-a angajat toată viaţa pentru a moderniza un partid. Nu am această dorinţă. Îmi ştiu întotdeauna potenţialul şi lungul nasului.

O schimbare de paradigmă
Cum vedeţi mandatul lui Klaus Iohannis după un an de la alegeri?

O schimbare de paradigmă. În acest moment, societatea are nevoie să fie unită. Dacă eşti unit în familie, reuşeşti foarte multe. Dacă nu eşti unit, mai bine te separi...

Iohannis a adus această unire?
Iohannis a intrat în haina şi atribuţiile mandatului constituţional pe care le are. Poartă un dialog constant întotdeauna cu factorii de decizie. Indife-rent de atitudinea parti-dului din care fac parte, dacă au fost atribuţii care sunt şi în dreptul Parlamentului şi a trebuit să fiu informat, întotdeauna preşedintele statului m-a informat. Gândiţi-vă că este un preşedinte cu care eu şi domnul Tăriceanu am vorbit o singură dată la depunerea jurământului şi i-am spus să se vadă şi cu noi la câteva luni, să-i spunem şi noi ce facem, să ne spună şi domnia sa ce trebuie să facem. El a păstrat acest ritm.

Adică vă vedeţi frecvent cu preşedintele?
Am avut întâlniri cu preşedintele statului pe diferite teme care erau importante pe politică externă sau pentru politica internă şi în care, conform Constituţiei, trebuia să fie informat şi preşedintele statului. Frecvenţa întâlni-rilor cu preşedintele Iohannis este una constantă şi bună.

DIANA LAZĂR: Ce planuri aveţi pentru viitoarea sesiune parlamentară în cadrul reformei despre care vorbiţi?
VALERIU ZGONEA: Să finalizăm Codul de Conduită, să terminăm odată Regula-mentul Camerei Deputaţilor, dorim să-i convingem pe cole-gii de la Senat să aducă toate deciziile Curţii Constituţionale în interiorul Regulamentului Senatului, astfel încât să eliminăm anumite nemulţumiri din Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi să găsim acele soluţii pentru ca activitatea din comisii să fie transparentă şi predictibilă. Codul de Conduită trebuie să fie atât în interio-rul Parlamentului, cât şi în exterior, pentru că eşti parlamentar şi la 12:00 noaptea. La început va fi doar cu titlu de recomandare şi sperăm ca din 2017 să avem şi o parte de sancţiuni pentru cei care încal-că acest Cod de Conduită.


DIANA LAZĂR: Cum pot preveni partidele ca nişte oameni pe care-i pune pe liste astăzi şi sunt curaţi, mâine să nu devină corupţi?
VALERIU ZGONEA: Nimeni nu poate să prevadă acest lucru. Dar important este să fii avertizat. Nimeni nu este de neînlocuit. Oricine din societatea românească, bine pregătit, cu o anumită experienţă, poate să conducă Camera Deputaţilor mai bine decât mine. Oricine poate să fie un deputat mai bun decât orice deputat din Parlamentul României.


 

×
Subiecte în articol: valeriu zgonea