Pus in libertate, Ovidiu Tender re-cunoaste intr-un interviu acordat Jurnalului National ca e tentat sa-si mute afacerile din Romania si ca fir-mele sale au constituit, in cele mai bine de 90 de zile de recluziune, tinte in vederea pre-luarii. Omul de afaceri se intreaba retoric cine-i al trei-lea component al triunghiului criminal format in ochii procurorilor din doi oameni: Tender si Iancu.
Iesit din arestul cercetarilor penale, Ovidiu Tender declara, in exclusivitate pentru Jurnalul National, ca se gandeste ca, dupa finalizarea actiunii penale, sa-si mute afacerile in strainatate. Omul de afaceri spune ca, in cele trei luni de detentie,majoritatea firmelor sale a devenit tinte de preluare de catre investitorii straini.Jurnalul National: Domnule Tender, acum sunteti liber, dar nimic nu poate estompa gravitatea acuzatiilor pe care vi le aduc procurorii. Intre altele, vi se imputa generarea unui prejudiciu de 2.700 de miliarde de lei vechi, crearea si apartenenta la un grup de criminalitate economico-financiara.
Ovidiu Tender: Da, conform actelor intocmite de procurori, sunt membru al unui triunghi criminal format din mine si Marian Alexandru Iancu. Eu stiam ca un triunghi are trei laturi, trei unghiuri si trei varfuri. Inca astept sa aflu cine-i al treilea. Sa fim seriosi, domnule Ciutacu, nu se poate pune problema existentei asa-numitei grupari de criminalitate organizata. Toate legaturile dintre firmele unde eu am participatii si cele reprezentate de domnul Iancu au fost exclusiv comerciale. Dupa logica asta, toata tara ar trebui acuzata de asociere intr-un grup organizat in vederea comiterii de infractiuni.
Cat despre cele 2.700 de miliarde de lei vechi invocate ca presupus prejudiciu, nu am cunostinta de existenta vreunui document oficial la dosarul meu in acest sens. Existenta prejudiciului presupune implicit si existenta unei parti prejudiciate. Ei bine, acea parte prejudiciata ori nu exista, ori tace filosofic. Ultimul control, mai mult decat amplu, facut de inspectorii ANAF nu a constatat nimic, nici o diferenta de ordin fiscal. Suma impresionanta a fost aruncata pe piata, probabil de catre Parchetul General, pentru sensibilizarea opiniei publice. Daca exista un comunicat oficial al procurorilor, atunci e o proba evidenta a gravei intoxicari careia i-am cazut victima.
Nu s-a apasat pe butonul politic
Ati pomenit cuvantul victima. Apropierea dvs. fata de fostul presedinte Ion Iliescu e notorie. In acest context, va declarati oficial persecutat politic? Daca da, cine, mai exact, ar fi cel care va persecuta?
Ceea ce mi s-a intamplat de la schimbarea regimului politic nu are, dupa parerea mea, neaparat o implicatie politica. Dar faptul ca, in doar doua saptamani, la finele anului 2004, am devenit (din unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Romania) unul dintre cei mai mari presupusi infractori a contat. Persoane care au incercat sa-si conserve functiile si pozitiile in ierahia statului (nu-mi cereti nume, n-o sa le rostesc, dar sunt printre putinele care ocupa si acum functii-cheie) s-au simtit datoare sa se puna in slujba castigatorilor alegerilor. Mai concret, s-au apucat, continui sa cred ca din proprie initiativa, sa faca pe plac noului regim, sa puna in opera ceea ce credeau ca ar face placere noilor conducatori. Ca sa rezum, nu cred ca a fost vorba de apasare pe butonul politic, ci de un regretabil exces de zel, nici macar generat de simpatia mea deschisa si respectul cunoscut fata de omul Ion Iliescu, nu fata de fostul presedinte.
Va intreb franc: vi s-a sugerat ca o eventuala cedare a anumitor afaceri v-ar putea asigura linistea din punct de vedere penal?
Va raspund la fel de franc, domnule Ciutacu. Nimeni nu mi-a cerut sa dau bani ori sa instrainez vreo afacere profitabila. Dar nu pot sa nu remarc, in acelasi timp, ca, de cand am fost arestat, au aparut oferte financiare (sensibil sub valoarea de piata) pentru aproximativ 90% din firmele pe care le controlez, din partea unor companii straine. Banuiesc ca e doar o coincidenta si ca investitorii straini doar au mizat pe eventuala vulnerabilitate financiara a unor societati al caror proprietar se afla in puscarie.
Doi generali mi l-au prezentat pe Matser
Ati facut compromisuri (de orice natura, financiara, politica etc.) cu regimul PSD?
Absolut nici unul. V-o spun cu mana pe inima. Majoritatea firmelor pe care le controlez, imensa lor majoritate, le-am achizitionat pana la venirea PSD la putere. In mandatul de premier al lui Adrian Nastase am participat la licitatii corecte si am cumparat in mod legal si transparent doar cateva societati. Nu am avut nici relatii privilegiate, nici proaste cu Guvernul Nastase sau cu Ion Iliescu. Au fost corecte. Sper ca nu-si poate inchipui cineva ca domnul Iliescu ar fi putut interveni undeva in favoarea mea, cu scopul de a beneficia de cine stie ce favoruri - financiare sau de orice alta natura - din partea mea.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
In "regimul Iliescu", totusi, ati fost unul dintre actorii scandalului Matser, oficial NATO arestat in Olanda pentru malversatiuni financiare...
Cand dl Matser a venit in Romania, ca reprezentant al NATO, am fost contactat de doi generali activi si azi (unul SRI, unul SIE) care m-au rugat sa ma intalnesc cu el, sa-l ascult si sa-i acord respectul cuvenit. Nu l-am luat eu de pe strada. Toate intalnirile pe care le-am avut cu dl Matser, fiindca eu nu sunt vorbitor de limba engleza, s-au desfasurat in prezenta unei femei, ofiter SRI, care juca rolul translatorului si intocmea rapoarte catre sefii ei ierarhici. Am acceptat jocul dlui Matser si l-am continuat, convins fiind si constient ca operatiunea se desfasura strict sub controlul organelor. Asta a fost tot. De altfel, am solicitat Parchetului olandez un punct de vedere in acest sens si am primit confirmarea oficiala scrisa ca nu exista nici o proba legala impotriva mea. In plus, comisia rogatorie constituita de statele roman si olandez mi-a solicitat sa acuz pe dl Matser de falsificare de documente. Nu am fost de acord si n-am facut-o, pentru ca mi-a produs doar prejudicii de imagine, nu si economice.
Birocratia putea sa-mi fie fatala
Cum v-ati simtit in arest, ce colegi de celula ati avut?
Evident, recluziunea nu e una din cele mai fericite intamplari din viata unui om. Cum te-nveti cu binele, te-nveti si cu raul. Singura mea problema reala a fost imposibilitatea accesului rapid la serviciile medicale de urgenta, cunoscut fiind riscul producerii unui accident vascular. Personalului de la arest n-am absolut nimic a-i reprosa, birocratia e deranjanta si periculoasa. In cazul meu, putea fi chiar fatala. Cat despre colegii de celula, nu am acordul de a va dezvalui identitatea lor, dar au fost si oameni simpli, si inte-lectuali, si acuzati de infractiuni economice, si traficanti de droguri. Sa stiti ca greutatile unesc oamenii. Au fost exemplari.
Dupa terminarea actiunii penale, o sa mai faceti afaceri in Romania sau va veti orienta catre alte zari mai senine?
Din pacate, domnule Ciutacu, m-am gandit si inca ma gandesc sa-mi mut afacerile in strainatate. Sunt (cred) cel mai mare angajator roman, provin dintr-o familie de ardeleni, am vrut sa fac ceva in tara mea, dar intamplarile ultimelor luni ma determina sa iau in calcul varianta relocarii business-urilor mele. Hartuiala asta are repecursiuni serioase asupra firmelor. Daca eu nu sunt luat in seama cum cred ca ar trebui, macar cei peste 20.000 de angajati pe care-i am, taxele si impozitele platite de ei si de firmele unde sunt actionar, toate la un loc ar trebui sa conteze.
Singurul lucru bun, daca totusi pot gasi asa ceva, este ca, in al doisprezecelea spre al tresprezecelea ceas, marii investitori romani, care au fost macinati ani de zile de orgolii, nu de concurenta, au constientizat pericolul de a fi scosi de pe piata de capitalul strain. Potentialul industrial romanesc inca reprezinta un pericol pentru altii. Trezirea la realitate a venit, insa, cam tarziu. Cand am fost seful UGIR, acum doi-trei ani, am incercat sa-i adun, sa-i unesc, dar vesnica problema a fost cine-i liderul. De-aia n-am reusit sa facem nimic; poate acum. Cred ca ajung cele 33 de milioane de tone de fier vechi, o industrie intreaga, exportate de la Revolutie din Romania.
Marii investitori, macinati de orgolii
Singurul lucru bun, daca totusi pot gasi asa ceva, este ca, in al doisprezecelea spre al tresprezecelea ceas, marii investitori romani, care au fost macinati ani de zile de orgolii, nu de concurenta, au constientizat pericolul de a fi scosi de pe piata de capitalul strain. Potentialul industrial romanesc inca reprezinta un pericol pentru altii. Trezirea la realitate a venit, insa, cam tarziu. Cand am fost seful UGIR, acum doi-trei ani, am incercat sa-i adun, sa-i unesc, dar vesnica problema a fost cine-i liderul. De-aia n-am reusit sa facem nimic; poate acum. Cred ca ajung cele 33 de milioane de tone de fier vechi, o industrie intreaga, exportate de la Revolutie din Romania.
Va mai suna telefonul ca pe vremuri? Aveti, in urma acestei experiente dure, deceptii sau revelatii?
Evident ca e o diferenta mare fata de vremurile, hai sa le spun, de glorie. Sunt constient, accept si inteleg ca fiecare om are propriile prioritati in viata si in sistemul relational. Nu ma afecteaza, ma asteptam, am mai trait-o. Dar continuu sa cred ca astfel de oameni (cu care ma vedeam aproape zilnic pana-n decembrie 2004) puteau avea puterea sa renunte in timp, nu subit, la relatia cu mine. La revelatii as aminti faptul ca lunile petrecute in arest m-au facut sa-mi recapat dorinta de viata. Inainte eram preocupat de o gramada de lucruri, dar nu de mine. Dupa ce am iesit, am inceput sa apreciez altfel faptul ca pot merge liber pe strada, ca pot sa respir aerul libertatii...
1.000.000 â¬/ZI
|
Un milion de euro pentru fiecare zi de arest preventiv ilegal. Aceasta este suma pe care omul de afaceri Ovidiu Tender o cere ca despagubire la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la statul roman. Potrivit acestuia, zilele care vor intra in calcul nu vor fi numai cele trei pe care le-a petrecut saptamana aceasta in arest, dupa ce ii fusese revocat mandatul de incarcerare, ci toate cele trei luni in care a stat dupa gratii. "Tribunalul Bucuresti a stabilit luni ca mandatul de arestare emis pe numele meu la data de 3 martie este ilegal. Pe cale de consecinta, toata perioada de detentie este ilegala. Iar cu privire la cele trei zile in care am fost tinut in arest fara nici un fel de document, cei de la Cercetari Penale mi-au spus ca s-a dat un telefon de la Parchet si li s-a spus sa nu fiu pus in libertate. Mi-au spus neoficial ca daca era altcineva in locul meu, cu documentele de eliberare era de mult acasa. Deci, singurul motiv pentru care am stat in arest de luni pana joi este faptul ca m-am nascut Tender", a sustinut omul de afaceri in cadrul unei conferinte de presa. Ovidiu Tender va solicita astfel la CEDO despagubiri de 95 de milioane de euro. In cadrul aceleiasi conferinte de presa, omul de afaceri a anuntat de asemenea ca va demisiona din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al grupului de firme Tender SA, unde este actionar majoritar. "Ca sa nu mai fiu acuzat ca as reprezenta un pericol social, pentru ca detin aceasta functie", a explicat ieri omul de afaceri. (Miruna Pasa)
|