Dupa Timis si Caras-Severin, alte 15 judete au fost inundate in acest week-end, bilantul ultimelor 48 de ore ca urmare a ploilor cazute sambata fiind dezastruos: oameni disparuti, animale inecate, mii de hectare de pamant distruse, sute de gospodarii "maturate" de viitura. In comuna ialomiteana Movilita, o tornada a produs pagube de peste 3 miliarde de lei si a bagat spaima in locuitorii comunei.
Tornada a lovit din nou in Ialomita
PAGUBE URIASE.
Agoniseala de o viata
a oamenilor este luata
de ape |
Citește pe Antena3.ro
SATENII DIN MOVILITA CRED CA SAMBATA "A URLAT DUMNEZEU"
| ||
|
PROBLEME SI IN BUCURESTI
|
Nici Capitala nu a scapat de probleme. Ruperea de nori care s-a abatut sambata asupra Bucurestiului a afectat traficul pe foarte multe artere. Sistemul de canalizare, nemodernizat de cateva decenii, nu a facut fata cantitatii mari de apa, motiv pentru care cele mai importante pasaje au fost inundate, cel mai rau Pasajul Marasesti (foto). Situatia pagubelor materiale inregistrate in Capitala nu a fost inca centralizata.
|
JANDARMII SAR IN AJUTOR
|
Zeci de jandarmi au participat sambata la misiuni de salvare si de evacuare a persoanelor afectate de inundatiile provocate de ploile torentiale, informeaza Jandarmeria Romana. Prefecturile si inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene au solicitat unitatilor de jandarmi din zonele calamitate sa intervina cu efective pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor, precum si pentru ajutorarea persoanelor sinistrate. Jandarmii au salvat si evacuat persoane, animale si bunuri materiale, in afara zonelor inundate, participand si la lucrari de consolidare a digurilor de protectie. Ei au supravegheat podurile si podete grav afectate de inundatii, pentru a nu permite accesul pe acestea. Totodata, jandarmii au transportat apa minerala si alimente in localitatile ramase izolate. Pentru a solicita ajutorul jandarmilor, cetatenii pot apela, non-stop, la numarul de telefon 956.
|
STERIL
|
Ploile abundente au dus la ruperea unui mal al unui iaz de decantare a sterilului din localitatea suceveana Ostra, astfel ca o cantitate necunoscuta de steril s-a revarsat pe un drum judetean si in raul Suha. Prefectul sucevean Orest Onofrei a spus ca sterilul "are un grad de toxicitate" deoarece provine de la exploatarea de metale grele si ca a trimis in zona reprezentantii societatii miniere MinBucovina SA Vatra Dornei pentru a lua masuri de limitare a poluarii. Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Suceava, Iluta Cocris, a declarat, la randul sau, ca specialisti ai APM Suceava se afla in zona pentru a lua probe si a determina daca s-a produs o poluare.
In zona afectata au fost trimise utilaje pentru deblocarea drumului judetean afectat.
|
DUNAREA A IESIT DIN MATCA
|
Dunarea curge cu un debit dublu fata de cel obisnuit si pune in pericol localitatile din apropierea Portilor de Fier. Conform Radio Romania, la Hidrocentrala Portile de Fier I au fost ridicate trei stavile prin care se deverseaza 1.650 de metri cubi de apa pe secunda. In afara cantitatii prelucrate de hidroagregatele hidrocentralei, care asigura astazi o cantitate mare de energie electrica, respectiv 16 milioane de kilowati-ora, sunt si cote mari in aval de Portile de Fier II, iar in unele zone dupa Hidrocentrala de la Portile de Fier II au fost inundate terenuri: la Pristor, 50 hectare de pasune, la Salcia, 360 hectare de pasune, 250 de ogoare si 170 de terenuri agricole, iar la Garla Mare, 110 hectare de islaz si 40 hectare de culturi.
|
DONATII DE LA RROMI
|
Comunitatea rromilor din Timis a donat cate 50 de euro de persoana, bani din care au cumparat produse alimentare neperisabile si obiecte sanitare si de uz personal pe care le-au donat sinistratilor din judet afectati de inundatiile din ultima perioada. Marile firme din Timisoara, pe langa ajutoarele de miliarde de lei sub forma de hrana, imbracaminte si bunuri personale pe care le-au donat, s-au angajat sa contribuie si la reconstruirea mai multor case distruse de inundatii. Acestora li se alatura angajatii Primariei Timisoara, care au inceput sa doneze cate 500.000 de lei de persoana. (Radu Crivat)
|
LA BRASOV, PARADA JUNILOR, AMANATA
|
Parada Junilor Brasovului, care trebuia sa incheie seria manifestarilor dedicate "Zilelor Brasovului", editia a IV-a, si sarbatoririi a 770 de ani de la prima atestare documentara a Brasovului, nu a mai avut loc ieri, din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile.
Potrivit traditiei, in Duminica Tomii, prima de dupa Pasti, Junii coboara calare in Cetate pornind din Scheii Brasovului, strabatand apoi strazile principale din centrul orasului, dupa care, la Pietrele lui Solomon, o zona mirifica de la marginea cartierului Schei, petreceau pana seara tarziu. Din cauza ploii abundente cazute in cursul zilei de sambata, zona de la Pietrele lui Solomon nu a mai permis organizarea petrecerii finale, aceasta amanandu-se pentru duminica, 15 mai, cand se va desfasura si Parada Junilor.
|