x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Invazie - Asaltul hotilor de termopane

Invazie - Asaltul hotilor de termopane

de Iulia Barbu    |    17 Feb 2006   •   00:00
Invazie - Asaltul hotilor de termopane

Noile tendinte imobiliare - geamurile termopan, usile metalice si jaluzelele verticale au creat un altfel de infractor - hotul de termopane. Pentru un gram de droguri sau un telefon mobil, infractorul "reinventat" nu rateaza nici o ocazie. Talhariile si furturile din apartamente au devenit principala problema a Politiei Capitalei.

Bucurestiul a devenit tinta infractorilor voiajori. De cele mai multe ori, acestia stationeaza in capitala numai pentru o zi. Atat cat au nevoie pentru a talhari sau pentru a sparge apartamentele care le sunt accesibile. Astfel de spargeri au loc fara ca hotul sa fi studiat in prelabil locul. "Cei mai multi infractori provin din zonele limitrofe ale Capitalei: Pantelimon, Mogosoaia. Cei mai violenti sunt cei din zona Mogosoaia, pe cand cei din Pantelimon se axeaza pe spargeri, la fel cum se intampla si cu cei care provin din Glina. Zona 1 Decembrie si Afumati si-a facut «un renume» prin furturile de masini", explica comisarul Constantin Stoian din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale a Politiei Capitalei.

HOTII DE TERMOPANE. Infractorii de acest gen fac parte din artileria grea a furturilor din Bucuresti. Acestia sunt hotii grei. Ei obisnuiesc sa tina o evidenta stricta a apartamentelor pe care le au in vizor. Urmaresc proprietarul, ii cunosc foarte bine programul sau locul de parcare a masinii. Victimele sigure "sunt tradate" de amenajarea apartamentului. Geamurile termopan, jaluzelele paralele, usile metalice si aparatul de aer conditionat sunt repere la care hotii grei vin ca la Mecca. "Cea mai mare surpriza a noastra a fost sa gasim in casa unui hot un calculator cu date bine centralizate: programul proprietarului, marca masinii, ora la care vine si pleaca menajera, scoala la care invata copiii", afirma comisarul Stoian. Hotii care opereaza in acest mod urmaresc sume importante de bani. Agenda unui hot de calibru este bifata in dreptul victimei care a fost "rezolvata". Un astfel de hot poate actiona si o data la doi-trei ani. Asta daca, din informatiile pe care le detine, proprietarul are in casa sume mari de bani lichizi. Pentru infractorii de calibru este foarte important sa obtina informatii cat mai sigure. De aceea, ei apeleaza la vanzatorii de ponturi. Relatiile pe care le stabilesc cu acestia sunt dintre cele mai diverse. Vanzatorii de ponturi isi negociaza cu mare atentie suma pe care urmeaza sa o primesca. Daca informatia este sigura si pot sa estimeze suma care exista in casa respeciva, ei stabilesc inca de la inceput un anumit procent din "venit". Daca nu pot furniza informatii despre bani, inseamna ca nu garanteaza in totalitate pentru valoarea care se gaseste in apartamentul ce urmeaza sa fie spart. In aceste conditii vor primi o suma modica din castig. Hotii de termopane au si o perioada propice pentru a-si desfasura activitatea - sezonul concediilor. La nivelul Bucurestiului s-a observat ca cele mai frecvente spargeri au loc vara, cand majoritatea oamenilor sunt plecati din capitala. De altfel, foarte interesant este ca gruparile specializate in spargeri nu au o organizare aparte. Ele nu au un lider, mai mult se pare ca toti membrii sunt pe picior de egalitate, nu au in interiorul gruparii o delimitare stricta. Surse din cadrul Inspectoratului General de Politie au confirmat ca hotii grei sunt urmariti si ani de-a randul pana in momentul in care se strang suficiente probe pentru a-i prinde.

ELITA HOTILOR. Potrivit unor surse din cadrul Politiei Capitalei, hotii de cazinouri sunt cei care ii depasesc de departe chiar si pe hotii care actioneaza la pont sau prin studierea locuintei. Diferenta este ca hotii de cazinouri actioneaza in afara tarii. De multe ori, ei se intorc insa in tara unde isi reiau meseria. Imedia dupa revolutie, politia romana s-a confruntat cu un adevarat fenomen - furtul din bancomate. "Trebuie spus ca a fost un fenomen la acea vreme. Doar ca, spre deosebire de tarile occidentale, in Romania nu a luat o amploare deosebita. De exemplu, in 2003, in Franta au avut loc nu mai putin de 27 de atacuri armate asupra masinilor cu bani. Noi nu am avut de-a face cu astfel de infractiuni. In afara acelui inceput timid cu bancomatele, din perioada imediat urmatoare anului 1989, nu au avut loc in Romania furturi de amploare. In prezent pot spune ca infractorii romani sunt axati pe furtisaguri. Dar nu trebuie sa uitam problemele pe care le avem cu traficul de persoane in tari cum ar fi Spania si Italia", sustine comisarul Stoian.

DEZASTRU. In urma hotilor, proprietarii nu gasesc decat deranj si mizerie

HOTII DE BUNA DIMINEATA. Acesti infractori actioneaza fara sa studieze in prealabil locatia. In acest fel se realizeaza insa majoritatea furturilor, considerate de politie ca fiind infractiuni de mana a doua. Hoti care trec lejer prin cartier si aleg apartamentele de la parter care au un geam deschis pe unde se poate patrunde in casa. Scopul lor este sa sustraga din locuinta tot ce gasesc la indemana. Mai nou insa, s-au specializat si nu mai fura obiecte care nu pot fi valorificate foarte usor. De aceea, bijuteriile sau banii sunt principalele tinte. Este lesne de inteles ca bijuteriile sunt foarte usor de valorificat in casele de amanet. Hotii de buna dimineata nu se feresc sa sune la usa. Ei merg la noroc. Daca nu le raspunde nimeni, forteaza incuietoarea si intra fara probleme. Efractia prin ruperea butucului este accesibila hotilor de acest gen. Ruperea butucului este un procedeu simplu, care s-a generalizat. Pentru o astfel de actiune hotul nu are nevoie decat de douazeci de secunde.

ESCALADARE CU COARDA. Daca ruperea butucului de la usa este deja un procedeu simplu, cunoscut inca din anii 1990-1991, escaladarea cu coarda a devenit una dintre modalitatile de efractie la moda. Infractorii reusesc de multe ori sa intre in apartamentele situate la etajele superioare cu ajutorul coardelor sau prin metoda din aproape in aproape, ajutandu-se de elementele de arhitectura ale blocului. Cei care folosesc coarda pentru a patrunde in apartamente sunt de regula hotii grei, care actioneaza la pont si pentru sume mari de bani. "In urma cu cativa ani am avut mari probleme cu prinderea unui astfel de hot, care intra in apartamentele din Bucuresti prin escaladare. Am reusit sa-l prindem datorita unei amprente. La iesirea pe geam, hotul a renuntat la manusi si s-a uitat din curiozitate sa vada daca proprietarii nu au pus cumva obiecte de valoare pe lustra. A fost singura lui greseala, dupa ani intregi «de meserie»", afirma comisarul Stoian.

BANDELE DIN ILFOV. Doua grupari au terorizat vreme indelungata zona judetului Ilfov. Ele au actionat in acest perimetru pe parcursul anului 2004. Prima banda, cunoscuta sub numele de banda Panaitescu, numara trei membri. Tintele lor preferate erau casele de vacanta din Otopeni, Buftea sau Snagov, dar nu au ratat nici anumite zone din Judetul Prahova. Modalitatea de patrundere in casele victimelor era fortarea geamurilor termopan sau a usilor. Aceasta grupare a actionat numai la pont. Cealalta grupare, specializata tot in furturi "s-a indeletnicit" cu locuintele din zona Bragadiru, 1 Decembrie. Banda care a terorizat luni de zile sudul judetului Ilfov a fost in cele din urma prinsa. "Tradarea" lor a fost tocmai modul de operare: intrau in case numai prin ruperea butucului. Cele doua grupari au fost retinute de Politia Ilfov spre sfarsitul anului 2004. "O data cu retinerea celor doua grupari, s-a observat o ameliorare vizibila a spargerilor de apartamente si a furturilor. Pentru anul 2005 nu au mai existat decat spargeri sporadice de locuinte", a specificat subcomisarul Ilie Liviu, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov. Se para insa ca anul 2006 a inceput furtunos pentru zona Ilfov. Otopeniul se gaseste sub asediul unei noi grupari de hoti: "Intr-o luna am avut patru spargeri in acea zona. Din cate am constatat, este vorba de o grupare neorganizata. Se poate chiar sa avem de-a face cu minori. Am ajuns la aceasta concluzie pentru ca, de cate ori sparg cate un apartament, fura tigari, bauturi si telefoane mobile, lasand deoparte bijuteriile", a mai adaugat sublocotenentul Ilie Liviu.

COPILUL CARE VIZITEAZA TARA. Politia Parhova a avut surpriza sa descopere ca hotul voiajor care a terorizat luni intregi jumatatea de sud a tarii este un copil. Acesta se urca dimineata in tren din Brasov si ajungea in Predeal, Iasi sau Constanta. Aici opera si se intorcea seara acasa. Nu ii trebuia mai mult de o zi pentru a da lovitura. Asta pentru ca era un hot "de buna dimineata". Intra in apartamentele de la parter pe gemurile deschise si sustragea bani sau bijuterii. Dupa ce isi lua prada, se indrepta direct spre gara. Pentru el, hotia era o adevarata loterie si nu obisnuia sa comita infractiunea dupa studierea zonei. Scenariul se repeta la nesfarsit, astfel incat a doua zi se urca din nou in tren pentru a pleca in alta directie. In cele din urma, minorul a fost prins de Politia Prahova. De altfel, in momentul in care s-a reusit arestarea lui, baiatul era deja dat in urmarire pe raza a inca trei judete: Constanta, Brasov si Iasi. Minorii care sparg apartamente pentru a sustrage bunuri de valoare ridica probleme mari si Inspectoratului General de Politie. "Adesea sunt folositi minori nejustitiabili pentru spargeri. Ei sunt coordonati de altii mai mari, cu care impart castigurile sau chiar le dau in totalitate. Cand ii prindem avem probleme pentru ca, cel mult, ii putem duce la Centrele de Plasament. De aici sunt eliberati insa in scurt timp, dupa o zi sau doua. In aceste conditii, el se intoarce la ceea ce stie sa faca mai bine - furtul", sustine Stefan Campeanu, comisar-sef al Serviciului pentru prevenirea si combaterea infractiunilor contra patrimoniului, din Cadrul IGP.

CAUTARE. Apartamentele care au fost calcate de hoti sunt cercetate cu atentie, pentru amprente

VESNICUL OBOR. Valorificarea destul de facila a bunurilor furate ingreuneaza munca politistilor. Vanzarea la casele de amanet prin folosirea unor date false este la indemana oricui. Campeanu sustine ca actiunea Politiei s-ar desfasura mult mai usor daca legea ar prevedea justificarea banilor: "Numai in zona Obor se vand tigari fara timbre, telefoane mobile sau aparatura electronica. Nu putem sa facem mare lucru decat sa dam o amenda. Asta pentru ca legea nu ne permite sa cerem justificarea obiectelor sau a banilor". In ultima vreme furturile din locuinte sunt insa axate pe bani sau pe bijuterii. Asta pentru ca sunt usor de valorificat. De cele mai multe ori, hotii apeleaza la casele de amanet, unde lasa bijuteriile, dar si un nume fals. "Pot exista suspi- ciuni ca sunt legaturi intre casele de schimb si unii hoti, dar sunt greu de urmarit. Pentru a verifica o casa de schimb iti trebuie o mie de aprobari, timp in care acolo actele se pot pune in regula", afirma Campeanu. Casele de amanet sunt locurile in care valorificarea bunurilor furate se face cel mai usor. Inregistrarea numelui se realizeaza de cele mai multe ori in lipsa unei carti de identitate. Mai mult de atat, orice serie, de pe o bijuterie sau aparat, este stearsa cu usurinta. In acest fel, multe dintre obiectele furate care sunt apoi valorificate in casele de amanet isi pierd foarte usor urma. Infractorii au invatat sa profite de acest lucru si stiu cum sa isi "protejeze" marfa. Chiar daca politia gaseste asupra unei persoane un obiect a carui apartenenta nu poate sa o dovedeasca, nu exista posibilitatea arestarii acesteia. De cele mai multe ori, obiectul este declarat ca fiind un chilipir, iar chilipirul nu este considerat infractiune. O alta modalitate de a valorifica bunurile furate este vanzarea acestora in targurile din Bucuresti. Piata second-hand ii ofera hotului o paleta larga de desfacere. In acest fel, obiectele sunt incadrate in categoria bunurilor care se vand la mana a doua. Cele mai bune piete de desfacere sunt targurile din Dobroiesti sau Vitan.

FURTURI DIN VILE. Fiecare zona a tarii se confrunta cu un anumit tip de infractor si mai ales cu infractiuni specifice. Pentru judetul Ilfov, casele de vacanta au creat un pol al infractiunilor. Politia Ilfov se confrunta cu furturi din casele de vacanta sau din vilele de pe raza judetului. Zonele cu case sunt mai accesibile hotilor. Asta pentru ca, de cele mai multe ori, acestea sunt in mare parte nelocuite, iar proprietarii trec mai rar pe acolo. In majoritatea timpului ele sunt inchise. Pentru a patrunde intr-o astfel de casa este aproape la indemana oricui. Hotii care urmaresc tinte de acest gen sunt pregatiti pentru orice. Prada unui astfel de hot poate fi un banal inel de aur sau un tablou. Dar nu se dau in laturi nici de la furtul unei centrale, cu tuburi si cu calorifere cu tot. "Ultima data am avut o banda care se muta cu furturile din case in functie de cat de prospera se arata zona. Daca reuseam sa le dam de urma intr-o parte, se mutau in cealalta. Am reusit sa-i identificam dupa masina pe are o foloseau, careia cel mult ii schimbau numarul de imatriculare", afirma subcomisarul Ilie Liviu, din cadrul IJP Ilfov.

REPARTITIE
"Cei mai multi infractori provin din zonele limitrofe ale Capitalei: Pantelimon, Mogosoaia. Cei mai violenti sunt cei din zona Mogosoaia, pe cand cei din Pantelimon se axeaza pe spargeri, la fel cum se intampla si cu cei care provin din Glina. Zona 1 Decembrie si Afumati si-au facut «un renume» prin furturile de masini"
Constantin Stoian
comisar al Serviciul de Investigatii Criminale
SPECIALIZARE
"In urma cu cativa ani, am avut mari probleme cu prinderea unui astfel de hot, care intra in apartamentele din Bucuresti prin escaladare. Am reusit sa-l prindem datorita unei amprente. La iesirea pe geam, hotul a renuntat la manusi si s-a uitat din curiozitate sa vada daca proprietarii nu au pus cumva obiecte de valoare pe lustra. A fost singura lui greseala, dupa ani intregi «de meserie»"
Constantin Stoian
comisar al Serviciul de Investigatii Criminale
IMPLICARE
"Pot exista suspiciuni ca sunt legaturi intre casele de schimb si unii hoti, dar sunt greu de urmarit. Pentru a verifica o casa de schimb, iti trebuie o mie de aprobari, timp in care acolo actele se pot pune in regula"
Stefan Campeanu, comisar-sef al Serviciului pentru prevenirea si combaterea infractiunilor contra patrimoniului din Cadrul IGP
PREMIERA
"Trebuie spus ca furtul din bancomate a fost un fenomen la acea vreme. Doar ca, spre deosebire de tarile occidentale, in Romania nu a luat o amploare deosebita. De exemplu, in 2003, in Franta au avut loc nu mai putin de 27 de atacuri armate asupra masinilor cu bani. Noi nu am avut de-a face cu astfel de infractiuni. In afara acelui inceput timid cu bancomatele, nu au avut loc in Romania furturi de amploare. In prezent, pot spune ca infractorii romani sunt axati pe furtisaguri"
Constantin Stoian
comisar al Serviciul de Investigatii Criminale

FILIERA TABLOURILOR
In ultima vreme, furturile din Bucuresti au ca obiect banii si bijuteriile. Acestea sunt mult mai usor de valorificat, mai mult isi pierd urma destul de repede. Din vile se fura insa opere de arta. Furturile de acest gen sunt preferate de hotii grei. Pentru valorificarea bunurilor furate din vile, de obicei opere de arta, hotii au filiere bine stabilite in afara granitelor tarii. La randul lor, anticariatele din Romania sunt suspecte de a avea legaturi cu hotii de opere de arta, dar mai ales cu hotii de bijuterii. In ceea ce priveste obiectele de patrimoniu, legea din tara noastra e deficitara. Asta pentru ca in Fondul de Patrimoniu intra obiecte cu valoare de patrimoniu cultural-istoric, care sunt clasate sau sunt susceptibile de a fi clasate. Din fericire insa, in Romania, furturile din biserici nu reprezinta un fenomen. Cele mai frecvente furturi de acest gen au ca obiect cutia milei sau unele icoane care, la prima vedere, par a fi de valoare. A existat insa si un caz mai aparte la Biserica "Sfantul Gheorghe", unde s-au furat moastele Sfantului Niculae, iar tot aurul din incinta Altarului a fost topit.

PREVENIRE
Pentru a preveni criminalitatea si pentru a putea instaura un climat de sigurata civica, in randul polulatiei, Politia recomanda ca usa de acces sa fie prevazuta cu incuietori sigure si de calitate. De altfel, butucul yalei trebuie inlocuit de fiecare data cand se pierde o cheie sau se observa ca incuietoarea a fost blocata cu diverse obiecte. In momentul parasirii locuintei, toate usile si ferestrele trebuie inchise. Cheia apartamentului nu trebuie lasata sub pres sau in alte locuri accesibile. In momentul parasirii apartamentului, bagajele trebuie incarcate in masina cu multa discretie. Este recomandat ca documentele importante sau bunurile valorice sa fie depuse in cutii bancare. Usa de acces trebuie inchisa chiar daca in casa se gaseste cineva. Mai mult, persoanele care bat la usa cu diferite oferte trebuie tratate cu prudenta, iar accesul acestora in locuinta trebuie evitat. Copiii trebuie invatati de mici sa procedeze la fel, mai mult, cheia la gatul acestora este cel mai evident indiciu ca acestia sunt singuri acasa.
×