x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inventii complicate

Inventii complicate

12 Dec 2004   •   00:00

AUDEMARS PIGUET
Ecuatia timpului, ceasul cu tourbillon, orele muzicale; aceste minutioase inventii ale lui Audemars Piguet reprezinta si astazi nobletea orologeriei.
ANDREEA HIRICA

Jules Audemars Tourbillon Chronograph
Una dintre minunile in miniatura ale orologeriei de traditie ramane si ceasul cu tourbillon. Putini producatori stiu sa realizeze aceasta complicatie. Audemars Piguet este unul dintre pionieri si inca aspira spre perfectiunea acestui mecanism extrem de delicat si complex. Cunoscatorul sau colectionarul ce admira o astfel de piesa, ramane fascinat de cei cativa milimetri patrati care surprind experienta acumulata timp de cateva generatii si dexteritatea marilor maestri ceasornicari. Mecanismul este atat de laborios, incat multa vreme, nici una dintre companii nu reusea sa realizeze mai mult de 4 ceasuri pe an. De-a lungul timpului, Audemars Piguet a realizat 11 tipuri diferite de tourbillon, unele dintre ele reprezentand premiera mondiala. Toate ceasurile cu tourbillon sunt reglate in sase pozitii - patru verticale si doua orizontale - cu ajutorul unui mecanism special conceput pe care se monteaza cusca tourbillonului si care conduce balansul fara a provoca rotirea custii.

PERFECTIUNE. Acest mod inovator de a gandi si actiona, combinat cu un grad de perfectiune greu de imaginat, i-a facut remarcati pe creatorii Audemars Piguet chiar de la fondarea manufacturii. In 1986 realizau primul tourbillon extraplat, in care capacul devenea principala punte; ei au folosit pentru prima oara titanul in realizarea custii tourbillonului unui ceas de mana si sunt primii care au realizat un tourbillon automatic cu rezerva de functionare si calendar. Un prestigios tourbillon din colectia Audemars Piguet a fost creat in 2002, avand puntea principala din rutil, o piatra semipretioasa cu stralucire metalica, utilizata si pentru realizarea bijuteriilor. 17 ani au fost necesari pentru ca acest material sa poata fi utilizat in inima unui ceas. Geometria puntilor era inspirata de pendulul imaginat de Galileo Galilei in 1637.

ECUATIA. In 2000, Audemars Piguet si-a demonstrat inca o data excelenta: "Ecuatia timpului" este un ceas unic ce indica ora rasaritului, a apusului si calendar perpetuu. Ceasul afiseaza diferenta dintre timpul astronomic si timpul local. De patru ori pe an, cele doua momente coincid: la 15 aprilie, 14 iunie, 1 septembrie si 24 decembrie. In rest, aceasta diferenta variaza de la 16 minute si 23 de secunde pe 4 noiembrie la 14 minute si 22 de secunde pe 11 februarie. Indicatorul ecuatiei timpului, montat pe axa centrala, arata in orice moment aceasta variatie. Mecanismul are 423 de componente si este un tribut adus primului model creat de Audemars Piguet acum 75 de ani, in versiunea de buzunar.

MUZICALE. Cum sa faci sa afli ora atunci cand soarele apune si lumina se stinge? Trebuie s-o asculti! Mecanismele cu minute repeater si sonerie mare sunt una din cele mai sofisticate complicatii ale orologeriei. Fidela misiunii sale de credinta - excelenta - casa Audemars Piguet realizeaza in 1891 o bijuterie tehnica: un minute-repeater de 18 milimetri. In 1999, colectia "Tradition d’Excellence" va cuprinde 8 piese speciale create doar pentru cunoscatori, in serii limitate de 20 de piese; primul model a fost Jules Audemars tourbillon cu cronograf si minute-repeater. "Tradition d’Excellence" surprinde filosofia marcii de a crea in fiecare an o piesa care sa simbolizeze inefabilul savoir-faire al creatorilor Audemars Piguet.

ROYAL OAK
Click pentru a mari imaginea
In 1972 se naste una din cele mai fascinante legende, Royal Oak. Intr-o epoca a ceasurilor quartz digitale, a calatoriilor pe Luna, a computerelor si a masinilor ultraperformante, un ceas sport din otel indraznea sa cucereasca sufragiile din lumea produselor de lux. "Otel in exterior, aur in interior", aceasta creatie era realizata integral in manufactura Audemars Piguet, locul in care "mainile sunt adevaratul miracol". Timp de 32 de ani, Royal Oak ramane sinonim cu AUDEMARS PIGUET, creand o noua perceptie a luxului. Numele sau este inspirat de nava Royal Oak apartinand flotei engleze si este legat de stravechiul stejar in care regele Charles al II-lea al Angliei s-a ascuns din calea trupelor lui Cromwell. Flota engleza detine de atunci o nava cu numele de Royal Oak. Vocatia maritima a acestui model este dezvaluita si prin luneta sa hexagonala. Dupa 32 de ani, in 2004, Audemars Piguet lanseaza Royal Oak Offshore Juan Pablo Montoya, un cronograf automatic ce marcheaza o noua era din istoria manufacturii; aceasta piesa combina cele mai noi tehnici din Formula 1 cu traditia orologeriei elvetiene. Cu o abordare estetica inovatoare, sofisticata eleganta a carcasei este perfecta pentru mecanismul cronograf automatic. O formula originala, care dezvaluie curajul Audemars Piguet, deja perceput ca o emblema. Royal Oak Offshore JPM imprumuta materiale din Formula 1: luneta si butoanele sunt, astfel, decorate cu insertii de carbon. Neobisnuitul material este combinat cu aurul roz, titaniu sau platina. Modelul este creat in serii limitate, de 500, 1000 si, respectiv, 100 de piese. Inspirat din designul masinilor de curse, ceasul are chiar si elemente complet detasabile. In orologeria de inalta clasa, Audemars Piguet este in pole position; din 2002, Juan Pablo Montoya, personalitate reprezentativa in Formula 1, este ambasadorul companiei. Astfel a fost creat cronograful inspirat din lumea curselor de masini, dedicat sporturilor extreme.
×