x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ion Toboşaru: "Mihaela Tonitza rămâne în palpitul inimii mele"

Ion Toboşaru: "Mihaela Tonitza rămâne în palpitul inimii mele"

de Anca Nicoleanu    |    13 Mar 2010   •   00:00

Profesorul universitar doctor Ion Toboşaru, teatrolog de marcă, o evocă pe colega şi prietena sa dragă, Mihaela Tonitza Iordache: "Mihaela Tonitza, colega mea de breaslă şi bună prietenă de familie, s-a stins prematur din viaţă, lăsându-ne cu amintirea şi îndurările prăbuşirii sale. Profesor de excepţie, a condus şi mi-a urmat conducerea catedrei de Teatrologie, dând dovadă de reală cultură, cultură comunicată studenţilor care au admirat-o până ieri. Mihaela a condus doctoratele de specialitate cu exigenţă şi bună prietenie cu tinerii care au aspirat şi aspiră la titlul de doctor în domeniul Teatru. Dincolo de activitatea didactică prodigioasă afirmată prin erudiţie către studenţii teatrologi şi deopotrivă viitori actori şi regizori, cozeriile Mihaelei purtau amprenta unei rare disponibilităţi, erudiţia vibrantă cu sensibilitatea şi emoţionabilitatea emulului-pedagog.

Nu pot să trec însă cu vederea că eminenta profesoară era şi o eminentă gospodină. Îmi amintesc cu multă bucurie toate întâlnirile pe care le-am petrecut la Gruiu unde a mea soţie, Ani, o admira din plin pe frumoasa Mihaela, amfitrion, şi deopotrivă pe Ştefan, ce ne servea cu vinul pregătit din via sa... Ştefan Iordache, exponenţial actor în contemporaneitatea teatrului nostru, minunat om, cu sensibilitate şi umor, devotat prieteniilor pe care timpul ni le-a binecuvântat.

Şi ar mai trebui să vă spun că Mihaela şi Ştefan ne-au fost naşi când noi am sărbătorit 50 de ani de la cununie. Ultima mea întâlnire cu Mihaela a fost acum un an, când l-am pomenit pe Ştefan la un an de la dispariţie... Mihaela rămâne pentru mine o prezenţă spirituală pe care uitarea n-o va ucide, ea rămânând cu profilul spiritual în palpitul inimii mele şi ale noastre, celor ce o iubim!"   

×
Subiecte în articol: special