x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Israel - Momentul adevarului

Israel - Momentul adevarului

de Marina Constantinoiu    |    10 Ian 2006   •   00:00
Israel - Momentul adevarului

Corepondenta din Ierusalim
In urma testelor de stimulare efectuate, Sharon si-a miscat bratul si piciorul drept, transmite corespondentul in Israel al Jurnalului National.
Corespondenta din Ierusalim
Echipa de medici care il ingrijeste pe Ariel Sharon a inceput ieri reducerea nivelului de sedative pentru a-l scoate din coma indusa. Primele efecte nu au intarziat. Sharon si-a miscat bratul drept si piciorul drept.

Specialistii de la Spitalul Hadassah Ein Karem, din Ierusalim, si-au dat acceptul ieri-dimineata, in jurul orei 10:00, pentru intrarea intr-o noua faza, cea mai riscanta si incarcata de emotie, aceea a scoaterii treptate din coma indusa medicamentos a celui mai important pacient israelian: premierul Ariel Sharon.

VESTI BUNE. La cateva ore dupa inceperea delicatei proceduri au aparut si primele informatii legate de schimbarile inregistrate in evolutia premierului. Medicii au comunicat ca Sharon si-a miscat usor bratul drept si piciorul drept in urma stimulilor ce i-au fost aplicati. "A fost o clara reactie la durere, si nu un simplu reflex", a asigurat Felix Umansky, neorochirurgul care l-a operat. Este prea devreme insa, spune el, pentru o evaluare a capacitatii cognitive a prim-ministrului. In prezent, Ariel Sharon poate respira singur, dar, din precautie, el este totusi conectat la un aparat care sa-i usureze sarcina.

Potrivit declaratiilor unuia dintre purtatorii de cuvant ai spitalului, nivelul sedarii va fi, in continuare, redus gradual. Medicii il vor tine in permanenta sub observatie pe Sharon, pentru a detecta orice semn de revenire a acestuia, dar si pentru a evalua problemele provocate de masiva hemoragie cerebrala pe care a suferit-o miercurea trecuta. Procedura, sustin specialistii, poate dura cateva ore sau cateva zile.

SOCANT. Spectacolul care este in permanenta desfasurare in fata Sectiei de terapie intensiva a Spitalului Hadassah Ein Karem din Ierusalim, in care "actori" sunt jurnalisti sositi din toata lumea, dar si oameni obisnuiti, veniti sa-si viziteze apropiatii aflati in spital sau pur si simplu pentru a afla vesti "de la sursa" despre Sharon sau a-si exprima sustinerea ori, din contra, nemultumirea fata de acesta, este sursa de informatii. Cardul de presa al unui jurnalist roman poate deveni usor "element exotic" in acest univers, atragand tot felul de curiosi. Cum legitimatia mea de presa era la vedere, am avut prilejul unei conversatii interesante cu un israelian venit sa ia pulsul multimii de ziaristi de la spital. Mi s-a adresat direct, vorbind insa ca pentru sine: "Mai bine ar muri aici, in spital, nu la el acasa". Sharon era, la momentul discutiei, inca in coma indusa, medicii evaluand posibilitatea scoaterii sale din aceasta stare. Cum, probabil, nedumerirea mi s-a citit pe fata, interlocutorul meu, care a dorit sa ramana anonim, a adaugat: "Daca Dumnezeu va dori sa-l cheme la El, atunci sa o faca acum. Nu e bine ca Sharon sa se trezeasca din coma si sa fie o leguma. Un om care sa fie doar pentru familia sa viu, nu si pentru societate. Atunci va fi dat uitarii. Daca moare acum, moare ca un prim-ministru. Daca va supravietui si va muri mai tarziu, va muri ca un anonim. Uite ce se intampla cu Yitzhak Shamir, un fost premier al Israelului. Este internat intr-un azil, nimeni nu mai stie nimic de el. Si Ben Gurion, fondatorul statului, a murit tot ca un anonim".

Un "story". Cateva fraze care inglobeaza o multitudine de idei si situatii. Un cub concentrat de viata, in fond. Mi-a fost imposibil sa-i raspund interlocutorului meu. Cu ochii spre Sectia de terapie intensiva, i-am spus doar ca viata e mereu surprinzatoare. Sa nu ii devansam noi intentiile.

PELERINAJ
CREDINTA. Rugaciuni pentru Ariel Sharon
La capataiul premierului se afla in permanenta, in afara echipei medicale, cei doi fii ai acestuia, Gilad si Omri, precum si colaboratorii sai apropiati, care asigura permanenta la spital prin rotatie. Ieri, in ziua cruciala pentru soarta lui Sharon, o delegatie formata din 60 de lorzi, senatori, congresmeni si deputati de origine evreiasca din 28 de state din intreaga lume a sosit la spital, pentru a-si exprima sustinerea fata de Sharon si a se ruga pentru sanatatea acestuia. "Intreaga tara ii tine pumnii", titra ieri cotidianul Yediot Aharonot. Intr-adevar, o intreaga societate este in asteptarea unor rezultate pozitive, cu toate ca majoritatea israelienilor sunt de acord cu faptul ca, politic, Ariel Sharon este deja doar un simbol, nu si un lider activ.

×
Subiecte în articol: special sharon ariel sharon