x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

09 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Amintirile sunt intotdeauna frumoase, poate si pentru ca, de regula, orice privire inapoi creeaza sentimentul ca nici marile realizari n-au fost depline, lasand deci loc altor si altor eforturi. O asemenea amintire este si Nadia Comaneci, gimnasta care a ingenuncheat o lume intreaga si si-a atras adoratia a cateva generatii de pamanteni.
CATALIN FAINISI, VICENTIU NEAGOE

Fetita din Onesti care depasea barierele gimnasticii mondiale in 1976, la Olimpiada de la Montreal, unde a obtinut primul 10 din istoria acestui sport, a creat o imagine de nedescris a Romaniei pe mapamond, fiind cunoscut faptul ca, in urmatorii 4 ani de la cel mai fericit moment al sportului autohton, mii de fetite nascute in lumea intreaga primeau numele romancei. Cu un palmares ce include 5 medalii de aur, 3 de argint si una de bronz la Olimpiadele de la Montreal (1976) si Moscova (1980), Nadia a intrat definitiv in istoria gimnasticii mondiale, fiind cea mai titrata practicanta a acestui sport din istorie.

COPILARIE SACRIFICATA. Cea mai mare sportiva din istoria Romaniei s-a nascut la 12 noiembrie 1961 la Onesti, fiind pasionata inca de mica de gimnastica. Iubirea ei pentru acest sport a dus chiar la "pierderea" a patru canapele din locuinta natala, care n-au rezistat sariturilor micutei gimnaste. Norocul Nadiei s-a numit Bela Karolyi, antrenorul lotului national, care, in 1967, a facut o selectie la scoala din Onesti, unde a descoperit-o pe viitoarea stea a gimnasticii mondiale. A luat-o sub aripa sa, a antrenat-o timp de un an, dupa care a inscris-o in primul concurs din viata sa, Campionatul National de Juniori. A iesit pe "norocosul" loc 13, dar avea sa obtina prima sa victorie peste numai un an, cand abia implinise 8 ani, varsta la care multe dintre fetite inca imbraca si coafeaza papusile.

CALITATI. "Este elevul perfect, fiindca nu cunoaste teama si se antreneaza patru ore pe zi, timp de sase zile pe saptamana", spunea, in acele vremuri, Bela Karolyi. De fapt, principalele caracteristici ale Nadiei Comaneci au fost enuntate tot de omul care a descoperit-o: "Are trei mari calitati. Cele fizice: putere, viteza si agilitate. Cele intelectuale: inteligenta si putere de concentrare. Si nu in ultimul rand, cea mai importanta, curajul!". In 1971, Nadia a fost cooptata in lotul national de gimnastica, an in care a mai castigat un campionat national si doua medalii de aur la "Cupa Prieteniei" din Bulgaria, primul sau concurs international. Au urmat mai multi ani de dominatie nationala, care au fost incununati de cele 4 medalii de aur si una de argint de la Campionatul European din 1975, cand a devenit cea mai tanara campioana continentala la individual compus din istorie.

SANSA VIETII. 1976 a fost anul-cheie atat pentru micuta gimnasta, cat si pentru sportul romanesc. Olimpiada de la Montreal era competitia unde romanca visase sa ajunga inca de cand facea salturi prin sufrageria din Onesti. Acesta era momentul optim pentru a se afirma, iar romanca nu a lasat nici o sansa adversarelor, transformand Olimpiada de la Montreal in "Olimpiada Nadia". "Nadia Comaneci: 10", s-a auzit la megafon de 7 ori, tabela salii canadiene afisand "1:00", din cauza faptului ca nu avea in memorie "perfectiunea", neatinsa pana in acel moment de nici un sportiv. Prima nota de 10 a Nadiei a reprezentat momentul de varf al sportului romanesc, detinator al multor performante, dar nu de o maniera atat de categorica.

FUGA

La 19 ani, Nadia parasea scena. Se retrage oficial din gimnastica in 1984, la trei ani dupa "fuga" in SUA a antrenorilor sai, Bela si Marta Karolyi. Gandul de a parasi tara aflata sub regimul lui Ceausescu o macina si pe "proaspata" antrenoare a lotului national de juniori, care, in noiembrie 1989, fuge din tara. Ajunge la Viena, primeste azil in SUA, unde ajunge la 1 decembrie. Este casatorita din 1996 cu un fost campion olimpic la gimnastica, Bart Conner.

CV - NADIA COMANECI

  • Data nasterii: 12 noiembrie 1961

  • Locul nasterii: Onesti

  • Stare civila: casatorita cu Bart Conner

    Jocuri Olimpice
  • 1976 - 3 medalii de aur, una de argint si una de bronz la Olimpiada de la Montreal. Primul 10 din istorie
  • 1980 - doua medalii de aur si doua de argint la Olimpiada de la Moscova

    Campionat Mondial
  • 1978 - medalie de aur si doua medalii de argint la Campionatul Mondial de la Strasbourg, Franta
  • 1979 - medalie de aur la Campionatul Mondial de la Forth Worth, SUA

    Campionat European
  • 1975 - medalie de aur la Campionatul European din Norvegia
  • 1977 - medalie de aur la Campionatul European din Cehoslovacia
  • 1979 - medalie de aur la Campionatul European din Danemarca

    PROBLEME

    Dupa succesul suprem obtinut in Canada, problemele au inceput sa apara pentru multipla campioana olimpica. Divortul parintilor Nadiei din 1977, cumulat cu internarea sa in spital, un an mai tarziu, pentru consumarea unei substante toxice, au indepartat-o de sala, neprezentandu-se la nici o competitie in acel an, in afara de Campionatul Mondial din Franta, unde a luat titlul la individual compus. Cea mai mare revenire din istorie i-a apartinut tot ei, in 1979, cand, la Campionatul European a castigat, pentru a treia oara consecutiv, titlul la individual compus. In acelasi an, la Campionatele Mondiale de la Fort Worth a castigat aurul mondial cu echipa.

    FINAL

    Cantecul de lebada al Nadiei s-a produs o data cu Olimpiada de la Moscova, din 1980. In URSS, romancei i-a fost "furata" medalia de aur la individual compus, castigatoare fiind declarata atunci protejata presedintelui Federatiei Internationale de Gimnastica, Iuri Titov. Compatrioata acestuia, Elena Davidova, a fost "innobilata" cu aurul olimpic. Nadia s-a revansat insa la barna si la sol, unde a ocupat prima treapta a podiumului.

    STIRILE JO

    COR. Dincolo de aspectele referitoare la pregatirea sportiva, participarea la Jocurile Olimpice a delegatiei oficiale a Romaniei aduce in prim-plan si alte responsabilitati ale Comitetului Olimpic Roman (COR). Efortul organizatoric si financiar, estimat la aproximativ 1 milion de euro, se concretizeaza in numeroase programe care necesita - pentru reusita - o coordonare extrem de riguroasa.

    INEDIT. Presedintele portughez Jorge Sampaio, care va fi prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2004, va locui cat va sta la Atena pe o nava-scoala a marinei portugheze. Aceasta idee inedita a venit in urma unei invitatii facute de Jose Vicente Moura, capitan in marina portugheza, acum in rezerva, actualul presedinte al Comitetului Olimpic Portughez.

    ABSENTE. Judoka Ryoko Tani (Japonia), campioana olimpica si sextupla campioana mondiala (cat. 48 kg), s-a accidentat la un antrenament, existand serioase incertitudini asupra participarii la concursul olimpic. Kenyanul Reuben Kosgei, campion olimpic la 3.000 m obstacole, ca si Noah Ngeny, medalie de aur la 1.500 m, nu au reusit sa obtina calificarea pentru intrecerile olimpice.

    INCREDERE. Atletul cubanez Ivan Pedroso (31 ani, 1,76 m, 66 kg), campion olimpic en-titre la lungime si de 4 ori campion mondial, a afirmat ca este increzator in posibilitatile sale de a repeta succesul de la Sydney, in ciuda rezultatelor sale modeste din ultima vreme. Cuba spera in posibilitatile de victorie ale dublei campioane mondiale la ciocan (2001, 2003), Yipsi Moreno, ale detinatoarei recordului lumii la sulita, Osleidys Menendez (71,54 m), ale boxerilor medaliati cu aur la Sydney, Guillermo Rigondeaux si Mario Kindelan, si a campionului mondial Odlanier Solis.

    DELEGATII. Serena si Venus Williams, Martina Navratilova, Jennifer Capriati si Andy Roddick vor conduce delegatia tenismenilor americani ce vor fi prezenti la Atena. La randul ei, delegatia tenismenilor francezi se bazeaza pe Sebastien Grosjean si Amelie Mauresmo, alaturi de ei urmand a mai fi Arnaud Clement, Fabrice Santoro, Michael Llodra, Mary Pierce, Nathalie Dechy, Tatiana Golovin.

    OLIMPIADA SE INTOARCE ACASA - EDITIE DE COLECTIE (9 august 2004)

    Din Antichitate si pana in prezent

    Olimpiada a costat 10 miliarde de euro

    Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

    Gabriela Szabo, regina absoluta

    Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

    Linca, singurul campion

    Sarbu, puscasul nemuritor

    Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

    Cancerul sportului

    7 Mari si tari

    Componenta delegatiei Romaniei la Olimpiada
  • ×