x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Istoria relaţiei Elena Udrea – Traian Băsescu

Istoria relaţiei Elena Udrea – Traian Băsescu

de Adriana Duţulescu    |    04 Noi 2009   •   00:00
Istoria relaţiei Elena Udrea – Traian Băsescu
Sursa foto: Gabriel Apetrii/Agerpres

Dacă faptele ei concrete pe frontul propăşirii neamului nu au depăşit limitele unor anchete penale, iar ale lui au depăşit doar limitele Constituţiei, relaţia lor a intrat în legendă. Şi legenda a devenit mit în Olimpul dâmboviţean când ea a fost supranumită Elena din Troia, iscând războiul politic de patru ani, iar el a intrat în istorie drept Zeus din Cotroceni, care şi-a pus partidul şi guvernul la picioarele ei încălţate cu pantofi Jimmy Choo.



Filmul începe în 2004, când frumoasa şi proaspăta soţie a omului de afaceri Dorin Cocoş este pusă cap de listă între candidaţii Alianţei PNL - PD-L la Primăria Capitalei. Elena Udrea se căsătorise cu Cocoş în decembrie 2003, la Consulatul României la New York, şi nu au făcut nuntă nici până în ziua de azi. "M-am ferit să îmi aleg naşii, de teama posibilelor interpretări. Aşa că am rămas nemireasă, dacă pot spune aşa. Parcă mi-ar fi plăcut să fiu", declara Elena Udrea, explicând că, din cauza politicii, n-a mai ajuns la altar. Oare cine ar fi trebuit să-i fie naş?

Naşul în politică l-a găsit oricum imediat după alegerile locale, când a intrat rapid în graţiile primarului Băsescu. Care a luat-o cu sine la Cotroceni, imediat ce a câştigat alegerile prezidenţiale în decembrie 2004. În februarie 2005, în ciuda stuporii generale, a numit-o şef peste Cancelaria Prezidenţială. Ea era membru al PNL încă din 2002, şi din partea PNL a candidat şi pentru postul de consilier municipal la Primăria Capitalei. Problemele doctrinare nu s-au pus însă în calea fericirii comune.

Întrebat de ce a ales-o tocmai pe Elena Udrea dintre toţi consilierii săi cu mai multă experienţă şi greutate profesională, Băsescu a ţinut să pună în valoare atuurile ei fizice: "Mi s-a părut interesant ca pe lângă nişte figuri acre să fie şi o persoană care arată bine". Iar când frumosul său consilier a declarat într-o emisiune televizată că Norvegia are preşedinte, Băsescu şi-a asumat el personal greşeala intrată în antologie: "Îmi asum tot, inclusiv emisiunea".

DEMISIE DE DRAGUL LUI
În octombrie 2005, Elena Udrea şi-a dat demisia de la Cotroceni. În presă apăruseră tot mai multe dezvăluiri legate de relaţiile soţului Dorin Cocoş cu grupul Petrache-Bittner, şi pe imaginea imaculată a lui Traian Băsescu începuseră să apară pete negre. Şi începuseră să apară şi insinuări despre o relaţie "nepotrivită" între cei doi. În 13 aprilie 2005 apare în Academia Caţavencu un interviu în care Elena Udrea este întrebată dacă este iubita lui Traian Băsescu. Răspunsul ei a fost: "Ştiţi de când aştept întrebarea asta? La întrebarea asta pot să vă răspund peste zece ani?".

Astfel că ea şi-a sacrificat funcţia de dragul imaginii lui: "Astăzi, 21 octombrie 2005, am luat decizia de a demisiona din funcţia de consilier de stat în cadrul administraţiei prezidenţiale. Am constatat că ori de câte ori lupta preşedintelui împotriva marii corupţii a făcut un pas înainte, atât asupra mea, cât şi asupra altor persoane care susţin acest demers necesar, s-au declanşat atacuri profund nedrepte şi cu o virulenţă pe care numai teama de aplicare a legii o poate explica.

Chiar dacă nici una dintre acuzaţiile care mi s-au adus de mass-media nu demonstrează apartenenţa mea la vreun grup de interese economice nelegitime, nu doresc ca prin insinuările repetate la adresa mea să devin o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui României". Întrebat cum comentează gestul consilierei sale, şeful statului nu a declarat nimic, spunând doar un politicos: "La revedere!".

Dar şi el şi-a sacrificat consilierii de dragul ei. Andrei Pleşu şi Renate Weber l-au părăsit pe Traian Băsescu în urma unor majore neînţelegeri cu Elena Udrea, al cărui cuvânt a avut însă cea mai mare greutate în faţa preşedintelui. Şi relaţia cu Adriana Săftoiu a fost explozivă, conflictul soldându-se cu o despărţire definitivă şi cu ranchiună între vechea consilieră de imagine a şefului statului şi administraţia prezidenţială: Adriana Săftoiu a recunoscut ulterior că la Cotroceni Elena Udrea a fost o bombă cu ceas în echipa lui Băsescu: "Nu am făcut niciodată un secret că între mine şi Elena Udrea au existat diferenţe de opinie pe anumite chestiuni, dar nu a fost singura.

V-ar surprinde să auziţi că au existat astfel de diferenţe şi cu domnul Pleşu, cu doamna Renate Weber şi chiar şi cu domnul Săftoiu?".

BILEŢELUL ROZ
După ce a plecat de la Cotroceni, Elena Udrea a devenit cea mai eficientă portavoce a lui Traian Băsescu, lansând de fiecare dată bătăliile acestuia cu inamicii - Tăriceanu, PNL, oligarhii, PSD etc. În ianuarie 2007, Elena Udrea a declanşat prima criză politică, aruncând "bileţelul roz" într-o emisiune la Antena 3. Scos din poşeta Elenei Udrea, bileţelul roz a declanşat un scandal interminabil pe scena politică, urmând o schemă care s-a repetat apoi, peste doi ani, în criza coaliţiei PSD - PD-L.

Bileţelul roz a dus la ruperea Alianţei D.A., la ieşirea PD de la guvernare şi la un război perpetuu între preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu.

VIZITE NOCTURNE LA COTROCENI...
Între timp, deşi nu mai era consilier prezidenţial, făcea vizite nocturne la Cotroceni, aşa cum a dezvăluit Jurnalul Naţional, Preşedinţia şi SPP, refuzând să explice scopul acestor vizite. Conform unor surse din Palatul Cotroceni, citate de presă, Elena Udrea intra foarte des în sediul administraţiei prezidenţiale, după ce şi-a dat demisia din funcţia de şef al Cancelariei prezidenţiale. Sursele amintite susţin că, timp de un an, ea şi-a păstrat chiar şi biroul din vecinătatea cabinetului lui Traian Băsescu.

Întrebată despre vizitele nocturne, Elena Udrea a răspuns sec: "Nu comentez". Întrebat şi el de ce maşina Elenei Udrea intră noaptea la Palat, Traian Băsescu a spus sec: "Spuneţi o minciună. Confundaţi o maşină cu o femeie. Eu n-aş face confuzia asta".




ŞI PE LUMINĂ, LA SPITAL
Vizitele au continuat şi la lumina zilei, când Traian Băsescu era internat la Elias, în mai 2006. Elena Udrea i-a adus bolnavului un platou cu prăjituri, întrucât şeful statului ar fi "mare amator de dulciuri". La plecare, ea a declarat că i-a făcut lui Traian Băsescu "o vizită de curtoazie", în care a discutat cu şeful statului pe diverse teme, una dintre acestea fiind gripa aviară. Udrea a spus că pe durata vizitei şeful statului a mâncat jumătate din prăjiturile pe care ea i le-a adus. "Este mare amator de dulciuri", a precizat Elena Udrea.

"Am băut o cafea, am mâncat prăjituri. Am discutat despre faptul că nu are răbdare să mai stea în spital", a relatat fostul consilier prezidenţial. S-au mai întâlnit şi în prezenţa familiilor. Când ea a împlinit 35 de ani, Traian Băsescu şi soţia au fost la petrecerea aniversară, la Poiana Braşov. În noaptea alegerilor din noiembrie 2008 au sărbătorit victoria împreună, la o cârciumă din Bucureşti. Şi în vară s-au întâlnit "întâmplător, la mare, la un restaurant din Neptun, de faţă fiind şi Dorin Cocoş.

La plecare, după miezul nopţii, preşedintele nu a dat declaraţii presei, în schimb, Elena Udrea a simţit nevoia să precizeze, prin intermediul unui comunicat al Ministerului Turismului, că întâlnirea a fost întâmplătoare.

ÎNFIPTĂ ÎN FRUNTEA PD-L
În februarie 2006, Elena Udrea se înscrie în PD şi primeşte automat funcţia de secretar executiv. Devine rapid unul dintre cei mai temuţi lideri ai partidului, asupra ei răsfrângându-se puterea şi influenţa înaltului ei protector. În timp-record devine coordonator al filialei Constanţa din care a provenit Traian Băsescu, şi partidul o menţine în funcţie, în ciuda revoltei publice generate în organizaţie şi soldate cu demisii şi manifestaţii de protest. I se dă apoi la alegerile din 2008 un colegiu într-un fief al PD-L din Bucureşti, pentru a fi sigură că va câştiga, iar după alegeri, când s-a negociat guvernul PD-L - PSD, a fost creat special un minister pentru Elena Udrea - Turismul.

Ba mai mult, aşa cum a scris Jurnalul Naţional la vremea respectivă, angajaţii de pe două etaje ale Guvernului au fost pur şi simplu daţi afară din birouri, pentru a i se face loc noii ministrese. La data de 31 decembrie 2008, tuturor angajaţilor Guvernului de la etajele 2 şi 3 ale Palatului Victoria li s-a comunicat că trebuie să plece din birouri; fără hârtii, fără acte, fără nimic, doar să iasă. Surse din Palatul Victoria au declarat pentru Jurnalul Naţional că Emil Boc a chemat la el angajaţi ai compartimentului administrativ al SGG şi le-a scris, personal, pe un bileţel, încăperile care trebuie eliberate urgent.

A DOUA CRIZĂ POLITICĂ GENERATĂ DE NUŢI
Telenovela a culminat cu a doua criză politică iscată, după toate aparenţele, tot din cauza Elenei Udrea. La 1 octombrie, PSD a fost forţat să iasă de la guvernare după ce social-democraţii au decis să înfiinţeze, alături de PNL, comisia de anchetă parlamentară împotriva Elenei Udrea. "Asistăm la o criză generată de orgoliul doamnei Udrea", a explicat preşedintele PSD, Mircea Geoană, ruperea Guvernului, după ce în şedinţele Coaliţiei, Emil Boc îi somase pe pesedişti să renunţe la Comisia Udrea, sub ameninţarea că vor fi daţi afară de la guvernare.

Pesediştii nu au fost daţi afară de la guvernare, ci au plecat singuri după revocarea lui Dan Nica. În scurt timp, Elena Udrea a devenit ministru peste două ministere, mai întâi plin şi interimar, pentru ca acum, când este interimar pe ambele ministere, să anunţe (ceea ce a şi făcut!) că se reîntoarce lângă Traian Băsescu, ocupându-se de coordonarea campaniei electorale a preşedintelui său.

CE SPUNE EA DESPRE EL
L-a cunoscut ca om în Cişmigiu. "Ne-am întâlnit la sediul PD unde era şi sediul Alianţei pe Bucureşti. Nu mi-am dorit să-mi fie şef, pentru că ne-a certat atât de rău, încât am rămas marcată".

"Traian Băsescu avea obiceiul ca, după şedinţele consiliului, care se desfăşurau o dată pe lună, să-i strângă pe consilierii Alianţei vizavi, în Parcul Cişmigiu. Sedinţa se termina în jur de şase şi stăteam la terasă până noaptea târziu.

Era iunie, cald. Aşa l-am descoperit pe omul Traian Basescu". "Nu am ales Cotroceniul, am ales Traian Băsescu. Întotdeauna am vrut să împing lucrurile înainte. De aceea m-am hotărât să intru în politică. (...) Aş-a l-am cunoscut pe Traian Băsescu. Am crezut în demersul lui din prima clipă. De aceea l-am urmat la Cotroceni".

La Cotroceni: "A fost frumos, pentru că eram o echipă care se străduia, cu entuziasmul începutului, să facă cât mai multe. Îmi începeam ziua de muncă înainte de ora 9:00 dimineaţa. Erau sute de oameni care cereau audienţe. Preşedintele nu poate să-şi facă timp pentru toate, de aceea se întâmpla deseori ca întâlnirea cu oamenii să cadă în responsabilitatea consilierilor. Lucram multe ore după 18:00, când, oficial, se încheia programul de lucru. Dar îmi plăcea ce făceam".

Intimitate: "Eu nu ştiu cum trăieşte. Nu doarme, nu mănâncă. Din ce am văzut, îi plac ciorba de pui şi supa de pui cu găluşte". "Mi-a spus să nu mai port decolteuri aşa de adânci." "Traian Băsescu e fericit! Constatam aseară un lucru... (...) pe la unşpe, douăşpe noaptea ... constatam că are nostalgia Primăriei.
A iubit Primăria! Cum să spun, îi place ceea ce face acum, cred că este preşedintele pe care acest popor îl merită".




A învăţat-o testul stâlpului: "Aş vrea să vă spun înainte că eu am ales să fiu în echipa lui Traian Băsescu, întâi ca primar al Capitalei, apoi ca preşedinte, nu s-a întâmplat pur şi simplu. Puteam să aleg să rămân în echipa liberalilor lui Tăriceanu. Am crezut atunci când l-am cunoscut, şi cred şi acum, că Traian Băsescu este omul politic care vrea cu adevărat şi poate să schimbe pozitiv traiectoria acestei ţări, după 18 ani în care nu s-a întâmplat mai nimic. Este foarte greu să lucrezi pentru preşedintele ţării, pentru că presupune o imensă responsabilitate.

Este şi mai greu când preşedintele este Traian Băsescu, pentru că are un ritm de muncă greu de ţinut, nu acceptă superficialitatea şi cere performanţă echipei sale. Am învăţat de la dânsul o mulţime de lucruri folositoare în politică, dar mai ales că politica este o luptă pentru lucrurile pe care le afirmi, că lucrurile pe care le afirmi trebuie să fie cele pe care le crezi şi că singurul criteriu de care trebuie să ţii cont este voinţa oamenilor.

Tot de la Traian Băsescu am învăţat şi eu, ca şi mulţi colegi, testul stâlpului. Acesta spune că eşti cu adevărat politician când te aşezi la colţul străzii şi oamenii se opresc să îţi vorbească, nu trec pe lângă tine ca pe lângă un stâlp, fără să te cunoască".

Noi suntem urmaşii lui Traian Băsescu: "Noi suntem urmaşii lui Traian... ai lui Traian Băsescu", a declarat Udrea, la Galaţi, în faţa la aproximativ 300 de persoane. "Când vorbim despre România gândim acelaşi lucru, că suntem români şi cu toţii ne iubim ţara. În ultimul an am umblat mult prin toată ţara asta şi am aflat locuri cum nici nu am gândit că există în România. Avem o ţară frumoasă, cu locuri minunate. Avem o cultură frumoasă, avem tradiţii, din păcate, nu am avut întotdeauna conducătorii care ne-au trebuit.

Nu întotdeauna cei care ne-au condus în istoria acestei ţări au fost cei mai buni dintre cei pe care am fi putut să-i alegem. Suntem în acest moment în pragul celei mai mari bătălii politice care se dă în România în ultimii 20 de ani: Preşedinţia României".

CE SPUNE EL DESPRE EA
O punea să îi aducă Constituţia: În 2005, Traian Băsescu a fost întrebat cum comentează că premierul Tăriceanu l-a sunat pe procurorul general Ilie Botoş pentru a se interesa de soarta omului de afaceri Dinu Patriciu. În acest context, Băsescu afirmat că, în momentul telefonului lui Botoş, în biroul lui de la Cotroceni era şi un consilier de stat, pe care l-a trimis după Constituţie şi Codul Penal. Preşedintele a precizat că acel consilier a fost Elena Udrea, despre care a spus că a alergat după actele pe care i le-a cerut după ce a vorbit cu Botoş. Consilierul pe probleme constituţionale şi legislative al Preşedinţiei era însă Renate Weber.

Laude: Luna trecută, preşedintele României, Traian Băsescu, a lăudat-o, la RRA, pe Elena Udrea pentru realizările în privinţa îmbunătăţirii imaginii României. Şeful statului român a explicat că "ceea ce face Ministerul Turismului privind promovarea României la nivel internaţional este foarte eficient".

Traian Băsescu a spus, tot atunci, că turiştii străini au fost foarte impresionaţi de România şi că nu au fost deranjaţi de starea jalnică a drumurilor, despre care a dat asigurări că "este un clişeu". Preşedintele României a ţinut să remarce faptul că vizitatorii străini nu sunt afectaţi de starea proastă a infrastructurii naţionale, pentru că "70% din turism se face cu avionul".

Şeful statului român a declarat că a stat de vorbă cu turiştii care vin la un restaurant de lângă reşedinţa sa şi unde se ducea alături de soţie pentru a intra în vorbă cu ei. Bucuros, Traian Băsescu a constatat că "sigur că mă recunoşteau şi făceau poze cu mine".

Amuzament familiar: "Ce faci, tu, nu te mai bagi la guverne?", i-a spus Băsescu, râzând, când a dat cu ochii de ea pe holurile sediului de campanie, la finalul săptămânii trecute. "Este un guvern mic", i-a răspuns Elena Udrea.


AP: Băsescu scade în sondaje din cauza Elenei Udrea
Agenţia americană de presă Associated Press vorbeşte despre scandalul Udrea şi despre influenţa politică a şefei Ministerului Turismului, dar şi despre cum prezenta controversă îi afectează popularitatea preşedintelui. "Udrea este apropiată preşedintelui Traian Băsescu şi se spune că a acesta o consideră cel mai bun ministru al României", comentează Associated Press.

"De asemenea, (Elena Udrea ¬ n.r.) este considerată cel mai puternic politician din România, după preşedinte, din cauza legăturilor ei cu Băsescu", adaugă prestigioasa agenţie de ştiri. În plus, reporterii americani precizează că în România vor avea loc alegeri prezidenţiale în această toamnă şi că este de aşteptat ca Băsescu să caute să fie reales în funcţia de şef al statului. Potrivit AP însă, sondajele de opinie relevă că popularitatea preşedintelui a scăzut în ultimele săptămâni, "în parte din cauza modului în care este percepută public Elena Udrea".

×
Subiecte în articol: special istoria traian basescu Elena Udrea