x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bomba de la Crevedia putea fi închisă de ISU. Retragerea autorizației = scutire de controale

Bomba de la Crevedia putea fi închisă de ISU. Retragerea autorizației = scutire de controale

de Diana Scarlat    |    31 Aug 2023   •   07:15
Bomba de la Crevedia putea fi închisă de ISU. Retragerea autorizației = scutire de controale

Primele date din anchetele care se derulează în paralel în urma deflagrației de la Crevedia arată că toate instituțiile statului sunt responsabile de această tragedie, inclusiv ISU Dâmbovița.

 

Despre ISU s-a spus inițial că și-a făcut treaba, dar ancheta derulată de DNA va stabili dacă se putea face mai mult și totuși bomba a fost lăsată să funcționeze ilegal, angajații acoperindu-se cu documente. Prima anchetă derulată de DNA pentru abuz în serviciu la ISU Dâmbovița e deschisă din 2020, tot pentru controalele de la depozitul GPL de la Crevedia. Surse din cadrul ISU spun că în baza legii, inspectorii pentru situații de urgență puteau evita această tragedie, dacă puneau sigiliu pe depozit, dar nu l-au închis, ci l-au lăsat să funcționeze, justificându-și intervenția prin aplicarea amenzilor. 

ISU Dâmbovița l-a amendat, în 2020, pe proprietarul stației cu 40.000 de lei și i-a retras o autorizație de funcționare, dar nimeni nu a mai verificat depozitul de GPL timp de trei ani, în care a funcționat ilegal, deși se cunoșteau faptele. În baza Hotărârii de Guvern nr. 915 din 2015, ISU Dâmbovița ar fi putut să închidă efectiv depozitul de GPL de la Crevedia, punând de la început sigiliul. 

Acum, DNA face o anchetă la ISU Dâmbovița, prin Secția militară, ridicând documente legate de un presupus abuz în serviciu, în dosarul penal privind controalele efectuate la stația GPL, deschis înainte de exploziile de la Crevedia. După exploziile de la stația GPL s-a deschis la DNA al doilea dosar. 

Au existat două controale făcute de ISU Dâmbovița la stația GPL de la Crevedia, care apar menționate în jurnalul de activități al ISU Dâmbovița din 2020, însă în următorii trei ani, respectiva stație a funcționat fără autorizație și fără niciun control, deși se știa de existența ei. 

Surse din interiorul ISU spun că structurile județene au început să răspundă mai mult la comenzile politice decât să aplice legea. După explozie, ISU Dâmbovița s-a disculpat, arătând că a făcut acțiunile prevăzute de lege, iar vinovații morali pentru tragedie ar fi celelalte instituții. 

 

Sunt „acoperiți în documente”

 

Faptul că ISU a retras autorizația de funcționare, apoi a transmis către alte instituții mai multe solicitări de intervenție și a aplicat amenzi în valoare de 40.000 de lei, în urma controalelor efectuate acum trei ani, se poate interpreta drept aplicarea metodei „acoperirii în documente”, spun chiar surse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

„E adevărat că ISU nu are toate pârghiile legale. Se întrerupe lanțul la celelalte instituții. Și înainte eram legați de mâini, pentru că nu puteam închide activitatea, într-o astfel de situație, dar după HG 915/2015 s-au mai schimbat lucrurile, chiar dacă nu este general valabil. Prevederile se aplică pentru un anumit tip de activități”, a explicat, pentru Jurnalul, o sursă din cadrul ISU. 

Dacă ISU Dâmbovița ar fi pus sigiliul pe depozitul de GPL, acesta nu ar fi putut continua să funcționeze ilegal și nu ar fi fost nevoie să se dea amenzi. „S-a aplicat partea cea mai «blândă» a prevederilor legislației în vigoare. E ca atunci când instituțiile statului închid ochii, dacă vă construiți ceva ilegal, pentru care nu ați fi primit autorizație de construire, apoi vă aplică o amendă care oricum este mai mică decât v-ar fi costat toate documentele și autorizațiile. Uneori chiar primarii localităților încurajează aceste practici ilegale și toată lumea e mulțumită. Dar în cazul situațiilor de urgență, problemele sunt mult mai grave. Cu amenzile, cei care le-au aplicat nu au făcut decât să se asigure că s-au acoperit de documente, în caz că se întâmplă ceva grav și se face o anchetă. Așa procedează majoritatea, din păcate, pentru că în România se poate”, mai explică un fost angajat al ISU. Cert este că închiderea unui obiectiv, conform HG 915, se face cu sigiliu, deci ei nu l-au închis. 

 

Fără controale, pentru că nu existau în acte

 

Informările ISU Dâmbovița s-au depus în perioada iulie-septembrie 2020, iar verificările la stația GPL ar fi trebuit să fie făcute de Primărie, de Prefectură și alte instituții care au fost notificate de ISU Dâmbovița. Dar și prin această menționare a celorlalte instituții, într-un comunicat dat după deflagrație, ISU Dâmbovița nu a făcut decât să arate că și-a declinat atribuțiile, deși putea să aplice prevederile legale încă din 2020. 

Depozitul GPL își pierduse autorizația din data de 31.07.2020, iar ISU Dâmbovița a notificat toate celelalte instituții care au responsabilități, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. ISU Dâmbovița a trimis notificări către Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița, și informări către Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia, conform ISU.

 

Retragerea autorizației, o „șmecherie” folosită în afacerile ilegale

 

Surse din Poliție spun că se caută indicii pentru a se demonstra că ISU Dâmbovița a retras autorizația de funcționare pentru stația GPL și a aplicat o amendă care poate părea mare, doar ca să acopere activitatea legală ulterioară. Astfel de metode ar fi deja folosite peste tot în țară, iar angajații instituțiilor știu că astfel se pot acoperi de documente, în caz de anchetă.

„Au verificat, era în neregulă, ei au aplicat legea, au dat amenzi mari și au retras autorizația, dar mai departe, Dumnezeu cu mila! Era normal să nu poată funcționa așa ceva acolo, iar în astfel de cazuri se caută metoda alternativă, adică se închide «de jure», nu și «de facto». Stația GPL și depozitul funcționează, dar nu mai vine niciun control, pentru că nici măcar nu mai intră în atribuțiile celor care ar trebui să facă aceste controale, dacă locurile respective nu mai sunt autorizate. Astfel ele ies efectiv de pe lista de controale. Asta se întâmplă peste tot, în construcții, în transporturi ilegale, în comerțul ilegal etc. E «modus operandi» și deja se regăsește peste tot în România”, a explicat, pentru Jurnalul, o sursă din cadrul Poliției, care spune că ancheta DNA ar trebui să se extindă pornind exact de la acest mod de operare care s-ar putea regăsi la alte astfel de bombe de pe teritoriul României, stații și depozite GPL care funcționează ilegal.

 

La baza tragediei de la Crevedia ar sta, conform unor surse din Poliție, prima autorizație de funcționare, de care, conform modului de operare al celor cu astfel de afaceri ilegale, ei au nevoie ca să înființeze depozitele. Apoi pot să li se ridice autorizațiile, ca să poată funcționa mai departe ilegal și fără a mai fi controlați.   

×
Subiecte în articol: isu dambovita depozit sigiliu