x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iuscenko a izbandit

Iuscenko a izbandit

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Dupa un al doilea tur de scrutin, la 21 noiembrie, prin care seful Guvernului a fost desemnat ilegal in fruntea statului, au iesit la suprafata acuzatiile de frauda. A urmat repetarea turului al doilea. La 26 decembrie. Cand a iesit castigator liderul Opozitiei ucrainene, liberalul cu orientari occidentale Viktor Iuscenko.
ANCA ALDEA

REVOLUTIE SI VICTORIE. Protestatarii din Kiev au sprijinit Opozitia pana la capat
FINAL. In aceasta competitie nu a contat abilitatea politica si capacitatea cu vecinii mai puternici. Cea mai importanta a fost dorinta de a schimba ceva in bine pentru popor
Socante au fost demonstratiile de strada din Piata Independentei din Kiev, unde sustinatorii "portocalii" ai lui Iuscenko au petrecut zile si nopti in frig si ploaie, pentru a nu-l lasa singur pe liderul lor. Socanta a fost si graba afisata de presedintele rus, Vladimir Putin, de a-i transmite urari candidatului Puterii, prorusul Viktor Ianukovici, care, in urma turului fraudat, a iesit castigator al alegerilor. Ce a socat cel mai mult opinia internationala au fost acuzatiile lansate de Iuscenko la adresa administratiei ucrainene actuale, care ar fi incercat sa-l otraveasca pe liberal.

Intriga povestii a fost plasata - gresit, spun unii - in seara zilei de 5 septembrie, cand Iuscenko a aparut, cu o ora inainte de miezul noptii, la poarta unei vile dintr-o periferie a Kievului, intr-un Mercedes Benz de culoare neagra. Alaturi de el si-au facut aparitia alti trei barbati - David V. Jvania, unul dintre managerii sai de campanie, si doi membri ai Serviciului Secret Ucrainean (SBU), inclusiv generalul Ihor P. Smesko, seful acestei institutii. Cei patru barbati au baut bere si au mancat, dintr-un castron mare, cativa raci fierti, dar si salata de rosii, castraveti si porumb. Mai tarziu au servit cateva pahare de votca si coniac, iar la ora 2:00 dimineata, Iuscenko s-a intors la resedinta sa. "Atunci a inceput sa moara", au declarat ulterior cativa dintre apropiatii sai. A ajuns la un spital din Austria, iar la 21 septembrie, liderul Opozitiei ucrainene aparea in fata Parlamentului din Kiev cu o acuzatie grava la adresa administratiei conduse de presedintele, inca in exercitiu, Leonid Kucima. Seful statului era suspectat ca a incercat sa-l omoare pe Iuscenko, al carui ten se umpluse deja de acnee si chisturi si care acuza dureri ingrozitoare.

SUSPECTII. Cea mai vehiculata teorie legata de otravirea lui Iuscenko - ultima masa servita de acesta in compania celor trei parteneri - nu sta in picioare, sustin nu atat investigatorii, cat simpatizantii liberalului. Motivul? Iuscenko s-a folosit prea mult de starea sa de sanatate in timpul campaniei electorale, acuzand tabara adversa de complot impotriva sa, si a ignorat cooperarea deplina cu autoritatile pentru elucidarea acestui mister. De altfel, generalul Smesko s-a grabit sa declare presei: "Serviciul nostru de Securitate nu i-a facut si nu a incercat sa-i faca nici un rau lui Iuscenko. Asta stim cu siguranta. Celelalte versiuni urmeaza sa fie verificate". Cert este ca actualul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, a fost otravit fie de dusmanii sai din administratia lui Kucima, fie de apropiatii sai, fie de Serviciile Secrete Ruse sau de membrii crimei organizate care s-au pus in serviciul unuia dintre factorii enumerati mai sus. Depinde cum este privita problema. Exista zvonuri potrivit carora autorul tentativei de asasinat ar fi Vladimir N. Satiuk, fost adjunct al lui Smesko si parlamentar ucrainean. Satiuk, care a demisionat recent din SBU din cauza incompatibilitatii intre functia de parlamentar si un portofoliu detinut in Executiv, a fost cel care a gazduit "ultima cina a lui Iuscenko". Desigur, si el neaga implicarea in cazul Iuscenko: "E onoarea mea si a familiei mele in joc. Sunt gata sa cooperez pentru a afla adevaratul vinovat".

Jvania, parlamentar si membru al unei comisii care se ocupa de crima organizata, declara inaintea alegerilor din 26 decembrie ca se afla in posesia unei casete audio incriminatoare la adresa regimului lui Kucima. "O voi face publica abia dupa alegeri", a spus el, afirmand ca inregistrarea reda o convorbire intre un mafiot rus si un oficial din administratia de la Kiev. Jvania a dezmintit si ipoteza conform careia sotia lui Iuscenko, Katerina Ciumecienko, care este cetatean american, ar fi simtit pe buzele sotului sau urme de substante medicale. Mai ales ca dioxina nu are gust, dupa cum sustin toxicologii.

DOVADA. Atentia publicului ramane atintita zilele acestea pe Ucraina. Cel de-al doilea tur de scrutin a fost repetat la 26 decembrie, dupa ce Curtea Constitutionala de la Kiev a decis ca runda din 21 noiembrie a fost ilegala, din cauza fraudelor comise de tabara candidatului Puterii, Viktor Ianukovici. Ucrainenii si lumea-ntreaga asteapta acum ca investigatorii sa prezinte cel putin o parte a rezultatelor si ca Jvania sa se tina de cuvant si sa dea publicitatii inregistrarea audio.

EXPLICATII

"Serviciul nostru de securitate nu i-a facut si nu a incercat sa-i faca nici un rau lui Iuscenko. Asta stim cu siguranta. Celelalte versiuni urmeaza sa fie verificate" - Smesko seful Serviciului de Securitate Ucrainean

TEHNICA
Substantele chimice letale au ajuns sa ocupe un loc important in arsenalul politic. Folosirea lor este o tehnica uzitata de ani de zile de catre serviciile secrete. Astfel, intre anii 1960 si 1970, CIA a incercat sa asasineze cinci lideri straini - Rafael Trujillo, presedintele Republicii Dominicane; Patrice Lumumba, premierul congolez care a cerut asistenta militara din partea Uniunii Sovietice; Adbul Karim Qassem, presedintele Irakului; Fidel Castro, presedintele Cubei, si Salvador Allende, seful statului chilian. Nici sovieticii nu au fost straini de asasinatele la comanda. In 1940, KGB l-a asasinat pe liderul comunist Leon Trotki in Mexico City. Agentii KGB au incercat de doua ori sa-l asasineze pe sahul Iranului, unul dintre aliatii-cheie ai Statelor Unite, iar in 1979 l-au ucis pe presedintele afgan Hafizullah Amin in timpul invaziei din Afganistan.

POLITISTII AU ANCHETAT OTRAVIREA
Politia a deschis o investigatie minutioasa in cazul liderului Opozitiei, devenit, dupa repetarea, la 26 decembrie, a celui de-al doilea tur de scrutin, seful statului ucrainean. Anchetatorii nu s-au ferit sa aprecieze complexitatea acestui caz de otravire cu una dintre cele mai toxice substante organice, cunoscuta sub numele de dioxina TCDD, parte componenta a Agentului Portocaliu, folosit de catre americani in timpul razboiului din Vietnam. Toxicologii au insa ceva de spus. Unii dintre ei sustin ca simptomele in cazul unei persoane contaminate cu orice tip de dioxina apar, in mod normal, in trei pana la sapte zile. Or Iuscenko a acuzat dureri teribile dupa mai putin de 12 ore. Alti specialisti sunt de parere ca otravirea lui Iuscenko si declansarea rapida a simptomelor reprezinta un unicat in istoria contaminarii cu dioxina. Medicul Arnold Schecter de la o clinica de specialitate din Texas crede ca Iuscenko a fost otravit pe la mijlocul lunii august, cand liberalul ucrainean se afla in Crimeea, si nu in seara zilei de 5 septembrie.
×
Subiecte în articol: special iuşcenko