x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Judecatorii americani ne invata democratie

Judecatorii americani ne invata democratie

21 Mai 2004   •   00:00

Cea de-a douasprezecea Conferinta Internationala Juridica s-a desfasurat, in acest an, la Bucuresti, laPalatul Parlamentului. La eveniment au participat judecatori din 45 de tari ale lumii, iar tema discutiilor a fost asigurarea independentei justitiei si suprematia legii.

DANA PICIU, CARMEN VINTILA

Prezent la conferinta, ministrul Justitiei din Romania, Cristian Diaconescu, a facut referire la intentia autoritatilor romane de a acorda Consiliului Superior al Magistraturii rolul decisiv in privinta numirii, revocarii, sanctionarii si pregatirii profesionale a magistratilor si de eliminare totala a implicarii ministrului Justitiei in aceste chestiuni. Reprezentantul SUA, judecatorul Clifford Wallace, a recomandat tarilor europene practicile judiciare americane: negocierea si managementul cauzelor. Judecatorul american a aratat ca datorita acestor metode in SUA doar unul din 10 procese apar in fata judecatorului, restul fiind evitate prin intelegerea partilor la negociere. Acest sistem a fost introdus in toate statele americane pe parcursul a 20 de ani. In Europa au inceput sa se experimenteze, dar nici una dintre tari nu le-a adoptat. Pal Solt, reprezentantul Curtii Supreme de Justitie a Ungariei, tara care tocmai a intrat in UE, a aratat ca printre masurile luate pentru asigurarea independentei justitiei se numara si introducerea, la numirea judecatorilor in functie, a unor teste medicale extrem de severe. In afara unor examinari privind starea sanatatii fizice, viitorii judecatori unguri trebuie sa raspunda unui chestionar cu 526 de intrebari, preluat din sistemul militar al SUA.

„Opriti, va rog, coruptia din Justitie"

In timp ce se discuta despre eforturile pe care trebuie sa le faca tarile din sud-estul Europei pentru reformarea justitiei a avut loc un incident care a facut sa creasca ulterior vigilenta SPP-istilor. Un roman nemultumit de felul in care a fost tratat de justitia din tara sa a intrat nestingherit in sala din Palatul Parlamentului in care se tinea reuniunea internationala cu o pancarta pe care scris „Opriti, va rog, coruptia in justitie", precum si numele secretarului executiv al PSD, Dan Matei Agathon. Pentru ca nu se astepta ca persoana care a venit la prezidiu sa fie un intrus, moderatorul intalnirii l-a ajutat sa-si prezinte problema. Dupa ce si-au dat seama ca au de-a face cu un neinvitat, SPP-istii l-au condus pe om afara, amenintandu-l cu politia.

„Legea guverneaza, nu persoanele"

Sponsorul si organizatorul Conferintei Internationale de Justitie este miliardarul american Frederick P. Furth, un avocat cu experienta caruia ii plac vinurile bune. Furth este si un tip haios, care face glume mai tot timpul, asa ca nu a fost greu sa-l provocam la o scurta discutie.
MIRUNA PASA, LAVINIA TUDORAN

  • Jurnalul National: De ce ati tinut sa organizati editia din acest an a Conferintei Internationale de Justitie la Bucuresti?

    Frederick P. Furth: Am ales Romania pentru ca m-am gandit ca este locul perfect pentru conferinta de anul acest, mai ales ca pozitie geografica, gandindu-ne de unde am pornit si unde vrem sa ajungem. In al doilea rand am constatat ca aici s-a facut o treaba buna in ultimii ani. Ma refer la organizarea justitiei, in special a Curtii Constitutionale, care are aceeasi varsta ca si noi si cred ca a facut o treaba foarte buna.
    Si, nu in ultimul rand, Romania este un loc minunat.

  • Sunteti pentru prima data aici?

    Nu, am mai fost, dar acum multi ani. Oricine vine la Bucuresti se indragosteste de copaci si de arhitectura. Este uimitor ca regimul comunist nu a reusit sa distruga chiar tot. Au construit atatea blocuri urate, dar au mai ramas cladirile frumoase si copacii.

    Romanii sunt niste oameni inteligenti, femeile sunt foarte frumoase si... imi place mancarea foarte mult. Aseara am mancat supa voastra speciala (n.r. - ciorba), rosii, mie imi plac si voua va plac, pui facut intr-un fel deosebit si un platou mare asortat cu ceapa. Foarte bun.

  • Cum e vinul romanesc?

    Vinul este excelent. Ma pricep la asta, ca doar sunt producator de vinuri. Stiti, eu am doua personalitati. Inainte aveam la mine doua carti de vizita, una de avocat, cealalta de producator de vinuri. Acum am doar una. Pe o parte sunt Furth avocatul, pe cealalta, Furth, producatorul de vinuri.

  • Aveti vreo afacere in Romania?

    Nu am nici o afacere la Bucuresti, in afara celei pe care o coordonez acum si pe care o consider foarte importanta.

  • De ce sponsorizati aceste evenimente? Nu puteti face altceva cu banii?

    Sponsorizez astfel de conferinte pentru ca eu cred in statul de drept. Am inceput ca avocat, am castigat si cateva cazuri.

  • Cat scoateti din buzunar pentru o conferinta de acest gen?

    Costa sute de mii de dolari sa organizezi astfel de evenimente, nu tinem socoteala.

  • Aveti trei pasiuni: vinurile scumpe, avocatura si statul de drept. Ce legatura exista intre ele?

    Toate se imbina. Stiti cum? Sunt nesfarsit de complexe. A face vin e ca si cum ai dirija o mare orchestra. Nu am talentul sa va exprim asta, dar ne putem face un exercitiue de imaginatie. E ca si cum stai in fata a vreo suta de muzicieni si auzi ca al doilea violoncel, de pilda, nu tine ritmul. Asta e ceva incredibil de facut, de simtit. Asa este si atunci cand faci un vin, trebuie sa simti si sa stii foarte multe. Cum te ingrijesti de struguri, pe ce pamant pui via, ce soi folosesti... Acelasi lucru e si cu avocatura. In fiecare caz trebuie sa ai mare grija ce decizii iei. Este natural sa le fac pe toate. Nu mai am nevoie de bani, acum am nevoie sa simt un fel de implinire...

  • Cat de bogat sunteti? Care-i reteta succesului?

    Cat de bogat sunt? Sunt foarte bogat pentru ca muncesc foarte mult (rasete in sala).

  • Mai practicati avocatura?

    Da, inca practic avocatura. Jumatate din timpul meu asta fac, jumatate mi-l ocup cu vinaria, jumatate cu filantropia si jumatate cu conferintele anuale din strainatate.

  • Ce trebuie facut in justitia romana?

    Cunosc sistemul juridic din Romania. S-a dezvoltat bine. Dar cred ca trebuie facut ceva esential. Puterea trebuie sa fie transparenta, sa le spuna oamenilor ce face. Daca iei o decizie trebuie s-o justifici, s-o explici. Altfel, nu esti popular, lumea nu te recunoaste. Apoi, mai este ceva. Intr-un stat de drept, legea guverneaza, nu persoanele. Ca aceasta sa existe, este necesara o justitie independenta, iar pentru asta e nevoie de judecatori independenti, profesionisti si bine platiti.

    Avocat, pilot, producator de vinuri

    Nici nu trebuie sa te uiti de doua ori la el. Iti dai seama din prima ca Frederick P. Furth este un filantrop american. Din gesturi, din privire, din felul in care se imbraca. Nu uita niciodata sa-si puna o batista asortata la camasa, in buzunarul de la piept al sacoului. Vorbeste cu usurinta, recunoaste ca este foarte bogat, dar nu uita sa spuna ca a muncit din greu pentru a strange o avere. S-a nascut la Harvey, Illinois. Tatal sau era imigrant german, iar parintii mamei venisera din Polonia. A studiat dreptul in SUA, dar si in Germania. Si-a infiintat propria firma de avocatura in 1966. Cu imaginea dealurilor cu vii pe care le-a vazut in Germania, in anii ’70, Fred a inceput una dintre marile aventuri ale vietii sale: productia de vin. Afacerea merge din plin, iar vinurile sale sunt gustate. Este si un impatimit al pilotatului de avioane. In plus, are Fundatia Furth Family, care organizeaza evenimente precum conferinta care are loc zilele acestea la Bucuresti.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment furth