●Caiet de retete: "Dolci" – delicatesele abruzzeze ● Abruzzo, sub zodia
caprei şi a berbecului ● "Bijuterii" culinare din paste şi supe
ritualice ● Gustări... pe gustul tău ● Calendar gastronomic: Miezul
Păresimilor ● Barul casei: Moştenirea etruscă ● Europa gurmandă: Patru
provincii, patru savori ● Un Abruzzo culinar ● Specific italian ●
Vinuri tasmaniene
V-aţi putea imagina că există o legătură între Sfânta Inchiziţie şi şofran, delicata plantă din stigmatul căreia se obţine unul dintre cele mai scumpe condimente ale lumii? Ei bine, cine cunoaşte istoria legendarului şofran de Abruzzo nu va fi nicidecum uimit. În veacul al XIII-lea, el a fost adus aici de un călugăr dominican, Santucci di Navelli, membru temut al tribunalului Sfintei Inchiziţii şi, în acelaşi timp, o persoană pasionată de cercetarea naturii şi de agricultură. El a adus, se pare, micuţa şi fragila plantă tocmai din Creta, aclimatizând-o în apropiere de localitatea lui natală. Aici, şofranul a găsit condiţii favorabile, iar în scurt timp a împânzit pantele din Apenini. Producţia şi comercializarea acestuia au dezvoltat rapid zona, calitatea picantelor “stigmate” fiind atât de apreciată încât regele Robert de Anjou avea să ridice taxele de vamă pentru şofran. Condimentul cucereşte apoi bucătăriile din Frankfurt, Viena, Marsilia sau Nüremberg. Urmaşul său avea să revină asupra problemei taxelor, pe care nu doar că le reinstituie, ci le măreşte chiar, cu banii obţinuţi iniţiind ridicarea unui spital şi a unor biserici. Europa însă începuse să se dedulcească la şofranul din Aquila şi nu putea să accepte restricţiile, situaţie de care vor profita contrabandiştii. La începutul secolului al XV-lea, contrafacerea acestuia era o afacere profitabilă, aşa încât cei care voiau să se asigure că achiziţionează o marfă de calitate trebuiau să asiste efectiv la culegerea şi prepararea lui. Istoria acestui produs “de lux” continuă de-a lungul veacurilor, la fel de agitată. Iar datorită preţului său exorbitant ţăranii abruzzezi rareori îl utilizau în mâncare, preferând să îl recolteze şi să îl vândă. Un preparat face însă excepţie: lichiorul de şofran, obţinut prin reutilizarea drojdiei rezultată în urma procesului de vinificaţie, alcoolul fiind aromatizat, pe lângă şofran, cu o serie de alte ierburi culese din Apenini.
Repere gastronomice
O călătorie prin Abruzzo – într-un teritoriu care, concentrat între munte şi mare, oferă privirii un spectacol unic – este incompletă dacă nu urmăreşti, în traseul tău, şi câteva repere olfactive şi gustative. Simplă în aparenţă, bucătăria acestor locuri este totuşi creativă.
Numai astfel poţi să înţelegi multitudinea de reţete şi ineditul lor, conferit uneori de folosirea unor ingrediente pe care nu le vei întâlni decât aici, precum şofranul din Aquila, lintea din Santo Stefano di Sessanio, fasolea albă din Paganico şi cea rotundă din Tavo ori usturoiul roşu din Sulmona. Comunităţi restrânse sunt cunoscute în Italia şi în lume pentru preparatele lor originale, precum “parozzo” (a cărui reţetă o redăm şi în Jurnalul de bucătărie), celebrul desert pe care scriitorul Gabriele D’Annunzio îl ridică pe un piedestal, în opera sa.
Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul de bucătărie
●Caiet de retete: "Dolci" – delicatesele abruzzeze ● Abruzzo, sub zodia caprei şi a berbecului ● "Bijuterii" culinare din paste şi supe ritualice ● Gustări... pe gustul tău ● Calendar gastronomic: Miezul Păresimilor ● Barul casei: Moştenirea etruscă ● Europa gurmandă: Patru provincii, patru savori ● Un Abruzzo culinar ● Specific italian ● Vinuri tasmaniene