Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.
Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.
Prelucrarea peştelui
Prepararea peştelui se face în funcţie de starea acestuia: proaspăt, congelat sau sărat şi de specificul preparatului care urmează a se pregăti. Cel proaspăt se curăţă de solzi, lamele, se eviscerează, i se detaşează capul şi se spală bine cu apă rece, apoi se taie în bucăţi. Atenţie! Fiind un aliment uşor alterabil, după ce a fost porţionat, se păstrează la frigider cel mult 8 ore! Dacă peştele este prea mare, atunci este bine ca, mai întâi, să fie opărit, o jumătate de minut, deoarece în felul acesta solzii se vor desprinde mai uşor. Dacă este congelat, se pune în apă rece aproximativ trei ore (în funcţie de mărimea acestuia); pentru a reduce timpul de decongelare, se poate prepara o soluţie dintr-un litru de apă, 200 g sare şi 50 ml oţet. Peştele sărat se spală bine în apă rece, de câteva ori, apoi se poate lăsa la desărat într-un vas cu apă rece, aproximativ 30 de minute.
Somon în sos
Ingrediente: o bucată de somon, sare, piper, făină, 250 ml ulei, doi morcovi, un pătrunjel, ghimbir, 2-3 cepe, bulion, oţet slab, zahăr.
Preparare: Peştele se spală, se şterge cu un prosop de hârtie, se presară sare şi piper, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei. Se scoate şi se lasă la răcit. Marinata: se curăţă şi se spală 2-3 morcovi, un pătrunjel, un ghimbir, un pătrunjel, 2-3 cepe, se taie în felii subţiri, se pun într-o cratiţă, se adaugă 4 linguri de ulei şi se rumenesc uşor. Se adaugă bulionul, piperul şi cuişoarele. Se acoperă cu un capac şi se ţin pe foc aproximativ 20 de minute. După aceea se toarnă o jumătate de pahar de oţet slab, puţină supă de carne sau apă, se drege cu sare şi puţin zahăr după gust, apoi se lasă la răcit. Se poate servi într-un vas adânc.
Somon cu îngheţată de piper roz
Ingrediente: 500 g file de somon, 500 ml lapte, 200 ml smântână, 120 g zahăr pudră, 25 g piper roz măcinat şi câteva boabe de piper negru, un vârf de cuţit de zahăr tos, 200 ml ulei de măsline, sucul de la o lămâie, mărar.
Preparare: Îngheţata: În laptele încălzit se pun boabele de piper roz şi se lasă la infuzat până când laptele devine călduţ. Se strecoară, se adaugă sarea şi zahărul, se amestecă şi se lasă la răcit. Când compoziţia s-a răcit se pune smântâna, dupa care se dă la congelator. Somonul: se taie în cubuleţe şi se lasă la marinat, timp de 8 ore. Marinata se prepară din 200 ml ulei de măsline, sucul de la o lămâie, câteva boabe de piper, sare şi zahăr. După marinare somonul se serveşte cu îngheţata de piper şi se ornează cu mărar verde tocat fin.
Marinată de caras
Ingrediente: un kilogram şi jumătate de caras, 3 cepe, un pahar de ulei, o foaie de dafin, piper boabe, câteva boabe de ienibahar, o lămâie, sare, o lingură de sos de roşii, făină, zahăr, oţet.
Preparare: Peştele curăţat şi spălat se taie în bucăţi, se dă cu sare şi se lasă să stea timp de 15 minute. După expirarea timpului se şterg bucăţile de peşte, se dau prin făină şi se rumenesc pe ambele părţi, în ulei fierbinte. Separat se taie cepele julien, se pune în ulei încins şi se lasă până când devine aurie. Se fierbe oţetul cu apa (3 părţi oţet şi o parte apă) cu foile de dafin, piperul, ienibaharul şi cu un praf de zahăr. Se aşază peştele într-un castron, în straturi, iar printre ele se pun ceapă, felii de lămâie (curăţate de coajă) şi sosul de roşii. Deasupra se toarnă oţetul cu apa şi se lasă să dea câteva clocote. Se lasă să se răcească, se pune la borcan, iar deasupra se toarnă puţin ulei, după care se dă la rece.
Macrou marinat
Ingrediente: 3 bucăţi de macrou, 3 linguri de ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, o ţelină, o lămâie, două roşii, două foi de dafin, boabe de piper.
Prepare: Se spală peştele, se zvântă, se prăjeşte în uleiul încins (câte două minute pe fiecare parte) şi se condimentează cu sare şi zeamă de lămâie. Se curăţă o ţelină şi se taie felii subţiri, la fel şi lămâia. Se ia o formă şi se aşază în straturi peştele, ţelina şi lămâia. Se pun pe foc oţetul, vinul, foile de dafin şi boabele de piper. Se potriveşte de sare şi zahăr şi se lasă să dea câteva clocote. Se toarnă marinata peste peşte, se presară frunze de ţelină tăiate feliuţe şi se lasă 24 de ore la frigider.
Rulouri de merluciu cu orez
Ingrediente: 300 g fileuri de merluciu, 250 g orez cu bobul lung sau orez sălbatic, 100 ml ulei, două linguri de zeamă de lămâie, sare, piper, 3 căţei de usturoi.
Preparare: Peştele se lasă la decongelat, care se va face numai la frigider. Separat, se amestecă zeama de lămâie cu două linguri de ulei, sare şi piper. Cu baiţul astfel obţinut se va unge fiecare fileu de peşte. Se rulează, se fixează cu o scobitoare, se ung cu restul de baiţ, se dau la cuptor pentru 20 de minute şi se lasă până ce capătă o culoare uşor aurie. Orezul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare şi piper după gust. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se dă de-o parte şi se lasă acoperit încă 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei, se pune orezul, iar deasupra se aşază rulourile de merluciu şi se dă la cuptor 10 minute. Se poate pregăti un sos de usturoi, care se toarnă pe deasupra imediat ce tava este scoasă din cuptor.
• Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul de bucătărie