x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jurnalul de bucătărie: Bucate alese din peşte

0
Autor: Maria Belu 20 Feb 2008 - 00:00
Jurnalul de bucătărie: Bucate alese din peşte


Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.

Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.

 

 

 

Prelucrarea peştelui

 

Prepararea peştelui se face în funcţie de starea acestuia: proaspăt, congelat sau sărat şi de specificul preparatului care urmează a se pregăti. Cel proaspăt se curăţă de solzi, lamele, se eviscerează, i se detaşează capul şi se spală bine cu apă rece, apoi se taie în bucăţi. Atenţie! Fiind un aliment uşor alterabil, după ce a fost porţionat, se păstrează la frigider cel mult 8 ore! Dacă peştele este prea mare, atunci este bine ca, mai întâi, să fie opărit, o jumătate de minut, deoarece în felul acesta solzii se vor desprinde mai uşor. Dacă este congelat, se pune în apă rece aproximativ trei ore (în funcţie de mări­mea acestuia); pentru a reduce timpul de decongelare, se poate prepara o soluţie dintr-un litru de apă, 200 g sare şi 50 ml oţet. Peştele sărat se spală bine în apă rece, de câteva ori, apoi se poate lăsa la desărat într-un vas cu apă rece, aproximativ 30 de minute.

 

 

 

Somon în sos

 

Ingrediente: o bucată de somon, sare, piper, făină, 250 ml ulei, doi morcovi, un pătrunjel, ghimbir, 2-3 cepe, bulion, oţet slab, zahăr.

Preparare: Peştele se spală, se şterge cu un prosop de hârtie, se presară sare şi piper, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei. Se scoate şi se lasă la răcit. Marinata: se curăţă şi se spală 2-3 morcovi, un pătrunjel, un ghimbir, un pătrunjel, 2-3 cepe, se taie în felii subţiri, se pun într-o cratiţă, se adaugă 4 linguri de ulei şi se rumenesc uşor. Se adaugă bulionul, piperul şi cuişoarele. Se acoperă cu un capac şi se ţin pe foc aproximativ 20 de mi­nute. După aceea se toarnă o jumă­tate de pahar de oţet slab, puţină supă de carne sau apă, se drege cu sare şi puţin zahăr după gust, apoi se lasă la răcit. Se poate servi într-un vas adânc.

 

 

 

 

Somon cu îngheţată de piper roz

 

Ingrediente: 500 g file de somon, 500 ml lapte, 200 ml smântână, 120 g zahăr pudră, 25 g piper roz măcinat şi câteva boabe de piper negru, un vârf de cuţit de zahăr tos, 200 ml ulei de măsline, sucul de la o lămâie, mărar.

Preparare: Îngheţata: În laptele încălzit se pun boabele de piper roz şi se lasă la infuzat până când laptele devine călduţ. Se strecoară, se adaugă sarea şi zahă­rul, se amestecă şi se lasă la răcit. Când compoziţia s-a răcit se pune smân­tâna, dupa care se dă la congelator. So­monul: se taie în cubuleţe şi se lasă la marinat, timp de 8 ore. Marinata se pre­pară din 200 ml ulei de măsline, sucul de la o lămâie, câteva boabe de piper, sare şi zahăr. După marinare somonul se serveşte cu îngheţata de piper şi se ornează cu mărar verde tocat fin.

 

 

 

Marinată de caras

 

Ingrediente: un kilogram şi jumătate de caras, 3 cepe, un pahar de ulei, o foaie de dafin, piper boabe, câteva boabe de ienibahar, o lămâie, sare, o lingură de sos de roşii, făină, zahăr, oţet.

Preparare: Peştele curăţat şi spălat se taie în bucăţi, se dă cu sare şi se lasă să stea timp de 15 minute. După expirarea timpului se şterg bucăţile de peşte, se dau prin făină şi se rumenesc pe ambele părţi, în ulei fierbinte. Separat se taie cepele julien, se pune în ulei încins şi se lasă până când devine aurie. Se fierbe oţetul cu apa (3 părţi oţet şi o parte apă) cu foile de dafin, piperul, ienibaharul şi cu un praf de zahăr. Se aşază peştele într-un castron, în straturi, iar printre ele se pun ceapă, felii de lămâie (curăţate de coajă) şi sosul de roşii. Deasupra se toarnă oţetul cu apa şi se lasă să dea câteva clocote. Se lasă să se răcească, se pune la borcan, iar deasupra se toarnă puţin ulei, după care se dă la rece.

 

 

 

Macrou marinat

 

Ingrediente: 3 bu­căţi de macrou, 3 linguri de ulei de măsline, sare, zeamă de lă­mâie, o ţelină, o lă­mâie, două roşii, două foi de dafin, boabe de piper.

Prepare: Se spa­lă peş­tele, se zvân­­­tă, se pră­­jeş­te în uleiul în­cins (câte două mi­nu­te pe fiecare parte) şi se condimentează cu sare şi zeamă de lămâie. Se curăţă o ţelină şi se taie felii sub­ţiri, la fel şi lămâia. Se ia o formă şi se aşa­ză în straturi peş­te­le, ţelina şi lămâia. Se pun pe foc oţetul, vinul, foile de dafin şi boabele de piper. Se potriveşte de sare şi zahăr şi se lasă să dea câteva clocote. Se toarnă marinata peste peşte, se presa­ră frunze de ţelină tăiate feliuţe şi se lasă 24 de ore la frigider.

 

 

 

Rulouri de merluciu cu orez

 

Ingrediente: 300 g fileuri de merluciu, 250 g orez cu bobul lung sau orez săl­ba­tic, 100 ml ulei, două linguri de zeamă de lămâie, sare, piper, 3 căţei de usturoi.

Preparare: Peştele se lasă la decongelat, care se va face numai la frigider. Separat, se amestecă zeama de lămâie cu două linguri de ulei, sare şi piper. Cu baiţul astfel obţinut se va unge fiecare fileu de peşte. Se rulează, se fixează cu o scobi­toa­re, se ung cu restul de baiţ, se dau la cuptor pentru 20 de minute şi se lasă până ce capătă o culoare uşor aurie. Orezul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare şi piper după gust. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se dă de-o parte şi se lasă acoperit încă 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei, se pune orezul, iar deasu­pra se aşază ru­lo­u­rile de merluciu şi se dă la cuptor 10 mi­nute. Se poate pregăti un sos de us­turoi, care se toar­­nă pe deasupra ime­diat ce tava este scoasă din cuptor.

 

• Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul de bucătărie 

Citeşte mai multe despre:   special,   sare,   lămăie,   zahăr,   apă,   ulei,   piper,   peştele,   lasa

 



Mai multe titluri din categorie

Povestea cafelei adevărate

Povestea cafelei adevărate
Galerie Foto Zvonurile se adeveresc. Va urma o criză a cafelei. Producțiile compromise din America de Sud vor duce la o adevărată criză a cafelei și mai ales a cafelei de calitate. Costa Rica este, însă, apărată de acesta...

Dobânda pe termen lung pentru România a atins pragul de 4%

Dobânda pe termen lung pentru România a atins pragul de 4%
Rata dobânzii la creditele pe termen lung luate de România a înregistrat un nou maxim în luna septembrie, ajungând la pragul de 4%, după ce în luna august aceasta atinsese 3,24%. Potrivit datelor publicate de...

Vești bune pentru asigurați: au fost incluse despăgubiri și pentru COVID-19

Vești bune pentru asigurați: au fost incluse despăgubiri și pentru COVID-19
Unele firme de asigurări au schimbat regulile în privința plății daunelor în pandemie. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) anunță că au fost deja plătite...

Partenerul de viață al Elenei Udrea și-a închis una dintre afacerile imobiliare 

Partenerul de viață al Elenei Udrea și-a închis una dintre afacerile imobiliare 
Galerie Foto Afacerile din domeniul imobiliar deținute, pe persoană fizică, de partenerul de viață al fostei „blonde de la Cotroceni” par să scârțâie din toate încheieturile. Adrian Alexandrov și-a lichidat, recent,...

Îmblânzitorul de iguane

Îmblânzitorul de iguane
Galerie Foto Costa Rica este pentru noi mai mult o țară spre care s-au îndreptat cetățeni români certați cu legea. Pentru lumea largă este Elveția Americii Centrale! O țară excelent organizată, cu oameni care nu vor să...

Cum a construit fiul unei spălătorese din Paris imperiul bijuteriilor Cartier 

Cum a construit fiul unei spălătorese din Paris imperiul bijuteriilor Cartier 
Galerie Foto Louis-François Cartier a fost unul dintre cei cinci copii ai unui veteran al războaielor napoleoniene și al unei spălătorese. Condițiile financiare precare l-au determinat pe tatăl Pierre să-l angajeze pe...

Legenda crucilor din piatră doborâte cu excavatorul de slugoii lui Ceaușescu

Legenda crucilor din piatră doborâte cu excavatorul de slugoii lui Ceaușescu
Galerie Foto În demența anilor ’80, când cultul familiei Ceaușescu sfida ridicolul într-o Românie anesteziată de balivernele (in)egalității sociale, o vizită-fulger a cuplului dictatorial în zona Subcarpaților de...

ROMATSA, contract de pază pe trei ani cu firma fostului viceprimar general PDL

ROMATSA, contract de pază pe trei ani cu firma fostului viceprimar general PDL
Galerie Foto Aproape 6,3 milioane de lei urmează să fie încasate, de la ROMATSA, de două companii de pază, cu acționariate interesante, în urma unui contract parafat la finalul lunii septembrie, pentru monitorizarea a 12...

Guvernul „Zero II” vrea să bage ONG-urile în campania de vaccinare. Sondaje, apoi cu forța sau sancțiuni

Guvernul „Zero II” vrea să bage ONG-urile în campania de vaccinare. Sondaje, apoi cu forța sau sancțiuni
Galerie Foto Proiectul de program de guvernare cu care Dacian Cioloș s-a prezentat, luni, la Palatul Cotroceni și pentru care a primit, teoretic, undă verde din partea președintelui Klaus Iohannis să încerce să constituie,...

Bruxelles-ul ne pune la treabă. Noi nu avem nici bani, nici muncitori, dar avem strategie 

Bruxelles-ul ne pune la treabă. Noi nu avem nici bani, nici muncitori, dar avem strategie 
Galerie Foto Mâine, 14 octombrie, Direcția Generală pentru Energie (DG Energy) va prezenta propunerile și evaluările de impact ale Comisiei pentru Economie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European în vederea...

Politicienii toarnă peste sărăcia din Valea Jiului veșnica recunoștință 

Politicienii toarnă peste sărăcia din Valea Jiului veșnica recunoștință 
Galerie Foto La 44 de ani de la revolta minerilor din Valea Jiului, politicienii și-au adus aminte să le aducă un omagiu celor care în vara anului 1977 au avut curajul să-și strige nemulțumirile față de condițiile de...

Povești de ambulanță și dric, în cea mai infectată comună din România

Povești de ambulanță și dric, în cea mai infectată comună din România
Galerie Foto Călugăreni – Prahova este un mic sat ascuns printre dealuri, așezat în coasta Mizilului, la vreo 90 de kilometri de București. De prin 1800, oamenii de aici și-au trăit viața în liniște, aproape neștiuți...

SRI și SPP se pregătesc de dezastre, inclusiv de atacuri nucleare sau radiologice. Guvernul Cîțu bagă 213 milioane în dotarea acestor servicii

SRI și SPP se pregătesc de dezastre, inclusiv de atacuri nucleare sau radiologice. Guvernul Cîțu bagă 213 milioane în dotarea acestor servicii
Galerie Foto Cu doar două zile înainte de ruperea coaliției de guvernare, în 29 septembrie, premierul Florin Cîțu a semnat, împreună cu secretarul de stat în MAI, celebra Ștefania Gabriella Ferencz, supranumită și...

Paradisul dintre Americi

Paradisul dintre Americi
Galerie Foto Panama, o țară cu iz exotic, miros de bani și aer de prosperitate. În decembrie 1989, președintele Republicii Panama, Manuel Noriega, este arestat de forțele armate americane și pus în custodia unei închisori...

Iohannis se poate plimba cu mașina electrică, pe sub pământ, de acasă la Palatul Cotroceni şi la Casa Poporului

Iohannis se poate plimba cu mașina electrică, pe sub pământ, de acasă la Palatul Cotroceni şi la Casa Poporului
Galerie Foto Jurnalul și editura Hoffman vă oferă începând de miercuri, 13 octombrie, o carte specială, cu o temă nemaiabordată până în prezent. „Buncărul președintelui” e povestea fascinantă a lumii de sub...
Serviciul de email marketing furnizat de