x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (31)

Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (31)

de Andrei Paunescu    |    23 Iul 2011   •   21:00

Santaj cu poze sexy
Domnul V. voia sa se culce cu o femeie care lucra la revista Flacara. Era prin anii ’60. A.P. nu fu­sese numit inca redactor-sef, dar amorul nu asteapta. A batut-o la cap, a hartuit-o, in fine, a convins-o, a ajuns la ea acasa, s-a dezbracat si a ramas in ciotul gol. Atunci, respectiva, cu profil de ciorba, a strigat: 'Haideti, baieti!'. Din baie, au aparut trei tipi, subalterni ai insusi domnului V., la ziarul Partidului. Acestia, pe nume Mitica si Vali, impreuna cu un fotoreporter, Loghin, l-au pozat pe V. Si l-au amenintat ca il curata, dand publicitatii pozele compromitatoare, daca nu pleaca de buna voie de la ziar. Domnul V. Si-a dat, prin urmare, demisia, de buna voie.

Pendula lui Teasca
Ieri a fost pe la A.P. domnul Constantin Teasca, proaspat demis din functia de antrenor al Craiovei fotbalistice, dupa ce abia preluase echipa. Domnia sa considera ca la Craiova nu se poate face mare lucru, atata timp cat titularii pot fi cronometrati lejer, la 100 metri plat, cu pendula. Ar fi simplu, daca ar fi doar atat. Misuna pe la club tot felul de arnauti ciudati, care se baga in toate si nu lasa profesionistii sa-si faca treaba. Unul dintre ei si-a pus ambitia sa-l darame pe Teasca si a reusit.

Volumul 'Locuri comune' inainte de tipar
Cartea 'Locuri comune' e in stadiul de a doua corectura. Tata tot vrea sa mai adauge niste de­dicatii, domnului doctor Ionescu Targoviste, 'linistitorul', poetului Niculae Stoian, 'generosul nerasplatit'; are si pentru Eugen Barbu, cu care nu vorbeste de doi ani, cateva variante. Editura, prin vocile directorului Alexandru Chiriacescu si a redactorului de carte Domnita Stefanescu, spune ca e prea tarziu pentru modificari. Pentru A.P. nu e niciodata prea tarziu. Adauga un manunchi de noi dedicatii, la diverse poezii. Cercul e cat se poate de vicios. Cum sa nu-l pomeneasca A.P. si pe ala, si pe alalalt? Daca se supara cutare, daca se vede nepomenit, cand cutarica e bine mersi, la loc de cinste, in istoria literaturii, cu poem in posesie? Editura spune ca nu se poate intra in masini, fiindca autorul tot trimite modificari. Autorul replica prompt ca, daca tot n-a intrat cartea in tipar, hai sa mai punem doar o fraza, in plus. Cat dureaza? Trei randuri si gata! Nici nu se simt, la atata intarziere! Suna Editura. Suna poetul. De aceea nu se da drumul la tiraj, din cauza completarilor noi ale autorului. De aceea, autorul tot completeaza, pentru ca n-a intrat cartea in tipar. Cercul e inchis. Ceea ce trebuia demonstrat.

A.P. i-a citit poezii mamei mele la telefon. A fost tare emotionata si i-a marturisit ca este un urias, cei din jur ramanand niste pigmei. Despre invidiosii care-l injura crede ca sunt niste viermi, demni de ignoranta. A.P. crede ca volumul sau nou este foarte meticulos lucrat.

Certuri definitive de ianuarie
Anul trecut, A.P. s-a certat definitiv cu Dinu Sararu de cateva zeci de ori. Prima suparare a venit in ianuarie, exact acum un an. Consemnam, deja, prima cearta definitiva pe 1987.

Judecati fara judecata
Profesorul Ion Rotaru ne spune ca i s-a reprosat, cand a dat la cenzura noua sa carte de istorie literara, faptul ca lui Adrian Paunescu ii sunt dedicate 30 de pagini, iar Ion Cranguleanu e remarcat prin 2 (doua) randuri (cu toate cele 47 de volume ale sale). Ca 'de ce inechitatea si partinirea asta?' A.P. ii raspunde amar, profesorului: 'Adica, vor sa facem judecati de valoare, fara sa facem judecati de valoare!?'.

18 ianuarie 1987
'Amor cubist' intr-o noapte de creatie
In noaptea de 18 spre 19 ianuarie, A.P. scrie cateva poezii pe care le pun, imediat, pe muzica: 'Amor cubist', 'Dreptul la intrebare' si 'Dreptul la boala'.
Pentru prima, ma trimite, imperativ, in ca­mera bunicului meu, dandu-mi termen 10 minute sa gasesc o melodie pe masura textului. Ma intorc cu o solutie care il incanta. Simpla, armonia in patru acorduri de la 'Amor cubist' Re minor-La major-Fa major-Do major este, dupa parerea amandurora, un posibil slagar. Daca ar avea unde sa se difuzeze.

(Continuarea in numarul urmator)

×