Intregul tiraj de ieri pentru Buzau al ziarului nostru a fost cumparat de oamenii primarului Boscodeala. Continuam dezvaluirile despre coruptia din Buzau. Azi cititi despre afacerile necurate ale prefectului Vasile Ion.
Vasile Ion, prefectul judetului Buzau, este un baron local al PSD tipic. Si-a castigat acest nefericit renume prin afacerile pe care le-a administrat direct sau prin interpusi, dar si prin agresivitatea cu care ii ataca deopotriva pe oponentii politici si pe ziaristi, fara sa se zgarceasca la insulte si calomnii. MIHAI MUNTEANU CLAUDIU TARZIUCum interesele financiare ale reprezentantului guvernului nu cunosc limite, Vasile nu s-a sfiit sa faca afaceri cot la cot cu un condamnat penal. Este vorba despre Costica Lepa datu, cunoscutul magnat al alcoolului din zona, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiuni financiare. Alaturi de acesta, prefectul Vasile a infiintat firma Vasconi Agricola International, ale carei afaceri ciudate au fost consemnate partial de catre presa.
O mosie luata pe nimic
Cea mai recenta afacere de rasunet a prefectului Vasile s-a desfasurat la Vernesti - una dintre comunele buzoiene renumite pentru recoltele sale viticole. In anul 2002, cand au inceput sa se returneze pamanturile localnicilor, au inceput si presiunile asupra acestora. Stefan Oproiu, primarul PSD din Vernesti si viceprimarul Dragos Mantoi au inceput o campanie insistenta prin care au cautat sa-i convinga pe tarani sa-si dea pamanturile pe cate un certificat de actionar la IAS Vernesti. Metodele lor au avut succes, putine fiind cazurile in care s-au lovit de incapatanarea, altminteri justificata, a oamenilor. Tandemul Oproiu-Mantoi urmarea sa comaseze suprafete mari de teren viticol in zona conacelor boieresti, care au apartinut familiei Vernesti. De fapt, edilii comunei au sprijinit consecventi interesul explicit al prefectului Vasile Ion. La scurt timp dupa ce Primaria Vernesti a eliberat toata documentatia necesara, baronul local a cumparat absolut toate terenurile mentionate. Suprafata totala a acestora se ridica la aproape 24 de hectare.
Latifundiarul social-democrat
Nu a mai trecut mult si, printr-un ciudat aranjament cu Administratia Domeniilor Publice (ADS), prefectul Vasile a cumparat si conacele in jurul carora acesta isi formase mosia.
Pe langa cele doua case boieresti, prefectul a devenit fericitul proprietar al vechii crame, protejata de lege, care a apartinut candva fostei familii aristocratice. Trebuie mentionat ca loialitatea viceprimarului comunei Vernesti, Dragos Mantoiu, este oarecum explicabila: acesta este chiar finul prefectului Vasile si, bineinteles, coleg de partid cu acesta. Mai important insa este ca, la renovarea conacelor boieresti, intrate acum in posesia baronului de vita noua, lucrarile au fost desavarsite de SC Conprif SA, SC Drumuri si Poduri Judetene SA si de Foraj Sonde-Berca. Daca ultima este condusa de consilierul judetean PSD Ion Ghita, primele doua societati se numara printre principalele castigatoare ale licitatiilor organizate in cadrul programului SAPARD. De altfel, amintim cititorilor nostri ca cele doua societati sunt varfuri de lance ale clientelei politico-financiare tesute in jurul PSD Buzau.
La fel de interesant este ca recolta de pe mosia enorma din Vernesti a prefectului este colectata de firmele magnatului alcoolului, Costica Lepa datu. Conform unor surse apropiate celor doi, numai anul trecut prefectul Vasile a incasat doua miliarde de lei in schimbul productiei viticole date de mosia sa.
Teapa la CNP
O alta afacere rasunatoare in Buzau, dar fara ecou la Bucuresti, a fost cea prin care Costica Lepadatu a vandut Casei Nationale de Pensii (CNP) actualul sediu al Casei Judetene de Pensii. Smecheria a avut ca punct de pornire o alta tranzactie prin care finul de cununie al lui Lepadatu, Teodor Stan, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al defunctei societati de stat Info Buzau (fostul Centru Teritorial de Calcul Electronic).
Desi, conform contractului de privatizare, nu avea voie sa vanda activele Info Buzau, Stan a instrainat fara retineri cladirea la care am facut referire. Bineinteles ca nu a vandut-o oricui, ci nasului sau Costica Lepadatu, contra sumei de 800 de milioane de lei. Acesta, la randul lui, dupa ce i-a dat o spoiala cat de cat comerciala, a vandut cladirea, mai departe catre CNP, primind, in schimb, nici mai mult nici mai putin decat 10,6 miliarde de lei. In mediul de afaceri al Buzaului se cunosc dedesubturile afacerii. Asa am aflat si noi ca ministrul Marian Sarbu a aprobat fara prea multe retineri ciudata tranzactie, sensibilizat fiind de intensa activitate de lobby pe care se pare ca a dus-o prefectul Vasile.
Atac la tirajul Jurnalului National
Metoda patentata de stabii PSD din judetul Satu Mare, prin care cotidianul Jurnalul National a fost cenzurat, a fost aplicata ieri si in municipiul Buzau. Afland din timp ca este "eroul" unei senzationale anchete a ziarului nostru, primarul Constantin Boscodeala a inteles sa-si protejeze imaginea trimitand comandouri de functionari publici sa cumpere en-gros Jurnalul National. Actiunea primarului Boscodeala confirma pe deplin investigatiile noastre.
SABOTAJ. Curiozitatea buzoienilor a fost insa starnita cu o seara inainte la "Marius Tuca Show", unde s-au anuntat dezvaluirile de a doua zi ale ziarului nostru. Urmarea: ieri dimineata, in jurul orei 7:00, buzoienii n-au mai gasit Jurnalul National nicaieri. Potrivit mai multor vanzatori de ziare, editia de ieri a cotidianului nostru a fost cumparata cu bratul de functionari ai Primariei. "Cand am vazut ca vine mafia cu noaptea in cap sa cumpere tot Jurnaluâ, am mai pitit vreo zece, pe care le-am vandut apoi pe sub mana", ne-a declarat vanzatorul unuia dintre chioscurile de ziare de pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Vanzatoarea Mihaela Mihaila, de pe acelasi bulevard, ne-a spus si ea ca inca de la ora 6:45, cand i se predau ziarele pentru vanzare, mai multi cetateni asteptau sa cumpere Jurnalul National, pe care, de altfel, a reusit sa-l epuizeze in cateva minute. In schimb, ne-a informat ca, spre deosebire de ea, colegii sai de la punctele de difuzare a presei, situate pe Bulevardul Unirii, au vandut acelasi ziar en-gros, fapt confirmat, de altfel, in urma investigatiilor noastre.
MUSAMALIZARE. Mihai Puiu, vanzator la chioscul de ziare din Piata B90, nu a scapat nici el de setea neostoita de informatii date ieri de Jurnalul National, a functionarilor Primariei: "A venit o doamna la mine, mi-a intins o hartie de 500.000 lei si mi-a cerut tot Jurnalul pe care il am la vanzare. Dar eu am pacalit-o si am mai pastrat cateva".
Reactiile buzoienilor care nu si-au putut procura ieri Jurnalul National vorbesc in schimb de la sine despre efectele gestului primarului: "Daca s-a scris si la Bucuresti, inseamna ca Boscodeala a furat banii si nu vrea sa mai stim noi, ne tine de prosti"