x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Justitie - Lotul Stanchev ramane in arest

Justitie - Lotul Stanchev ramane in arest

de Miruna Pasa Petru    |    03 Dec 2006   •   00:00
Justitie - Lotul Stanchev ramane in arest

Judecatorii instantei supreme au decis ieri seara ca cei patru acuzati in dosarul de tradare si spionaj economic raman dupa gratii.

Judecatorii instantei supreme au decis ieri seara ca cei patru acuzati in dosarul de tradare si spionaj economic raman dupa gratii. Spionaj si tradare vs lobby si negociere. Cei patru inculpati, acuzati de tradare si spionaj economic, au sustinut ieri in fata instantei supreme ca faptele lor au fost activitati legale, de negociere si lobby.

Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta care va trebui sa ia decizia finala cu privire la arestarea celor patru inculpati in deja celebrul dosar de tradare si spionaj economic. Pentru a-si forma o opinie, judecatorii i-au audiat ieri pe rand in sedinta publica pe inculpatii Stamen Stancev, Vadim Benyatov Don, si pe Dorinel Mucea si Mihai Donciu. Acestia au pledat pentru nevinovatia lor si au prezentat instantei propriile versiuni despre acuzatiile extrem de grave care le-au fost aduse de procurorii DIICOT.

Stancev. Primul ascultat de instanta a fost consultantul bulgar Stamen Stancev. El si-a sustinut toate declaratiile anterioare si a facut apoi cateva precizari. Bulgarul a recunoscut ca-i cunoaste pe toti ceilalti inculpati si a declarat chiar ca este prieten cu fostul consilier din Ministerul Comunicatiilor, Mihai Donciu. El a negat insa ca ar fi comis vreo ilegalitate impreuna cu vreunul dintre ceilalti trei inculpati. Cu privire la documentele legate de Aeroportul International Cluj, gasite la perchezitiile efectuate la domiciliul sau, Stancev a sustinut ca le-a primit in cadru oficial chiar de la directorul insititutiei, David Ciceu, la cererea Bancii Mondiale, careia bulgarul ii acorda consultanta. El a subliniat ca Banca Mondiala era interesata sa finanteze o extindere a aeroportului. Legat de privatizarile Posta Romana, RomTelecom si Radiocomunicatii, Stancev a declarat ca nu intelege de ce este acuzat, pentru ca nici unul dintre clientii sai nu a fost vreodata interesat de aceste institutii. "Sunt acuzat ca am incercat sa manevrez caietul de sarcini pentru ca firma Credit Swisse sa castige licitatia pentru Posta Romana, dar firma nu a participat la licitatie", a afirmat bulgarul.

Donciu. Cel de-al doilea audiat, Mihai Donciu, a pledat si el pentru nevinovatia sa. In cazul licitatiei pentru alegerea consultantului RomTelecom in vederea listarii la Bursa, fostul consilier a declarat ca nu putea manevra procedurile, deoarece in acea perioada a suferit un infarct si a fost internat, iar apoi a stat in concediu medical aproximativ doua luni. Cu privire la relatiile de prietenie dintre el si Stancev, Donciu a afirmat ca acestea nu l-au determinat niciodata sa favorizeze firmele consiliate de bulgar.

Mucea. Fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Dorinel Mucea, a negat ca ar fi ajutat firma consiliata de Stancev sa castige licitatia pentru privatizarea SC Electrica Muntenia. "Pentru a determina o oferta cat mai buna in cazul acestei privatizari am hotarat cu totii, si este de altfel practica unor buni negociatori, sa purtam discutii cu toti ofertantii pentru a incuraja un pret cat mai mare. Dupa primele oferte am decis o relicitare la care firma deja clasata pe primul loc, Enel Spa Italia (n.r. - cea consiliata de Stancev) si-a contraofertat propria oferta cu peste 100 de milioane de euro. Daca eram prieten cu Stancev as fi fost de acord cu relicitarea?"

Benyatov. Ultimul audiat a fost cetateanul american Vadim Benyatov Don, care a declarat in fata instantei ca nici pana acum nu stie exact care sunt faptele pentru care este acuzat. El a explicat ca societatea la care lucreaza Credit Swisse desfasoara activitati de lobby, dar acestea nu au luat niciodata o turnura ilegala. El a spus judecatorilor ca, desi nu este de acord cu acuzatiile, intelege gravitatea lor si este dispus sa sprijine ancheta, dar nu intelege pentru ce este tinut in arest.
Declaratii

"Nu am transmis vreo informatie secreta. Am organizat doar licitatii, cadru in care nu aveam acces la date confidentiale"
  • Mihai Donciu

    "Daca eram prieten cu Stancev as fi fost de acord cu relicitarea; sau as fi negociat ca Enel sa dea o suta de milioane de euro peste propria oferta?"
  • Dorinel Mucea

    Banca la care lucrez desfasoara activitati de lobby, dar astfel de activitati nu au luat niciodata o turnura ilegala"
  • Vadim Benyatov Don

    "Cred ca parchetul nu-mi intelege meseria. Le-am adus procurorilor acte care demonstreaza legalitatea meseriei mele."
  • Stamen Stancev
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment stancev