In comuna Daia Romana din judetul Alba se pastreaza un obicei a carui vechime se pierde in negura vremurilor. Feciorii din localitate, imbracati in costume populare, pleaca la colindat insotiti de un taraf de muzica populara. La incheierea colindatului, tinerii organizeaza o petrecere la care sunt invitate fetele din sat.
Cu o luna inainte de Craciun, feciorii de un leat (de aceeasi varsta) din Daia Romana se intalnesc pentru a forma o 'bute', asa cum este denumit grupul de colindatori. Ei arvunesc o casa din sat, numita gazda, unde urmeaza sa se intalneasca periodic si sa adune bautura si mancare. Traditia seculara spune ca fiecare fecior, component al butii, urmeaza sa aduca zece litri de vin, un kilogram de tuica, un kilogram de carne, un metru de carnat, paine si cozonac, la gazda. In seara de Ajun, toti feciorii imbracati in costume populare si avand pe cap caciuli impodobite cu pene de paun multicolore, flori si beteala se aduna la gazda si pornesc apoi la colindat din casa in casa.
'Localnicii ne asteapta cu cate un colac special pregatit, cu tuica si vin', ne-a declarat Gheorghe Haprian 'primarul' butii. Dupa ce colinda tot satul, a doua zi de Craciun, butea feciorilor se deplaseaza la casele unde sunt fete. De data aceasta, cei noua colindatori, membrii ai butii sunt insotiti de cinci baieti mascati si imbracati in zdrente numiti 'matahalii'. Acestia fac tot felul de giumbuslucuri pe drum si incearca sa inveseleasca satenii. Cand ajung la casa in care locuieste fata, feciorii intra in curte si cer voie parintilor sa lase tanara la joc. Fiecare fecior din bute trebuie sa invite pentru bal doua fete, iar 'primarul" (conducatorul butii) si cei doi "carciumari" (ajutorii 'primarului") trebuie sa aduca minim trei fete.
In timp ce feciorii merg prin sat dupa fete, bucatarul Gica, special angajat pentru acest eveniment gateste la gazda mancaruri alese. Seara, incepand cu ora 21.00, feciorii din bute chefuiesc cu fetele invitate, pana dimineata. Fetele cinstesc baietii cu bani si o farfurie cu prajituri, iar la Anul Nou, baietii le intorc cadoul, oferindu-le pungi cu dulciuri. Urmare a unor obiceiuri ancestrale, curioasa este obligatia baietilor care merg cu butea de a ramane la chef pana dimineata. In cazul in care unul dintre tineri se sustrage acestei traditii, ceilalti il cauta prin tot satul, iar dupa ce il gasesc, il leaga cu franghii de o scara si il cara asa legat pe ulitele satului, pentru a-i fi 'pedeapsa si invatatura de minte'.