Emil Barbulescu a fost sef al Minis-terului de Interne din judetul Olt. Pe vremuri, mare amator de chefuri cu lautari, bautura buna si "gagici", cum spune el. "Veneau la mine tarla de femei, se da-deau la mine atunci. Eram tanar, aveam o functie, in-fluenta, bani. Sareau ele pe mine, dar eu le recoman-dam altor prieteni."
DEZVALUIRI
Despre Emil Barbulescu stiam ca are un renume similar cu al lui Nicu Ceausescu. Fost sef al Ministerului de Interne din judetul Olt, numele lui provoca spaima. Credeam ca o sa dau peste un personaj brutal, care doar latra. Spre surprinderea mea, dupa ce m-a primit in curtea casei parintesti a lui Nicolae Ceausescu, mi-am dat seama ca e coerent,
ba chiar pot sa ma inteleg bine cu el.
Am stat la un pahar de vorba cu mostenitorul averii parintesti a lui Nicolae Ceausescu si am reusit sa comunicam bine.
Jurnalul National: Despre Andruta Ceausescu s-a spus ca era un parlit... E adevarat?
Emil Barbulescu: Nici pomeneala. Bunicul era un taran instarit. Familia noastra pe partea lui Andruta se tragea din Polovragi, sat de oieri bogati, de langa Valcea. Cand a venit aici, strabunicul meu a cumparat foarte mult pamant, padure. Andruta avea copii multi, cheltuieli, a mai vandut, dar nu era sarac. El a facut si politica bunicuâ. Era cu ala... Mihalache, taranistii. A fost o perioada si primar de la taranisti aici. In nici un caz nu era un sarantoc. Nici bunica nu venise cu mana goala. Se tragea din comuna Sinca, din neamul unuia Badea, ofiter din oastea lui Tudor Vladimirescu. S-a spus despre familia noastra ca eram tagani. Nici pomeneala. Eu as fi vrut, intr-un sens, sa fiu tagan. Astia se ajuta intre ei, is uniti si nu se inseala unul pe altul.
Ati recuperat ceva din terenurile lui Andruta?
Cat a trait mama, ea s-a zbatut sa puna mana pe ceva pamant. A recuperat 10 hectare, cat era la lege. De cand s-a dus ea, nu m-a mai preocupat prea tare ce e cu pamantul. E dat la o asociatie, dar nu imi aduce nici un venit. De fapt, in toata zona asta agricultura merge prost. Multi oameni pleaca la munca in afara, fiindca cu pamantul nu pot scoate cat sa traiasca.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Averea familiei
Citește pe Antena3.ro
In â89 ce v-a disparut?
Mie, personal, nimic. Eu aveam un apartament la Slatina, unde nu a intrat nimeni sa devasteze. Aici, unde stam, insa s-a dat liber la furaciune. Mama si tata erau si ei arestati, asa ca a dat lumea navala. Erau oameni si din Scornicesti, si din Slatina. Au luat tot ce se putea lua. Mobila, obiecte, ce aveau batranii, ce mai aveam si eu pe aici. Ii stiu pe unii care au fost, dar nu
i-am dat in judecata. Cand am iesit din arest nu-mi statea capul la asta si acum nu mai are nici un rost. Totul s-a topit, n-am mai recuperat nimic.
Erati un om bogat atunci?
Depinde, domâle, cum judeci bogatia. Pentru timpul ala, da! Eram doar capitan, dar aveam o functie de general. Eram sef peste Militia, Securitatea si pompierii din Olt. Salariul meu era de 7.000 de lei, cat costa un botez. Aveam o masina Renault 20, luata de la confiscari. Inainte avusesem Dacii Sport, facute pe comanda speciala, despre care lumea zicea ca-s limuzine... mari limuzine. Nu-mi lipseau multe, dar nici nu eram strangator. Imi placea sa fac chefuri cu lautari, bautura buna si gagici. Faceam chefuri si aci, in Scornicesti, si la mare, la Neptun, unde eram simpatizat prin toate carciumile, imi faceam amici. Cand
m-au arestat, aveam 36.000 de lei pe un cec. M-au interogat si despre aia. Nu mi i-au luat, ca erau din leafa, dar cand am iesit nu mai era mare lucru de capul lor.
Puscarie
Se spunea ca erati mare pocherist, violator...
Cum sa fiu violator?! Veneau la mine tarla de femei, se dadeau ele la mine. Eram tanar, aveam o functie, influenta, bani. Sareau ele pe mine si eu eram asa de plictisit ca le recomandam altor prieteni. Cu jocurile de noroc nu le-am prea avut. Am invatat sa joc pocher abia in 1993, la pacanele. N-am depasit niciodata faza asta.
Cum v-au umflat?
Am sunat eu dupa ei. Aici a fost liniste, in tot judetul nu cred ca
s-a tras un cartus. La armata erau vreo 300 de oameni, la Interne vreo 1.500 numai la scoala de subofiteri de militie. Nu puteau sa faca chiar ca la Sibiu, unde armata a tras in interne. Era si un comandant cuminte la armata aici. I-am sunat si i-am intrebat ce sa fac. Mi-era frica sa nu ma dea dezertor, fiindca pe 22 nu m-am dus la munca. Au venit si m-au carat cu un TAB langa Bucuresti, la Domnesti. Eram mare terorist.
In acest moment discutia se intrerupe. Fiind foarte cald, bausem apa plata fara lamaie inainte sa ma serveasca dl Barbulescu cu bere. Am fost condus la o buda cu gaura, care parea foarte veche. M-am gandit ca urinez intr-un loc istoric, unde si-a facut nevoile si defunctul dictator, ca sa nu mai vorbesc de personalitati "democratice" de azi, care-l vizitau pe Lica Barbulescu.
Cat v-au tinut la popreala? Ce acuze va aduceau?
Vreo opt luni. Veneau ba unuâ, ba altuâ si imi spuneau ba ca am facut genocid, ba ca nu stiu ce am mai dres. Cel mai nasol a fost la Domnesti, ne-au bagat intr-un depozit unde erau geamurile sparte, nu se inchideau si ingheta apa-n cana. Gratiile puse-n usa erau de fapt un grilaj de pat. La Rahova si la Slatina, unde am stat dupa aia, parea sanatoriu fata de Domnesti. Erau acolo si soldati veniti de la munci agricole, care credeau ca suntem niste d-aia antrenati sa omoare tot ce misca. Stateau cu degetul pe tragaci...
Vorbiti la plural... cu cine mai erati bagat acolo?
Ii adusesera pe Nicu, Valentin, Silviu Curticeanu, erau mai multi. Nicu era al mai dezorientat. Avea pe el pantalonii aia cu sange inchegat, fiindca-l injunghiasera, si tot spera sa vina prietenii lui sa-l scape. Prietenii lui erau Iliescu si Petre Roman. El ii vazuse la televizor pe 22 si voia sa se puna la dispozitia lor. Faceam misto de el, ii spuneam ca or sa-l puna prim-ministru. Cu Petre Roman se vazuse la sprituri si presupun ca se imbatase Nicu la un moment dat si i-a facut ceva lui Petre, ca asta nu a vrut sa-l scoata.
Il stiati pe Ion Iliescu?
Doar din vedere. Venea pe la tata sa-l ajute, atunci cand facea el disidenta prin Primaverii. A trecut prin curtea asta de cateva ori. Initial, al batran (n.r. - Nicolae Ceausescu) il iubea ca pe fiul lui, dup-aia l-a calcat pe bataturi si picase-n dizgratie. Mai bine ca n-am fost in relatii cu el, ca mai ieseam o p... din arest. Nicu, prietenul lui, a tot stat la puscarie.
Cand v-ati prins ca se duce dracului sandramaua RSR?
Miroseam eu ceva inca de pe la inceputul anului. Eu mai umblam pe afara. Vedeam cum se roteste treaba in alelalte tari socialiste. Am bagat la cap ca nu se mai poate face nimic atunci cand imi ziceau subordonatii ca trec prin judet o groaza de masini cu numar de Odessa, pline cu baieti solizi. Nu aveau nici o taina. Mai incolo, in Dolj, o masina d-asta s-a rasturnat si ocupantii s-au legitimat fara sa tina cont de conspirativitate sau asa ceva. Astia au fost teroristii.
Daca tot aveati presimtiri, de ce nu v-ati avertizat unchiul?
Nu aveam acces la el decat cand aparea pe aici la cate o vanatoare, rar. Cred ca s-a prins si el de ce se intampla. Numai ca el se considera un sef de stat, nu un guvernator, sa-i dea telefon Gorbaciov si sa se dea la o parte. Din cate stiu eu, din familie voia sa se retraga oricum prin primavara lui 1990. In afara de diabet, de care suferea demult, avea si dureri mari de la cancerul la prostata. Voia, in schimb, sa faca el jocurile, sa cedeze puterea gradat.
Nicu, mostenitorul
Adica sa-i lase puterea lui Nicu? Era posibil sa devenim o monarhie comunista?
E posibil. Nu stiu sigur, dar Nicu avea de partea lui cel putin jumatate din Comitetul Politic Executiv. Ana Muresan, Postelnicu si altii mergeau pe mana lui. Si daca s-ar fi pus la vot pe bune, era posibil sa fi iesit. Avea oamenii lui, promovati.
Se tot vehiculeaza-n ultima vreme informatii despre niste retele conspirative, pregatite de Nicolae Ceausescu in caz de invazie sovietica, care s-ar fi activat partial in decembrie â89. Ca sef judetean de Securitate, stiati de asa ceva?
Am vazut si eu la televizor diversi domni care scoteau pe gura aiureala asta. Intr-adevar, in cadrul doctrinei "lupta intregului popor" exista si o teorie a "teritoriului vremelnic ocupat", unde se facea vorbire de lupta de partizani. Si eu, cand eram in scoala de Militie de la Baneasa, am fost instruit ca noi, cei de la Interne, trebuie sa luptam in munti daca e tara ocupata. Stiam de existenta unor depozite de munitii si armament ascunse prin paduri si prin munti, dar nu le-am vazut niciodata. Dar de aici pana la a spune ca existau oameni organizati, cu arme acasa, ascunse dupa calorifer, e o distanta mare. Reteaua "R", despre care se tot face vorbire, e o aiureala. "R" venea de la rezerva, nu de la rezistenta. Razboiul de partizani trebuia dus de rezervistii trupelor de Securitate si Militie, dar acestia nu au fost concentrati in 1989.
Nu v-a tentat sa intrati in Securitatea externa? Sa va faceti ofiter DIE?
He, he. Stiam ca baietii aia o duc greu, nu pupa alcool, gagici, nu prea isi fac familii. Postelnicu, care avea trei clase si vazuse filme de duzina cu spioni, a incercat sa scape de mine asa. M-a intrebat daca nu vreau sa ma duc p-afara sa filmez documente cu ochelari d-aia hoti. I-am spus ca nu-i bine ce vrea, ca o sa ma imbat turta in prima seara si o sa ma deconspir. Unii mari de la Interne nu ma prea aveau la suflet, fiindca ii mai sfidam. Tin minte ca generalul Mihalea, care era un dur, a venit la mine-n inspectie si a vrut sa-mi dea afara niste sefi de post pe motiv ca sunt prea grasi. I-am zis: "Tov. general, nu-i dau afara, ii pun sa faca sport". Mihalea s-a simtit ofensat, mai ales ca, inainte cu vreo doua zile, daduse afara cadre de la Sibiu din baietii lui Nicu.
Ramanand la Securitatea externa, ati apucat sa-l cunoasteti pe Pacepa?
Nu personal, eram inca tanar de tot cand a fugit. Dar am auzit vorbindu-se-n casa si la munca tot felul de chestii. Mi s-a parut interesant ca pe Pacepa il banuiau ca ar fi spion rus, mai ales ca era de origine basarabean. Am auzit ca il urmareau oricum si ca l-ar fi luat la puricat pe relatia cu rusii. Au fost surprinsi cand a fugit la americani.
Cine erau oamenii care faceau in mod real jocurile in MI?
Erau baieti destepti, care invarteau multe, aia de la pe Externe. Un personaj interesant, care a stat la cutie dupa â89 era generalul Mot. La fel, era destept generalul Emil Macri, pe el il trimiteau unde era mai greu. Cand a fost aici, in Olt, o aiureala cu unii care au furat armament de la un post de militie sa jefuiasca o masina a bancii, pe el l-au trimis. Generalul Vlad era destul de moale. Pe militie era duri Nuta si Mihalea, aia pe care i-au doborat in 1989 cu elicopterul.
Se spune ca mama dumneavoastra, care era inspector scolar pe judet, caftea invatatoare si profesoare. E adevarat?
Sincer, nu stiu ce facea pe la munca. Despre mama pot sa spun ca era o femeie credincioasa, le facea tot timpul parastas cu popa parintilor. Mostenise asta de la bunica, nevasta lui Andruta, care era habotnica. Nicolae Ceausescu nu prea avea timp sa vina la parastase. A aparut o singura data cu o coroana de flori.
Credit
Despre tatal dvs., Lica Barbulescu, s-a spus ca a avut un rol activ in represiunea din noaptea de 21 decembrie... Postelnicu zice ca se tot agita, organiza...
Poate a zis asa ca sa se scoata el basma curata. Tata era un simplu taran. La ce frica avea de arme, nu cred ca a iesit macar din birou, atunci.
Cu restul fratilor Ceausescu cum va aveati?
Cel mai bine ma intelegeam cu Ion, cel de la agricultura. Era mai deschis, mai jovial. Pe Nicolae Andruta l-am prins in scoala cand era el sef peste arma securitate, acolo. Asta era al dracului. Mi-a dat arest cand am iesit la gagici, intr-o seara, cat de nepot ii eram.
E adevarat ca, in afara de fratii cunoscuti, Nicolae Ceausescu a mai avut unul mort de tanar? De ce a fost ascunsa existenta acestuia in biografiile oficiale?
Nu cred ca a fost ascunsa existenta lui dintr-un motiv anume. Costel, asa-l chema pe frate, a murit cand avea cativa ani. La tara, in timpul ala, cand din zece copii murea unul, nu se mai punea la socoteala.
Dupa 1989 din ce ati trait?
Mici afaceri, expediente. La un moment dat, unul dintre baietii astia care s-au orientat mi-a propus sa iau un credit neperformant de la Bancorex, stia el ca pica banca. Nu m-am bagat. Va dati seama ca, daca m-as fi imbogatit, toata lumea zicea ca eu am luat conturile luâ al batran.
EMIL. Nepotul lui Nicolae Ceausescu |
"Il stiam doar din vedere. Venea pe la tata sa-l ajute, atunci cand facea el disidenta prin Primaverii. A trecut prin curtea asta de cateva ori. Initial, al batran (n.r. - Nicolae Ceausescu) il iubea ca pe fiul lui, dup-aia l-a calcat pe bataturi si picase-n dizgratie. Mai bine ca n-am fost in relatii cu el, ca mai ieseam o p... din arest. Nicu, prietenul lui, a tot stat la puscarie." - Emil Barbulescu DESPRE PACEPA
"Personal nu l-am cunoscut. Eram inca tanar de tot cand a fugit. Dar am auzit vorbindu-se-n casa si la munca tot felul de chestii. Mi s-a parut interesant ca pe Pacepa il banuiau ca ar fi spion rus, mai ales ca era de origine basarabean. Am auzit ca il urmareau oricum si ca l-ar fi luat la puricat pe relatia cu rusii. Au fost surprinsi cand a fugit la americani." - Emil Barbulescu