Patriarhul Teoctist a plecat la cele veşnice insoţit de rugăciunile rostite de zecile de mii de credincioşi ortodocşi, şi nu numai, adunaţi in locaşurile de cult din intreaga ţară.
Patriarhul Teoctist a plecat la cele veşnice insoţit de rugăciunile rostite de zecile de mii de credincioşi ortodocşi, şi nu numai, adunaţi in locaşurile de cult din intreaga ţară.
Mii de lumănări ard in biserici pentru a-i lumina Patriarhului drumul spre lumea cealaltă, iar locaşurile de cult şi toate instituţiile publice au arborat drapelul in bernă. Preoţii din toate colţurile Romăniei au oficiat slujbe de pomenire a Preafericitului Teoctist şi clopotele au răsunat cu tristeţe. Pentru toate feţele bisericeşti, indiferent de confesiune, dar şi pentru mulţi credincioşi, patriarhul ortodoxiei romăneşti din ultimii 21 de ani a reprezentat un factor de echilibru, un om inţelept şi inzestrat, care a reuşit să readucă biserica printre instituţiile statului cu cea mai mare credibilitate.   Â
ARDEAL. Ardealul l-a deplăns ieri pe Teoctist in toate catedralele, bisericile, mănăstirile şi schiturile. Episcopul vicar al Sibiului, Visarion Răşinăreanul, care ii ţine temporar locul Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, a anunţat toate locaşurile de cult din Protopopiatele Sibiu, Braşov, Făgăraş, Mediaş, Bran-Zărneşti, Avrig, Agnita, Rupea, Sălişte şi Săcele cu privire la măsurile care trebuie luate in perioada de doliu. "Vor trage clopotele de căte trei ori pe zi, vor arbora drapele negre, il vor pomeni pe Prea Fericitul Teoctist in Liturghiile pe care le vor face, iar in ziua inmormăntării vor face căte o slujbă de pomenire", a declarat episcopul vicar al Sibiului. Visarion Răşinăreanul a oficiat ieri seară, alături de un sobor de preoţi, o slujbă de pomenire a Prea Fericitului Teoctist in Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Şi Catedrala Mitropolitană a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a arborat drapelul de doliu, iar in mai multe biserici din judeţ a fost afişat portretul Patriarhului cu panglică neagră. Purtătorul de cuvănt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că au fost trase clopotele atăt la Catedrală, căt şi la biserici in memoria Patriarhului defunct.
MOLDOVA ŞI BANAT. Satul Victoria, comuna botoşăneană Stăuceni. Locul in care in urmă cu 92 de ani s-a născut cel care avea să devină Prea Fericitul Teoctist, patriarul Bisericii Ortodoxe Romăne. Tot aici s-au străns ieri sute de credincioşi pentru a asista la slujba oficiată in biserica satului. Ceremoniale similare au mai avut loc ieri la Biserica Sfăntul Ilie din Botoşani, dar şi la Mănăstirea Vorona, acolo unde Prea Fericitul Teoctist şi-a inceput viaţa monahală. In fiecare zi, pănă la inmormăntarea Patriarhului, la toate bisericile vor fi trase clopotele de trei ori: la orele 8:00, 13:00 şi 20:00. La Iaşi, mii de credincioşi au participat ieri la slujbe de pomenire a inaltului prelat. Vechea Catedrală Mitropolitană a devenit neincăpătoare, aici sosind nu doar ieşeni, ci şi credincioşi din Republica Moldova, aflaţi in drum spre Bucureşti, pentru a-l priveghea pe Teoctist.
OLTENIA. Credinicoşii din Oltenia au deplăns şi ei ieri pierderea Patriarhului Teoctist. In Craiova s-au ţinut ieri slujbe incepănd de la ora şapte dimineaţa. In multe biserici din oraş oamenii s-au străns pentru Sfănta Liturghie şi pentru parastas. "Dispariţia Prea Fericitului Teoctist este un gol imens",
ne-a spus preotul Petre Mocanu, de la Biserica Madona Dudu din Craiova. Acesta susţine că succesorul lui Teoctist va fi ales prin lucrarea Sfăntului Duh, şi nu de oameni.Â
Mutat in Palatul Patriarhiei
Trupul Patriarhului Teoctist a fost mutat aseară, in jurul orei 19:00, din Catedrala Mitropoliei, unde a fost depus cu o seară inainte, in Palatul Patriarhiei. Demersul de mutare a Patriarhului Teoctist face parte din pregătirile de inmormăntare organizate de Patriarhia Romănă. Mutarea este necesară pentru a permite inceperea lucrărilor la mormăntul din Catedrala Patriarhală, situat pe partea dreaptă a lăcaşului de cult, alături de celelalte trei ale predecesorilor lui Teoctist Arăpaşu: Miron Cristea (1925-1939, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne, Nicodim Munteanu (1939-1948) şi Iustin Moisescu (1977-1986). Un grup de muncitori a săpat azi-noapte mormăntul in care va fi ingropat Preafericitul Teoctist, fiind scoase deja primele plăci de marmură. Constructorul care coordonează lucrările a spus că lucrează benevol, in semn de omagiu şi respect pentru cel care a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romăne. Şi ca un element de legătură divină intre ultimii doi patriarhi ai BOR, trebuie spus că Iustin s-a stins din viaţă la data de 31 iulie, iar Teoctist la 30 iulie. (Ionela Gavriliu)
- Material realizat cu sprijinul reţelei de corespondenţi