Dunarea a inundat malul tulcean in dreptul localitatii Smardan, unde peste 30 de gospodarii au intrat la apa si 15 oameni au fost evacuati. In Braila zece localitati sunt pregatite sa dea piept cu e-ventuala viitura. In comuna braileana Chiscani, satenii au semnat deja acceptul de evacuare si fac antrena-mente pe uscat.
Christian Silva (foto)
Dunarea a inundat malul tulcean in dreptul localitatii Smardan, unde peste 30 de gospodarii au intrat la apa si 15 oameni au fost evacuati. In Braila, zece localitati sunt pregatite sa dea piept cu eventuala viitura. In comuna braileana Chiscani, satenii au semnat deja acceptul de evacuare si fac antrenamente pe uscat.
Satenii din comuna tulceana Smardan masoara de la o ora la alta nivelul Dunarii si dupa fiecare masuratoare se strang pe la porti si se organizeaza pe echipe. Cine sapa, cine asaza lutul in saci, cine ridica digul pe mal. Au mai patit-o ei si in toamna cu inundatiile si au antrenament, dar ca acum
n-au mai fost decat prin anii â70. Altii asteapta sa vina din urma cu insamantatul digului, ca sa-l fixeze mai puternic. La cei care au casele chiar pe buza malului apa e pana la genunchi. Unii au plecat pe la rude, altii se incapataneaza sa ramana in locuintele mai nou lacustre.
LACUSTRA DE SMARDAN. Anastasie Iordanel sta la numarul 15. E imbracat in pijamale si are cizme noi din cauciuc in picioare. Sta la masa cu apa pana la genunchi si se tot uita cum apa se infiltreaza mai peste tot. Tot asteapta sa scada. Sparge o ceapa si zice: "E drept ca noi ne-am asezat aici in calea apei, nu ea in calea noastra, dar nu mi-am inchipuit ca o sa ne chinuiasca atat de rau". Nici batranii locului nu au mai vazut sa bata apa pe strada. Nea Sandu are 80 de ani, are curtea plina cu broaste si stuf si nimic din verdeturile de acum trei ani.
"N-am pomenit sa dam nas in nas cu Dunarea de cand sunt", se mira batranul, "nu vreau sa ma gandesc ca ar putea fi si mai rau peste cateva zile". Vecin cu el e Bogdan Stefan. E imobilizat la pat, dar refuza sa-si lase casa. Concubina si-a luat inima-n dinti si s-a mutat la o vecina. Nea Stefan sta intins cu un morman de rufe umede langa el si din cand in cand ridica o carja rezemata de pat sa mai masoare apa. A ramas si fara curent electric, dar izul puternic de mucegai nu-l face sa se lase dus de acasa. "Eu zic ca de raman aici am sanse sa primesc vreun ajutor. Daca ma las scos din casa, cine ma mai baga pe mine in seama? Am trimis o scrisoare de SOS la Romania Mare, dar nu mi-au raspuns inca. Mai astept, poate nu ma ia cu totul Dunarea...", spune nea Stefan.
PERICOL. La Smardan, noile mlastine ar putea deveni focare de epidemie |
Citește pe Antena3.ro
"Eu zic ca de raman aici am sanse sa primesc vreun ajutor. Daca ma las scos din casa, cine ma mai baga pe mine in seama? Am trimis o scrisoare de S.O.S. la Romania Mare, dar nu mi-au raspuns inca. Mai astept, poate nu ma ia cu totul Dunarea..." - Bogdan Stefan, locuitor Smardan
"La inundatiile din â70, tatal meu a stat de paza pe dig. Atunci mai ca erau s-o scape peste sat, dar i-au venit de hac. Inca nu stiu daca fac bine socotelile cu debitul, mie imi da ca ar trebui ca Dunarea sa creasca cu 2 metri ca sa ajunga la mine..." - Valerica Sava, localnica Varsatura